Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

„Dacă n-a găsit Guvernul în curte nişte diamante sau petrol, de unde vin banii?” Eliberat de povara de membru PSD, Ponta atacă programul de guvernare al partidului

Fostul premier Victor Ponta, care a anunțat că își va depune demisia în alb din PSD, a criticat miercuri seara la România TV programul de guvernare al lui Liviu Dragnea. 

„Susţin şi mă bucur şi o să votez să mărim salariile şi pensiile. Dar mă gândesc că fiecare om zice: dar dacă n-a găsit Guvernul în curte nişte diamante sau petrol, de unde vin banii? Eu văd un blocaj care a existat în 2016 legat de faptul că funcţionarii nu vor să semneze, că le e frică de DNA cu abuzul în serviciu, că miniştrii, mulţi dintre ei, se califică la locul de muncă, ca să zic aşa. Eu nu văd pornite nişte lucruri economice care să aducă banii ca să susţină măsurile sociale”, a spus Victor Ponta.

Victor Ponta a atenționat că măsurile sociale luate de partid riscă să nu poată fi puse în practică de actualul Guvern pe motiv că „nu putem să împărţim ceva ce încă nu avem”.

„Am condus un guvern, am făcut parte din alte două guverne - îmi doresc foarte tare să se ia măsuri sociale şi laud guvernul actual pentru măsurile sociale. Dar am mai învăţat ceva: noi nu putem să împărţim ceva ce încă nu avem. Trebuie economic, aşa cum am făcut în 2012-2015, să mergem în sus, să avem un surplus şi surplusul să-l folosim pentru salarii, pensii, investiţii. Mie îmi este teamă, şi zău că îmi doresc să nu se întâmple lucrul acesta, că noi acum împărţim ce nu avem”, a continuat fostul premier. 

Asociația Romanian Business Leaders a avertizat, într-o scrisoare adresată premierului, ministrului Muncii și ministrului Finanțelor, că actualul Executiv nu poate crește salariile „dacă vă uitați sincer la performanța din sistemul public”. 

„Astăzi, în România, muncesc 5,2 milioane de oameni. Aproape jumătate (2,5 milioane de angajați) lucrează în firme private românești, dar au cel mai mic salariu mediu (1.500 de lei). În același timp, în sectorul bugetar lucrează 1,2 milioane de oameni care câștigă un salariu mediu de 2.300 de lei. Prin legea salarizării unitare pe care o promovați zilele acestea, în următorii patru ani, media salariului în sectorul public urmează să urce cu 56%. Și atunci, vă întrebăm: cum aveți grijă, de fapt, de soarta plătitorilor de taxe din România, din ai căror bani plătiți salariile promise?”, se arată în scrisoarea Romanian Business Leaders.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • check icon
  În stilu-i cunoscut, ponta vorbește mult și (bineînțeles) prost: când îl sprijinea dragnea era „măi dragă liviule”, acum, guvernul „greșește greșelile lui” și nu-i place!
  Brava!
  • Like 0
 • Dedata asta Ponta (nu chiar obiectiv cu urmasii lui) a gasit exact plasticul situatiei...
  • Like 0
 • S-a desteptat partial dintr-o data Ponta!Si spun partial pt.ca nu stiu unde vede el mersul in sus din 2012-2015! Singura crestere economica sanatoasa este prin investitii si locuri de munca,iar acestea au fost asigurate doar de, hulitele de unii, multinationale...
  • Like 0


Îți recomandăm

Scoala de asistenti

Săli mari de curs, coridoare largi, încăperi care simulează la detaliu saloane de spital, manechine și roboți care vorbesc și sunt conectați la senzori ce transmit profesorilor supraveghetori dacă manevrele sunt efectuate corect. Dar- dincolo de teorie și practică- cei care trec pe aici își însușesc una dintre cele mai importante comportamente ale unui cadru medical: cum să arate empatie față de bolnavii pe care îi tratează.

Citește mai mult