Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Limbi vrăjmaşe. În 29 aprilie 2020 l-am auzit (pentru prima oară) pe preşedintele României salutând în limba maghiară, doar că a făcut-o în zeflemea…

Iohannis, limbi vrăjmașe

Foto: presidency.ro

Germana nu se numără printre cele cinci limbi pe care le vorbesc… Nu cred că mi-ar fi fost dificil s-o învăţ, însă nu am vrut! Puteam să merg la grădiniţa sau la şcoala germană, puteam să aleg această limbă la gimnaziu sau liceu, dar am refuzat cu înverşunare. Mulţi, foarte mulţi ani, în mentalul meu limba germană era legată indisolubil de război, de nazişti, fascişti şi lagărele de exterminare evocate de cele câteva cuvinte sau sintagme repetate în majoritatea cărţilor sau filmelor de război: Jawohl, Führer, SS-Sturmbannhürer, Panzer, Gestapo, Häftling, Appelplatz, „Los, los, schnell, schnell, raus, raus!” Sonderkommando…Judenrein.

Simţeam o aversiune viscerală faţă de „limba călăilor” pe care nu mi-am însuşit-o. Şi totuşi, cu ocazia primei călătorii în spaţiul austriac – la un festival de film – mi-am dat seama că ştiu o mulţime de cuvinte nemţeşti şi am reuşit s-o înţeleg şi să mă fac înţeleasă de bătrâna gazdă de la pensiunea unde locuiam. M-a ajutat faptul că limba maghiară are destule cuvinte împrumutate din germană, iar pe altele le-am dedus din analogiile cu termenii din fizică şi tehnică, replicile din filme, versurile din cântece sau pe baza asemănării cu engleza. Atunci am regretat pentru prima oară încăpăţânarea mea stupidă. Mi-a fost ciudă că nu învăţasem germana din timp, pierzând astfel posibilitatea de conversa, de a citi, de a cunoaşte şi a pătrunde o cultură, o civilizaţie. Nu le-am dat o lecţie „inamicilor”, ci mă pedepsisem pe mine. Din păcate, nici de atunci încoace nu am avut timp să urmez un curs de germană, dar sper ca în viitor să am răgazul s-o fac şi să recuperez o felie de civilizaţie europeană (şi transilvană) pe care o (mi-o) refuzasem ca o proastă…

Ostilitatea faţă de limba vorbită de ceilalţi (fie ei inamici sau vecini antipatici, concetăţeni pizmuiţi sau dispreţuiţi) se manifestă într-o veselie în spaţiul mioritic. Unii se consideră insultaţi de cei care vorbesc între ei în limba maternă şi-i admonestează: „Aici suntem în România, să faceţi bine să vorbiţi în limba ţării!” În rest, maghiara este dispreţuită sau, cel puţin, ignorată. Persoanele publice sau jurnaliştii nu se obosesc nici măcar să înveţe pronunţia corectă a numelor maghiare şi ordinea specifică a numelui şi prenumelui (inversă), politicienii maghiari de vârf fiind apelaţi adesea cu „Domnule Hunor” şi „Domnule Béla”, deşi numele lor de familie sunt Kelemen şi Markó. O eroare de pronunţie într-o limbă de circulaţie europeană este taxată, greşelile de limba maghiară nicidecum.

Nu o dată s-au dat lupte crâncene împotriva indicatoarelor, afişelor, plăcilor comemorative cu inscripţii maghiare sau bilingve, care au fost mâzgălite, distruse sau demontate. Se determină la zecimală ponderea populaţiei maghiare pentru a se stabili dacă se încadrează sau nu în prevederile legale de utilizare publică a limbii maghiare; în caz contrar se purcede la înlăturarea triumfală a inscripţiilor.

Probabil tocmai necunoaşterea (care se perpetuează cu obstinaţie) induce ostilitatea faţă de o limbă, o cultură aflată în proximitate. Concitadinii, vecinii, prietenii români nu se pot împărtăşi din cărţile, presa şi spectacolele în limba maghiară. Totuşi, câteva proiecte recente de traducere în română a unor lucrări literare maghiare contemporane şi titrarea unora dintre spectacolele de teatru invită majoritarii să treacă pragul culturii convieţuitoare. Traducerea emisiunilor de televiziune – impusă în anii 90 – mai mult pentru „controlul” conţinutului lor, serveşte de asemenea apropierii dintre cele două comunităţi.

