Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Libertatea de a nu fi ticălos o mai apărăm și noi?

Anca Alexandrescu și Călin Georgescu

Foto: Pagina de Media

„Săriți! Să apărăm libertatea de exprimare!” - strigă acum unii, aflând printr-o manipulare de cea mai joasă speță de o presupusă decizie a CNA de a suspenda pentru zece minute emisia postului Realitatea TV. Și da, uite că sărim! Sărim să explicăm cum e treaba cu libertatea asta de exprimare, care în ultimii ani a contribuit major la ridicarea extremismului în România. Asta s-a întâmplat nu pentru că libertatea de exprimare ar fi problematică de la un punct încolo, ci pentru că n-a stat nimeni de vorbă cu oamenii să le explice că orice tip de libertate are limite. 

Iar faptul că acum ne privim unii pe alții și avem sentimentul, și unii, și alții, că ceilalți sunt smintiți, derivă chiar din această proastă înțelegere a libertății de exprimare pe Internet. Căci Internetul a construit cadrul propice unei lumi în care oamenii nu mai trebuie să se privească în ochi ca să se înțeleagă, așa că regulile unei conversații normale s-au modificat și ele. Și mulți au rămas cu impresia că pe net poți spune orice vrei tu. La fel, și dacă ești deputat extremist. Ei bine, nu e chiar așa. Ba aș risca să spun că nu e deloc așa!

În primul rând, dacă e să ne luăm informațiile din cărțile de filosofie, trebuie spus că nimeni n-a zis vreodată că libertatea de exprimare e infinită și continuă, că e ca dreptul de a respira. Nu! În toată filosofia, libertatea, de orice tip ar fi ea, se oprește în punctul în care ajunge să facă rău. Cu alte cuvinte, orice libertate a ta se oprește în punctul în care atentează la libertatea mea. E un schimb interuman și un compromis pe care îl facem unii cu alții, pentru ca fiecare să se poată manifesta deschis și plenar prin toate atu-urile pe care le are. 

De câteva seri bune, de când urmăresc ce se întâmplă în emisiunea fostei consiliere a lui Dragnea și Dăncilă, Anca Alexandrescu, am senzația că intru într-un univers paralel, în care regulile dezaterii, dar și legile ca atare, sunt diferite. Am auzit de câteva ori expresii de tipul „Marș, mă” sau „Vă calc pe cap, jigodiilor!”, venind chiar din partea persoanei care ar trebui să joace rolul de moderator al dezbaterii. 

Dincolo de partea formală a lucrurilor, am remarcat și partea de fond, la fel de problematică. Căci am văzut victimizări ale legionarilor, am văzut apologia unor minciuni și ridicarea la rang de profesie a uciderii de oameni. Căci zice aceeași moderatoare la un moment dat despre legionari că „acești oameni n-au omorât pe nimeni… în România”. Și că publicul și presa confundă legionarii din Legiunea Străină cu legionarii anilor 40, uitând foarte confortabil să menționeze faptul că, de exemplu, pe paginile de socializare ale lui Sechila și ale partenerei lui, Elena Puiu, sunt postate mesaje de tip legionar, sunt glorificate imagini precum cea a lui Zelea Codreanu sau sunt postate fotografii ale celor doi cu arme de foc în mână. Aceeași Anca Alexandrescu ne mărturisește în direct că și-ar dori să meargă ea însăși cu copiii ei într-o „tabără de haiducie”, organizată de Sechila, căci e nevoie ca oamenii să știe să se protejeze. Uitând, de asemenea, foarte confortabil de toate dovezile filmate care arată că în acele tabere se propovăduiesc mesajele unor lideri legionari, criminali cunoscuți ai istoriei. Și sunt doar câteva dintre exemplele care-mi vin acum, pe repede înainte, în minte.

Ce se întâmplă seara la Realitatea TV nu e presă, oricât ar susține unii sus și tare că pe un post TV poți face orice. Presa are, sigur, libertatea de exprimare, dar în condițiile respectării adevărului pe cât posibil. Da, sunt momente în care chiar și presa dă rateuri. Dar presa de bună credință își asumă acele rateuri, le spune deschis și își prezintă scuzele publicului său. Presa nu e circ, iar libertatea de exprimare nu e similară dreptului de a face jocurile unor actori interni și externi care atacă ordinea democratică. Vă amintiți că, la începerea războiului din Ucraina, a existat o decizie în România de închidere a canalelor de propagandă rusească în România? Sigur, au sărit și atunci câțiva, dar nu prea mulți. Că avea sens, nu-i așa? Un stat agresor, care ucidea familii și distrugea munca de-o viață a unor oameni ca și noi, n-avea dreptul să justifice asta în niciun fel, pe niciun canal! La fel ar trebui să fie și acum privită chestiunea de către noi și, mai ales, de către autorități. Căci avem în România niște legi care se încalcă pe bandă rulantă. Și una din ele sună așa: „Fapta persoanei de a promova în public idei, concepții sau doctrine fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 3 ani și interzicerea unor drepturi.

Sigur, nu vă faceți probleme legate de încălcarea vreunei libertăți în cazul Realității TV! Inclusiv anunțul suspendării emisiei postului de către CNA, lansat cu mare fast chiar de către fosta consilieră a lui Dragnea și Dăncilă, e o minciună. O spune chiar CNA, care vine acum cu un drept la replică în care explică faptul că „statul paralel” nu suspendă emisia Realitatea TV nici măcar pentru un minut. De fapt, este vorba de o decizie veche de aproape doi ani a CNA, prin care postului i se cerea difuzarea, timp de 10 minute, a textului unei sancțiuni. Și, foarte convenabil, postul Realitatea TV a decis ca acele 10 minute să fie programate taman acum, ca să fie loc de victimizare pentru această ”eroină a poporului”.

Într-o lume normală, în care legile se respectă, libertatea de exprimare ar fi stindardul absolut al civilizației. Dar în lumea noastră, unde totul e pe dos, libertatea de exprimare a devenit un cuțit cu două tăișuri. Care poate tăia foarte eficient pâinea, dacă stă în mâinile unei persoane altruiste, dar poate ucide fără noimă, dacă a fost acaparat de ticăloși. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Va rugam sa ne scuzati ca urmarim Realitatea ! va promitem ca:
    1- de azi inainte ne vom "adapa" NUMAI de la antene si Gigi et &
    2- vom crede NECONDITIONAT toate insailarile ce ne sunt servite
    3- ne vom alinia conceptului - Crede si nu cerceta
    • Like 1
    • @ cetateanul turmentat
      Da, cetățene. Ai înțeles în sfârșit că democrația nu mai înseamnă ce însemna în trecut. Acum înseamnă să fii supus stăpânirii și să n-ai opinii contrare. Da, ești liber, dar doar dacă libertatea ta nu îi stânjeneste pe stăpâni. Și da, există și libertatea cuvântului, dar doar dacă ceea ce spui coincide cu ce spun stăpânii și propaganda lor. Dacă ai cumva altceva de spus, atunci ești extremist, putinist, rusofil, conspiraționist, analfabet funcțional și desigur manipulat. Probabil crezi și că Pământul e plat. Dar dacă îngâni ca prostu' ce spun autoritățile, fără să judeci cu propriul cap, atunci NU ești manipulat deloc - deloc, ci ești deștept, instruit, informat, crezi în ”știință”, nu ești conspiraționist. ești pro-european etc etc :-) :-)
      • Like 1
    • @ Dan Cojocaru
      Bla bla bla. Vorbe gale. Dar esti liber si traiesti in democratie. De aia poti spune ce vrei, chiar daca sunt prostii.
      • Like 0
    • @ cetateanul turmentat
      Nu ești turmentat, ești mangă :)
      De unde ai tras concluzia că articolul recomandă să vizionezi "NUMAI" anumite posturi TV???
      Eu le baleiez pe toate, să văd ce are de spus fiecare. Exact așa le am pe telecomandă, de la 1 la 9: TVR1, PorTV, Digi24, Realitatea, B1, Antena3, National (la ăsta dau skip, că sunt filme indiene non-stop), TVR2 și Romania TV.
      Abia atunci când te uiți doar la un singur post sau doar la două, riști să fii îndoctrinat și să vezi lucrurile dintr-un singur unghi, practic, să te îmbeți cu apă rece - în sensul ăsta am zis că ești mangă, nu o lua altfel...
      • Like 0
    • @ Andrei Tarlea
      "Cine nu e cu noi e impotriva noastra " nu e asa tovar'shii (nea' zugravu included) ?! Cred ca ti s-a blocat telecomanda pe a3 ca -na na .
      ps Poti sa dai skip, ca nu ma mai obosesc sa iti raspund...
      • Like 0
  • Radsub Radsub check icon
    "fotografii ale celor doi cu arme de foc în mână."? sigur "de" foc? sau "pentru" foc? informatia vine cumva de la procurorul special care a inregistrat un pistol airsoft ca "arma de foc letala"?
    • Like 1
  • "publicul și presa confundă legionarii din Legiunea Străină cu legionarii anilor 40, uitând foarte confortabil să menționeze faptul că..."

    De unde stiti ca publicul confunda legionarii din legiunea Straina cu legionarii fascisti? Sa nu spuneti ca din presa, ca nu va cred. :-)

    Eu cred, ca presa induce in mod voit si programat aceasta confuzie. Altfel spus, majoritatea presei din Romania - care este aservita puterii politice (o mana de borfasi si astia intr-o majoritate) - incearca sa manipuleze oamenii, sa-i pacaleasca, sa profite de naivitatea lor pentru ca pe acesti oameni ii considerati prosti si needucati. nu-i asa? Eu asta cred. Si mai cred ca Romania nu mai este o democratie - nici macar nefunctionala - de mult timp. Poate ca n-a fost niciodata. Ziua instaurarii noii dictaturi in Romania ar trebui sa fie consemnata ca fiind ziua in care CCR-ul a anulat alegerile prezidentiale. Ziua in care Sosoaca a fost scoasa de pe liste ar fi ziua testarii. Intelegeti? Am voie sa cred lucrurile astea sau nu?
    • Like 1
    • @ Bogdan Misaila
      Ziua in care ccr a aulat alegerile prezidentiale vreau sa cred ca a fost ziua in care ccr a incercat salvarea tarii de un pericol major. In romania nu exista dictatura ci o democratie haotica. Idem pentru sosoaca. Ar fi fost bine sa fie scosi si aur si avortonul pot. A fost singura data in care a facut ceva bun. Intrebarea este pe cine a favorizat? Daca a fost ciolacu atunci a fost doar o mascarada.
      • Like 0
  • O fi obligatoriu, pentru a fi recunoscut măcar de unii drept jurnalist, să fi partizan și să iei partea cuiva? Anca Alexandrescu și Realitatea manipulează, este clar. Dar așteptam să spuneți ceva și despre antena3, și despre ceilalți, dar mai ales despre Iohannis, partidele politice, ccr, toți cei care de 35 de ani manipulează. Vă doresc binele pe care=l faceți!
    • Like 1
  • Felicitari, d-na Dumitrescu.

    În sfarsit, un om integru si decent.
    Ar fi interesant sa comentati si urmatoarele :

    “ Este o nebunie ceea ce se întâmplă. Este o nebunie. Mă opun cu vehemență față de trimiterea de rachete la sute de kilometri în adâncimea Rusiei. De ce facem asta? Doar escaladăm acest război și îl înrăutățim. Acest lucru nu ar fi trebuit să fie permis”, a declarat Trump pentru Time, care l-a desemnat Persoana Anului. “ 

    E razboi sau batalie cu puscoace in curtea scolii ( unde alegi cu ce ai si cu ce nu ai voie sa tragi ? )
    Vrem sau nu sa castige prietenii nostri ? 
    Cum altfel sa fie înfrânta Uniunea Sovietica ? 
    Oprind corporatiile sa investeasca acolo ? 
    Taindu-le gazul, apa, lumina, internetul ? 

    Nu mai este cale de intoarcere, cred.
    Europa trebuie sa se unească, sa declare război deschis Rusiei si NATO trebuie urgent sa intervină ACTIV ! 
    Vremea diplomației a trecut si, in esență, nu a fost NICIODATA o optiune reala in acest conflict.

    Pt binele planetei, pt binele copiilor nostrii…..
    Remember Anschluss, Sudetia si acordul de la Munchen….
    Remember 1939…..
    Sa fi avut mai multa conștiința oamenii, pe atunci ? 
    • Like 1
  • In sfarsit are cineva curajul sa se lege de manipulatoarea si minicinoasa asta ,care bate cuie in sicriul democratiei si ne invrajbeste om cu om, cu o energie demna de o cauza mai buna. Ce rusine... Daca ne aducem aminte de vremurile lui Dragnea cand ajunsesem toti in pragul disperarii, pai o mare parte din "mis en place" era opera Ancai Alexandrescu, mana lui dreapta.
    • Like 2


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult