Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Lista achizițiilor făcute în numele soției și menajerei de „politicianul diamant”. Dan Tudorache, fost primar la sectorul 1 și candidat PSD pentru Camera Deputaților, acuzat de DNA de spălare de bani

Dan Tudorache

Foto: Facebook Dan Tudorache

Imobile, autoturisme, diamante și acțiuni la un club de fotbal. Acestea sunt lucrurile pe care fostul primar al sectorului 1, Dan Tudorache, le-ar fi cumpărat prin intermediul fostei sale soții și al menajerei, din „sume de bani disproporționat de mari față de veniturile sale licite.”

Procurorii DNA îl acuză pe Dan Tudorache de complicitate la trafic de influență și de spălare de bani, într-un dosar în care i-au stabilit o cauțiune de un milion de euro.

Fosta soție a lui Daniel Tudorache și o persoană din anturajul acestuia trebuie să plătească o cauțiune de 200.000, respectiv 75.000 de euro.

Procurorii susțin că, „în perioada septembrie 2016 – mai 2017, persoana aflată în anturajul inculpatului Tudorache Daniel ar fi pretins de la un om de afaceri un comision de 10 % din valoarea contractului de servicii pe care societatea omului de afaceri îl avea cu o instituție aflată in subordinea Primăriei Sector 1. În schimbul banilor, persoana respectivă se angaja să intervină, în numele primarului, la funcționarii responsabili, astfel încât contractul să se desfășoare în bune condiții (plată la timp a facturilor și actualizarea tarifelor) .

În schimbul traficării influenței, persoana aflată în anturajul primarului ar fi primit suma totală de 105.000 lei în numerar, precum și suma de 8.640 lei disimulată ca plată a unor facturi fiscale fictive emise de o firmă aparținând traficantului de influență.

În activitățile descrise, persoana care și-a traficat influența ar fi fost sprijinită de primarul de la acea vreme Tudorache Daniel. Acesta i-ar fi întărit omului de afaceri convingerea că solicitantul comisionului ar fi trimisul său și că trebuie să țină legătura cu acesta pentru buna desfășurare a contractului. În acest mod, Tudorache Daniel ar fi confirmat caracterul real al influenței.

De altfel, există suspiciunea rezonabilă că primarul de la acea vreme Tudorache Daniel ar fi fost principalul beneficiar al sumelor primite de persoana din anturajul său.”

Potrivit DNA, pentru a ascunde adevărata origine a banilor, Tudorache le-ar fi interpus pe soția și menajera sa, care acționau ca adevărații proprietari și făceau achiziții.

Un diamant de 190.000 de eurio și un inel cu diamant de 80.000 de euro

„Banii astfel introduși în circuitul civil ar fi fost utilizați pentru a achita excursii în străinătate, bijuterii, articole vestimentare de lux atât din țară, cât și din străinătate, autoturisme, imobile, școli private, acordarea de împrumuturi, constituirea de depozite.

Concret, în perioada de referință (2008-2018), în care Tudorache Daniel ar fi realizat venituri licite totale de 605.782 lei (reprezentând o medie de aproximativ o mie de euro pe lună), există suspiciunea că acesta ar fi săvârșit infracțiunea de spălare a banilor constând în:

- depunerea de sume de bani în numerar prin intermediul fostei soții și al menajerei, în conturi bancare deschise pe numele acestora – în total 2.990.000 lei și 235.000 euro;

- achiziționarea de bunuri imobile pe numele fostei soții în sumă totală de 305.000 euro și 470.000 lei, sume plătite de asemenea în numerar;

- acordarea unui împrumut unei persoane, tot în numerar, în cuantum de 920.000 de euro, prin intermediul fostei soții,;

- achiziționarea de bijuterii, inclusiv diamante, a căror valoare urmează a fi stabilită (au fost identificate facturi fiscale pentru o serie de bijuterii, printre care: un inel în valoare de 58.500 de euro, un set de bijuterii în valoare de 64.225 USD, un inel cu diamant în valoare de 80.000 euro și un diamant de 190.000 de euro (avans 35.000 de euro), un inel de 65.000 euro, un set cercei și lănțișor cu pandantiv în valoare de 11.200 de euro, etc.),

- achiziționarea de acțiuni la un club de fotbal, prin intermediul fostei soții,

- asocierea în participațiune cu o societate privată cu suma de 640.000 de euro, tot prin intermediul fostei soți,

toate acestea cu fonduri cu privire la care există suspiciunea că sunt provenite din infracțiuni”, se arată într-un comunicat al DNA.

Tudorache: „Sunt nevinovat”

În urma acestor acuzații, Tudorache, care este candidatul PSD la Camera Deputaților, a anunțat că se suspendă din partid.

„În lumina evenimentelor recente, am luat decizia de a mă suspenda din PSD.

Sunt nevinovat și sper ca Justiția să facă lumină cât mai repede în acest dosar.

Nu doresc să pun în pericol șansele reale de câștigare a alegerilor parlamentare, pe care le are partidul al cărui membru sunt de peste 20 de ani și în slujba căruia mi-am pus toată activitatea politică”, a declarat el.

Cine este Adina Tudorache, fosta soție a lui Daniel Tudorache

DNA susține că fostul primar și-a trecut averea pe numele fostei soții. Fosta soție a lui Daniel Tudorache, Adina, în vârstă de 52 de ani, este cercetată de DNA pentru complicitate la spălarea banilor în același dosar cu fostul primar. DNA i-a impus acesteia plata unei cauțiuni de 200.000 de euro.

Cei doi au divorțat, legal, în anul 1993, dar în prezent sunt împreună, conform informațiilor G4Media.ro. De altfel, pe contul de facebook al Adinei Tudorache apar poze de cuplu recente.

Foto: Facebook Adina Tudorache

În 2011, Adina Tudorache a fost prezentatoare TV, potrivit sursei citate. De la B1, ea a trecut la postul de televiziune N24, unde a prezentat emisiunea „Stil Inspirat”. ”Consider că televizunea îți poate schimba caracterul și îți poate lărgi orizonturile. Pentru mine televiziunea este singura modalitate prin care îmi pot expune punctul de vedere despre bun gust în fața celor, care încă nu și-au pierdut stilul și rafinamentul.”, declara atunci Adina Tudorache pentru Libertatea.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dacă statul român nu le confiscă averile tuturor celor care au furat din banul public, atunci nu se rezolvă nimic.
    • Like 0
  • Am mai văzut știri de genul acesta. Și? Care a fost rezultatul? S-a recuperat ceva din prejudiciul adus statului? Unde sunt miliardele pe care le-au furat toți indivizii de teapa lui Tudorache în ultimii 30 de ani? Atâta timp cât celor care au furat nu li se vor confisca averile, nu se va face dreptate.
    • Like 0
  • De aceea nu ne facem bine ! Un jurnalist trebuie să fie un rafinat al informației, obiectiv, un formator de opinie și nu un ”patruped” politic. Inculpat este atunci când a început procesul penal. Prezumția de NEVINOVĂȚIE este pilonul esențial al procesului penal într-o democrație. Curios că exact acum, în campanie electorală, s-a ”trezit DNA”. Sau ghinion după alții. A. Hitler spunea: Ce baftă pe conducători când oamenii nu gândesc.
    • Like 0
  • JUSTITIA JUMULITA de nonjudecatorii CCR,este in varful piramidei,care trebuie demolata,daca,intelegem sa-i votam pe cei care sa schimbe Constitutia.
    Fara penali incepand cu femeia de servici pana la ultimul demnitar,sa se inteleaga bine,ca prea multe nu se vor schimba.
    • Like 1
  • De ce a fost lasat sa faca combinatille alea timp de 10 ani??
    Dna,sri,etc..

    • Like 0
  • Un apartament la marginea Bucureștiului unde sa locuiască si confiscarea întregii averi in vederea achiziționării catorva zeci, posibil sute de paturi dotate corespunzător pentru sectiile ATI. Închisoarea nu ajuta politicianul roman sa fie corect, sărăcia societății îl poate reabilita pe un asemenea “primar” ,sa simtă facturile, neajunsurile, mijloacele de transport in toată splendoarea lor, rate la instituții bancare, etc.
    • Like 0
  • Buna ziua. Ma poate ajuta cineva cu numarul de telefon al generosului domn Tudorache? Sau al fostei sotii sau al menajerei domniei sale? Ca as avea si eu nevoie de un mic imprumut de juma' de milion de euro...
    • Like 4
  • In toata afacera asta exista o surpriza??Toti psd isti ,de la mic la mare ,de la munte la Marea Neagra au aceleasi apucaturi.Ca sa ajunga parvenit prin furt ,jaf,minciuna si excrocherie nu au fost ajutat doar de neveste,copii,rude ,ci si de o justitie corupta .Cei care au votat asemenea specimene sunt vinovati maoral.Daca tot s a pornit desirarea acestui ghem ,apoi sa se faca rapid,transparent si pana la capat.Legea trebuie astfel corectata incat nimeni ,niciodata sa nu se poata infiltra in Parlasment,in functii importante daca nu sunt cinstiti.Imunitatea sa fie valabila doar pentru declaratii politice nu si pentru fapte penale.
    • Like 0
  • Dorin check icon
    Păi asta face orice primar PSD ist,fură cât poate și cum poate ,E în fișa postului.Le mulțumim votanților fără creier.
    • Like 7
    • @ Dorin
      Asta e cea mai mai problema in R.. adica votantii fara creier generic numiti pulimea majoritara!
      • Like 4
    • @ Dorin
      Asta e cea mai mai problema in R.. adica votantii fara creier generic numiti pulimea majoritara!
      • Like 1
  • 98% dintre dosarele DNA sunt clasate sau pică la instanțe. Așa că mai bine profitați de vremea de afară, trageți o gură de aer în piept și răcoriți-vă, că de la un rechizitoriu DNA la ceva concret e cale lungă. Pe de altă parte, e drept, ceea ce rămâne în urma celor 98% de dosare plătite aiurea de contribuabil e rahatul. Și ăsta s-ar putea să merite banii, mai ales când e împroșcat cu fix 2 săptămâni înainte de alegeri.
    • Like 4
    • @ Lucian Sarbu
      Totusi, credeti ca sumele imense de bani si toata averea lui sunt licite? Aveti dovezi ca exact 98% din dosarele DNA au fost clasate de instante? Si daca da, din ce motive? Astept cu interes un raspuns decent.
      • Like 6
    • @ Adrian Breana
      Bineînțeles că am dovezi, că altfel nu mă băgam în seamă. În urmă cu câțiva ani am și studiat problema asta: https://www.argumentesifapte.ro/2017/07/25/de-ce-este-dna-ul-ca-un-soi-de-sidex-de-pe-vremuri/ Atunci îmi ieșise că 95% din munca prestată de DNA e gunoi. Între timp procentele au mai crescut, dar nu are decât să facă un studiu nou cine o vrea, că eu nu mai sunt dispus să-mi pierd timpul gratis cu așa ceva și apoi să fiu înjurat de toți debilii că, vezi Doamne, fluier în biserică. Oricum, cifrele să știți că sunt publice, sunt pe masă, la vedere, sunt cunoscute de toată lumea, trebuie doar să fie puse cap la cap. De ce nu face nimeni chestia asta? Ei, ia mai întrebați-vă o dată...
      • Like 2
    • @ Lucian Sarbu
      Oare sa fi deranjati tare psd-istii de lozinca USR-ista ?
      --- Fara panali in functii publice ? Ca au facut , contestatii ,? Stiau ei ceva ? Raspunsul este clar,, Asa ,ca acest tudorache sunt 90 % dintre politicienii psd, primari , directori , sefi , directori de spitale , etc etc,,
      • Like 5
    • @ Lucian Sarbu
      Maestre , Tudorache tot un borfas o sa ramana indiferent daca o sa fie condamnat sau nu. Ce vedeti aici este maruntis de cheltuiala. Toti astia au averi mari peste granita duse cu valiza de carausi precum Dinu Pescariu sau chiar la purtator. Precum in cazul epidemiei de COVID , ce gasiti prin tara puteti inmulti cu 10 sau 20. Relativ la eficienta DNA; pe langa activitatea unor procurori slabi sau corupti , a avut grija PSD sa faca praf cadrul legislativ . Daca tot te preocupa studiul justitiei , poate faci matale o cercetare cam cati borfasi gen Tudorache au scapat de puscarie, dupa ce inregsitrari de flagrant au fost eliminate ca probe, in urma smecheriei cu dezavuarea protocolului SRI . Cand esti prins in flagrant luand mita , nu cred ca mai are importanta cine te filmeaza. E corect , nu ?
      Iarasi marii luptatori pentru libertatea borfasilor de la A3 sau RTV , nu v-au spus ca SRI s-a implicat in jaful national pentru ca erau singurii detinatori de tehnica de ascultare performanta.
      Nu am bagat de seama ca marii eliberatori ai justitiei de sub jugul SRI sa puna aceeasi presiune pe politic ca sa utileze procuratura sa-si faca treaba cum trebuie.
      • Like 7


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult