Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Legea pentru porci care i-a năucit pe țăranii români

porc - Foto Guliver/Getty Images

Foto Guliver/Getty Images

M-au încercat, deodată, mai multe simțăminte. Întâi am făcut ochi rotunzi a surprindere. Ascultam și nu-mi venea să cred.

Apoi m-am oprit din mestecat, știrea de la televizor a depășit în importanță prânzul și mi-a temperat pofta de mâncare. De fapt, am simțit că, brusc, cotletul își schimbă gustul. Știrea asta schimbase perspectiva. Am mai ronțăit un boț de brânză și-o felie de roșie, îmi trecuse de carne.

Nu-i a bună.

N-am avut niciodată vreo rezervă în privința aderării la Uniunea Europeană. Firește, integrarea, pasul următor, mi s-a părut un demers firesc și necesar. Atunci când chiar se va petrece. 

După știrea de acum câteva zile, în mintea mea începe să se contureze o primă concluzie de caz: porcul e un fel de entitate deosebită în conștiința legislativului european. A fost întâi omorârea porcului în mod blajin. La noi, în mijlocul Bărăganului, chestia cu asomarea a stârnit, unanim, zâmbete. La vremea aia, nea Vasile, vecinul de peste drum la poarta căruia se mai adună bărbații seara, după ce liniștesc animalele-n bătătură, a dat din cap cu ochii-n pământ, semn că are un gând. Au tăcut toți, nea Vasile nu vorbea în dodii și știau că ce are el de spus are și miez, nu-s numai vorbe ca să fie.

„Cum dreacu’ le arde ăstora de binele porcilor, da’ nici că le pasă câți oameni mor pe șoselele noastre?!”

Săptămâna trecută, ascultând știrea de la televizor, tare-aș fi vrut să văd ce a mai zis seara nea Vasile, la ședința de la poartă.

Cică e cât pe ce să apară legea că hrănirea porcului cu lături e păcat de moarte. Poate că „lături” sună rău, dar să știți că e un amestec din ce rămâne în străchini după ce-au terminat oamenii masa, restul de pe pereții ceaunului în care s-a gătit tocana, ori iahnia, ori borșul, un boț ori două de pâine și puțină apă cât să înmulțească amestecul. De când mă știu, porcul a primit cu entuziasm felul ăsta de mâncare. Să ne-nțelegem, nu este singura lui hrană, după cum cred că toată lumea știe.

Ba încă nu-i tot.

Legea o să ne impună o anume garderobă când merge omu’ să servească masa porcului.

Ne-am dat dracu’!

Am oprit televizorul.

În vreme ce mestecam fără chef ultimii dumicați am tras unele concluzii.

a) E o știre falsă.

b) Legislativul UE este un club exclusivist de vegetarieni sau de absolvenți la Litere ori Belle Arte.

c) Unde naiba ne-om situa noi, românii, ca nivel de civilizație dacă lor necesitatea unei astfel de legi li se pare normală?

d) Noi vom fi având reprezentanți acolo, la aceste discuții? Vor fi având vreun cuvânt de spus?

e) Dacă chiar o să iasă o astfel de lege, sunt oare conștienți de inutilitatea ei?

f) Pe de altă parte, vor fi fiind ei, legiuitorii UE, conștienți de efectul profund negativ al unei astfel de legi? Cum dau ei apă la moară contestatarilor UE, în general, dar și impresiei că se urmărește desființarea creșterii animalelor în curțile oamenilor, ceea ce este nu numai o hrană de subzistență, este de mult timp o tradiție?!

g) Hai să presupunem că nu este o știre falsă, deși mie tare îmi place să cred asta, după mine, dacă doar s-ar fi gândit la o astfel de lege devine o serioasă problemă de credibilitate.

Parcă-l văd pe nea Vasile dând din cap. Până la urmă, e dreptul unei babe să se pieptene când arde satul, dar un grup de babe bătând câmpii sfidează ridicolul. Întâi pentru că de bun simț e să nu te-amesteci în treburile din bătătura omului (apropo, n-o fi și acolo un CCR care să-i tempereze?) apoi că or fi treburi mai importante să le ocupe vremea când satul arde-n pandemie.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Corectură:

    Legea pentru români care i-a năucit pe porci.

    Ok?
    • Like 0
  • Dan Doi check icon
    da, ma bucur sa aud ca mai poate fi pus la indoiala si ceva ce vine din partea UE.
    • Like 0
  • Parerist check icon
    Domn' autor, UE a facut cu pandemia ce a trebuit sa faca, si si-a cam atins limitele mandatului. A coordonat deschiderea frontierelor, a stabilit coridoare de transport inclusiv cand erau inchise, a dat drumul la ajutoare economice, a relaxat regulile de deficit, cu alte cuvinte ce a depins de UE s-a cam facut.
    Nu cred ca are legatura traditia cu barbaria, sau cu igiena. Sau mai bine spus, sper sa nu aiba.
    • Like 1
  • Umanitate este organizata de niste degenerati. Aceasta struto camila numita ue nu face decat rau .Este sinecuraa unor alesi tembeli care toaca banii natiilor facad doaar rau. Ue nu a facut fata nici unei crize care a lovit comunitatea pana acum. A aruncat bani care au incaput pe mana marilor borfasi ai natiilor componente. Din pacate euroscepticii isi consolideaa pozitiile. Nu zic ca astia sunt mai buni.
    • Like 1
    • @ Mircea Zugravu
      Parerist check icon
      Ia incearca sa vezi cati bani ti-a furat tie primarul de la tine din oras, si reprezentantii pe care i-ai trimis la Bucuresti si vezi daca nu cumva injuri in directia gresita.
      Bugetele locale sunt mult mai generoase si mai usor de muls, cu riscuri mult mai mici decat alea din UE. De aia Romania nici nu se omoara sa le atraga, pentru ca aia care ne reprezinta stiu ca se fura mai greu.
      Sau incearca sa vezi ce a facut in parlamentul european eurodeputatul tau, si ce a facut in parlamentul romaniei senatorul tau si vezi care e mai transparent. Eventual trimite-le si o scrisoare sa le ceri socoteala si vezi care iti raspunde mai repede.
      • Like 4
    • @ Parerist
      Pe primarul meu din satul sector 3 bucuresit il injur in fiecare zi. Dar nu-i pasa. E un monument al nesimtirii, al hotiei, al ipocriziei. Ma revlta de fiecare data in care apare la tv la posturile care "combat" si "demasca" psd. Isi debiteaza aceleasi mincini in speranta amagirii electoratului. Pe langa ca fura cu nerusinare ne si tortureaza, la propriu, de ani buni cu zgomotul infernal pe care il fac slugile ce presteaza pentru ambitiile lui. Locuiesc in cea mai stresanta si stresata zona de acest nemernic. Toarna betoane, pune pavele, covoare de cauiuc in locurile in care ar trebui cat mai multa vegetatie. Deranjeaza zilnic, de ani buni, linstea locatarilor din zona, deranjeaza orele de la scoala 199, deranjeaza somnul copiilor ce merg la gradinita 69 si la cresa de langa.Se pare ca are misiunea de a imbolnavi de nervi cat mai multi oameni. Nu te poti odihni, nu poti citi, invata. Acest jeg este un adevarat tortionar. Numai pentru asta ar trebui inchis intr-o carcera s fortat sa traiasca in zgomotul pe care l-a facut el. De la ora 6.30 pana la 18 terorizeaza zona. Cine sunt senatorul si deputatul de sector? Unde au cabinete? Daca sunt tot de la psd sau alde mai bine lipsa. Acum cand scriu aceste randuri, la ora 15.20, aici este iadul pe pmant. Toti primarii sectorului 3 de la psd au furat si au torturat, cel putin zona respectiva. Am avut un respiro cu liviu negoita, dar bestiile psd i-au luat primaria. Poate se va schimba ceva dupa urmatoarele alegeri! Sper din tot sufletul ca jigodiile psd sa dispara. Este revoltator sa auzi imbecili care apreciaza ce a facut acest hot ordinar.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult