Foto: digicomphoto / Sciencephoto / Profimedia
Mă bucură foarte mult anunțul făcut la Craiova de Ministului Sănătății, domnul dr. Alexandru Rafila, că vom avea vaccin bivalent BA5 în timp util ca să ne ajute să trecem cu bine și prin valul 7. Mă bucur și mai mult să aud un ofical declarând că își va face al doilea booster (doza 4).
Aplaud guvernul că a hotărât să aducă vaccin chiar și în ceasul al 13-lea (suntem ultimii din Uniunea Europeana care îl vor primi).
Este însă prea mult să înghițim transformarea eșecului de a face disponibile vaccinul actualizat și antiviralul Paxlovid, într-un motiv de lauda.
Nu, guvernul nu ne-a făcut o favoare când a refuzat livrările de vaccin pentru că brusc i-a lovit “responsabilitatea fata de banii publici”.
Nu e motiv de laudă nici faptul că noi primim doar promisiuni, în vreme ce toate țările din Uniunea Europeană au primit deja vaccin și își vaccinează cetățenii de mai bine de o lună. E o situație fără precedent în istoria pandemică a României și nu i se poate permite să devină un precedent.
Trebuie să refuzăm să fim împinși să trăim într-o piesă de Caragiale, în care ni se repeta sistematic că nu avem vaccin în 2022 pentru că am comandat prea mult în 2021.
Cred că sunt doar două motive pentru care guvernul și-a schimbat ne promite că vor aduce totuși vaccinul contractat în 2021 după ce până acum ne-a explicat doar de ce nu poate aduce vaccinul contractat în 2021:
1. presiunea societății civile (îmi pare rău că opoziția a ratat ocazia să demonstreze că sunt de partea cetățenilor responsabili)
2. presiunea noului val de infectări (care este probabil deja vizibil pe radarele INSP)
===================
Cred că putem considera că anunțul că vom avea vaccin actualizat este o recunoaștere implicită că valul 7 a debutat deja.
===================
În altă ordine de idei, greaua moștenire a vaccinurilor nu este chiar așa de grea cum ni se tot repetă.
În aprilie 2022, Secretariatul General al Ministerului Sănătății, din subordinea Guvernului României, a publicat o notă informativă privind vaccinurile contractate și achiziționate în perioada 2021-2022.
Nu stiu de ce Pfizer este singurul furnizor invocat în declarațiile Ministrului Sănătății. Extrapolând datele incluse în documentul făcut public, rezultă că Pfizer nu este cel mai scump vaccin doar cel mai utilizat (Notă: Prețurile sunt extrapolate indirect)*.
Conform acestui document, Pfizer si-a respectat obligatiile contractuale si a dat dovada de multa flexibilitate in relatia cu Romania pana acum.
Să urmărim atunci pe scurt cum se oglindesc declarațiile autorităților în datele oficiale, ca să înțelegem de unde vine criza asta cu producătorii.
Anul 2021
========
Din nota informativă aflăm că Pfizer s-a achitat complet de obligația contractuală pentru 2021, deși nu a fost plătit integral nici până azi. Nu trebuie să uităm că în 2021 cea mai mare problemă era deficitul global de vaccin, nu excesul de vaccin. România este privilegiată să aibă acces rapid și suficient la cele mai bune vaccinuri. Afirmația că nu e nimeni interesat nici pe gratis de surplusul de vaccin mRNA e doar newspeak pentru “nu am întrebat pe nimeni dacă e interesat”.
Raportul mai precizează că 7 milioane de doze din cele 25 milioane (25,095,744) doze comandate pentru 2021 au fost scăzute din contract de Pfizer în 2021 "prin amendarea formularelor de comandă".
E interesant de remarcat că în 2021 "amendarea formularelor de comandă" s-a făcut discret și profesional, fără circul mediatic din 2022 și mai ales fără a întrerupe livrările de vaccin.
Din cele 18 milioane (17,925,720) de doze livrate de Pfizer în 2021
- 2.7 milioane (2,760,030) au fost vândute în 2021
- 12 milioane (12,098,895) de doze au fost administrate populației până la 31 decembrie 2021
Așadar aproape 15 milioane (14,858,925) de doze din cele 18 milioane livrate au fost utilizate în 2021, un randament foarte rezonabil de utilizare de 83% al vaccinurilor de la Pfizer
Doar 3 milioane de doze livrate în 2021 au rămas disponibile în 2022 pentru a trece prin valul 5-Omicron, care s-a dovedit a fi valul cu cele mai multe infectări de până acum. Daca autoritățile și-ar fi făcut treaba și ar fi ajutat activ populația se se informeze, am fi rămas fără vaccin, nu cu milioane de doze pe stoc.
Nu în ultimul rând, e cel puțin bizar că 3 milioane de doze pe stoc la finalul anului 2021 în fața unui nou val este un motiv de revoltă, în vreme ce 3 milioane de doze promise la finalul anului 2022 în fața unui nou val este motiv de laudă.
Anul 2022
========
Pentru anul 2022 Pfizer și-a asumat obligația să livreze jumătate din cele 39 de milioane (39.099.623) de doze contractate în 2021 pentru perioada 2022-2023, respectiv 19.5 milioane (19.549/812) de doze.
Din cele 19 milioane (17.925.720) de doze pe care Pfizer are obligația de a le livra în 2022
-6.5 milioane au fost vândute în ianuarie 2022 direct din fabrică (5 milioane către Germania, 1.5 milioane către Ungaria)
- 0.85 milioane (848,357) de doze au fost administrate populației până la 31 octombrie 2021
Până în data de 23 martie 2022, Pfizer a mai livrat încă aproape 2 milioane (1.859.010) de doze, urmând ca restul de 11 milioane (11,190,802) de doze să fie livrate până la finalul anului 2022.
13 milioane de doze pentru 2022 par mult doar dacă ignoram scopul pentru care le-am comandat. Altfel e ușor să calculăm că pentru a vaccina anual cu o singura doză 70% din populația României avem nevoie de 13.5 milioane de doze pe an.
La o rată de vaccinare similară cu cea din 2021 (una din cele mai slabe din Europa) tot am fi utilizat 100% din dozele livrate până acum de Pfizer și am fi avut nevoie de cel puțin 70% din cele care ar mai fi trebuit livrate în 2022.
Această analiză lasă în urmă o serie de semne de întrebare care ne aduc aminte de Caragiale.
În dimineața zilei de 8 noiembrie, la Craiova, Ministrul Sănătății ne informează că “din aceste 19 milioane de doze am vândut 7.5 milioane și negociat să reducem cantitatea restantă de la 11.2 milioane la 3 milioane. Având în vedere că în aprilie, la emisiunea „Marus Tucă Show” tot domnul Rafila ne informa pe baza notei informative că România a vândut în ianuarie 6.5 milioane de doze Pfizer direct din fabrică către Germania (5 milioane) și Ungaria (1.5 milioane), sunt cele 7.5 milioane de doze rezultatul negocierilor intense începute după luna aprilie 2022?
Update: Tot în 8 noiembrie, seara, la emisiunea Profit News, Ministrul Sănătății ne informează că “am reușit în luna ianuarie să vindem la alte țări 7.5 milioane de doze, mai exact 6.5 milioane de la Pfizer și 1 milion de la Moderna” și “am ajuns într-o situație în care suntem singurii”. În acest caz întrebarea este de ce numără ministrul cele 1 milion de doze Moderna vândute Germaniei în 2021 la dozele negociate în 2022 și totuși ce s-a schimbat în bine în bilanțul vaccinării după nota informativă din aprilie 2022?
Aceleași calcule despre greaua moștenire, cu cele 19.5 milioane de doze Pfizer reduse cu 7.5 milioane de doze din toate vaccinurile, le-am auzit însă în repetate rânduri începând cu luna aprilie. Atât în iulie cât și în august am primit asigurări că vaccinul actualizat va fi disponibil în luna octombrie.
Vedem că situația vaccinurilor în august, septembrie și octombrie este identică cu cea din luna iulie când tot dr. Alexandru Rafila declara „Sunt persoane care mă întreabă dacă are vreun rost să-și facă doza a patra acum. Eu i-aș sfătui să-și facă în toamna dacă apare o nouă variantă a vaccinului”. Oamenii l-au ascultat și nu s-au vaccinat înaintea valului 6, deși asta le-ar fi putut salva viața multora dintre cei 1.017 români nevaccinati uciși de COVID-19 în valul 6, când 68% dintre cei decedați au fost nevaccinați. Dacă am primit asigurări și în iulie și în august că vom avea vaccin bivalent în octombrie, de ce s-au refuzat livrările atunci când acest vaccin a devenit disponibil în septembrie?
Înțelegem că și anul acesta era important să se reducă livrările de vaccin la fel ca în 2021, dar nu înțelegem din toate aceste declarații de ce nu s-au putut face negocierile fără a se întrerupe livrarea de vaccin actualizat, așa cum au procedat până acum ambele guverne. Nu înțeleg nici de ce din luna martie 2022 nu mai auzim nici un îndemn la vaccinare din partea Ministerului Sănătății, doar asigurări că vaccinul nu este [încă] necesar și îngrijorări că am comandat prea mult vaccin.
Ce s-a întâmplat în luna martie 2022, astfel încât vaccinul să devină treptat din eroul salvator al populației, un dușman de a cărui povară trebuie să fim eliberați de Ministerul Sănătății, în numele "responsabilității față de banii publici"?
Răspunsul este cumplit de banal. În martie 2022, în mijlocul valului 5-Omicron, Guvernul României a decis că pandemia s-a terminat, cu toate consecințele umane și politice care decurg din asta.
Drept urmare, în România orice măsură de prevenție și protecție a sănătății individuale și publice a devenit "non grata" peste noapte. Cea mai gravă consecință a acestei capitulări în fața pandemiei, este că "vaccinare non grata" a devenit politică de stat în România. E motivul pentru care am ajuns singura țară din Uniunea Europeană care nu are nici vaccin actualizat și nici campanie de vaccinare în fața unui nou val epidemic.
=====================
Vedem chiar din datele guvernului că problema în 2022 nu este că estimările din 2021 au fost grav exagerate, ci că intenția de vaccinare în 2022 a fost grav avariată. Problema Ministerului Sănătății trebuie să fie deficitul de vaccinare, nu excesul de vaccin.
=====================
Chiar și acum Ministrul Sănătății să străduiește să ne convingă că 6 milioane de doze de vaccin au expirat pentru că "persoane pe care nu le nominalizează din precedentul guvern" au comandat prea multe și nu pentru că statul român a eșuat lamentabil să își vaccineze cetățenii.
Dacă însă noul guvern știe, cu certitudine bazată pe evidența rezultată din milioane de vaccinări, că vaccinurile sunt sigure și necesare, atunci de ce nu le promovează? De ce nu mai avem nicio brumă de campanie de vaccinare anti-COVID19? De ce vaccinarea a evoluat din rău sub vechiul guvern, în foarte rău sub noul guvern? De ce nu avem încă Paxlovid?
Care poate fi motivul pentru care Ministerul Sănătății își înfierează cea mai importantă armă în lupta cu pandemia în loc să conducă o campanie intensivă de informare și educare a celor sceptici și/sau dezinformați de campania împotriva vaccinării?
Ați văzut vreodată un ministru al Apărării acuzându-și predecesorii că au comandat prea multă muniție sau că a expirat muniția comandată, afirmând că recruții nu au nevoie de instruire sau plângându-se că are prea multe blindate în fața unei noi ofensive a inamicului?
E normal ca măsurile preventive să pară inutile și excesive după ce a trecut primejdia. De asta nu am contestat achiziția testelor rapide pentru școli și a iodurii de potasiu, deși ambele sunt eșecuri mult mai mari decât vaccinarea.
Oameni buni, nu vă faceți griji că avem prea mult vaccin în România, faceți-vă griji că se vaccinează prea puțini români în România. Explicați celor dragi și celor din jur că din fiecare 100 de români internați la ATI sau decedați în ultimul an, 88 au fost nevaccinați. Zeci de mii de vieți au fost salvate de vaccin în România și alte zeci de mii ar mai fi putut fi salvate dacă foloseam vaccinul pe care l-am lăsat să expire.
Din păcate pandemia este aici ca să rămână și vom avea nevoie de două boostere pe an până ieșim din pandemie și de un booster anual pentru mulți ani de acum înainte.
Haideți să nu bagatelizăm boala și să banalizăm moartea, pentru că încă mai putem face ceva să protejăm viețile noastre și ale familiilor noastre…
Am să vă vorbesc cu altă ocazie de costul infim al vaccinării în raport cu beneficiile economice pe care le aduce. Pentru moment, cred că am pierdut destul timp cu această falsă problemă inventată pentru beneficii politice și e momentul să luăm în serios obligația constituțională de a proteja sănătatea publică, atât prin prevenție, cât și prin tratament.
La urma urmei, responsabilitatea primară a Ministerului Sănătății este pentru sănătatea populatiei, ceea ce ne duce la o ultimă întrebare:
Când vom avea Paxlovid, antiviralul oral de care au atât de mare nevoie atât cei care nu vor sau nu se pot vaccina, cât și cei vaccinați care fac forme severe de boală?
Note:
* Analiza este făcută strict pe baza datelor oficiale ale guvernului și a declarațiilor oficialilor statului român, coroborată cu date din presa străînă și română, fără să folosesc informație privilegiată. Am ales să fac acest mic bilanț contabil al livrărilor companiei Pfizer, pentru că este producătorul cel mai des invocat în spațiul public, are cel mai utilizat vaccin și este cel mai bine documentat de nota informativă și declarații oficiale.
-----------------
Referințe:
https://www.facebook.com/MinisterulSanatatii/videos/3412837938988343
https://sgg.gov.ro/1/wp-content/uploads/2022/03/NOTA-8.pdf
https://vaccinare-covid.gov.ro/wp-content/uploads/2021/12/Tabel-situatie-vaccinari_31.12.pdf
https://vaccinare-covid.gov.ro/wp-content/uploads/2021/06/Tabel-situatie-vaccinari_30.06.2021.pdf
https://247newsbulletin.com/politics/184877.html
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Oricum cantitatea inițială de doze contractate la nivelul UE - și din care ne-a fost impusă și nouă o cotă proporțională - a fost clar gheșeftul Ursulei. Mai departe toți responsabilii la nivel național au cam făcut propagandă pentru vaccinare, chiar dacă era clar că devenea din ce în ce mai inutilă. Ni se spunea mereu, în mod fals, că SINGURA, repet, SINGURA metodă de luptă cu pandemia este vaccinarea. Și pentru a forța populația la asta s-au introdus și Certificatele de vaccinare, care au devenit obligatorii în anumite situații și care au încălcat grav drepturile cetățenești, pentru un beneficiu iluzoriu, dar impus propagandistic. Acum bine că s-a potolit nebunia cu vaccinarea și măsurile de urgență pentru pandemie. Poate astfel vom trece mai ușor și de ultimele necazuri și ne vom relua viața oarecum normală, că și-așa avem destule necazuri cu criza economică.
Dar văd că propagandiștii Big Pharma, cum e și autorul articolului de față, tot nu se potolesc cu propaganda pro-vaccin. În general vorbind, vaccinarea e un lucru benefic, care a scăpat lumea de molime importante de-a lungul vremii. Dar ACEST vaccin anti-covid, creat inițial în grabă sub presiunea pandemiei și a lăcomiei pentru profitul imediat, fără studii temeinice de eficacitate și efecte secundare și în care deja oamenii nu mai au încredere, oricât ar fi el de updatat în prezent, NU mai e luat în seamă de majoritatea beneficiarilor potențiali, adică marea masă a populației. Va fi un eșec perfect explicabil.
Mai remarc doar un lucru: oricât ar putea fi de cointeresat autorul articolului în propaganda consumului crescut de vaccin, totuși, el personal, pentru cineva care, conform propriilor declarații, s-a vaccinat de N ori și tot a făcut Covid (nu contează că doar o formă ușoară), are, totuși, cam mult tupeu.