Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de trei ani. De astăzi vă invităm să ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră, dar și să testați viitorul tehnologiei, implementăm conversația vocală direct în browser, apăsând pe butonul de microfon poți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Liberation: Din cauza corupției, România își pierde tinerii bine pregătiți. O hemoragie care pentru moment nu pare să îngrijoreze prea mult puterea

Publicația Liberation scrie despre una dintre cele mai grave consecințe ale instabilității și corupției din România: tot mai mulți tineri bine pregătiți aleg să părăsească țara și să se stabilească în Europa de Vest sau de Nord. „O hemoragie care pentru moment nu pare să îngrijoreze prea mult puterea de la București”, remarcă Liberation, care publică mărturii ale unor tineri care se pregătesc să plece din România.

„Am luat decizia de a părăsi România în ianuarie 2017, din cauza instabilității politice și economice, a corupției, a încercării noii puteri de a scoate țara din zona civilizată și de a o reorienta spre Est”, spune Armin Florescu, un economist de 39 de ani care oscilează încă între Paris și Londra.

Mirela, de profesie inginer de calculatoare are un salariu aproape egal cu al omologilor ei din străinătate, vorbește fluent trei limbi și va pleca luna viitoare în Germania. Decizia sa este deja luată și a obținut deja, fără dificultate la Frankfurt,o poziție similară cu cea pe care o deține acum.

Precum Armin și Mirela, mulți tineri au părăsit România de când Partidul Social Democrat a venit la putere în decembrie 2016. Într-un an, PSD a schimbat în mod constant legi și coduri, amenințând chiar statul de drept, diminuând drepturilor opoziției și puterile președintelui, scrie sursa citată.

Pentru Dumitru Sandu, profesor de sociologie la Universitatea din București, factorul politic este principala cauză a acestui exod. "PSD dorește să îndeplinească promisiunile electorale, în timp ce tinerii doresc locuri de muncă bine plătite, condiții decente de viață și o funcționare instituțională la nivelul celor mai bune țări europene”, a explicat el pentru publicația franceză.

Tiebrii care se adaugă milioanelor de români care trăiesc astăzi în afara granițelor. 3,4 milioane de români, adică 17% din populația țării, au plecat în afara granițelor, iar România pierde anual prin imigrație, de la Revoluție încoace, echivalentul unui oraș cu 85.000 de locuitori. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Ovo check icon
  Dacă îi întrebi pe alde Iordache, Nicolicea & co., probabil că au raspunsul pregătit: oamenii pleacă din țară din cauza abuzurilor DNA, ale binomului și ale statului perpendicular, Soros, bla-bla... Și pentru că n-au citit legile justiției, varianta A.D. (after Dragnea). Prostirea în față a fost ridicată la nivel de politica de stat. Și, culmea, funcționează. Deocamdată.
  • Like 2
  • @ Ovo
   mi-e teama ca, la final, Romania a.D. va fi o ruina.
   • Like 0
 • Mike check icon
  Ajungem anul ăsta pe locul întâi la migrație? anul trecut doar Siria era în fața noastră dar presimt că programul PSD din anul ăsta e mai devastator decât războiul de acolo.
  • Like 2
  • @ Mike
   Cu siguranta! Din pacate. In ritmul acesta, vom ajunge din imigranti, refugiati.
   • Like 0


Îți recomandăm

Bursa BT Roberto Marzanati la Executive MBA University of Hull

Competiția la Executive MBA University of Hull din Cluj-Napoca, program acreditat internațional, este deschisă celor care doresc să facă un pas înainte în dezvoltarea profesională şi personală, indiferent de domeniul în care lucrează, public sau privat. Candidații trebuie să aibă cel puțin 3 ani experiență în management după terminarea studiilor şi să cunoască limba engleză la nivel avansat.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Allkimik

În urmă cu 12 ani, a plecat în India, în vacanță, cu un aparat digital scump și un altul ieftin, pe film, cu care a făcut poze mai mult seara, fără să aibă nicio așteptare de la ele. Când le-a developat la un atelier, a rămas surprins de profunzimea imaginilor și, ținând în mână diapozitivele, a avut revelația prezenței fizice a fotografiei.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Chef Alex Dumitru

Bună parte dintre ingredientele proaspete pe care le utilizează în rețetele sale de adevărat făuritor de gust, chef Alex Dumitru le cumpără, de două-trei ori pe săptămână, din Piețele Obor, Domenii și Matache. Merge doar la producători testați, care au întotdeauna grijă să îi ofere materii prime de calitate. Totul trebuie să fie proaspăt, de sezon.

Citește mai mult