Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Livia Rotar, 90 de ani: „Plutonul de execuție avea puștile ațintite spre mine, iar comunistul m-a întrebat: Livia, mai crezi în Dumnezeu?”

Livia Rotar

În fața unui astfel de român nu poți decât să simți recunoștință, să iei exemplu și să te bucuri că ai putut să îi săruți mâna. Doamna Livia Rotar, din orașul Gherla, are 90 de ani. În 1950 a fost arestată de regimul comunist pentru că, împreună cu mai mulți prieteni, le ducea celor fugiți în munți mâncare cu căruțele.

A fost prinsă și dusă în fața plutonului de execuție. Soldații stăteau cu armele ațintite spre ea, iar comunistul a întrebat-o:

-Livia, și acum mai crezi în Dumnezeu?

Doamna Livia se uită limpede la mine și îmi spune așa: “Eu toată viață mea, la întrebarea asta, nu am să răspund altfel decât cu un “da”, hotărât! Așa am răspuns și cu puștile îndreptate spre mine. Nu au tras! Sunt și acum în viață! Poate cineva, atunci, să îmi spună că nu trebuie să cred în Dumnezeu? În cel care a făcut ca acum să nu știu exact nici câți strănepoți am ajuns să mai am!”

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Domnule Pândaru, nu mai spuneți festivale că vă faceți de râs.
    • Like 0
  • Sunt surprinsa sa o aud pe doamna Livia Rotar spunand ca il iarta pe tortionarul ei, Visinescu, dar nu ii poate ierta pe nemtii care ,nu stiu cum au chinuit-o in timpul razboiului, fapt ce o deternima sa vrea ca "tara sa fie condusa de un roman adevarat". Eu nu sunt mancatoare de sasi de aceea, nu inteleg afirmatia doamnei Rotar. Stiam de la parintii mei ca rusii s-au purtat oribil cu noi chiar daca se facusera stapani pe casele noastre.
    • Like 2
  • Frumos! Felicitari republica pentru numeroasele articole publicate pe aceste teme. Multumim!
    • Like 0
  • Dan Dinu Dan Dinu check icon
    M-am bucurat să aflu despre acest om extraordinar!

    Dar vreau acum să vă mulţumesc pentru altceva, în alt registru de idei, domnule Pândaru, pentru că nu am prilejul să vă scriu în altă parte. Acel reportaj filmat, al dumneavoastră, "Marile bucurii ale fotbalului mic", domnule, e delicios, pur şi simplu delicios!!! L-am privit şi răsprivit ! Felicitări şi echipei! Sigur aveţi oameni cu fler ! L-aş premia ! Dialoguri haioase, imagini haioase dar nu doar atât. Domnule, o umanitate caldă, simpatică. Culmea, nu mi-a părut nimic şi nimeni ridicol acolo! Haz nebun dar nimic ridicol! Să stai o vreme printre oamenii aceia e terapie!

    Eu îmi îngădui acum aceste efuziuni dar apreciez foarte mult şi sobrietatea dumneavoastră oarecum neutră şi totuşi caldă din poziţia de comentator al reportajului .
    • Like 2
  • Am convingere că e mai mult în spatele poveștii care poate inspira cititorii. Așa, rămâne doar o notă senzaționistă din păcate. :(
    • Like 0


Îți recomandăm

Arsenie. Viața de apoi

„Constatarea cea mai sumbră, după experiența asta, e că oamenii se lasă foarte ușor manipulați pe fondul de nevoie intimă religioasă și că ne îndreptăm, cumva și din analfabetism istoric sau din necunoaștere, către valorizarea acestor formule autoritare antioccidentale, antieuropene conspiraționiste care sunt în spațiul public din ce în ce mai puternice. Și asta vom vedea la alegerile de anul viitor cu ce o să se soldeze”, a concluzionat Alexandru Solomon.

Citește mai mult

Apă de băut

Copil fiind, înainte de 1990, „recrutam” câte un adolescent mai vânjos din cartier ca să cărăm sacoșele cu 10-12 recipiente din sticlă, pe care le dădeam goale și le aduceam acasă pline cu apă minerală. Vecinul se alegea cu o monedă sau un biscuit Poiana. Dacă știa să negocieze mai bine, primea cu împrumut mingea mea de fotbal, câteva ore.

Citește mai mult