Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Legea care obligă firmele să distribuie angajaților minimum 7,5% din profit: Un manifest retardat împotriva capitalismului diabolic!

vot in parlament - Foto Inquam Photos / Alexandra Pandrea

Foto Inquam Photos / Alexandra Pandrea 

Conform unei inițiative semnate de un fost deputat USR, si susținută de PSD, toate firmele ar putea fi obligate prin lege să distribuite angajaților minimum 7,5% din profit scutit de CAS, CASS și CAMM. Un manifest retardat împotriva capitalismului diabolic. Explic mai departe.

Într-un an electoral, se văd toți politicienii care vomită populisme din bezna minții educate cu singurele două cărți citite în viața lor: Robin Hood și Ferma animalelor. Unii salariați, mai ales cei cu salarii mici, ar putea spune că e bine ... Haideți să vă spun de ce ar fi dezastru:

- a doua zi majoritatea antreprenorilor vor trece mulți angajați pe salariul minim (la jumătate față de cel mediu), își cresc profitul cu 7%-8% (pentru că salariile reprezintă 15% din venituri) și plătesc angajații din profitul suplimentar redistribuit, deoarece nu mai plătesc taxe pe acest venit! Angajații câștigă la fel, statul încasează mai puține taxe, iar capitaliștii rămân cu mai mulți bani. 

- aproximativ 200.000 de companii (40% din mediul de afaceri) aveau pierderi în 2019, număr care va crește cu siguranță în 2020. Aceste firme angajează aproape 800.000 de salariați. Aceștia nu vor putea beneficia de măsură și venituri suplimentare. Discriminare!

- investițiile străine se vor prăbuși. Cine vine să investească în România cu 7,5% din profitul local „taxat” către angajați și inflație de 2%-3% pe an, care erodează randamentul repatriat în țara de origine?! Costurile salariale vor crește cu cel puțin 10%, în plină pandemie în care veniturile companiilor scad semnificativ.

- cea mai gravă dintre toate - inițiativa încalcă dreptul de proprietate al acționarilor, care au investit și au riscat capital în afaceri.

Dacă chiar vrei să facilitezi transferul profitului către angajați, stimulează listarea companiilor la bursă și oferă facilități fiscale companiilor care oferă propriilor angajați acțiuni și parte din business. Așa aliniezi interesele angajat-angajator și stimulezi dezvoltarea companiilor.  

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Articol plin de ipocrizie :"Un manifest retardat împotriva capitalismului diabolic!"
  1.- a doua zi majoritatea antreprenorilor vor trece mulți angajați pe salariul minim (la jumătate față de cel mediu), își cresc profitul cu 7%-8% . Ce vorbești mon cher, păi peste 70 % din salariații din privat figurează deja cu minim/economie în revisal deci nu mai e de unde ( chiar dacă mulți primesc diferența în mână , totuși pentru pensie , sănătate sau șomaj acea diferență nu contează). Tipic românesc ! În Elveția salariul minim e de 3000 de euro și nimeni nu fentează legea, toată lumea o respectă , antreprenorii nu fac fente de genul celor românești cu 2 sau 4 ore lucrate în revisal și 8-12 ore/zi lucrate în realitate nici cu minim/economie pe ștat și alt salariu în mână iar weekend-urile sau sărbătorile legale sunt libere conform legii sau dacă e strict necesară prezența la serviciu a salariaților se plătesc sporuri de 100 % , la noi de ce nu se poate? Poate pentru că leasingul la BMW și rata la vila așa ziși-lor patroni le afectează rata de rentabilitate mai mult decât procentul aferent salariilor.
  2- aproximativ 200.000 de companii (40% din mediul de afaceri) aveau pierderi în 2019, număr care va crește cu siguranță în 2020. Aceste firme angajează aproape 800.000 de salariați. Aceștia nu vor putea beneficia de măsură și venituri suplimentare. Trebuie văzut ce au trecut administratorii pe costurile acestor firme și care e cauza (dacă cifra de afaceri nu a scăzut) pierderilor și apoi tragem concluzii. Dacă costurile sunt grevate de extravaganțele locative, de transport sau turistice ale antreprenorilor/managerilor acelor firme atunci salariații nu au nici o vină că ele au pierderi, mai degrabă cred că trebuie completat codul fiscal și de procedură fiscală prin eliminarea deducerilor la toate aroganțele tipic românești cu Jeep/iaht sau vilă pe firmă cu decontări din Maldive/Bali trecute ca delegații și cursuri de perfecționare șamd , cu deduceri strict pentru utilaje/echipamente aferente obiectului de activitate și orice alte cheltuieli eliminate de la deducere inclusiv consultanțe și tot felul de expertize umflate pentru a reduce profitul și o să vedem brusc un salt în rentabilitatea acestora. Salariații oricum nici când firma merge bine nu beneficiază de creșteri salariale. Pasul doi de dorit e suspendarea dreptului conducerii de a administra firma după 6 luni de pierderi consecutive înregistrate de companie ( ca în Germania) și preluarea administrării de un administrator independent numit de fisc sau judecător și atunci să vedeți frăsuială în rândul antreprenorilor cu pierderi. Altfel o să vedem în continuare firme cu pierderi dar cu Jeep-uri și conace la Snagov pe firmă.
  3- investițiile străine se vor prăbuși. Cine vine să investească în România cu 7,5% din profitul local „taxat” către angajați și inflație de 2%-3% Hai să nu exagerăm , România e o piață atractivă iar străinii respecta legea într-o măsură mai mare decât patronii neaoși. Participarea la profit a salariaților în multe țări UE e larg răspândită doar că acolo antreprenorii nu sunt așa lacomi ca aici și știu ce beneficii aduce în sporul de productivitate și mai ales de responsabilitate a salariaților deci să nu le plângem de milă străinilor , mai degrabă patronii români sunt speriați de scăderea notei de plată la Loft sau la NUBA beach.
  4- cea mai gravă dintre toate - inițiativa încalcă dreptul de proprietate al acționarilor, care au investit și au riscat capital în afaceri. Pfffff m-ai dat pe spate cu asta ( păi operațiunea e deja prevăzută în legea contabilității încă din 1991 pentru toate societățile comerciale indiferent de forma de proprietate doar că patronii români au utilizat acest mecanism puțin spre deloc pentru că burta lor e mai importantă decât firma.
  6-Dacă chiar vrei să facilitezi transferul profitului către angajați, stimulează listarea companiilor la bursă și oferă facilități fiscale. Asta e haioasă ! Bursa de la București e o glumă proastă iar în ceea ce privește facilitățile fiscale ar fi o discriminare între acționari și salariați , de ce să suporte bugetul nota de plată dacă profitul companiei e pe măsură că nu vorbim aici de companii cu pierderi ci doar de cele cu profit și doar de 7,5 % din acesta și aici e aceeași situație ca și la dividendele acordate acționarilor.
  N.B.
  Cel mai mult am apreciat sfaturile financiare ale autorului de la TV , ceva colosal.
  Dacă vreți să puneți bani deoparte , nu mai mâncați așa mult, nu vă mai încălziți iarna , stați toată viața cu chirie ( de preferat în maghernițe ieftine ) și după 15-20 de ani sunteți pe plus ( asta dacă nu cumva vă îmbolnăviți între timp cum am văzut la niște vecini care aveau salarii medii pe vremea comunismului și au mâncat timp de 10 ani doar chifle cu iaurt pentru a pune deoparte banii de Dacie și după 9 ani s-au îmbolnăvit de ulcer la stomac și au cheltuit banii prin spitale). Asta ne spunea și Ceaușescu acum 30 de ani dar măcar ăla avea doar 4 clase și nu avea pretenția de expert financiar.
  P.S.
  Aștept cu nerăbdare educația financiară prezentată de băiatul lui Dragnea, copilul lui Chirică, tata lui Vâlcov, mama lui Oprişan sau mătuşile lui Codrin Ştefănescu !!!
  • Like 0
 • Roxana B check icon
  Mda, suna cam ca sloganul antifa"eat the rich".
  De aceea faptul ca e initiativa usr si sprijinit de psd nu e deloc surprinzator.
  • Like 1
  • @ Roxana B
   Inițiativa unui deputat FOST USR, citește știrea întreagă. A fost dat afară din USR pt genul ăsta de comportament.
   • Like 0


Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult