Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Papa Francisc: „Să construiți o patrie mai dreaptă și mai fraternă!” Suveranul Pontif i-a beatificat la Blaj pe cei șapte episcopi greco-catolici care au murit pentru credința lor

Papa Francisc la Blaj

Foto: Remus Achim

Duminică dimineață, pelerinii s-au adunat cu zecile de mii pe Câmpia Libertății de la Blaj pentru a-l întâmpina pe Papa Francisc. Iar Suveranul Pontif a venit spre ei, de la Sibiu, nu cu elicopterul, ci cu mașina, pe drumul național.

UPDATE: După o vizită istorică de trei zile, Sfântul Părinte a plecat spre Vatican. A fost condus la aeroport de președintele Iohannis și de soția sa, Carmen. Așa arăta, înainte de decolare, cabina piloților aeronavei Tarom la bordul căreia se află Papa Francisc.

Foto: Tarom

UPDATE: „Mă întorc acasă îmbogățit. luând cu mine locuri și momente, dar mai ales chipuri. Chipurile voastre vor da culoare amintirilor mele, vă mulțumesc și vă binecuvântez. Și vă mai cer o favoare: Rugați-vă pentru mine! Pe curând!”, a spus Papa Francisc.

UPDATE: Papa Francisc s-a întâlnit cu membrii comunității de romi din Blaj și le-a cerut iertare romilor, în numele Bisericii Catolice, pentru discriminările la care aceștia au fost supuși de-a lungul timpului. „Imi cer iertare pentru suferința pe care ați trăit-o, pentru că nu am știut să vă prețuim mai mult și să vă apărăm în diversitatea voastră (...) În fiecare zi avem de ales între a fi Abel sau Cain. Să alegem Calea lui isus, chiar dacă e mai grea”, a spus Suveranul Pontif. 

UPDATE: „Să construiți o patrie mai dreaptă și mai fraternă!”, a fost mesajul Papei Francisc pentru români. „Aceste ţinuturi cunosc bine ceea ce înseamnă suferinţa oamenilor atunci când greutatea ideologiei sau a regimului este mai puternică decât viaţa şi se pune deasupra a toate, ca normă a vieţii înseşi şi a credinţei persoanelor; când capacitatea de decizie, libertatea şi spaţiul pentru creativitate este redus şi de-a dreptul eliminat. Voi aţi suferit din cauza discursurilor şi acţiunilor bazate pe discreditare, care duceau până la expulzarea şi distrugerea aceluia care nu putea să se apere şi reduceau la tăcere vocile disonante, îi avem în minte, în mod deosebit, pe cei şapte episcopi greco-catolici pe care am avut bucuria să-i proclam Fericiţi. În faţa persecuţiei aprige din partea regimului ei au dat dovadă de o credinţă şi de o iubire exemplare pentru poporul lor”, a spus Suveranul Pontif.

UPDATE: În fața a peste 100.000 de pelerini, Suveranul Pontif i-a beatificat pe cei șapte episcopi greco-catolici martiri. Aceștia vor fi celebrați în fiecare an pe data de 2 iunie.

CITIȚI ȘI: Claudiu Pândaru: Livia Rotar, 90 de ani: „Plutonul de execuție avea puștile ațintite spre mine, iar comunistul m-a întrebat: Livia, mai crezi în Dumnezeu?”

UPDATE: Papa Francisc citește numele celor șapte episcopi care sunt beatificați pentru martiriul lor.

UPDATE: A început Sfânta Liturghie. Pentru acest moment, Suveranului Pontif i-a fost pregătit un jilț cu o încărcătură simbolică extrem de specială. Acesta este făcut din lemnul închisorilor de la Sighet și Gherla, unde oameni nevinovați au fost uciși de comuniști pentru credința și valorile lor.

UPDATE: Papa Francisc a sosit la Blaj, unde a fost primit de peste 100.000 de credincioși.

Foto: Remus Achim

UPDATE: Pe Câmpia Libertății a sosit și președintele Iohannis, împreună cu soția sa, Carmen.

Foto: Remus Achim

La Blaj, Sfântul Părinte va beatifica șapte episcopi martiri, care au fost persecutați credința lor în timpul regimului comunist. Numele lor sunt Valeriu Traian Frențiu, Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu și Iuliu Hossu.

La 19 martie. Papa a promovat decretul care recunoaște privind martiriul celor șapte oameni ai Domnului, uciși „in odium fidei” - „din ură față de credință” - în diferite locuri din România, între anii 1950-1970. Procedura de recunoaştere a martiriului celor şapte episcopi a fost un proces de durată, care s-a întins pe parcursul a mai bine de 20 de ani.

Patru dintre episcopi, Valeriu Traian Frenţiu, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu și Alexandru Rusu, au murit în închisorile de la Sighet și de la Gherla și nu se știe nici până astăzi unde au fost îngropați.

Vasile Aftenie, episcop vicar general pentru Bucureşti şi Vechiul Regat, a murit la 10 mai 1950, în spitalul închisorii Văcăreşti, după ce a fost bătut de comuniști pentru că a refuzat să treacă la religia ortodoxă.

Iuliu Hossu (1885-1970), episcopul de Cluj - Gherla, a fost chiar cel care a citit Rezoluţia de la Alba Iulia din 1918 și a fost închis la Sighet. A supraviețuit închisorii comuniste și închis cu domiciliu obligatoriu la Mănăstirea ortodoxă Căldăruşani. În 1969 a fost făcut cardinal, în secret - in pectore - şi a murit la 28 mai 1970. La ordinul Securităţii a fost înmormântat în mare grabă la cimitirul Bellu catolic din Bucureşti.

Ioan Bălan (1880-1959), episcop de Lugoj, a murit la 4 august 1959, la 79 de ani, la Mănăstirea ortodoxă Ciorogârla, unde fusese închis cu domiciliu obligatoriu după ce a supraviețuit Sighetului. În ultimii trei ani de viaţă securiștii l-au forțat să se dezică de biserica greco-catolică și i-au condiționat tratamentul medical de acest gest. I-a refuzat de fiecare dată și a murit. A fost îngropta la cimitirul Bellu Catolic. 

Mai jos, o galerie foto de la vizita Papei la Blaj. Fotografii de Remus Achim

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult