Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Ce a văzut corespondentul Euronews care a transmis live protestul de la București: „Imaginaţi-vă, trei premieri într-un singur an. Unii oameni de la guvernare se tem că vor ajunge la închisoare...”

Corespondent Euronews

Foto: captură Digi24

Postul de televiziune Euronews a transmis in extenso protestele din România, trimițându-și un corespondent care i-a însoțit pe manifestanții care au venit la București. Hans Von der Brelie a identificat sursa răului: politicienii care se tem că ajung la pușcărie și, pentru asta, sunt dispuși să deturneze întreaga țară.

Cu câteva zile înainte, același post transmitea de la București un alt moment important: „E cineva acolo? Premierul Japoniei și-a ales cel mai prost moment să viziteze România”

Din corespondența lui Hans Von der Brelie: 

  • „Numai imaginaţi-vă, trei premieri într-un singur an. Unii oameni de la guvernare se tem că vor ajunge la închisoare. Şi asta pentru că în prezent există o agenţie anticorupţie foarte bună, foarte eficientă, foarte dură care vânează politicienii corupţi. Mulţi sunt deja în închisoare, alţii sunt judecaţi, mulţi sunt deja condamnaţi. Şi poate acesta este motivul pentru care unii membri ai guvernului, ai partidelor aflate la putere încep să se teamă foarte, foarte tare. Cred că va veni şi rândul lor să ajungă după gratii. De aceea încearcă să schimbe întreg sistemul judiciar al României”.
  • „Suntem în principala gară şi multe grupuri ajung aici din toată ţara, din toată România, grupuri care protestează faţă de reforma sistemului judiciar”.
  • „Ei (guvernanţii, n.red.) au schimbat procedura de numire şi au posibilitatea să revoce şefii instituţiilor de luptă împotriva corupţiei. Acest lucru înseamnă că ministrul Justiţiei ar putea controla politic sistemul judiciar. Acest lucru înseamnă că procurorii ar putea fi intimidaţi, că instituţiile anticorupţie ar putea rămâne fără toate acele pârghii pe care le au astăzi în lupta împotriva corupţiei, precum ascultarea telefoanelor, monitorizarea activităţii informatice, descinderi. Asta e în joc, e o provocare şi de aceea, societatea civilă ia atitudine”.

Protestatarii la Universitate (Foto: Dan MIhai Bălănescu)

  • „Mă aflu în faţa sediului PSD. Este unul dintre partidele aflate la guvernare. Oamenii aceştia, probabil 50-60, sunt un singur grup din multe altele. Nu există doar unul, două cazuri de corupţie. Există un număr uriaş de anchete în desfăşurare şi nu sunt anchete care să se rezume la politicieni locali. Nu. Sunt cazuri de corupţie ce vizează politicieni de rang înalt ceea ce îi înfurie pe aceşti oameni. Poporul este dispus să ia atitudine, mobilizarea civilă este încă activă, nu s-a atenuat”. (Traducere: Digi24)

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult