Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Pentru firi rebele și îndrăznețe. Cum folosești (combini) elemente și accente industriale pentru spații neconvenționale

living industrial

Designul interior industrial a apărut ca o necesitate, dar s-a transformat în ultimele două decenii în expresia îndrăznelii și a nonconformismului.

Stilul s-a născut la începutul secolului trecut, în contextul lipsei spațiilor locative care a obligat la reconversia funcțională a fabricilor și clădirilor industriale.

Astfel, au devenit tot mai populare locuințele și birourile în care cărămida este lăsată la vedere, pereții sunt neșlefuiți, iar țevile, conductele și cablurile nu numai că nu mai sunt ascunse, dar expunerea lor devine emblematică pentru un stil de design interior care este tot mai căutat.

Aceste tehnici de design și amenajare interioară se pretează mai ales pentru spațiile din clădirile vechi, cu zone generoase și suficient de înalte. Încă un detaliu de avut în vedere – atmosfera creată astfel este compatibilă cu un anumit stil de viață, dar și cu profesiile artistice și liberale. Ceea ce nu înseamnă însă că elemente sau accente din stilul industrial nu pot fi implementate și în locuințele obișnuite. 

Dacă vrei să-ți exprimi îndrăzneala și nonconformismul, indiferent de spațiul pe care îl ai la dispoziție, ia-ți libertatea de a armoniza câteva elemente de design industrial și „scapă” din vedere, aparent „neglijent”, câteva accente ce pot „să spargă” perfecțiunea.

DedeSign îți vine în ajutor cu enunțarea principiilor de bază ale designului de inspirație industrială și un concept pentru amenajarea unui living atipic, dar foarte chic.

1. Less is more

Oricât de clișeistică a devenit această expresie, când vine vorba de designul interior, toate drepturile îi sunt rezervate. Și asta pentru că a fost popularizată de arhitectul german Mies Van Der Rohe, considerat părintele minimalismului.

Așadar, un prim pas către un spațiu de inspirație industrială este respectarea acestui principiu care înseamnă să elimini dezordinea și aglomerația și să te limitezi la strictul necesar.

2. Minimalism nu înseamnă lipsă de confort

Mobilierul într-un spațiu amenajat în stil industrial ar trebui să fie simplu și practic. Liniile curate, formele simple și contrastele puternice sunt imperative, dar asta nu înseamnă că trebuie să faci compromisuri în ceea ce privește confortul. Din contră.

Canapeaua extensibilă și fotoliile folosite în conceputul propus de DedeSign invită la relaxare și subliniază ideea de confort.

3. Funcțional, dar nu rece

Principiile designului interior industrial acordă multă importanță funcționalității spațiului și obiectelor de mobilier. Dar pentru că locuința rămâne unul dintre cele mai importante spații pe care le asociem cu confortul și relaxarea, putem crea un mediu cald și primitor.

De exemplu, în proiectul popus de Dedesign s-a mizat pe obiecte care conțin atât metal, cât și lemn, așa cum sunt, de exemplu, masa de cafea și lampadarul.   

4. Texturi cheie

Betonul neșefluit, cărămizile, podelele sau construcții metalice și culorile neutre sunt mărci ale designului industrial. Dacă spațiul nu le oferă ca atare, poți replica texturile-cheie cu ajutorul tapetului, parchetului sau al altor soluții decorative.

5. Simplitate

Designul industrial înseamnă simplitate, dacă nu chiar austeritate. Poți încerca să rupi puțin această logică cu ajutorul unor perne sau obiecte decorative, dar fără a face exces. Sunt suficiente unul-două accente de acest fel.

6. Îmblânzirea spațiului

Cromatica dominată de nuanțe de gri, metalul și betonul specifice acestui tip de design pot părea suficient de reci și dure cât să te îndepărteze de ideea de acasă. Tocmai de aceea, poți insera motive naturale, cum ar fi un tapet cu animale exotice și frunze. Acesta aduce textură, mișcare și dinamism și reprezintă încă o dovadă de curaj și nonconformism.


Tonul de design industrial din conceptul DedeSign este dat în special de textura pereților și a mobilierului de culoare închisă, selectat dintr-o gamă mai variată, iar accentele care rup ritmul sunt marcate cu ajutorul obiectelor decorative în texturi și culori naturale, așa cum sunt covorul din iută și coșul pentru ghiveciul de flori.

În proiectul propus de DedeSign au mai fost folosite o oglindă decorativă cu element metalic, proiectoare montate pe șine speciale, precum și o perdea și o draperie foarte simple.

DedeSign este un proiect DEDEMAN și reprezintă asistentul virtual pe care îți dorești să-l consulți când îți amenajezi locuința.

O prezență discretă, DedeSign îți oferă sugestii și sfaturi concrete, te pune la curent cu noile trenduri în design și îți oferă concepte integrate ce te pot inspira astfel încât să-ți transformi încăperile locuinței sau grădina în spații care te reprezintă pe tine și pe cei dragi. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult