Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Legea care obligă firmele să distribuie angajaților minimum 7,5% din profit: Un manifest retardat împotriva capitalismului diabolic!

vot in parlament - Foto Inquam Photos / Alexandra Pandrea

Foto Inquam Photos / Alexandra Pandrea 

Conform unei inițiative semnate de un fost deputat USR, si susținută de PSD, toate firmele ar putea fi obligate prin lege să distribuite angajaților minimum 7,5% din profit scutit de CAS, CASS și CAMM. Un manifest retardat împotriva capitalismului diabolic. Explic mai departe.

Într-un an electoral, se văd toți politicienii care vomită populisme din bezna minții educate cu singurele două cărți citite în viața lor: Robin Hood și Ferma animalelor. Unii salariați, mai ales cei cu salarii mici, ar putea spune că e bine ... Haideți să vă spun de ce ar fi dezastru:

- a doua zi majoritatea antreprenorilor vor trece mulți angajați pe salariul minim (la jumătate față de cel mediu), își cresc profitul cu 7%-8% (pentru că salariile reprezintă 15% din venituri) și plătesc angajații din profitul suplimentar redistribuit, deoarece nu mai plătesc taxe pe acest venit! Angajații câștigă la fel, statul încasează mai puține taxe, iar capitaliștii rămân cu mai mulți bani. 

- aproximativ 200.000 de companii (40% din mediul de afaceri) aveau pierderi în 2019, număr care va crește cu siguranță în 2020. Aceste firme angajează aproape 800.000 de salariați. Aceștia nu vor putea beneficia de măsură și venituri suplimentare. Discriminare!

- investițiile străine se vor prăbuși. Cine vine să investească în România cu 7,5% din profitul local „taxat” către angajați și inflație de 2%-3% pe an, care erodează randamentul repatriat în țara de origine?! Costurile salariale vor crește cu cel puțin 10%, în plină pandemie în care veniturile companiilor scad semnificativ.

- cea mai gravă dintre toate - inițiativa încalcă dreptul de proprietate al acționarilor, care au investit și au riscat capital în afaceri.

Dacă chiar vrei să facilitezi transferul profitului către angajați, stimulează listarea companiilor la bursă și oferă facilități fiscale companiilor care oferă propriilor angajați acțiuni și parte din business. Așa aliniezi interesele angajat-angajator și stimulezi dezvoltarea companiilor.  

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Roxana B check icon
  Mda, suna cam ca sloganul antifa"eat the rich".
  De aceea faptul ca e initiativa usr si sprijinit de psd nu e deloc surprinzator.
  • Like 1
  • @ Roxana B
   Inițiativa unui deputat FOST USR, citește știrea întreagă. A fost dat afară din USR pt genul ăsta de comportament.
   • Like 0


Îți recomandăm

Fetiță la laptop

Situația se poate schimba în orice moment și școli aflate acum în scenariul verde sau galben pot trece de pe o zi pe alta în scenariul roșu, dacă în cadrul lor vor fi confirmate 3 cazuri de Covid. (Foto: Guliver/ Getty Images)

Citește mai mult

Scoala din valiza

„Educația digitală nu înseamnă neapărat distanțarea între copil și profesor. Și aici îmi vine în minte un alt exemplu: profesorii dintr-o școală din Ialomița, care au devenit dependenți de copiii pentru a putea să folosească mijloacele digitale și s-au apropiat de copii”.

Citește mai mult

Andreas Lier - BASF

„Mă duc aproape în fiecare dimineață cu bicicleta la birou, pe o distanță de 3-4 km, în timp ce vecinii mei adoră să-și conducă SUV-urile, să stea în ambuteiaje, să polueze aerul, lăsând o amprentă mare de carbon doar pentru a se simți foarte confortabil și a afișa simboluri de statut social”, dezvăluie Andreas Lier, CEO al BASF România, într-un interviu pentru Republica.

Citește mai mult

O afacere cu cânepă

Ionuț a plecat în India în toamna lui 2017 ca să viziteze cele șapte orașe sfinte. A luat această decizie după un an și jumătate în care a lucrat pentru o companie elvețiano-britanică din Praga, unde ajunsese ca proaspăt absolvent al unui masterat în Olanda, care nu și-a găsit nimic de lucru în țară.

Citește mai mult

Andrei Pitis

Andrei Pitiş, unul dintre cei mai cunoscuţi oameni din industria locală de IT, a investit până în prezent în 15 startup-uri, după ce în 2018 a demarat un proiect prin care vrea să ajute 100 de români să ajungă milionari în euro din startup-uri în tehnologie.

Citește mai mult