Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Și dacă Trump câștigă?... Ce are România de câștigat, ce are de pierdut

Trump vs Harris. Foto: Profimedia Images

Foto: Profimedia Images

Au loc alegeri în Statele Unite și acestea sunt așteptate de toți marii jucători globali și regionali. Pozițiile strategice ale Chinei, Rusiei, Ucrainei, Iranului și chiar ale Israelului sunt în stand-by până vom afla rezultatele.

În cazul unei victorii a Kamalei Harris, toată lumea se așteaptă la continuitate la nivel strategic și la schimbări la nivel regional. Marile anxietăți sunt însă legate de o posibilă revenire a lui Donald Trump.

Cum ar putea afecta o revenire a lui Donald Trump la Casa Albă România și politica noastră externă?

Țara noastră a avut relații bilaterale excelente în perioada administrației republicane a lui Donald Trump, inclusiv printr-o vizită oficială la Casa Albă, cu o conferință de presă. Deși nu a atins amplitudinea relațiilor polono-americane, acestea au fost, în orice caz, foarte bune. Situația a continuat și sub administrația lui Joe Biden, ducând la aprofundarea parteneriatului strategic în contextul războiului din Ucraina. Aceasta probabil nu se va schimba în cazul unei reveniri a lui Trump la Casa Albă.

Totuși, ca și în primul său mandat, România va fi afectată semnificativ de o revenire a lui Donald Trump mai degrabă „indirect”, prin efecte secundare ale altor dinamici care implică România.

1. Înrăutățirea relațiilor transatlantice. O revenire a lui Donald Trump la Casa Albă aduce cu sine o probabilitate crescută de înrăutățire a relațiilor dintre Uniunea Europeană și Statele Unite. S-a întâmplat în primul său mandat, iar Trump a promis public că același lucru se va întâmpla și într-un al doilea mandat.

Din punct de vedere strategic, Bucureștiului i-a fost mereu extrem de dificil să se poziționeze și să gestioneze tensiunile transatlantice. Când Washingtonul și Bruxellesul cooperează, Bucureștiul se bucură, deoarece nu există contradicții între prioritățile de politică externă (celebra trinitate strategică). Însă când cele două capitale nu se înțeleg, România se află în situația de a face compromisuri, fiind nevoită să renunțe la anumite priorități în favoarea altora (un trade-off constant).

2. Divizarea internă a UE. Una dintre strategiile americane pentru Europa în primul mandat al lui Trump a fost divizarea internă a statelor membre, astfel încât UE să nu poată funcționa coerent ca actor în sistemul internațional. Trump, la fel ca alți republicani înaintea lui, a încercat să pună statele UE unele împotriva altora.

Sprijinirea Inițiativei celor Trei Mări de către Trump a avut, de exemplu, drept scop principal formarea unui pol de putere în „Noua Europă”, care să reprezinte o contrapondere la „Vechea Europă”. Scopul a fost, evident, slăbirea UE ca actor strategic.

O revenire a lui Trump la Casa Albă va aduce noi tentative de acest fel, și cu siguranță mulți lideri est-europeni vor prioritiza garanțiile de securitate în detrimentul unității europene. Așa cum spunea un înalt oficial european la o întâlnire din primăvară... sunt destui care vor merge la Washington să pupe ghiulul.

3. Războiul din Ucraina. Orice soluție propusă de Donald Trump pentru conflictul din Ucraina va avea implicații pentru securitatea națională a României. O soluție nefavorabilă pentru Ucraina va afecta poziția strategică a României în Marea Neagră, în Moldova și pe întregul aliniament al graniței de nord și est.

Dacă Trump reduce semnificativ ajutorul pentru Ucraina, forțează Kievul să renunțe la 20% din teritoriu sau permite rușilor să instaleze un guvern pro-rus, situația de pe tot flancul estic se va înrăutăți. Implicațiile ar putea fi fatale pentru Moldova!

4. Incertitudine strategică. O revenire a lui Donald Trump la Casa Albă ar spori din nou incertitudinea globală și regională. Vechea ordine internațională ar fi pusă sub semnul întrebării, iar instituțiile de guvernanță globală, cu caracter liberal, ar continua să fie erodate.

Inclusiv credibilitatea garanțiilor oferite de Art. 5 va avea de suferit. Capacitatea de descurajare a NATO, pe care se bazează și România, depinde tocmai de credibilitatea acestor garanții, alături de capabilități și comunicare (cei trei C: Credibilitate, Capabilități, Comunicare).

Pe scurt, o revenire a lui Trump la Casa Albă ar turna gaz pe foc, destabilizând o situație globală deja foarte fragilă, cu impact potențial major pentru România. Decidenții români nu ar trebui să stea liniștiți, bazându-se doar pe relațiile bilaterale solide. Efectele secundare ale altor dinamici strategice ne vor afecta în mod vizibil.

Ce este de făcut?

1. State capacity. State capacity. State capacity.

2. O viziune și un angajament pro-european și pro-democratic din partea clasei politice. Fără lideri politici pro-democratici și pro-europeni, riscăm să cădem în autocratizare. Perioadele de „interregnum”, precum cea de față, oferă ferestre de oportunitate pentru erodarea constrângerilor instituționale democratice și acumularea de putere la nivel personal.

3. O politică externă mult mai bine finanțată și o diplomație mai bine pregătită. Este ceva ce nu se vede, dar MAE se confruntă cu probleme serioase în recrutarea, formarea și retenția personalului diplomatic. Unele pe care nici nu le conștientizează, iar asta este o problemă și mai mare. Ultimele măsuri legislative legate de formarea personalului din instituțiile publice nu ajută.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • andrei andrei check icon
    alt articol sa bage frica in oameni fara motiv
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult
sound-bars icon