Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

LIVE TEXT. Valul roșu mătură America: Donald Trump, avans consistent în fața Kamalei Harris. Fox News susține că este deja președinte

Trump si Harris. Foto: Colaj Getty Images & Profimedia Images

Foto: Colaj Getty Images & Profimedia Images

Donald Trump a devenit, conform proiecțiilor, noul președinte al SUA:

ACTUALIZARE 9:30: „Urmează epoca de Aur pentru America. Este o mare victorie care va face America măreță din nou”, a spus Donald Trump, în primul discurs ținut după alegeri la West Palm Beach, Florida. El a revendicat, în timpul discursului, „o victorie politică fără precedent''. "Am făcut istorie", le-a transmis Trump susţinătorilor săi, promiţând că va ajuta "ţara să se vindece".

ACTUALIZARE 9:09: Postul republican de televiziune Fox News susține că Donald Trump a câștigat alegerile, în timp ce potrivit CNN acesta este la 4 electori distanță de victorie.

ACTUALIZARE 8:59 Mesajul dat mai devreme în tabăra Kamalei: Mai avem voturi de numărat vom continua peste noapte să ne asigurăm ca toate voturile sunt numărate, vicepreședintele nu va vorbi azi, ci mâine se va adresa națiunii.

ACTUALIZARE 8.37: Viktor Orban, pe Facebook: „Bună dimineața Ungaria! În drum spre o victorie minunată”

ACTUALIZARE 8.37: Kamala Harris nu poate câștiga alegerile dacă pierde Pennsylvania, relatează CNN.

ACTUALIZARE 08:14: Republicanii au câștigat majoritatea în Senat - CNN

ACTUALIZARE 07:40. CNN: Donald Trump a câștigat Georgia 

ACTUALIZARE 07:18 Trump conduce acum în toate statele decisive rămase (cu excepția Nevadei care nu a afișat niciun rezultat), iar dacă tendința continuă, numele noului președinte ar putea fi cunoscut mai devreme decât estimau analiștii inițial.

ACTUALIZARE 07:15: Investitorii globali au început să încline spre o victorie a lui Donald Trump, deși mulți au spus că este încă prea devreme pentru a trage o concluzie finală, scrie Reuters, citat de HotNews.

Valorile futures ale acțiunilor americane și dolarul au crescut, în timp ce randamentele Trezoreriei au urcat, iar bitcoinul a crescut și el, sugerând că tranzacțiile favorizează o victorie a lui Trump asupra democratei Kamala Harris.

ACTUALIZARE 07:10:  Donald Trump a fost fotografiat cu Elon Musk și Dana White, șeful Ultimate Fighting Championship, la Mar-a-Lago. Mai mult, Donald Trump este în discuții cu consilierii de campanie pentru a ține un discurs la West Palm Beach, Florida, a declarat un consilier senior al lui Trump pentru NBC News. În cazul în care rezultatele continuă pe traiectoria lor actuală, el ar putea vorbi în următoarea oră, au spus ei. Un alt consilier a declarat că speră ca Georgia să fie anunțată în curând și ca cifrele din Pennsylvania să fie pozitive în cursul dimineții pentru a-i oferi lui Trump un fundal bun pentru a încheia noaptea.

Foto: Jack Poso 

ACTUALIZARE 07:05: Donald Trump conduce și în Pennsylvania, după numărarea a circa 83% dintre voturi. În Georgia, după numărarea a 93% dintre voturi, Trump are 50.8%, iar Harris are 48.5%. Și în Wisconsin republicanul are cifre bune: 51.2% la 47.3%, după numărarea a circa 78% dintre voturi. Iar în Arizona este aproape la egalitate cu Harris, 49.9% la 49.4% după ce s-au numărat 50% din voturi. Trump a preluat conducerea și în Michigan.

ACTUALIZARE 07:00: Predicțiile americane arată că Donald Trump a câștigat statul Carolina de Nord, care oferă 16 electori în Colegiul Electoral. 

ACTUALIZARE 6:22: NYT: Trump a câștigat Carolina de Nord, unul dintre cele 7 state-cheie și e aproape să câștige Georgia.

ACTUALIZARE 6:15: Potrivit estimărilor New York Times, sunt 88% șanse ca Donald Trump să câștige alegerile. Acesta va ieși victorios în Georgia și Carolina de Nord. Ca să câștige, Harris trebuie sa câștige Pennsylvania, Michigan și Wisconsin, dar în toate Trump e în acest moment în avantaj. 

ACTUALIZARE 6:10: Situația în statele-cheie, potrivit AP:

Georgia - 90% din voturi numărate: Trump - 51%, Harris 48%

Pennsylvania - 67% din voturi numărate- Trump - 51%, Harris - 48%

Carolina de Nord - 86% din voturi numărate - Trump - 51 %, Harris - 48 %

Arizona - 50%din voturi numărate - aproape egalitate

Michigan - 27% din voturi numărate - Trump - 51%,  Harris - 47%

Nevada - 0 voturi numărate

ACTUALIZARE 5:54: În statele-cheie – Arizona, Nevada, Georgia, Carolina de Nord,   – numărătoarea este în desfășurare. Trump se apropie de victorie în Georgia și conduce în trei. în celelalte trei cei doi candidați sunt aproape la egalitate. - BBC.

ACTUALIZARE 5.50: Fostul preşedinte american Donald Trump le-a transmis susţinătorilor săi, printr-un mesaj video publicat în noaptea de marţi spre miercuri, că se aşteaptă la „o mare victorie” şi a invitat oamenii să-l însoţească pentru a afla rezultatele alegerilor, scriu agențiile EFE și Agerpres, citate de Hotnews.

Foto: CHIP SOMODEVILLA / Getty images / Profimedia

ACTUALIZARE 05:37: Donald Trump câștigă în Iowa și Kansas, conform proiecțiilor CNN.

ACTUALIZARE 5:23: HARTA REZULTATELOR ÎN TIMP REAL- Fox News. Situația în acest moment:

ACTUALIZARE 5:23: Donald Trump câștigă Ohio, potrivit proiecțiilor CNN.

ACTUALIZARE 5.15: Kamala Harris câștigă Colorado, relatează CNN.

ACTUALIZARE: Potrivit proiecţiilor pe care le fac diverse instituţii media din SUA, până în prezent, Donald Trump a câştigat 195 voturi în Colegiul Electoral, în timp ce Kamala Harris are 102 voturi. Este nevoie de cel puţin 270 de voturi electorale (voturi reprezentative pentru statele americane în Colegiul Electoral) pentru a câştiga alegerile prezidenţiale din 2024. - News.ro.

ACTUALIZARE: Donald Trump îşi va petrece seara în Palm Beach, Florida, unde locuieşte, în timp ce Kamala Harris va fi în Washington, la universitatea unde a studiat, scrie News.ro..

ACTUALIZARE: Urnele s-au închis la ora 2:00, ora României, în şase state americane, inclusiv în Georgia, unul dintre statele care poate să determine câştigătorul alegerilor prezidenţiale din SUA, iar primele proiecţii ale rezultatelor au început să apară, relatează News.ro.

ACTUALIZARE ora 20.10 În timp ce votul este în plină desfășurare în Statele Unite, companiile de pariuri îl dau favorit pe fostul președinte Donald Trump pentru a obține un al doilea mandat prezidențial, deși modelele de predicție bazate pe sondaje indică faptul că cei doi candidați sunt aproape la egalitate, relatează publicația economică Forbes, citată de HotNews.

ACTUALIZARE ora 20.00 Marile televiziuni americane se pregătesc de o noapte electorală disputată. Fără rezultate oficiale în următoarele săptămâni, revine mass-media sarcina de a anunţa că un stat a fost câştigat de Trump sau Harris, notează AFP. În culisele studiourilor TV presiunea se exercită asupra birourilor de decizie, a echipelor de statisticieni şi analişti care furnizează estimări în direct pe baza primelor rezultate. În timpul acestui maraton, reţelele trebuie să-şi păstreze audienţa şi să dea dovadă de transparenţă, pe fondul scăderii încrederii publicului în mass-media şi când toţi experţii se aşteaptă la un potop de dezinformări cu privire la presupuse fraude.

CNN îşi va relansa „harta magică”, care îi permite unuia dintre jurnaliştii săi emblematici, John King, să evidenţieze tendinţele din orice comitat din America, presupunând cu precauţie că acesta e un semn bun pentru oricare dintre candidaţi, indică News.ro.

NBC News a publicat deja mai multe articole în care explică în detaliu modul în care datele vor proveni de la peste 100.000 de secţii de votare începând cu 5 noiembrie şi cât de atent va proiecta rezultatele a 610 sondaje, inclusiv alegerile pentru Senat şi Camera Reprezentanţilor.

ACTUALIZARE ora 19.30 Donald Trump a votat în Florida. Fostul președinte a ajuns la secția de votare din Palm Beach împreună cu soția sa, Melania Trump. După ce a votat, Trump s-a adresat jurnaliștilor aflați în interiorul secției. „Am auzit că ne descurcăm foarte bine. Am avut o campanie excelentă. Cred că poate e cea mai bună dintre cele trei. Am fost grozavi în prima. Am făcut mult mai bine în a doua, dar s-a întâmplat ceva. Aş spune că asta e cea mai bună campanie”, a declarat Trump, citat de FoxNews.

Candidatul republican a mai spus că este pregătit să-şi recunoască înfrângerea de către Kamala Harris dacă „alegerile sunt corecte”, însă agită spectrul fraudelor electorale, scrie News.ro. „Dacă pierd nişte alegeri, dacă alegerile au fost corecte, eu voi fi primul care să o recunoască. Până acum, cred că a fost echitabil”, a declarat Trump după ce a votat la Palm Beach.

ACTUALIZARE ora 18.20 Președintele Joe Biden le-a cerut alegătorilor, printr-o postare pe rețeaua X, să meargă la vot și „facă istorie” prin alegerea Kamalei Harris.

ACTUALIZARE ora 17.15 Candidatul republican la vicepreședinție, JD Vance, a votat la o secție din Cincinnati (Ohio). Senatorul s-a arătat binedispus, alături de soția sa, Usha, și copiii lor. După ce a votat, Vance le-a spus reporterilor. „Mă simt bine, nu știi ce se va întâmpla până se întâmplă, dar mă simt bine în legătură cu această cursă”, indică SpotMedia.

ACTUALIZARE ora 16.45 Candidatul democrat la funcția de vicepreședinte, Tim Walz, s-a adresat alegătorilor din Pennsylvania, stat-cheie în lupta electorală, înainte de noaptea alegerilor. „Avem cele mai corecte, cele mai libere și mai sigure alegeri. Avem o presă liberă care moderează alegerile și se asigură că lucrurile sunt făcute corect”, a declarat Walz în fața mulțimii, în timpul vizitei de campanie în Harrisburg. „Așa că rămâneți calmi. Continuați”, a adăugat el, potrivit CNN. 

ACTUALIZARE ora 15:10 Potrivit BBC News, s-au format cozi la secțiile de votare din orașul Philadelphia din statul Pennsylvania. ACest stat este văzut de analiști drept unul din cele șapte state cheie care vor decide câștigătorul din acest an.

Foto: BBC News

ACTUALIZARE ora 13:30 S-au deschis secţiile de votare Ohio, Virginia de Vest şi Carolina de Nord.

ACTUALIZARE ora 13:00 S-au deschis secţiile de votare din alte şase state (Connecticut, Kentucky, Maine, New Jersey, New York şi Virginia).

ACTUALIZARE ora 12:00 E ora 05:00 dimineața pe Coasta de Est a Americii, ceea ce înseamnă că s-au deschis urnele în Vermont și că ziua alegerilor a început cu adevărat în Statele Unite. În următoarele ore, mai multe state vor urma exemplul.

Votul va începe în majoritatea centrelor din districtul Columbia şi în 17 state cu fusuri orare diferite: Alabama, Delaware, Florida, New Hampshire, Illinois, Indiana, Kansas, Louisiana, Maryland, Massachusetts, Missouri, Rhode Island, Carolina de Sud, Wyoming, Georgia, Pennsylvania şi Michigan, ultimele trei fiind state decisive. Ultimele centre de votare se vor deschide în California şi Idaho, la 15:00 GMT (17:00, ora României), urmate de Washington şi Alaska la 16:00 GMT (18:00, ora României) şi în cele din urmă Hawaii, la 17:00 GMT (19.00, ora României), scrie HotNews.

Pe lângă preşedinte, americanii îi vor alege marţi pe toţi cei 435 de membri ai Camerei Reprezentanţilor şi o treime din membrii Senatului. Americanii vor vota, totodată, pentru câţiva guvernatori şi numeroşi primari, în scrutine legislative statale, şi vor decide asupra unor iniţiative cetăţeneşti, precum propuneri de protejare a avortului sau de înăsprire a restricţiilor asupra acestui drept în zece state.

Când vom afla cine a câștigat?

Aceasta este o întrebare delicată, iar răspunsul este „depinde”, scrie BBC. Unele state pot comunica rezultatele destul de repede, dar pentru multe ar putea fi un proces îndelungat - mai ales dacă există un număr mare de buletine de vot anticipate și prin corespondență care sunt numărate în noaptea următoare celor exprimate în persoană. La ultimele alegeri prezidențiale din SUA din 2020, abia în sâmbăta de după ziua votării presa americană a fost suficient de încrezătoare pentru a anunța rezultatul.

Eeste posibil ca presa americană să nu anunţe un câştigător încă de la 5 noiembrie, ca măsură de precauţie într-un climat politic extrem de tensionat. În 2020, victoria lui Joe Biden în alegerile prezidenţiale a fost anunţată după patru zile de suspans intens.

În acest an, „totul se va decide în şapte state foarte disputate, iar în multe dintre ele nu vom avea suficiente date pentru a face o proiecţie înainte de sfârşitul serii, începutul zilei următoare sau, în unele cazuri, la câteva zile după alegeri”, a anticipat pentru AFP Joe Lenski, vicepreşedinte executiv al Edison Research, institutul care furnizează unui consorţiu de reţele (ABC, CBS, NBC News, CNN) exit-poll-uri, proiecţii şi numărători.

Un lucru pe care îl știm este că candidatul care câștigă alegerile nu va deveni oficial președinte până în ziua inaugurării, când va depune jurământul în fața Capitoliului SUA din Washington DC. Acea zi este luni, 20 ianuarie 2025.

Peste 78 de milioane de americani au votat deja anticipat, inclusiv Kamala Harris. Datele oferă o idee despre cine alege să voteze înainte de ziua alegerilor, dar nu sunt predictive cu privire la rezultatele alegerilor. De exemplu, nu știm pentru cine votează oamenii, iar datele nu includ milioanele de americani care se vor prezenta marți la urne, după cum indică BBC și CNN

Potrivit News.ro, ambii candidaţi au prezentat viziuni dure pentru viitor dacă pierd alegerile. Donald Trump spune că ţara se va „duce dracului” şi va deveni „comunistă imediat” dacă el va pierde, în timp ce Kamala Harris îşi descrie adversarul drept un „fascist” care doreşte „putere necontrolată”.

Kamala Harris, care a devenit candidatul Partidului Democrat după ce preşedintele Joe Biden a ieşit din cursă în iulie, pledează pentru dreptul la avort şi a promis să reducă costurile la alimente şi locuinţe pentru familiile de muncitori.

Foto: Profimedia Images

Candidatul republican, Donald Trump, care a supravieţuit în acest an la două tentative de asasinat, a promis să sigileze frontiera americană pentru a împiedica imigranţia şi a propus reduceri de taxe în valoare de trilioane de dolari.

Foto: Evan Vucci / AP / Profimedia

Nu există nicio îndoială că tonul acestei campanii a ridicat miza, sporind anxietatea şi tensiunea, ceea ce înseamnă că urmările acestor alegeri ar putea fi explozive. Sunt de aşteptat contestaţii juridice, iar protestele de stradă nu ar fi o surpriză pentru nimeni, indică BBC.

Alegerile prezidenţiale americane se bazează pe un sistem foarte special. Donald Trump a învins-o pe Hillary Clinton în 2016, deşi primise cu aproape trei milioane de voturi mai puţin, George W. Bush a fost ales în 2000 împotriva lui Al Gore, care primise cu aproape 500.000 de voturi mai mult, scrie AFP. 

Concret, americanii nu îl aleg direct pe președinte, ci îi mandatează pe membrii Colegiului Electoral să îl voteze. Fiecare stat are un număr de electori (în funcţie de mărimea populației), iar candidatul care câștigă cele mai multe voturi în statul respectiv câștigă toți electorii (cu excepția a două state, Nebraska și Maine, în care electorii se împart proporțional cu voturile obținute), explică CBS News.

California are cei mai mulți electori, 54. Apoi, vin Texas, cu 40 de electori, și Florida (30). Cele mai mici state sunt Vermont, Dakota de Sud, Dakota de Nord, Delaware, Wyoming și Districtul Columbia, care au doar câte 3 electori.

E posibil ca un candidat care câștigă cele mai multe voturi la nivel național să nu devină președinte, dacă nu obține și 270 de electori (jumătate plus unul din numărul total de 538 de mai electori). Au existat și cazuri în care electorii nu au respectat votul popular, însă nu au influențat niciodată rezultatul final al alegerilor, indică o analiză Deutsche Welle

În timp ce unele state îi obligă să respecte votul popular, până acum „electorii necredincioşi” s-au confruntat de obicei doar cu o amendă. Însă, în iulie 2020, Curtea Supremă a decis că aceşti electori „neloiali” pot fi pedepsiţi dacă nu ţin cont de alegerea cetăţenilor.

După ziua efectivă de vot, alegătorii se vor reuni în statele lor la mijlocul lunii decembrie. News.ro indică faptul că pe 6 ianuarie 2025, la sfârşitul numărării oficiale a voturilor, Congresul va anunţa solemn numele preşedintelui. Dar rezultatul va fi cunoscut cu mult timp înainte.

Cele şapte state care vor determina scrutinul american

Alegerile prezidenţiale din SUA, ca şi cele din 2020, se vor rezuma la câteva zeci de mii de voturi în câteva state deosebit de disputate, unde Donald Trump şi Kamala Harris îşi concentrează ultimele eforturi de campanie, potrivit AFP și News.ro. Aceste state se numesc „swing states”, iar în 2024 sunt:

Pennsylvania 

În mod clar cel mai râvnit stat, arbitrul alegerilor. Donald Trump a câştigat aici la mustaţă în 2016 şi Joe Biden la fel în 2020. Muncitorii cu gulere albastre din acest stat din nord-est, care a cunoscut un declin industrial major, au trecut de la democraţi la Donald Trump. Dar Kamala Harris speră să îi recâştige pe unii dintre ei datorită marilor proiecte de infrastructură creatoare de locuri de muncă lansate de Joe Biden şi de sprijinului sindicatelor. Marile oraşe Philadelphia şi Pittsburgh înclină spre vicepreşedinta SUA, în timp ce fostul preşedinte mizează pe populaţia rurală.

Michigan

Statul a fost un bastion democrat marcat de dezindustrializare, care a înclinat pentru Donald Trump în 2016. Dar spre surprinderea tuturor. Joe Biden a recâștigat statul în 2020. Comportamentul numeroşilor alegători musulmani şi arabi din acest stat, care au fost indignaţi în ultimul an de sprijinul acordat de SUA Israelului în războiul său împotriva Gaza, va fi crucial pentru Kamala Harris. Totuşi, în acest leagăn al industriei auto, candidatul democrat a primit sprijinul principalului sindicat din sector, UAW. Donald Trump mizează pe costul vieţii pentru a mobiliza clasa de mijloc, prezentându-l pe adversarul său drept co-responsabil pentru un mandat democrat marcat de inflaţie.

Wisconsin

Un alt stat pierdut de democraţi în 2016 şi recucerit în 2020. Republicanii, al căror partid s-a născut în acest stat, şi-au ţinut marea convenţie acolo în iulie. Democraţii speră să îi cucerească pe republicanii moderaţi, respinşi de retorica scandaloasă a lui Donald Trump, mizând pe „ameninţarea existenţială la adresa democraţiei” pe care acesta ar reprezenta-o.

Foto: BBC News

Georgia

În urma marilor mişcări antirasiste, acest stat conservator cu populaţie afro-americană numeroasă (aproximativ 30% din electorat) îl preferase pe democratul Joe Biden în 2020. Kamala Harris, care ar putea deveni prima femeie de culoare care ajunge la Casa Albă, speră să se adreseze tinerilor şi minorităţilor din Atlanta. Dar se pare că se luptă să obţină votul bărbaţilor de culoare. Constituţia religioasă considerabilă a statului îl laudă pe Donald Trump ca arhitect al abrogării garanţiei federale privind avortul.

Carolina de Nord

Singurul dintre cele şapte „state oscilante” în 2024 fost votat în favoarea republicanilor în 2020. De fapt, statul nu a mai votat cu democraţii din 2008, dar a ales un guvernator democrat din 2017. După trecerea devastatoare a uraganului Helene, care a ucis cel puţin 101 persoane în Carolina de Nord, Donald Trump a răspândit acuzaţii false cu privire la răspunsul guvernului la catastrofă. Dar impactul asupra electoratului local este greu de determinat. La fel ca în Georgia, Kamala Harris mizează pe afro-americani şi pe tineri.

Arizona

Teritoriu mai degrabă republican, acest stat din sud-vestul ţării a creat o surpriză în 2020 alegându-l pe Biden la limită, cu un avans de 10.457 de voturi. Însă tema imigraţiei ilegale, subliniată de candidatul republican în termeni din ce în ce mai acerbi, ar putea atinge un punct sensibil în acest stat de la graniţa cu Mexicul, în ciuda numărului mare de latino-americani. Totuşi, există speranţe pentru Kamala Harris: în 2022, statul a respins un candidat trumpist la funcţia de guvernator, alegând un democrat.

Nevada

Cel mai puţin populat dintre „swing states”, cunoscut pentru cazinourile din Las Vegas, nu a mai votat pentru un republican de la George Bush în 2004. Conservatorii cred însă că îl pot întoarce în favoarea lor, bazându-se în special pe populaţia latino-americană, care se distanţează tot mai mult de democraţi, în special bărbaţii. Susţinătorii Kamalei Harris speră că sosirea de noi rezidenţi, angajaţi mai tineri şi mai bine educaţi, care vin adesea din California vecină pentru a lucra în domeniul tehnologiei sau al tranziţiei energetice, ar putea înclina în favoarea lor.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • andrei andrei check icon
    https://www.libertatea.ro/opinii/de-ce-a-pierdut-kamala-harris-alegerile-progresismul-a-murit-capitalismul-a-castigat-din-nou-5072906
    • Like 0
  • IraM check icon
    Doare rau?
    Singurul meu regret: vor beneficia si marxistii de reformele din US.
    Intr-un fel mi-ar fi placut sa iasa K, sa se friga si mai rau...
    • Like 1
  • andrei andrei check icon
    s-au saturat si americanii de fanatismul woke
    • Like 1
  • Francisc check icon
    Nu luați de bune tot ce spun, dragi cititori ai acestui site. Eu cred că Trump nu ar trebui să ajungă încă o dată președintele SUA.

    De ce? Căutați singuri răspunsul...
    • Like 0
    • @ Francisc
      Francisc check icon
      O să ne pricopsim cu un ciolac, asta e! Sunt prea mulți vânători de privilegii față de naivii ce mai mai cred în „democrație”.

      „Aparatul” de stat a pus stăpânire pe „puterea poporului”...
      • Like 0
    • @ Francisc
      andrei andrei check icon
      https://www.libertatea.ro/opinii/de-ce-a-pierdut-kamala-harris-alegerile-progresismul-a-murit-capitalismul-a-castigat-din-nou-5072906
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult