Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Lia Olguța Vasilescu: „Toți bugetarii vor avea în sporuri un voucher de vacanță și două norme de hrană”

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, le-a promis bugetarilor că „absolut toți” vor avea incluse în sporuri un voucher de vacanță și două norme de hrană.

Foto: Octav Ganea/Inquam Photos

„Toți bugetarii vor avea în sporuri un voucher de vacanță și două norme de hrană, absolut toți bugetarii. Dar asta nu ridică probleme, pentru că se reduce nivelul de sporuri, adică vor fi 30% pe ordonator de credite. Ce ne asigurăm noi cu această ocazie este că absolut toată lumea va avea o distribuție corectă a sporurilor. Nu se mai întâmplă ca până acum, când unii, doar pentru că erau șefi, luau niște sporuri foarte mari față de restul angajaților. Fiind obligatoriu ca fiecare bugetar să aibă norma de hrană și să aibă acest voucher de vacanță, atunci în nivelul sporurilor trebuie să fie prinse pentru toată lumea. Considerăm că este o variantă mai corectă", a spus Olguța Vasilescu, citată de Agerpres, la finalul discuțiilor cu sindicaliștii din Educație pe marginea proiectului Legii salarizării bugetarilor.

Fostul premier Victor Ponta a criticat programul de guvernare al PSD, întrebându-se de unde vor veni banii. „Susţin şi mă bucur şi o să votez să mărim salariile şi pensiile. Dar mă gândesc că fiecare om zice: dar dacă n-a găsit Guvernul în curte nişte diamante sau petrol, de unde vin banii? Eu văd un blocaj care a existat în 2016 legat de faptul că funcţionarii nu vor să semneze, că le e frică de DNA cu abuzul în serviciu, că miniştrii, mulţi dintre ei, se califică la locul de muncă, ca să zic aşa. Eu nu văd pornite nişte lucruri economice care să aducă banii ca să susţină măsurile sociale”, a spus Ponta.

În legătură cu afirmațiile lui Ponta, Lia Olguța Vasilescu a susâinut că astfel de temeri sunt nejustificate. 

„Nu vreau să intru în niciun fel de polemică cu un coleg de al meu de partid, la care țin și foarte mult, dar vreau să vă spun un lucru. Pe varianta Guvernului Ponta există o anvelopă salarială de 42 de miliarde. Pe varianta noastră este o anvelopă de 32 de miliarde, deci toate aceste temeri sunt nejustificate. Mai mult decât atât, s-au prezentat principiile legii salarizării încă din perioada campaniei electorale sunt prinse în programul de guvernare: 56%, o creștere pe medie a salariilor, deci de la bază către vârf și suma de 32 de miliarde. Dacă vă uitați în programul de guvernare o să găsiți fix aceste cifre, o diferență este însă aceea că am preferat să creștem baza, mai mult decât vârful, tocmai pentru a nu adânci diferențele salariale care la ora actuala sunt existente. Din punctul nostru de vedere este un principiu foarte corect de redistribuire a resurselor până în anul 2021, moment în care absolut toți bugetarii vor crește cu același coeficient”, a declarat ministrul Muncii. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Banii pe care ii da acum PSD-ul bugetarilor vor fi platiti de nenascutii inca copii ai Romaniei!! Sunt imprumuturile pe ani buni de aici inainte si cu dobanzi tot mai mari!
  • Like 0
  • @ Mihai Ducu
   Ionel check icon
   Chiar daca pe fond veti dreptate, cel putin de acesti bani beneficiaza romanii. Dar este un mod simplist de a vedea lucrurile. De cei 20 de miliarde euro imprumutati in 2010 ce spuneti ? cine ii plateste si ami ales unde sunt/unde s-au dus !? Economii se pot face la achizitii sau......prin diminuarea numarului de angajati/bugetari. In 2005 erau 600 000 , acum sunt 1,2 milioane !!!!! Cum a crescut numarul lor din 2005 si pana acum este o alta intrebare la care trebuie sa raspund atat dreapta cat si stanga !!!
   • Like 0
  • @ Ionel
   2/3 din imprumutul din 2010 s-a dus la BNR,CARE A PLATIT IMPRUMUTUL,iar 1/3 au fost sifonati de PDL! Problema e ca banii olgutei,prin romani,merg la consum,de aici inflatie si alte rele...Mai sanatos era ca banii sa mearga in economie,in infrastructura ,in creare de locuri de munca. ca nu se misca mai nimic in tara asta din acest punct de vedere.Din pomeni ii imbogatim pe altii pt.ca 70-80% din consum provine din import!
   • Like 0
 • În România există două instituții care de mulți ani ar fi trebuit să interzică activitatea unor partide,în special a PSD și a PNL pentru progamele lor politice,dar și pentru politicile duse cînd au fost la guvernare.
  Aș vrea să mă refer la discriminarea pozitivă a unor categorii profesionale,a angajaților la stat în defavoarea persoanelor active care muncesc,subliniez,muncesc,nu mimează,precum mulți dintre bugetari.
  Decizia Olguței Vasilescu de a introduce,,tichetul de vacanță" pentru fiecare angajat la stat și a,,ordinului de hrană" tot pentru fiecare bugetar,dar care nu a fost interesată ca aceleași sporuri să fie acordate și angajaților,angajatorilor din economia reală,dovedește un lucru:existenta discriminării sociale.
  Curtea Constituțională și Consiliul Național de Combatere a Discriminării ar fi trebuit să se sesizeze de mult din oficiu.
  De ce nu se constituie un fond comun din care toate persoanele active să primească aceleași sporuri?Tichet de vacanță,ordin de hrană...
  Petru PSD,pentru PNL,pentru ALDE,pentru UDMR,angajații din privat sunt niște sclavi,dar și ei sunt de vină,că stau la,,tuns".
  • Like 2
  • @ Sorin Constantin
   check icon
   Corect! Subscriu!
   • Like 0
  • @
   Trebuie să fim cît mai mulți,cît mai vocali,și răspîndaci voluntari,să ne adresăm în scris deputaților și senatorilor din zona în care locuim,să ne adresăm cu cereri pe Legea 544/2001 privind accesul la informațiile de interes public dacă aceste decizii sunt discriminatoare dacă se referă numai la bugetari.
   • Like 0
  • @ Sorin Constantin
   check icon
   Nu-ti raspunde nimeni la scrisor,.stai linistit. Eu am una trimisa in 2015 (parca noiembrie) pe mail. Am renuntat sa mai sper. Poate voi pleca undeva-macar sa nu inteleg ce se petrece in jur. Vreo insula de la antipozi...
   • Like 0
 • Ionel check icon
  In mediul privat sporurile au disparut de mult. Asa ar trebui sa fie si la stat...fara sporuri de stres....solicitare...de vechime..etc. Salariu de functie si atat...eventual de ore suplimentare, limitate,.....iar daca se incadreaza in anvelopa la care face referire este foarte ok.
  • Like 1
 • check icon
  Mi se pare discriminatoriu - de competența Avocatului Poporului - ca pentru sporurile respective să contribuie toată lumea (deși de fapt, matematic, contribuie doar sectorul privat), dar să beneficieze doar unii (adică bugetarii).

  Aștept cu interes ca toți bugetarii - dar absolut toți bugetarii - să beneficieze și de o vârstă redusă de pensionare, și de o mașină de serviciu, și de o casă de serviciu, și de o suprafață de teren acordată gratuit, pe care se va construi o casă de vacanță gratuită... :)
  • Like 4


Îți recomandăm

Scoala de asistenti

Săli mari de curs, coridoare largi, încăperi care simulează la detaliu saloane de spital, manechine și roboți care vorbesc și sunt conectați la senzori ce transmit profesorilor supraveghetori dacă manevrele sunt efectuate corect. Dar- dincolo de teorie și practică- cei care trec pe aici își însușesc una dintre cele mai importante comportamente ale unui cadru medical: cum să arate empatie față de bolnavii pe care îi tratează.

Citește mai mult