Am învăţat din proprie experienţă cât de păguboasă este duşmănia faţă de o limbă, o cultură, lipsindu-te de posibilitatea de a cunoaşte, de a comunica, de a înţelege şi a te reconcilia.

Pe lista limbilor tratate cu ostilitate mai figurează şi altele. Ura faţă de limba rusă (a cărei însuşire era obligatorie într-o anumită epocă istorică) nu s-a diminuat, mai ales de când este personificată de „rusofonii” de dincolo de Prut. Şi cât de utilă ar fi cunoaşterea ei în perspectiva reluării colaborării economice cu Rusia!

Cât despre limba romani, ea este ignorată cu desăvârşire. Romii vorbesc româneşte şi ungureşte, ba chiar şi în limbile ţărilor europene în care au peregrinat, în timp ce limba lor (universul lor paralel) nu interesează aproape pe nimeni…

Mă întreb de cât timp este nevoie şi de cât curaj, ca în şcolile româneşti sau în alte instituţii să se iniţieze programe de învăţare a limbii maghiare, a limbii romani sau a altor limbi vorbite de minoritari? Potrivit unei zicale maghiare „câte limbi vorbeşti, atâţia oameni eşti!”. Cât de util ar fi ca şi majoritarii să fie, măcar puţin… minoritari!

În 29 aprilie 2020 l-am auzit (pentru prima oară) pe preşedintele României salutând în limba maghiară, un lucru care m-ar fi bucurat, ca un semn al normalităţii şi deschiderii, un gest care ar fi trebuit făcut de mult… Numai că, din păcate, a fost un salut în zeflemea...menit să incite, nu să apropie.

Prima versiune a acestui articol a fost publicată în revista Baabel 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nu e nicio problema ca nu ati invatat limba germana! E foarte greoaie, dificil de invatat, are niste cuvinte compuse kilometrice si o gramatica grea, si-n plus nu va ajuta prea mult sa o stiti. In Germania, daca nu vorbiti limba perfect, nu e recomandabil sa o folositi, deoarece localnicii isi dau imediat seama de stangacia dvs. si va taxeaza ca atare ( sfat primit de la un localnic). In schimb marea majoritate a lor vorbesc limba engleza, ca si-n Austria , de altfel si e preferabil sa vorbiti engleza acolo. Legat de ce spunea un comentator mai jos ca e bine sa cunoasteti germana ca e limba vorbita de Goethe, Schiller, Beethoven, Bach, Wagner, si alti mari oameni de cultura, doar nu aveti pretentia sa-i cititi pe primii doi in original, exista traduceri foarte bune, iar Beethoven, Bach si Wagner nu se citesc ci se asculta. Maghiara e bine sa o cunoasteti, pentru ca sunt zone din Romania ( Harghita, Covasna) unde e preferabil sa stii maghiara, altfel risti sa nu ti se raspunda. Am patit-o si la Targu Mures, cand nu
    mi s-a raspuns la o solicitare de informatie, dar a venit altcineva foarte amabil care a spalat toata proasta impresie initiala. In privinta prestatiei Presedintelui, lamentabila si manipulatoare,, pentru cine mai poate crede in asemenea bazaconii!
    • Like 1
    • @ Nica Carmen
      În general învățăm o limbă străină de circulație universală sau dacă migrăm în altă țară limba țării respective. Nu văd de ce românii ar învăța limba magheară sau limba rromă. Președintele a pronunțat în limba maghiară într-un anumit context. De alfel articolul pare a fi scris pro domo.
      • Like 1
  • Corina check icon
    Declarația președintelui a fost șocantă, nu putem nega. Mai ales accentul acela pe e-ul lăbărțat specific maghiarei a dat impresia că are o antipatie viscerală față de unguri. Doar mina serioasă a salvat momentul cât de cât. De acord cu propunerea de programe de învățare a limbilor minoritarilor de la nivel gimnazial în sus. Niciodată obligatorii, însă.
    • Like 0
  • Cunoașterea oricărei limbi străine este, desigur, benefică. Articolul abordează însă părtinitor ”problema”, făcându-mă să mă întreb dacă nu cumva autoarea este unguroaică. În momentul în care foarte mulți membri ai unei minorități dintr-o țară nu cunosc limba oficială a țării în care trăiesc, dar se deplânge faptul că majoritatea nu cunoaște limba acelei minorități, faptul acesta îmi spune automat că ceva nu este în regulă cu logica celui (aici - celei) care face asta! Să fie clar: de siituația asta numai noi majoritarii suntem vinovați! De ce? Fiindcă le-am permis, din lichelism și interese partinice, mult prea multe cetățenilor români de etnie maghiară! Dacă ar fi după mine, prima condiție a viețuirii în România ar fi cunoașterea la perfecție a limbii române de către orice cetățean de altă etnie decât cea română! Ori eu, român get-beget sunt beștelit de autoare că... nu cunosc limba maghiară! Ce logică și ce scară de valori răsturnată! Autoarea se face că nu observă că regiunile cele mai sărace din România sunt tocmai cele locuite majoritar de minoritatea maghiară, cauza principală a acestei situații fiind tocmai necunoașterea limbii oficiale!
    Redau aici, în acest sens, un citat din volumul meu ”Suntem ceea ce trecutul a sădit în noi”, Editura Rotipo, Iași, 2018:
    ”Odată, era prin 1986, dacă nu mă înșel, după o Conferinţă Naţională de Chimie Analitică, desfăşurată la Târgu Mureş, am făcut Cheile Turzii şi ale Turenilor în pantofi, cu nebunul de G. E. Baiulescu, profesor la Universitatea din Bucureşti, organizatorul conferinţei, care m-a minţit că a vorbit la telefon cu directorul Centrului de Cercetări unde lucram şi că acesta mi-ar fi dat voie să întârzii oricât în delegaţia aceea; aiurea, acasă mă dăduseră dispărut deja!.....
    La acea conferință am avut parte și de un incident care putea să mă bage în pușcărie. Tot bând eu prin diverse baruri cu amicii de breaslă din toată țara, la un moment dat, am rămas fără bani. Aveam la mine carnetul de CEC pe care-mi primeam salariul (îmi trecusem tot salariul la CEC, crezând că scap de hoția nemernicului de Gheorghe Dinu, directorul general al Combinatului Chimic Râmnicu Vâlcea, care ne-a mărit cotizația sportivă de la 3 lei la 10 lei, doar fiindcă așa a vrut el; dar fără succes în ceea ce mă privește, fiindcă acea cotizație îmi era reținută cu anasâna din… alocația copiilor, care nu putea face obiectul unui contract de transfer între mine și CEC!) și m-am dus să-mi scot alții de la un oficiu CEC din centrul orașului. Numai că, funcționara de acolo îmi zice:
    – Nem tudom romano!
    Ei, bine, atâta mi-a trebuit! Cum eram și puțin euforic, nici n-am realizat când mi-am repezit brațul drept în pieptul ei prin gaura glasvandului de sticlă al ghișeului și am apucat-o de gulerul taiorului, am tras-o apoi cu putere spre mine peste birou și am început să-i urlu în față ceva ce nu poate fi reprodus aici, inclusiv înjurături la adresa regimului care permitea ca în țara mea să fiu refuzat să fiu sevit de o funcționară care nu cunoștea limba română; aiurea, o cunoștea foarte bine, altfel cum ar fi ajuns să lucreze cu publicul, dar voia ea să facă pe nebuna cu mine! După câteva secunde, timp în care individa gâjâia ca o scroafă înjunghiată, fiindcă o și sugrumasem, am împins-o înapoi cu putere și individa a căzut pe spate cu scaun cu tot. S-a sculat rapid și a dispărut urlând pe o ușă aflată în spatele ghișeului la care lucra. Totul a durat mai puțin de două minute, dar, ca prin farmec, în tot atâta timp, oficiul s-a și golit de lume! Și erau nu mai puțin de 12 ghișee, toate având lume care aștepta să fie servită! Tot ca prin farmec, a apărut lângă mine și un echipaj de miliție, iar în locul unguroaicei de la ghișeu – directorul oficiului. Milițienii m-au legitimat, întrebându-mă și cu ce treburi prin Târgu Mureș. M-am conformat, precizând că lucrez în cercetare, prezentându-le și legitimația de serviciu, pe care întâmplător o aveam la mine și că am acces la documente secrete de serviciu (ceea ce era adevărat, aveam mapă sigilată la BDS, adică Biroul Documente Secrete); firește, am făcut asta pentru a-i impresiona și a le sugera că nu sunt ceea ce par, un handicapat analfabet, care se bâțâia de furie din toate încheieturile. Le-am explicat apoi ce se întâmplase, evident, mai puțin ce fusese la gura mea. Ce a urmat? Ei, bine, milițienii i-au cerut imperativ directorului oficiului să mă servească atunci, pe loc, cu ei de față. Acesta s-a conformat, fără a mai da și telefonul obișnuit pentru confirmarea valabilității carnetului meu de CEC. Apoi m-au condus de braț până la ușă spunându-mi:
    – Felicitări, tovarășe! Ați procedat foarte bine, asta merită nemenicii ăștia de iredentiști unguri, dar avem noi ac de cojocul lor! Mult succes la conferință și în munca de cercetare!
    Ne-am despărțit apoi amical, cei doi milițieni dând mâna cu mine și spunându-și numele și gradul, ceea ce nu făcuseră când au apărut în oficiu: erau amândoi români! Eu am ieșit răsuflând ușurat, iar cei doi milițieni s-au întors în oficiu la directorul care aștepta livid la față, precis individul era și el ungur! Habar n-am ce s-a mai întâmplat înăuntrul oficiului CEC…”.
    • Like 1
    • @ Pătraşcu Marian
      BRene check icon
      Un comentariu peste articol...
      • Like 1
    • @ Pătraşcu Marian
      Mare bărbat! Mare caracter!
      Aburii alcoolului au scos patriotul din dvs.
      Precum și siguranța "accesului" la dosare secrete.
      Acum sunteți liber sa vb. Tot înainte, TOVARĂȘI! Spre culmile...
      • Like 0
    • @ Costi Motoc
      Hait! Până acum românașii mă acuzau că sunt vânzător de neam și țară (ultima ”ocazie” oferită bembelucilor pentru a mă înjura fiind articolul ”Ungaria vs. România pornind de la CAZUL DITRĂU”, v. https://curierulderamnic.ro/2020/02/12/ungaria-vs-romania-pornind-de-la-cazul-ditrau/?fbclid=IwAR2h8-9t4cwga8-jeEaWHdpuBXyKmL_Fr033aV14OFrmhBqP5PccM3LuS6Y și ”zicerea” mea următoare: ”Statistic vorbind, suntem o țară de lichele și de secături, excepțiile, mult prea puține pentru a schimba ceva, nefăcând decât să confirme regula!”), dar văd că se găsesc bembeluci care mă acuză că sunt patriot doar... când sunt beat! Măi, idiotule, de unde știi tu că le am cu băutura? Doar la Crăciun și Paște beau și eu un pahar cu vin, căci asta mi-ar mai lipsi - să mai și beau! Când o să vreau să mă sinucid, da, am să mă apuc de băut!
      http://autori.citatepedia.ro/de.php?a=Marian+P%E3tra%BAcu
      Și, bineînțeles că, după mintea ta, toți cei care au comentat altfel decât tine, cu mult mai mulți decât tine, toți sunt niște bețivi, nu? Bembelucule!
      • Like 1
  • Felicitari-in zeflemea-lectiile luate de la domnu' Gadea se dovedesc utile.
    Parca ati fi un Alter ego de sex egal si de sex contrar...
    Doar la Antena 3 sau la RoTV am mai auzit astfel de condamnari cu manie proletara
    la adresa "Neamtului".Cat despre limba germana fiind "limba calailor",vai,madam Ghita,sunteti extrem de inabila in a va acoperi originea...Limba germana nu este doar limba celor pe care evreii ii urasc visceral-ca sa va citez corect-ci si limba unora pe care-in mod evident-nu ii cunoasteti.E limba lui Beethoven,a lui Bach,a lui Wagner,a lui Goethe.Sigur,cu acestia din urma,sunteti pasionata doar de lecturi lejere gen "Gestapo" sau "Monte Casino" ale lui Sven Hassel.
    Orice ati crede si oricat de orbita de ura ati fi,KWIohannis este mai roman decat toti membrii UDMR.
    • Like 3
  • Roxana B check icon
    Acum...multi ani, am fost la Budapesta pentru a sustine niste examene de echivalare pt State.
    In tren , in afara de colegii mei de facultate am calatorit cu niste romani de etnie maghiara din Ardeal.Care mi-au spus la vremea aia ca ungurii din Ungaria ii considera pe cei din Ro, unguri de mina a doua.
    In Budapesta, degeaba stii engleza, franceza, nu te poti intelege cu ei.Cel putin pe vremea aia.
    Poate putina germana si in cel msi bun caz, daca i se facea "mila" vreunuia, incepea sa vorbeasca romaneste.Mi s-a intimplat in gara la Budapesta, cind dupa 5 minute de chin ca sa ma fac inteleasa ce voiam, de la unul care vindea merdenele, etc , a catadicsit sa-mi spuna in romana ca a inteles ce voiam, dar ca sa mai am rabdare.
    De acord cu autoarea articolului, ca, cu cit stii mai multe limbi straine cu atit mai bine.
    Dar...nu in acest context....
    • Like 4
  • BRene check icon
    Cum apar avocatii ungurilor in toate aceste momente? De ce nu ai vorbit si pentru romani? Mda. Curat murdar, coane.
    • Like 3
  • Bun doamna ...perfect ...nu ma uit la antene dar sunt convins ca o emisiune de acolo ar suna cam ,,,la fel ca acest fascicol scris de dv. In primul rand am inteles mesajul (vrut printre randuri) dar clar ca lumina zilei ca presedintele tarii se trage din acei calai stim noi ,,,cum zicea si un ratat politic Trainiceanu- ar cam fi un gen de ,,,fuhrer autohton , apoi ati facut apologia limbii maghiare o limba de circulatie internationala foarte folositoare cand traiesti in Moldova ,Oltenia , Dobrogea, Maramures si cea mai mare parte din Transilvania unde populatia preponderenta e de nationalitate romana am mai inteles ca e naspa sa nu vorbesti ruseste ca d-aia n-avem noi relatii economice cu preaiubitii si prea corect politici si prea democratii rusi ,ca ar fi naspa ca nu vorbim si limba rommilor ca de... ar fi de folos prin Paris si alte metropole occidentale (dar mai probabil dupa molima). N-ar fi rau sa le introducem si in programa scolara ca e prea aerisita si niste obiecte in plus n-ar strica. Pe cine ia-ti uitat: pe tatarii pe macedonii, pe evreii, pe arabii, pe turcii, si alte nationalitati ce traiesc in Romania au culturi excelente, au limbi banuiesc interesante dar nu intra in aria dv, de interese, chiar ma intreb cum ar arata o strada al carei nume ar fi musai sa fie scris in toate limbile minoritatilor din Romania... Daca sunt fericit de ceva este faptul ca presedintele i-a luat in "caruta" pe prietenii dv. psd-isti , (recunosc sunt un nemernic imi plac mistourile ) dar cel mai fericit sunt ca presedintele e german deci frate ...pana si sasii s-au saturat de fitele si de bataia de joc pe care maghiarii o fac in ardeal in special de ziua nationala a Romaniei, si va mai spun un singur lucru daca imi dovediti ca undeva pe glob...in univers o minoritate are mai multe drepturi decat cea maghiara in Romania de dragul "culturalizarii" eu imi pun la bataie intr-un stil pur evreiesc ...ma rog...imi fac taierea imprejur
    • Like 6
    • @ Gabriel Ghiuzan
      ei, si musulmanii isi taie...
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult