Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

„Dacă n-a găsit Guvernul în curte nişte diamante sau petrol, de unde vin banii?” Eliberat de povara de membru PSD, Ponta atacă programul de guvernare al partidului

Fostul premier Victor Ponta, care a anunțat că își va depune demisia în alb din PSD, a criticat miercuri seara la România TV programul de guvernare al lui Liviu Dragnea. 

„Susţin şi mă bucur şi o să votez să mărim salariile şi pensiile. Dar mă gândesc că fiecare om zice: dar dacă n-a găsit Guvernul în curte nişte diamante sau petrol, de unde vin banii? Eu văd un blocaj care a existat în 2016 legat de faptul că funcţionarii nu vor să semneze, că le e frică de DNA cu abuzul în serviciu, că miniştrii, mulţi dintre ei, se califică la locul de muncă, ca să zic aşa. Eu nu văd pornite nişte lucruri economice care să aducă banii ca să susţină măsurile sociale”, a spus Victor Ponta.

Victor Ponta a atenționat că măsurile sociale luate de partid riscă să nu poată fi puse în practică de actualul Guvern pe motiv că „nu putem să împărţim ceva ce încă nu avem”.

„Am condus un guvern, am făcut parte din alte două guverne - îmi doresc foarte tare să se ia măsuri sociale şi laud guvernul actual pentru măsurile sociale. Dar am mai învăţat ceva: noi nu putem să împărţim ceva ce încă nu avem. Trebuie economic, aşa cum am făcut în 2012-2015, să mergem în sus, să avem un surplus şi surplusul să-l folosim pentru salarii, pensii, investiţii. Mie îmi este teamă, şi zău că îmi doresc să nu se întâmple lucrul acesta, că noi acum împărţim ce nu avem”, a continuat fostul premier. 

Asociația Romanian Business Leaders a avertizat, într-o scrisoare adresată premierului, ministrului Muncii și ministrului Finanțelor, că actualul Executiv nu poate crește salariile „dacă vă uitați sincer la performanța din sistemul public”. 

„Astăzi, în România, muncesc 5,2 milioane de oameni. Aproape jumătate (2,5 milioane de angajați) lucrează în firme private românești, dar au cel mai mic salariu mediu (1.500 de lei). În același timp, în sectorul bugetar lucrează 1,2 milioane de oameni care câștigă un salariu mediu de 2.300 de lei. Prin legea salarizării unitare pe care o promovați zilele acestea, în următorii patru ani, media salariului în sectorul public urmează să urce cu 56%. Și atunci, vă întrebăm: cum aveți grijă, de fapt, de soarta plătitorilor de taxe din România, din ai căror bani plătiți salariile promise?”, se arată în scrisoarea Romanian Business Leaders.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    În stilu-i cunoscut, ponta vorbește mult și (bineînțeles) prost: când îl sprijinea dragnea era „măi dragă liviule”, acum, guvernul „greșește greșelile lui” și nu-i place!
    Brava!
    • Like 0
  • Dedata asta Ponta (nu chiar obiectiv cu urmasii lui) a gasit exact plasticul situatiei...
    • Like 0
  • check icon
    S-a desteptat partial dintr-o data Ponta!Si spun partial pt.ca nu stiu unde vede el mersul in sus din 2012-2015! Singura crestere economica sanatoasa este prin investitii si locuri de munca,iar acestea au fost asigurate doar de, hulitele de unii, multinationale...
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult