Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Lista actualizată a țărilor care ne impun restricții. Lista țărilor considerate de România în „zona galbenă” (carantină 14 zile)

granita - interdictie - Michele Ursi / Alamy / Alamy / Profimedia

Foto Michele Ursi / Alamy / Alamy / Profimedia

Guvernul a decis luni seara să excludă Spania de pe lista țărilor din zona galbenă, pentru care se instituie măsura carantinei pentru persoanele care sosesc în România. 

De asemenea, a fost luată decizia ca instituirea carantinei pentru persoanele care vin în România din zonele de risc epidemiologic ridicat să se adopte prin Hotărâre a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, pe baza situației emisă de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor și a propunerilor formulate de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP).

INSP anunțase luni dimineaţă că Spania intră de marți, 11 august, pe lista țărilor incluse în zona galbenă, iar persoanele care veneau din Spania ar fi trebuit să stea în carantină 14 zile. 

Țările considerate de România în „zona galbenă” (carantină 14 zile) sunt: Africa de Sud, Argentina, Armenia, Aruba, Bahamas, Bahrain, Bolivia, Bosnia si Herțegovina, Brazilia, Capul Verde, Chile, Columbia, Costa Rica, El Salvador, Guineea Ecuatoriala, Honduras, Insulele Feroe, Insulele Turks si Caicos, Insulele Virgine ale Statelor Unite, Irak, Israel, Kazahstan, Kîrgîzstan, Kosovo, Kuweit, Luxemburg, Macedonia de Nord, Maldive, Moldova, Muntenegru, Oman, Palestina, Panama, Peru, Puerto Rico, Qatar, Republica Dominicana, Sint Maarten, Statele Unite ale Americii, Surinam.

Germania: 7 județe din România, pe lista zonelor de risc

Pe de altă parte, șapte județe din România - Argeş, Bihor, Buzău, Neamț, Ialomița, Mehedinți şi Timiş - au fost incluse la finele săptămânii trecute de autoritățile din Germania pe lista zonelor de risc. Toate persoanele, indiferent de cetățenie, care intră pe teritoriul Germaniei după ce s-au aflat într-una dintre zonele/regiunile incluse în lista „zonelor de risc“ trebuie să prezinte un test negativ COVID-19, efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea sosirii sau, alternativ, să se supună testării, în mod gratuit, pentru infecția cu COVID-19, într-o perioadă de cel mult 72 de ore de la sosirea pe teritoriul Germaniei.

Mai jos, lista actualizată a statelor care impun restricții României, potrivit Ministerului Afacerilor Externe:

Austria. Românii trebuie să prezinte un test Covid-19, făcut în ultimele 72 de ore

Autoritățile de la Viena au decis reluarea zborurilor directe între România și Austria începând cu data de 1 august 2020. Companiile aeriene pot opera zboruri directe dinspre România către Austria și retur.

Persoanele care provin din state pentru care există alerte de călătorie, inclusiv România, trebuie să prezinte un test biologic-molecular pentru SARS-CoV-2 facut cu 72 de ore iinainte de intrarea în Austria.

Belgia: Zonele din România incluse pe lista roșie

În data de 1 august 2020, autoritățile belgiene au modificat condițiile de călătorie pentru persoanele care sosesc în Regatul Belgiei din România, după cum urmează:

- Călătoria dinspre România în Belgia: începând cu 1 august sunt incluse în zona roșie următoarele zone din România:

- Centru (Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mureș, Sibiu);

- Sud-Est (Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea, Vrancea);

- Sud-Muntenia (Arges, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman);

- Sud-Vest Oltenia (Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Vâlcea);

Toate persoanele care sosesc în Regatul Belgiei din regiunile incluse în zona roșie trebuie să intre în autoizolare și să efectueze un test molecular (tip PCR) pentru depistarea infecției cu COVID-19. Testul este efectuat de autoritățile belgiene.

Bosnia şi Herţegovina 

Cetățenilor statelor membre UE, inclusiv cetățenilor români, le este permisă intrarea în Bosnia și Herțegovina cu condiția prezentării unui test COVID-19 negativ efectuat în ultimele 48 de ore anterior momentului intrării în Bosnia și Herțegovina. 

Cehia

România este considerată în prezent țară de „risc înalt” de autoritățile cehe în ce privește infectarea cu Covid-19.

Cetățenii din România trebuie să contacteze după intrarea pe teritoriul ceh un birou de sănătate publică pentru testarea PCR și să prezinte rezultatul testului în termen de 72 de ore.

Cipru

MAE recomandă cetățenilor români care intenționează să călătorească în Republica Cipru, în perioada următoare, să își reprogrameze deplasarea, având în vedere măsurile adoptate de autoritățile cipriote, în funcție de evoluția epidemiologică a pandemiei de COVID-19 în România.

Estonia

Pentru perioada 10-16 august 2020, cetățenii următoarelor state europene sunt obligați la autoizolare timp de 14 zile la intrarea în Estonia: Andorra, Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Cehia, Franța, Islanda, Luxemburg, Malta, Monaco, Olanda, Polonia, Portugalia, România (rata de infectare de 85.6/100.000), San Marino, Spania, Suedia și Elveția deoarece rata de infectare în aceste state depășește pragul de 16/100.000.

Federația Rusă

Frontierele aeriene cu statele UE, inclusiv România, nu au fost redeschise, negocierile fiind încă în desfășurare. Potrivit informărilor din 30.07.2020, noul termen pentru adoptarea unei decizii este 18.08.2020.

Finlanda

În Finlanda sunt în vigoare restricțiile privind traficul de frontierele externe pentru statele membre ale UE care nu sunt state Schengen, pentru Regatul Unit și anumite state terțe, recomandate de Consiliul Uniunii Europene. Astfel, restricțiile la intrare vor continua în ceea ce privește traficul dintre Finlanda și Bulgaria, Croația, România și Regatul Unit, precum și Monaco, cu restricții similare ca la frontierele interne, aflate în vigoare până la data de 11 august 2020.

Grecia

Autoritățile elene solicită, începând cu data de 28 iulie 2020, prezentarea unui test molecular negativ pentru infecția cu COVID-19, prelevat cu maximum 72 ore înainte de momentul intrării pe teritoriul Greciei

Măsura se aplică și pentru pasagerii care sosesc pe aeroporturile din Grecia, cu zboruri dinspre România și Bulgaria. Testele trebuie efectuate în laboratoare acreditate, iar certificatele trebuie să fie prezentate în limba engleză

Irlanda

Cetățenii români care călătoresc în Irlanda direct din România sau dintr-unul din statele care nu sunt incluse în lista statelor exceptate de la restricțiile de călătorie*, sunt obligați să se autoizoleze pentru o perioadă de 14 zile.

Islanda

Este interzis, temporar, accesul cetățenilor străini care nu pot demonstra caracterul esențial al călătoriei în Islanda. Măsura nu se aplică rezidenților statelor membre UE/SEE, AELS, Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Andorrei, Monaco-ului, San Marino-ului și Vaticanului. De asemenea, măsura nu se aplică rezidenților următoarelor 12 state terțe: Algeria, Australia, Canada, Coreea de Sud, Georgia, Japonia, Maroc, Noua Zeelandă, Rwanda, Thailanda, Tunisia și Uruguay.

Italia

Persoanele care s-au aflat sau au tranzitat teritoriul României în ultimele 14 zile anterioare sosirii în Italia sunt supuse obligației de autoizolare și de supraveghere medicală pentru o perioadă de 14 zile. Autoritățile italiene au decis prelungirea aplicării acestor măsuri până la data de 7 septembrie. 

În cazul persoanelor care sosesc din România, acestea vor trebui să anunțe sosirea pe teritoriul italian Direcției de Sănătate Publică locală și să specifice în detaliu în declarația pe propria răspundere locul în care vor petrece perioada de supraveghere sanitară și izolare la domiciliu, mijlocul de transport privat prin care vor merge la acea adresă și un număr de telefon la care pot fi contactate în această perioadă (inclusiv un număr de telefon mobil). De asemenea, transportatorii trebuie să măsoare temperatura pasagerilor și să nu permită călătoria celor depistați cu stare febrilă.

Letonia

Obligația de a se auto-izola o perioadă de 14 zile după sosirea în Letonia se impune, în perioada 7 – 13 august 2020, pentru cetățenii și rezidenții permanenți ai următoarelor state: Suedia, Luxemburg, San Marino, Portugalia, Belgia, Bulgaria, România, Andorra, Cehia, Spania, Monaco, Olanda, Islanda, Elveţia, Franţa, Polonia, Austria, Croația, Cipru și Malta.

Lituania

Rezidenții din Croația, Suedia, Luxemburg, Portugalia, Bulgaria, Spania și România nu pot intra în Lituania.

Muntenegru

În cazul sosirii cetățenilor români, pe cale rutieră, în Muntenegru prin tranzitarea statelor nemembre UE, este permis accesul în Muntenegru doar dacă nu s-au oprit în țările de tranzit, ceea ce se dovedește prin datele de intrare/ieșire din aceste țări.

Norvegia

Intrarea cetățenilor români pe teritoriul norvegian este permisă cu menținerea obligativitatii de intrare in carantina/izolare la domiciliu timp de 10 zile după sosire.

Regatul Ţărilor de Jos

În data de 6 august, autoritățile olandeze au anunțat noi măsuri privind condițiile de intrare în Regatul Țărilor de Jos, adoptate în contextul evoluției pandemiei de COVID-19. Noile condiții vizează persoanele care intră pe teritoriul olandez, venind din zonele de risc ridicat (zona roșie și zona portocalie).

România continuă să fie inclusă în zona portocalie, pentru care se recomandă evitarea călătoriilor cu excepția celor strict necesare. Persoanelor care se deplasează/revin din state incluse în zona portocalie, așadar inclusiv cetățenilor care se deplasează din România, autoritățile olandeze le recomandă ferm autoizolarea la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile. Persoanelor care vin din zonele de risc li se vor colecta datele de contact. De asemenea, autoritățile olandeze vor efectua controale pentru a verifica respectarea măsurii de autoizolare.

Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord

Persoanele care sosesc în Marea Britanie din România sau dintr-unul din statele care nu sunt incluse în lista statelor exceptate de la restricțiile de călătorie (denumite „travel corridors”) sunt obligate să se autoizoleze pentru o perioadă de 14 zile.

Încălcarea dispoziției privind autoizolarea este pedepsită cu amendă de până la 1.000 GBP.

Republica Moldova

Se interzice până la data de 31 august 2020 intrarea pe teritoriul Republicii Moldova, prin punctele de trecere a frontierei de stat, a cetățenilor străini şi apatrizilor, cu următoarele excepții: cu unele excepții (membri de familie ai cetățenilor Republicii Moldova; persoane care posedă o viză de lungă ședere, persoane care se deplasează în interes profesional, dovedit prin viză, membri ai misiunilor diplomatice etc)

Slovacia

România este considerată ţară de risc, sub aspectul situaţiei epidemiologice privind pandemia Covid-19.

Cetăţenii români care sosesc în acest stat trebuie să intre în izolare la reşedinţa temporară (hotel, unitate de cazare etc.) şi să efectueze un test RT PCR pentru COVID-19 în Republica Slovacă, după a 5-a zi de izolare. Dacă testul este negativ, îşi pot continua sejurul.

România este considerată ţară de risc sub aspectul situaţiei epidemiologice privind pandemia de COVID-19.

Slovenia

Autoritățile slovene au anunțat noi măsuri privind condițiile de intrare și tranzit pe teritoriul Republicii Slovenia, intrate în vigoare la data de 31 iulie 2020.

Noile condiții vizează cetățenii care vin din state cu risc epidemiologic ridicat, printre care și România, alături de alte țări europene, precum Bulgaria și Luxemburg.

Astfel, conform informațiilor comunicate public de către autoritățile slovene, cetățenii venind din România care intră în Republica Slovenia în scopul șederii (și nu al tranzitului) trebuie să intre în autoizolare timp de 14 zile la hotel sau în altă locație desemnată. Persoanele care nu pot indica o locație pentru efectuarea autoizolării vor fi plasate în carantină instituționalizată. Sunt exceptate de la măsura autoizolării/carantinei anumite categorii de persoane, cum ar fi persoanele aflate în tranzit sau transportatorii. 

Ucraina

În prezent, potrivit evaluării autorităților ucrainene, România se află pe lista statelor cu risc epidemiologic ridicat – categoria roșie. 

Cetățenii români domiciliați/rezidenți în unul din statele din categoria roșie, inclusiv România, sau care, în ultimele 14 zile, au fost într-o țară din categoria roșie și intenționează să călătorească în Ucraina, vor intra în carantină timp de 14 zile. Alternativ carantinei, există varianta autoizolării la domiciliu, dacă cetățenii români care ajung în Ucraina consimt acest lucru prin înscrierea în aplicația Guvernului Ucrainei, “Activ de acasă / Дій вдома”(pentru a utiliza aplicația este necesară o cartelă SIM cu număr de UA +380....). 

Excepții privind măsura carantinării/autoizolării la domiciliu vor face, printre altele, persoanele care provin din statele incluse pe lista roșie dacă, după trecerea frontierei de stat a Ucrainei, efectuează o testare pentru COVID-19, prin metoda PCR, în cadrul unui laborator autorizat sau (începând cu data de 1 august a.c.) dacă prezintă, la momentul trecerii frontierei, un test de tip PCR, cu rezultat negativ, efectuat în ultimele 48 de ore. 

Ungaria

România a fost inclusă pe lista galbenă a statelor (alături de Bulgaria, Spania, Suedia, Marea Britanie, Norvegia, Federația Rusă, Serbia, Japonia, China, SUA si Canada). 

Intrarea pe teritoriul Ungariei va fi permisă, fără impunerea măsurii carantinei sau autoizolării, cetățenilor care vin din România și care prezintă la punctul de frontieră două teste moleculare negative pentru infecția cu SARS-CoV-2 efectuate în ultimele cinci zile, precum și cei care prezintă un certificat care atestă că s-au vindecat de COVID-19 în ultimele șase luni. Cele două teste trebuie efectuate la o diferență de minim 48 de ore unul de celălalt, iar certificatele trebuie să fie emise în limba maghiară sau engleză.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Și Elveția
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult