Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Judecătorii au respins toate cererile de amânare depuse de avocații lui Liviu Dragnea și au anunțat că judecă astăzi ultimul termen în dosarul angajărilor fictive. Sentința va fi pronunțată pe 27 mai

Liviu Dragnea - ÎCCJ - Octav GAnea

Foto: Octav Ganea/Inquam Photos

Zi foarte importantă pentru România: Liviu Dragnea, politicianul care conduce informal guvernarea, ar putea intra la închisoare sau cazierul său ar putea fi „albit”.

UPDATE Sentința va fi pronunțată pe 27 mai

UPDATE: Primul avocat al lui Dragnea, Marian Nazat, a cerut achitarea președintelui PSD pentru instigare la abuz în serviciu. Flavia Teodosiu, al doilea avocat al lui Dragnea, a solicitat reluarea de la zero a procesului.

UPDATE: „Floarea Alesu a declarat în proces că s-a întâlnit de trei-patru ori cu Dragnea pentru a discuta despre problema care interesează dosarul. Apoi a declarat că a discutat pe holuri, apoi că a discutat la intrarea în sala de consiliu. La confruntare însă a spus că nu poate indica vreo persoană care să confirme discuțiile sau măcar întâlnirile. Cred că acest răspuns tranșează dosarul, inculpata a spus că nu s-au făcut presiuni, ba ea chiar a sancționat-o pe Stoica, a chemat-o la birou. Dacă Dragnea ar fi instigat-o, era firesc să îl anunțe. Toate aceste împrejurări demonstrează nevinovăția inculpatului Dragnea”, a spus avocatul lui Liviu Dragnea, potrivit Digi24.ro

(Foto: Inquam Photos/Octav Ganea)

UPDATE: Avocatul lui Liviu Dragnea a spus că s-a împlinit termenul de prescripție specială. 

UPDATE: Judecătorii au anunțat că amână pronunțarea. Un avocat s-a plâns că e o oră târzie, iar președintele completului de judecată a spus că „oricum vom amâna pronunțarea”, notează G4media.

UPDATE: Au loc pledoariile finale. 

UPDATE: Potrivit G4media, judecătorii au respins toate cererile avocaților lui Dragnea pentru amânarea procesului sau sesizarea CCR și au anunțat că judecă azi ultimul termen. Ei ar putea pronunța sentința sau ar putea rămâne în pronunțare pentru o dată ulterioară.

UPDATE: Procesul lui Dragnea este în derulare, iar judecătorii au respins cererile avocaților de sesizare a CCR pe două excepții de neconstitutionalitate, scrie Hotnews.ro.

UPDATE: Curtea Constituțională a amânat până în data de 5 iunie decizia referitoare la sesizarea lui Florin Iordache. Hotărârea ar putea influența procesul lui Dragnea care are loc acum la ÎCCJ.

Știrea inițială

Totul depinde de două decizii, date de 2 instituții: Înalta Curte (care trebuie să dea o decizie definitivă în dosarul angajărilor fictive, în care, în prima instanță, Liviu Dragnea fusese condamnat la închisoare) și Curtea Constituțională (care ar putea să-i șteargă lui Liviu Dragnea condamnarea, decretând completurile de 3 judecători ilegale, în toate dosarele inclusiv cel al lui Dragnea). Nu e exclusă și o amânare.

Dis de dimineață, atât susținătorii, cât și adversarii lui Liviu Dragnea s-au așezat, față în față, pe două trotuare în fața ICCJ.

Luni, 20 mai, este un nou termen dosarul angajărilor fictive de la Direcția pentru Protecția Copilului Telorman, în care șeful PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat în primă instanță la 3 ani și jumătate de închisoare cu executare pentru instigare la abuz în serviciu.

Și tot pe 20 mai, Curtea Constituțională a României trebuie să se decidă asupra sesizării formulate de Florin Iordache, în care acesta cere Curții, în numele lui Liviu Dragnea, să constate existența unui conflict juridic între Parlament și Înalta Curte de Casație și Justiție pe tema completurilor de trei judecători. 

Un astfel de complet, care a decis condamnarea lui Dragnea, ar trebui format doar din judecători specializați în corupție, susține Iordache. PNL a depus însă o altă sesizare, prin care solicită CCR să respingă ca inadmisibilă cererea lui Iordache. PNL argumentează că, în calitate de vicepreședinte al Camerei Deputațior, acesta nu putea depune o astfel de solicitare la Curtea Constituțională în numele președintelui Camerei Deputaților - Liviu Dragnea, întrucât atribuțiile constituționale nu pot fi delegate.

Soarta dosarului lui Liviu Dragnea este strâns legată de decizia pe care urmează să o ia CCR în această privință. Dacă CCR admite sesizarea lui Iordache, mai multe procese,printre care și cel al lui Dragnea, ar trebui reluate de la zero. Asta înseamnă că ar dispărea condamnarea de trei ani și jumătate de închisoare și că, până la o nouă sentință, faptele s-ar putea prescrie.

Avocații lui Dragnea susțin că ICCJ ar trebui să aștepte decizia CCR înainte să dea un verdict în cazul angajărilor fictive.

"Motivul de apel pe care noi l-am invocat este în strânsă legătură cu ceea ce se va întâmpla la Curtea Constituţională pe conflictul juridic de natură constituţională. (...) Eu cred că este normal să se aştepte o soluţie de la Curtea Constituţională pentru a avea toate datele problemei” a spus avocatul Toni Neacşu pentru News.ro. Liviu Dragnea, a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în 15 iulie 2016, pentru instigare la abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual, Judecătorii ÎCCJ l-au condamnat, în primă instanță, la 3 ani și jumătate de închisoare cu executare, motivând că „inculpatul Dragnea Nicolae Liviu a fost cel care, cu intenţie, folosindu-se de influenţă, autoritatea şi puterea conferită de funcţiile deţinute - preşedinte atât al organizaţiei judeţene a PSD Teleorman, cât şi al Consiliului Judeţean Teleorman - a determinat-o pe inculpata Alesu Floarea să săvârşească infracţiunea de abuz în serviciu”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Un condamnat penal, aflat încă înăuntrul (cum zic apărătorii) timpului pedepsei din primul dosar, ca și în cazul mafioților din filme, și-a creat atâtea ”pârghii”, și-a plătit atâția ”apărători” ( dacă vă amintiți și-a amânat procesul pentru că nu ar fi avut bani pentru avocat - acum ar trebui sancționat), încât a reușit, inclusiv cu cele trei tembeliziuni TVR, A3, RTV, să acopere cea de a doua posibilă condamnare prin repatrierea unui alt condamnat penal pisdist. Jandanmeria și-a pus poalele-n cap și a umezit, de la înălțime mică, Constituția , mână-n-mână cu poliția demilitarizată, dar rămasă brațul necioplit al puterii roșii, sechestrănd fără să-i legitimeze pe cetățenii care încercau să protesteze... a fost închis chiar un oraș (4 km pătrați) pentru ca protestatarii să.nu mai poată fi auziți de către nicovalele de partid abuziv. Duminică, la Novaci, oamenii au protestat cu poftă, iar agramata cu freza vopsită s-a făcut repede nevăzută... a fugit la Polovragi, unde a speriat vacile aflate pe islazul comunal, a întrerupt un meci de fotbal aflat în desfășurare - semn că nu era programată o ”vizită”, doar că slugărnicia primarului roșu trebuia să urce la un alt nivel...
    Așadar, cu toate că cetățenii se manifestă din ce în ce mai explicit, gașca roșie devine tot mai excesivă în a abuza drepturile și libertățile cetățenilor pe care-i fură, încercând să manipuleze prin diversiuni care nu mai pot să acopere fracturile politrucilor, minciuna și hoția care țin țara pe loc...
    A propos, un polițist cu mentalitate de milițian, șeful poliției municipale, a rămas surprins și aproape că s-a repezit spre mine, în biroul lui, pentru că i-am amintit că el se află în slujba mea, nu este comandantul nimănui, iar eu îl plătesc, indirect, și aștept ca el să respecte legile în orice situație. ... sigur că acum am doar prieteni prin apropiere...
    Mult succes în alegerile viitoare. De oricare fel ar fi acelea.
    • Like 0
  • Dorin check icon
    Albit rămâne doar pentru Imbecilii Comunistoizi . Pentru noi ceilalți rămâne un Hoț Ordinar.
    • Like 0
  • o fi completul de 3 judecatori "ilegal" dar banii despre care se vorbeste in acuzatiile respective au fost castigati legal? daca raspunsul e NU cine e vinovat?cine a incasat banii sau cine a dat dispozitia de plata??oare un complet de 5 judecatori (sau mai multi) dadeau alta sentinta??? exista vreo lege care sa permita furtul????
    • Like 0
  • Ionel check icon
    Daca asi fi membru in complet nu asi lua nicio decizie pana cand nu vor disparea aceste grupuri pro sau contra din strada ! Nu asa se face justitie, sub presiunea strazii !!!! Rau am ajuns iar multi formatori de opinie din tara asta au un "merit" in prezenta acestor grupuri in strada.
    • Like 3
    • @ Ionel
      dan check icon
      Cu grupuri sau fara tot presiuni sunt din partea politicului.
      Pun pariu ca se amana pana dupa alegeri.
      • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult