Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șase ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Lecția de matematică a lui Cristian Tudor Popescu pentru Liviu Pop: „Nu există un profesor în ţară care să susţină ce a susţinut acest individ”

Liviu Pop

Foto: Inquam Photos

Liviu Pop a încercat să explice o eroare din manualul de matematică, susținând că „în altă bază numerică, 12 ar putea fi mai mare decât 16”. „Nu există un profesor în ţară care să susţină ce a susţinut acest individ”, a spus jurnalistul Cristian Tudor Popescu la Digi24. Acesta i-a demonstrat lui Pop, profesor de matematică de meserie și fost ministru al Educației, că relaţia de ordine între numere nu se schimbă, indiferent de baza în care se lucrează.

„Prima bază de numeraţie în care au numărat oamenii peşterilor a fost 1. 12 în baza 1 e cu beţe. 16 sunt 12 beţe plus încă 4. Ăsta e primul mod de a număra.

În viaţa lor erau numere mici, nişte mere, un bursuc, un şobolan. După revoluţia agricolă, cognitivă, când au apărut numere mari, producţie de mărfuri, de produse, au avut nevoie de numere mai mari. Atunci ideea a fost să grupezi şi să lucrezi cu ele. Mănunchiuri câte? Câte degete avea omul pesterii? 10. De aceea s-a ales baza de numeraţie 10. Luăm 10 beţe de aici şi judecăm numerele în grupe de 10. În loc să spunem 12 beţe, spunem 1 mănunchi de 10 şi 2 din următorul mănunchi de 10. (...) Este imposibil în orice bază, domnule, nu pot să-i spun profesor de matematică, în orice bază nu se schimbă relaţia de ordine între numere în baza 10.

Ştii ce ar nega dacă ar fi cum spune Pop? Ar însemna că adunarea numerelor naturale nu mai este asociativă. Ce este baza? O asociere.

Astfel de vremuri trăim. În manualele de dinainte de 1989 era portretul lui Ceauşescu la prima pagină, dar în interior dacă se întâmplă să existe o astfel de greşeală ea era remediată, cu erată. Nu există un profesor în ţară care să susţină ce a susţinut acest individ”, a explicat Cristian Tudor Popescu.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Dacă afirmaţia nu venea de la aceasta persoană, aş fi putut presupune că se gândeşte (!?!) la faptul ca membrii inegalităţii sunt numere in baze diferite. De exemplu 12 in baza 12 este mai mare decat 16 in baza 7. Dar lucrul acesta trebuia indicat! Altfel membrul stang este in aceeaşi bază ca membrul drept.
  • Like 0
 • L. Pop este prost si fudul si o demonstreaza a doua oara (prima fiind cand a fost corectat intr-o emisiune tv cand a folosit "genunche" in loc de "genunchi" - a insistat si a tinut-o pe a lui). Cat de greu poate sa fie sa zici "Da, asa e, e incorect ce scrie acolo, voi avea grija sa se corecteze, ne cerem scuze"? Nu s-ar fi ajuns la circul asta mediatic.
  • Like 0
 • M-am luminat cum e cu 12>16. Se stie că la europeni dimensiunea medie este 16 cm. Deci PLM a inventat o "baza" cu care sa nu se simta frustrat
  • Like 0
 • e clar pentru oricine ca 12 nu are cum sa fie mai mare niciodata decat orice alt numar mai mare, inclusiv 16. iar pentru baza 5 cu atat mai mult, intrucat in aceea baza numarul 6 nu exista. pentru ca P.L.M se referea la numere din baza 10 rescrise in baza 5
  • Like 0
 • Articolul nu este foarte clar pentru că preia pe sărite doar câteva idei și nici acelea cu toate explicațiile date de CTP, dar în emisiune demonstrația a fost impecabilă.
  • Like 1
 • Problema este că in România nu plătește nimeni cand greșește , mai ales dacă lucreaza la stat si e platit din bani publici. Cand functionarii care avizeaza si semneaza pentru verificatea corectitudinii( presupunand ca au competenta) vor plăti,, atunci vor merge lucrurile in tara. Am ajuns sa ne minunam cand ceva merge bine si sa acceptam tacit incompetenta , ca sa nu facem rau ((doamne fereste!) unui biet seamăn de-al nostru.
  • Like 0
 • Daca n-ar fi vorba de Liviu Pop, as zice ca s-a gandit la "modulo 5" in loc de baza 5; 12 modulo 5 fiind mai mare decat 16 modulo 5 (modulo 5 = restul impartirii la 5). Fiind vorba despre fostul ministru, nu e nici o urma de indoiala ... omul musteste de incompetenta.
  • Like 1
 • Domnul fost ministru al educatiei a raspuns ca un elev care a invatat si nu prea lectia, care isi da cu parerea fara sa ii pese neaparat de logica sau sens pana la capat. Ca un elev care se vrea cel mult mediocru (fara a incrimina pe vreun elev fara performante majore, pentru ca nu e doar vina lui), cum probabil a si fost si nici nu si-a depasit conditia, nici in studentie, nici mai tarziu.
  • Like 0
 • Am rasfoit manualele. Nu mi se par mai pline de greseli decat cele dinainte (adica de acum 2 ani). De fapt s-au schimbat clientii politici de atunci cu clientii politici de azi. Nu cred ca asta e o noutate pe mapamond. Dar daca ar fi fost in Germania sau In Japonia, clientii astia (edituri, autori, tipografii) si-ar fi dat interesul ca sa nu se faca ei insisi de ras.
  Asta e problema in Romania, standardul moral scazut. Ce daca fac prost, si ailalti tot prost au facut. De ce sa-mi rup c---l, ca nu castig mai mult !?
  • Like 2
 • cred ca e in program(a), asa cresc salariile de la 1600 la 1200!
  • Like 7


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult