Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Liberation: Din cauza corupției, România își pierde tinerii bine pregătiți. O hemoragie care pentru moment nu pare să îngrijoreze prea mult puterea

Publicația Liberation scrie despre una dintre cele mai grave consecințe ale instabilității și corupției din România: tot mai mulți tineri bine pregătiți aleg să părăsească țara și să se stabilească în Europa de Vest sau de Nord. „O hemoragie care pentru moment nu pare să îngrijoreze prea mult puterea de la București”, remarcă Liberation, care publică mărturii ale unor tineri care se pregătesc să plece din România.

„Am luat decizia de a părăsi România în ianuarie 2017, din cauza instabilității politice și economice, a corupției, a încercării noii puteri de a scoate țara din zona civilizată și de a o reorienta spre Est”, spune Armin Florescu, un economist de 39 de ani care oscilează încă între Paris și Londra.

Mirela, de profesie inginer de calculatoare are un salariu aproape egal cu al omologilor ei din străinătate, vorbește fluent trei limbi și va pleca luna viitoare în Germania. Decizia sa este deja luată și a obținut deja, fără dificultate la Frankfurt,o poziție similară cu cea pe care o deține acum.

Precum Armin și Mirela, mulți tineri au părăsit România de când Partidul Social Democrat a venit la putere în decembrie 2016. Într-un an, PSD a schimbat în mod constant legi și coduri, amenințând chiar statul de drept, diminuând drepturilor opoziției și puterile președintelui, scrie sursa citată.

Pentru Dumitru Sandu, profesor de sociologie la Universitatea din București, factorul politic este principala cauză a acestui exod. "PSD dorește să îndeplinească promisiunile electorale, în timp ce tinerii doresc locuri de muncă bine plătite, condiții decente de viață și o funcționare instituțională la nivelul celor mai bune țări europene”, a explicat el pentru publicația franceză.

Tiebrii care se adaugă milioanelor de români care trăiesc astăzi în afara granițelor. 3,4 milioane de români, adică 17% din populația țării, au plecat în afara granițelor, iar România pierde anual prin imigrație, de la Revoluție încoace, echivalentul unui oraș cu 85.000 de locuitori. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ovo check icon
    Dacă îi întrebi pe alde Iordache, Nicolicea & co., probabil că au raspunsul pregătit: oamenii pleacă din țară din cauza abuzurilor DNA, ale binomului și ale statului perpendicular, Soros, bla-bla... Și pentru că n-au citit legile justiției, varianta A.D. (after Dragnea). Prostirea în față a fost ridicată la nivel de politica de stat. Și, culmea, funcționează. Deocamdată.
    • Like 2
    • @ Ovo
      mi-e teama ca, la final, Romania a.D. va fi o ruina.
      • Like 0
  • Mike check icon
    Ajungem anul ăsta pe locul întâi la migrație? anul trecut doar Siria era în fața noastră dar presimt că programul PSD din anul ăsta e mai devastator decât războiul de acolo.
    • Like 2
    • @ Mike
      Cu siguranta! Din pacate. In ritmul acesta, vom ajunge din imigranti, refugiati.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult