Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

„Dacă n-a găsit Guvernul în curte nişte diamante sau petrol, de unde vin banii?” Eliberat de povara de membru PSD, Ponta atacă programul de guvernare al partidului

Fostul premier Victor Ponta, care a anunțat că își va depune demisia în alb din PSD, a criticat miercuri seara la România TV programul de guvernare al lui Liviu Dragnea. 

„Susţin şi mă bucur şi o să votez să mărim salariile şi pensiile. Dar mă gândesc că fiecare om zice: dar dacă n-a găsit Guvernul în curte nişte diamante sau petrol, de unde vin banii? Eu văd un blocaj care a existat în 2016 legat de faptul că funcţionarii nu vor să semneze, că le e frică de DNA cu abuzul în serviciu, că miniştrii, mulţi dintre ei, se califică la locul de muncă, ca să zic aşa. Eu nu văd pornite nişte lucruri economice care să aducă banii ca să susţină măsurile sociale”, a spus Victor Ponta.

Victor Ponta a atenționat că măsurile sociale luate de partid riscă să nu poată fi puse în practică de actualul Guvern pe motiv că „nu putem să împărţim ceva ce încă nu avem”.

„Am condus un guvern, am făcut parte din alte două guverne - îmi doresc foarte tare să se ia măsuri sociale şi laud guvernul actual pentru măsurile sociale. Dar am mai învăţat ceva: noi nu putem să împărţim ceva ce încă nu avem. Trebuie economic, aşa cum am făcut în 2012-2015, să mergem în sus, să avem un surplus şi surplusul să-l folosim pentru salarii, pensii, investiţii. Mie îmi este teamă, şi zău că îmi doresc să nu se întâmple lucrul acesta, că noi acum împărţim ce nu avem”, a continuat fostul premier. 

Asociația Romanian Business Leaders a avertizat, într-o scrisoare adresată premierului, ministrului Muncii și ministrului Finanțelor, că actualul Executiv nu poate crește salariile „dacă vă uitați sincer la performanța din sistemul public”. 

„Astăzi, în România, muncesc 5,2 milioane de oameni. Aproape jumătate (2,5 milioane de angajați) lucrează în firme private românești, dar au cel mai mic salariu mediu (1.500 de lei). În același timp, în sectorul bugetar lucrează 1,2 milioane de oameni care câștigă un salariu mediu de 2.300 de lei. Prin legea salarizării unitare pe care o promovați zilele acestea, în următorii patru ani, media salariului în sectorul public urmează să urce cu 56%. Și atunci, vă întrebăm: cum aveți grijă, de fapt, de soarta plătitorilor de taxe din România, din ai căror bani plătiți salariile promise?”, se arată în scrisoarea Romanian Business Leaders.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    În stilu-i cunoscut, ponta vorbește mult și (bineînțeles) prost: când îl sprijinea dragnea era „măi dragă liviule”, acum, guvernul „greșește greșelile lui” și nu-i place!
    Brava!
    • Like 0
  • Dedata asta Ponta (nu chiar obiectiv cu urmasii lui) a gasit exact plasticul situatiei...
    • Like 0
  • check icon
    S-a desteptat partial dintr-o data Ponta!Si spun partial pt.ca nu stiu unde vede el mersul in sus din 2012-2015! Singura crestere economica sanatoasa este prin investitii si locuri de munca,iar acestea au fost asigurate doar de, hulitele de unii, multinationale...
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult