Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Livia Rotar, 90 de ani: „Plutonul de execuție avea puștile ațintite spre mine, iar comunistul m-a întrebat: Livia, mai crezi în Dumnezeu?”

Livia Rotar

În fața unui astfel de român nu poți decât să simți recunoștință, să iei exemplu și să te bucuri că ai putut să îi săruți mâna. Doamna Livia Rotar, din orașul Gherla, are 90 de ani. În 1950 a fost arestată de regimul comunist pentru că, împreună cu mai mulți prieteni, le ducea celor fugiți în munți mâncare cu căruțele.

A fost prinsă și dusă în fața plutonului de execuție. Soldații stăteau cu armele ațintite spre ea, iar comunistul a întrebat-o:

-Livia, și acum mai crezi în Dumnezeu?

Doamna Livia se uită limpede la mine și îmi spune așa: “Eu toată viață mea, la întrebarea asta, nu am să răspund altfel decât cu un “da”, hotărât! Așa am răspuns și cu puștile îndreptate spre mine. Nu au tras! Sunt și acum în viață! Poate cineva, atunci, să îmi spună că nu trebuie să cred în Dumnezeu? În cel care a făcut ca acum să nu știu exact nici câți strănepoți am ajuns să mai am!”

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Domnule Pândaru, nu mai spuneți festivale că vă faceți de râs.
    • Like 0
  • Sunt surprinsa sa o aud pe doamna Livia Rotar spunand ca il iarta pe tortionarul ei, Visinescu, dar nu ii poate ierta pe nemtii care ,nu stiu cum au chinuit-o in timpul razboiului, fapt ce o deternima sa vrea ca "tara sa fie condusa de un roman adevarat". Eu nu sunt mancatoare de sasi de aceea, nu inteleg afirmatia doamnei Rotar. Stiam de la parintii mei ca rusii s-au purtat oribil cu noi chiar daca se facusera stapani pe casele noastre.
    • Like 2
  • t.l. check icon
    Frumos! Felicitari republica pentru numeroasele articole publicate pe aceste teme. Multumim!
    • Like 0
  • Dan Dinu Dan Dinu check icon
    M-am bucurat să aflu despre acest om extraordinar!

    Dar vreau acum să vă mulţumesc pentru altceva, în alt registru de idei, domnule Pândaru, pentru că nu am prilejul să vă scriu în altă parte. Acel reportaj filmat, al dumneavoastră, "Marile bucurii ale fotbalului mic", domnule, e delicios, pur şi simplu delicios!!! L-am privit şi răsprivit ! Felicitări şi echipei! Sigur aveţi oameni cu fler ! L-aş premia ! Dialoguri haioase, imagini haioase dar nu doar atât. Domnule, o umanitate caldă, simpatică. Culmea, nu mi-a părut nimic şi nimeni ridicol acolo! Haz nebun dar nimic ridicol! Să stai o vreme printre oamenii aceia e terapie!

    Eu îmi îngădui acum aceste efuziuni dar apreciez foarte mult şi sobrietatea dumneavoastră oarecum neutră şi totuşi caldă din poziţia de comentator al reportajului .
    • Like 2
  • Am convingere că e mai mult în spatele poveștii care poate inspira cititorii. Așa, rămâne doar o notă senzaționistă din păcate. :(
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult