Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Lista actualizată a celor 20 de state din Europa care, în context Covid-19, impun restricții pentru cetățenii care vin din România

test covid - frontiera - dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia

Foto dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia

Creșterea abruptă a numărului de cazuri de Covid-19 în România a determinat și autoritățile italiene să instituie carantina de 14 zile pentru românii care ajung în peninsulă. 

Publicația Il Messagero titra, în urmă cu o săptămână, că România: riscă să devină Brazilia Europei, din cauza numărului mare de cazuri anunțate.

Italia este a 20-a țară din Europa care impune restricții românilor.

Sorin Nedea, un român stabilit în Italia, care lucrează acolo ca infirmier în peninsulă, a declarat duminică, într-o intervenție prin telefon la Digi24: „Aici, România este considerată principalul focar european de coronavirus. În ultimele zile, am avut cazuri de la pacienți care au venit din România”. Întrebat ce simte atunci când vede imagini din România cu plajele aglomerate, Sorin Nedea a spus: „Un sentiment de tristețe, deoarece văd că sunt foarte mulți idioți în România. (Haideți să fim puțin atenți la limbaj) Foarte mulți oameni neatenți”. 

Statele din Europa care, în contextul pandemiei de Covid-19, impun restricții pentru cetățenii care vin din România sunt: Austria, Cehia, Estonia, Grecia, Islanda, Letonia, Muntenegru, Regatul Țărilor de Jos, Republica Moldova, Slovenia, Belgia, Cipru, Finlanda, Irlanda, Italia, Norvegia, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Slovacia, Ungaria 

Mai jos, restricțiile impuse românilor în 20 de state din Europa:

Austria

Măsuri de restricții aplicabile începând cu data de 27 iulie:

Autoritățile austriece au publicat în seara zilei de 24 iulie 2020 o nouă Ordonanță pentru revizuirea condițiilor de intrare și tranzit în Republica Austria pentru persoanele care provin din state pentru care există alerte de călătorie, inclusiv România, cu valabilitate de până la data de 30 septembrie 2020.

Principalele modificări, față de măsurile anterioare, sunt diminuarea perioadei termenului de valabilitate a testului biologic-molecular pentru SARS-CoV-2 de la 4 zile la 72 de ore și reducerea perioadei de izolare la domiciliu sau într-o locație adecvată, de la 14 zile la 10 zile.

Conform noilor prevederi, începând cu data de 27 iulie a.c., ora 00:00, accesul cetățenilor români și ai statelor membre UE provenind din România cu destinația Republica Austria este permis dacă dețin un test molecular negativ pentru SARS-CoV-2, nu mai vechi de 72 de ore, atestat printr-un certificat în limba germană sau engleză. În lipsa acestuia, persoanele respective și cei cu care locuiesc împreună sunt obligați să se supună timp de 10 zile unei izolări la domiciliu sau într-o locație adecvată, imediat după intrarea în Republica Austria, ale cărei costuri trebuie suportate de către persoana în cauză. Dacă un test biologic molecular pentru SARS-CoV-2 efectuat în perioada izolării este negativ, izolarea instituită pe perioada celor 10 zile se suspendă.

În situația în care cetățeanul străin nu poate prezenta certificatul medical sau dovada unei cazări adecvate, autoritățile austriece nu vor permite intrarea pe teritoriul Republicii Austria.

Noile prevederi se aplică inclusiv turiștilor români.

Tranzitul este permis în regim permanent, fără oprire, pentru cetățenii care vin din România și care merg spre destinații din alte state. 

Potrivit informațiilor oficiale comunicate de către autoritățile austriece, începând cu data de 16 iulie a.c, ora 00.00, au fost suspendate cursele aeriene regulate directe din mai multe state, printre care se numără și România. Reglementarea este valabilă până la data de 31 iulie 2020.

Belgia

La data de 23 iulie a.c., în urma întrunirii Consiliului Național de Securitate al Belgiei, premierul a anunțat că, în contextul unei creșteri a numărului de cazuri de COVID-19, începând cu data de 25 iulie, persoanele care călătoresc în scop turistic în afara Regatului Belgiei sunt obligate să completeze la întoarcere un formular care va fi disponibil pe pagina de internet a MAE belgian: www.diplomatie.be.

Acest formular trebuie completat de cei care se întorc din cele trei zone (roșie, portocalie și verde), indiferent de gradul de risc. În funcție de zonă, de gradul de risc și de recomandările autorităților, la întoarcere turiștii își asumă responsabilitatea efectuării unui test COVID-19 sau de intrare în autoizolare.

La data de 14 iulie, au fost revizuite condițiile de intrare pentru cetățenii care intră în Regatul Belgiei în scop turistic (călătorie neesențială), în funcție de zonele de proveniență:

  • zona verde - fără măsuri specifice
  • zona portocalie – autoritățile solicită consultarea medicului în vederea efectuării unui test COVID-19 și pentru o eventuală recomandare de autoizolare la domiciliu. Aceste solicitări nu sunt obligatorii.
  • zona roșie – autoizolarea și efectuarea unui test COVID-19 sunt obligatorii.

România a fost inclusă, începând cu 12 iulie a.c., pe lista statelor din zona portocalie, cetățenii care intră din România în Regatul Belgiei fiind obligați să completeze și formularul Public Health Passengers Locator Form.

Cehia

Începând cu 1 iulie 2020, autoritățile din Cehia au împărțit statele europene pe baza situației epidemiologice în 2 categorii, respectiv cu risc scăzut (verde) și cu risc înalt (roșu). Clasificarea se actualizează permanent în funcție de evoluția situației epidemiologice din statele respective.

Pentru fiecare categorie se aplică reguli diferite, după cum urmează:

sursa mae.ro

Cetățenii români rezidenți în state cu risc înalt sau care au vizitat state cu risc înalt pentru mai mult de 12 ore trebuie să se prezinte după intrarea pe teritoriul Cehiei la un birou regional sanitar, din zona unde persoana respectiva va sta, pentru testarea PCR pentru COVID-19. Pe durata a 72 ore de la testare libertatea de mișcare este limitată.

Cipru

Condițiile aplicabile cetățenilor care intră pe teritoriul Republicii Cipru sunt stabilite în funcție de statele de proveniență, acestea fiind clasificate pe trei categorii, respectiv:

  • categoria A (pentru care NU se solicită prezentarea unui test negativ pentru infecția cu COVID-19): SM UE și/sau din spațiul Schengen: Austria, Germania, Danemarca, Grecia, Estonia, Irlanda, Letonia, Lituania, Malta, Ungaria, Polonia, Slovacia, Slovenia, Finlanda, Elveția, Islanda, Lichtenstein, Norvegia. State terțe: Japonia, Canada, Noua Zeelandă, Coreea de Sud.
  • categoria B (state considerate cu risc mediu, pentru care este obligatorie prezentarea unui test molecular negativ pentru infecția cu COVID-19): SM UE: Belgia, Bulgaria, Franța, Spania, Italia, Croația, Olanda, R. Cehă; alte state mici europene: Andorra, Monaco, Vatican, San Marino. State terțe: Algeria, Australia, China, Georgia, Maroc, Rwanda, Thailanda, Tunisia, Uruguay.
  • categoria C: România, Portugalia, Suedia, Marea Britanie, Serbia, Muntenegru, Luxemburg; accesul este permis numai cu îndeplinirea anumitor condiții.

Toate persoanele care intră în Republica Cipru trebuie să prezinte la intrare o autorizație de călătorie, completată cu 24 de ore înaintea deplasării.

Pasagerii din țările aparținând categoriei C sunt obligați să rămână în autoizolare, la domiciliul declarat, timp de 14 zile.

Pentru pasagerii proveniți din țări din categoria C nu este permisă călătoria în scop turistic.

Măsura de plasare efectivă a României în categoria C, anunțată la 20 iulie, a intrat în vigoare la data de 23 iulie.

Estonia

Pentru perioada 27 iulie – 2 august a.c., cetățenii următoarelor state europene sunt obligați la autoizolare timp de 14 zile la intrarea în Estonia: Andorra, Belgia, Bulgaria, Croația, Cehia, Luxemburg, Monaco, Portugalia, România (rata de infectare de 54/100.000), Spania, Suedia, deoarece rata de infectare în aceste state depășește pragul de 16/100.000.

Lista se actualizează în fiecare zi de vineri.

Finlanda

Restricțiile privind traficul de frontierele externe vor continua, cu unele modificări, pentru statele membre ale UE care nu sunt state Schengen, pentru Regatul Unit și anumite state terțe, recomandate de Consiliul Uniunii Europene. Astfel, restricțiile la intrare vor continua în ceea ce privește traficul dintre Finlanda și Bulgaria, Croația, România și Regatul Unit, precum și Monaco, cu restricții similare ca la frontierele interne, aflate în vigoare până la data de 11 august 2020.

Grecia

Măsuri de restricții de intraare pe teritoriul national, aplicabile începând cu data de 28 iulie 2020:

În conformitate cu informațiile comunicate oficial de autoritățile elene, începând cu data de 28 iulie 2020, măsura prezentării unui test molecular negativ pentru infecția cu COVID-19, prelevat cu maximum 72 ore înainte de momentul intrării pe teritoriul Greciei, se va aplica și pentru pasagerii care sosesc pe aeroporturile din Grecia, cu zboruri dinspre România și Bulgaria. Testele trebuie efectuate în laboratoare acreditate, iar certificatele trebuie să fie prezentate în limba engleză și să conțină numele și prenumele persoanei testate, precum și seria și numărul cărții de identitate sau ale pașaportului persoanei respective.

Prezentarea, la frontierele aeriene, a unui certificat care să ateste rezultatul negativ al testului COVID-19 nu exclude procedura testării aleatorii și nici completarea formularului electronic PLF/Passanger Locator Form și prezentarea codului QR.

În mod special, pasagerii care sosesc cu zboruri în data de 28 iulie sau 29 iulie și care nu au avut timp să facă testul înainte de plecare vor fi testați la sosire pe aeroporturile din Grecia.

MAE precizează că toate condițiile de intrare pe teritoriul Republicii Elene, pe la punctul de frontieră terestră Kulata-Promachonas, rămân neschimbate.

Irlanda

Cetățenii români care călătoresc în Irlanda direct din România sau dintr-unul din statele care nu sunt incluse în lista statelor exceptate de la restricțiile de călătorie, sunt obligați să se autoizoleze pentru o perioadă de 14 zile.

Islanda

Se aplică măsura de carantină obligatorie/izolare la domiciliu pe durata a 14 zile pentru toți cei care intră în țară. Călătorii care doresc să evite carantina obligatorie/izolarea la domiciliu și sosesc pe Aeroportul Internațional Keflavik sau alte aeroporturi și porturi internaționale pot opta pentru efectuarea unui test pentru depistarea COVID-19.

Italia

Restricții de intrare pe teritoriul național pentru cetățenii care sosesc din România:

  • Începând cu data de 24 iulie 2020, persoanele care s-au aflat sau au tranzitat teritoriul României în ultimele 14 zile anterioare sosirii în Italia sunt supuse obligației de autoizolare și de supraveghere medicală pentru o perioadă de 14 zile.
  • De la 9 iulie, oricine intră în Italia din străinătate este obligat să prezinte transportatorului sau forțelor de poliție în caz de control, o declarație pe proprie răspundere.
  • În cazul persoanelor care sosesc din România, acestea vor trebui să specifice în detaliu în declarația pe propria răspundere locul în care vor petrece perioada de supraveghere sanitară și izolare la domiciliu, mijlocul de transport privat prin care vor merge la acea adresă și un număr de telefon la care pot fi contactate în această perioadă (inclusiv un număr de telefon mobil). De asemenea, transportatorii trebuie să măsoare temperatura pasagerilor și să nu permită călătoria celor depistați cu stare febrilă.
  • Persoanele care, la sosirea din România în Italia cu un mijloc de transport în comun, nu pot să se deplaseze cu un mijloc de transport privat la adresa la care vor efectua izolarea la domiciliu, indicată în declarația pe propria răspundere, vor trebui să efectueze carantina într-o locație stabilită de Protecția Civilă, pe cheltuială proprie. Acestea trebuie să comunice cu celeritate apariția unor eventuale simptome de Covid-19 Direcției de Sănătate Publică.
  • În mod asemănător, persoanele fizice care sosesc din România în Italia cu un mijloc de transport privat sunt obligate să comunice imediat propria intrare pe teritoriul italian Departamentului de Prevenție din cadrul Direcției de Sănătate Publică locală. Acestea vor fi supuse măsurii de supraveghere sanitară și de izolare la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile, la adresa comunicată Direcției de Sănătate Publică și vor trebui să semnaleze cu celeritate apariția unor eventuale simptome de Covid-19.

Letonia

Obligația de a se autoizola o perioadă de 14 zile după sosirea în Letonia se impune pentru cetățenii și rezidenții permanenți ai următoarelor state: Suedia, Luxemburg, Portugalia, San Marino, Bulgaria, România, Croația, Andorra, Islanda și Spania.

Lituania

În baza evaluării săptămânale a criteriilor epidemiologice menționate, pentru perioada 20 – 26 iulie 2020, sunt valabile următoarele măsuri:

Rezidenții din Croația, Suedia, Luxemburg, Portugalia, Bulgaria și ROMÂNIA nu pot intra în Lituania.

Muntenegru

Recomandări:

- în cazul sosirii cetățenilor români, pe cale rutieră, în Muntenegru prin tranzitarea statelor nemembre UE, este permis accesul în Muntenegru doar dacă nu s-au oprit în țările de tranzit, ceea ce se dovedește prin datele de intrare/ieșire din aceste țări;

Norvegia

Începând cu data de 15 iulie 2020, va fi permisă intrarea cetățenilor români pe teritoriul norvegian cu menținerea obligativității de intrare in carantina/izolare timp de 10 zile după sosire.

Este de subliniat faptul că, după data de 15 iulie a.c., rezidența prevalează în fața cetățeniei în ceea ce privește intrarea pe teritoriul norvegian fără obligația carantinei, astfel cetățenilor români cu rezidență permanentă într-una din țările exceptate de la carantină nu li se va impune carantina/izolarea timp de 10 zile.

România se află pe lista statelor europene (alături de Bulgaria, Croația, Luxemburg, Portugalia, Suedia și Ungaria) pentru care se menține obligația intrării în carantină la sosire în Norvegia. Această listă este întocmită de Institutul Norvegian pentru Sănătate Publică și va fi revizuită permanent, la fiecare 14 zile, iar în funcție de rezultatele epidemiologice înregistrate în statele europene în cauză, restricțiile de intrare și carantina obligatorie pot fi reintroduse sau eliminate.

Regatul Ţărilor de Jos

Începând cu data de 9 iulie a.c., cetățenilor care se deplasează din România în Olanda le va fi recomandată în mod ferm autoizolarea la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile din momentul intrării pe teritoriul Regatului Țărilor de Jos.

Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord

Cetățenii români care călătoresc în Marea Britanie direct din România sau dintr-unul din statele care nu sunt incluse în lista statelor exceptate de la restricțiile de călătorie, sunt obligați să se autoizoleze pentru o perioadă de 14 zile.

Republica Moldova

Se interzice până la data de 31 iulie 2020 intrarea pe teritoriul Republicii Moldova, prin punctele de trecere a frontierei de stat, a cetățenilor străini şi apatrizilor, cu unele excepții (membri de familie ai cetățenilor Republicii Moldova; persoane care posedă o viză de lungă ședere, persoane care se deplasează în interes profesional, dovedit prin viză, membri ai misiunilor diplomatice etc)

Slovacia

Cetăţenii români pot tranzita teritoriul Republicii Slovace în scopul repatrierii sau al deplasării în statul UE de destinaţie, fără aprobare prealabilă din partea autorităţilor slovace și fără prezentarea testului negativ pentru COVID-19, cu condiţia ca deplasarea să aibă loc fără oprire, în decurs de maxim 8 ore de la intrarea pe teritoriul Republicii Slovace, inclusiv pentru realimentarea cu combustibil.

România este considerată ţară de risc, sub aspectul situaţiei epidemiologice privind pandemia Covid-19.

Cetăţenii români care sosesc în acest stat trebuie să intre în izolare la reşedinţa temporară (hotel, unitate de cazare etc.) şi să efectueze un test RT PCR pentru COVID-19 în Republica Slovacă, după a 5-a zi de izolare. Dacă testul este negativ, îşi pot continua sejurul.

Slovenia

Tranzitul cetățenilor români spre România nu este restricționat, cu condiția părăsirii teritoriului sloven în maxim 12 ore (sunt acceptate scurte opriri pentru alimentare cu combustibil, masă, cafea, toaletă, odihnă etc., fără a înnopta în Slovenia). Tranzitul cetățenilor români spre alte state europene este permis în anumite condiții: să poată dovedi motivul deplasării (faptul că sunt rezidenți sau au domiciliul, că au un contract de muncă sau o problemă medicală de rezolvat în țara de destinație; turismul și călătoriile de afaceri nu sunt incluse în lista de excepții. Și în cazul tranzitului spre alte state europene se aplică regula părăsirii teritoriului sloven în maxim 12 ore.

Ungaria

Conform informațiilor comunicate public de către autoritățile ungare, România a fost inclusă pe lista galbenă a statelor (alături de Bulgaria, Suedia, Marea Britanie, Norvegia, Federația Rusă, Serbia, Japonia, China, SUA si Canada). In consecință, cetățenilor care intră în Ungaria din România – dar nu pentru scop de tranzit - le sunt aplicabile următoarele dispoziții:

  • la intrarea în Ungaria vor fi supuși examinării medicale, iar, în cazul în care prezintă simptome specifice infectării cu COVID-19, NU li se va permite accesul în Ungaria;
  • în situaţia în care nu prezintă simptome, aceștia vor fi obligați să intre în carantină pe teritoriul Ungariei pentru o perioadă de 14 zile (fie instituţionalizată – la spital, fie prin izolare la domiciliu – dacă există posibilitatea), fiind luaţi în evidenţele autorităților sanitare ungare.

Cu toate acestea, intrarea pe teritoriul Ungariei va fi permisă, fără impunerea măsurii carantinei sau autoizolării, cetățenilor care vin din România și care prezintă la punctul de frontieră două teste moleculare negative pentru infecția cu SARS-CoV-2 efectuate în ultimele cinci zile. Cele două teste trebuie efectuate la o diferență de 48 de ore unul de celălalt, iar certificatele trebuie să fie emise în limba maghiară sau engleză.

Lucrătorii sezonieri din România pot, de asemenea, intra pe teritoriul Ungariei, cu condiția ca angajatorul ungar să transmită poliției ungare un formular electronic cu datele de identificare ale acestora. Punctele de trecere a frontierei în acest scop vor fi stabilite de conducerea poliției ungare.

Pe site-ul MAE puteți găsi mai multe informații despre țările din Europa și regimul pe care îl au față de cetățenii străini, în contextul pandemiei de COVID-19.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Se vede clar ca romanii sunt in procent foarte mare puerile - adica, spus mai pe sleau, nu au maturitate.... in nimic, nici macar cand e vorba despre o boala precum o boala precum cea data de Covid. Dar de ce ne mira oare? Nu e romanul pueril si la vot, de vreo 30 de ani incoace??? Asta e natia, inca nu am ajuns la varsta cand ne asumam consecintele deciziilor noastre. Am vazut zilele astea atatia oameni fara masca, pe priunde in spatii inchise, in metrou, in tramvai, la magazine, ca nici nu mai trebuie sa ne mire ca sunt atatia bolnavi.....
    • Like 1
  • Valentin check icon
    N-am să înţeleg niciodată de ce n-au închis litoralul. E clar că asistăm la un comportament infantil E ca şi cum ai da chibrituri pe mâna copiilor. E posibil să fie nevoie totuşi şi de o dovadă de tipul "v-am lăsat să faceţi ce vreţi, dar nu aţi făcut ce trebuie." Din păcate e o dovadă plătită în vieţi omeneşti.
    • Like 2
    • @ Valentin
      Delia MC Delia MC check icon
      Când dai acadeaua copilului nu prea poți s-o mai iei înapoi fără țipete și urlete...
      • Like 0
  • Sorin Nedea a spus: „Un sentiment de tristețe, deoarece văd că sunt foarte mulți idioți în România. (Haideți să fim puțin atenți la limbaj) Foarte mulți oameni neatenți”.

    Daca se comporta ca un idiot cel mai probabil e un idiot. Tot political correctness-ul asta dus la extrem nu serveste la nimic.
    • Like 1
    • @ HateField
      Dorin check icon
      Ba tocmai de Mulți Idioți e vorba. Neatenții nu au nici o treabă aici.
      • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult