Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Legea salarizării a fost adoptată. Dragnea: Îmi cer scuze ca Ministrul de Finanțe nu a venit la vot. Era bine să vină și premierul

UPDATE Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a comentat la Digi24 declarațiile de miercuri ale președintelui PSD Liviu Dragnea care i-a criticat pe premierul Sorin Grindeanu și pe ministrul Finanțelor pentru că nu au fost prezenți la votul pe Legea salarizării. 

„Asta are rădăcini foarte vechi în politica românească. În anii de dinainte de '89 și după '89 putem găsi un conflict între președinte, fie că era președintele țării, fie că era președintele partidului și primul ministru, respectiv, guvernul, dar rădăcinile sunt la începuturile comunismului în România, unde politrucul, activistul de partid și-a subordonat factorul executiv, meseriașul, fie că era inginer, fie ca era medic sau profesor, un om cu o anumită meserie avea deasupra sa în orice branșă un aparatcic de partid. Inginerul era considerat că aparține unei caste inferioare care trebuie să se supună totdeauna directivelor pertidului, chiar și atunci când ele sunt aberante. 

Adică dacă partidul spune că trebuie construit barajul în 3 luni de zile, atunci inginerul se face luntre și punte și, chiar dacă nicio femeie nu poate să nască un copil în trei luni de zile, dacă spune partidul, trebuie să se facă. Inginerul nu poate să invoce nici extragerea rădăcinii pătrate, nici faptul că nu sunt bani, nici faptul că nu sunt resurse, dacă a spus partidul, atunci se va face”, a spus jurnalistul.

„Acest conflict a dăinuit ani și ani în România și e prezent în toată splendoarea lui și azi. Adică ministrul de Finanțe a spus: ăștia sunt banii, asta se poate. Domnul Dragnea, politrucul, dovedind că e inginer cum sunt eu mitropolit, cere să se facă așa cum scrie în cuvântarea tovarășului Nicolae Ceaușescu, adică programul de guvernare, pentru că așa l-a prezentat domnul Dragnea, ca fiind literă de lege. Acum, lui Liviu Dragnea nu-i mai rămâne decât să ia măsuri. Nu mai lipsește decât moțiunea de cenzură a grupului PSD, eventual ALDE, împotriva acestui guvern. N-o să facă chiar asta, pentru că se umple de ridicol, dar probabil că îl va chema pe domnul Grindeanu la o convorbire individuală scăzută, ca la partid, și îi va spune să demisioneze”, a mai spus Cristian Tudor Popescu la Digi24.

STIREA INIȚIALĂ:

Legea salarizării a fost votată miercuri de deputați cu 188 de voturi „pentru”, 28 de voturi „împotrivă” și 47 de abțineri și va fi trimisă pentru promulgare președintelui Klaus Iohannis. De la tribuna Parlamentului președintele PSD Liviu Dragnea i-a criticat pe premierul Sorin Grindeanu și pe ministrul Finanțelor Viorel Ștefan, pentru că au lipsit de la vot.

Liviu Dragnea a spus că primul ministru ar fi trebuit să fie prezent în sală în momentul votului la cea mai importantă lege din acest an și și-a cerut scuze, în calitate de președinte al PSD, pentru că lipsa din sală a ministrului de Finanțe Viorel Ștefan.

„E o problemă faptul că azi Ministrul de Finanțe nu a venit în Parlament să susțină această lege, cu toate că avea timp. Am puterea politică să-mi asum acest lucru și să-mi cer scuze ca președinte al PSD că nu a venit. E o problemă pe care o vom regla în interior. Era bine să vină şi premierul, pentru că e o lege importantă, poate cea mai importantă din acest an”, a spus Liviu Dragnea în Parlament.

„Nu a fost o poziție confortabilă pentru mine și colegii mei că ministrul de Finanțe nu a fost aici să spună ce ne-a spus nouă de mai multe ori, că legea e sustenabilă”, a spus Liviu Dragnea jurnaliștilor, la ieșirea din sala de plen.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Domnul prim ministru nu a fost invitat.El nefiind deputat are nevoie de invitatie...Nu stiu daca invitat ar fi venit..
    • Like 0
  • Dragnea ar trebui sa-si ceara scuze despre cum a iesit pana la urma aceasta Lege, care fost "amendata" fara numar de catre senatori si deputati. I-au facut operatii "estetice", dupa gustul fiecaruia, iar acum arata ca dracu'! Ministrul de Finante n-a venit la votul din Parlament, pentru ca s-a speriat cand a vazut ce-a iesit pana la urma :). Iar el n-are bani sa plateasca toate "silicoanele" adaugate pe ici, pe colo, in punctele esentiale! Acestei legi "gonflabile", Sindicatele urmeaza sa-i bage un ac in dos de-o sa suiere a paguba toata Romania :)).
    • Like 2
  • Aflu acum ca Legea salarizarii unitare a fost adoptata in parlament . Cred ca este bine si retractez comentariul meu facut pe acest subiect .
    • Like 0
  • L.Dragnea este total neinspirat, singur isi ataca ministrul de finante si premierul, pusi de el acun 6 luni? Nu-mi vine sa cred ce ingust este in gandire: chiar daca vrea sa-i schimbe, asa cum se tot aude , astea sunt chestii care se fac direct, nu se discuta mai intai pe la Tvuri! Chiar nu are pe nimeni sa-l mai traga de maneca?
    • Like 0
  • Mike check icon
    Mie mi se pare interesant cum îi critică "daddy" pe cei 2 că n-au fost prezenți când știa că unul e la Paris și că pe celalt nu l-a invitat.
    • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult