Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Lemn și culori calde. Cum le combini pentru a îmblânzi designul rece al unei bucătării moderne

dedeSign - bucatarie

Efectul pe care îl imprimă simplitatea și geometria rigidă a designului modern alterează ideea de atmosferă caldă și primitoare. Iar dacă bucătăria este inima casei tale, locul în care te conectezi cu familia și îți strângi prietenii foarte apropiați, cel mai probabil nu-ți dorești acest lucru.

Una dintre soluțiile pe care le ai la dispoziție ca să rămâi pe o linie modernă, dar în același timp să te bucuri de senzația de confort și să ai sentimentul de „acasă”, este să adaugi câteva note subtile de inspirație rustică.

Totul este să găsești un echilibru între tonurile calde și naturale ale unor materiale precum lemnul, piatra sau țesăturile texturate, și caracteristicile mai aspre ale materialelor artificiale. Designerii de interior chiar mizează pe acest mix datorită potențialului estetic extraordinar.

Dacă ești pe punctul de a-ți amenaja bucătăria sau cauți inspirație pentru o reamenajare, DedeSign îți vine în ajutor cu un concept de design și câteva sfaturi practice.

Atmosferă prin culoare

Poți începe creionarea unei atmosfere calde cu ajutorul culorilor. Specifice designului rustic sunt tonurile bogate de pământ, cum este, de exemplu, maroul, dar și verdele și griul în diferite nuanțe.  

În proiectul propus de DedeSign accentul este pus în zona de servire a mesei, delimitată cu ajutorul parchetului de lemn. Continuitatea, întreruptă pentru a marca zona de gătit cu gresie porțelanată alb-negru, este asigurată prin amplasarea unor coșuri de depozitare în aceeași nuanță, în zona ferestrelor.

Contrastul alb-negru este reluat prin alegerea unei chiuvete și a unei plite de culoare neagră.  

Nu există niciodată prea mult lemn în rustic

Lemnul este amprenta designului rustic și reprezintă un element esențial în orice amenajare de interior inspirată din acest stil. Conferă caracter, încălzește spațiul și te duce cu gândul la natură, astfel că trebuie valorificat în cât mai multe maniere.  

Nu trebuie neapărat să optezi pentru o mobilă de bucătărie din lemn, care poate rămâne în logica simplității designului modern. Trebuie să fii însă atent la nuanțe și să alegi una caldă și naturală.   

În proiectul propus de DedeSign s-a folosit o mobilă de bucătărie în nunanță deschisă de stejar, dar și un bufet de lemn. Iar aceasta este numai una dintre combinațiile posibile.

Alternativ sau concomitent, poți folosi elemente ca grinzi decorative din lemn sau decorațiuni textile. Și nu trebuie să te rezumi doar la perne, perdele și draperii. Ai la dispoziție și decorațiuni pentru perete care reprezintă o altă variantă de a imprima senzația de cald și natural fără prea mult efort.  

Vibrația luminii

Indiferent de stilul de design pentru care optezi, lumina și efectul pe care îl imprimă unui spațiu sunt esențiale pentru în orice concept de amenajare interioară.

Pentru o bucătărie un accente rustice poți miza pe dulapuri deschise la culoare, plăci de faianță Metro și corpurile de iluminat moderne, care pot schimba complet vibrația spațiului.

În proiectul propus de DedeSign, s-au folosit o suspensie modernă un abajur texturat, precum și spoturi care asigură un iluminat discret și, în același timp, pun în valoare mobila de bucătărie.

Echilibrul combinațiilor

Pentru a obține un melanj de rustic și modern, poți include metalul și sticla. Materialele artificiale au un finisaj elegant, contemporan și sofisticat, dar combinația tuturor elementelor trebuie să dea senzația de echilibru.

Poți, de exemplu, să așezi vaze de sticlă alături de un decor din lemn pentru a pune în dialog elemente naturale și cele artificiale. O altă expresie a echilibrului dintre rustic și modern o poți găsi prin alegerea unor scaune, eventual de modele diferite, și a unei mese cu picioare din metal. Cea mai bună variantă, dacă aplici această idee, e să optezi pentru un ton de negru mat.


DedeSign este un proiect DEDEMAN și reprezintă asistentul virtual pe care îți dorești să-l consulți când îți amenajezi locuința.

O prezență discretă, DedeSign îți oferă sugestii și sfaturi concrete, te pune la curent cu noile trenduri în design și îți oferă concepte integrate ce te pot inspira astfel încât să-ți transformi încăperile locuinței sau grădina în spații care te reprezintă pe tine și pe cei dragi.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Bloc operator Sanador

Când intri într-o astfel de „navă spațială” numai ca să o vizitezi, te gândești că următorul pas în tehnologie nu e foarte departe: specialiștii consultați în prezent de la distanță, prin videoconferință, vor fi prezenți în sală sub formă de hologramă. Sau, de ce nu- se vor teleporta pentru a-i asista pe colegii lor, când aceștia le solicită sprijinul.

Citește mai mult

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult
sound-bars icon