Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Liviu Dragnea: „Guvernele PSD-ALDE au depășit cifrele asumate și au făcut asta în condiții politice foarte ostile”. De ce e o afirmație falsă

Context

În dezbaterea din plenul celor două camere ale Parlamentului reunite pentru a acorda votul de încredere noului Guvern PSD-ALDE, președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a afirmat cu privire la îndeplinirea programului de guvernare:

„Guvernele PSD-ALDE au depășit cifrele asumate și au făcut asta în condiții politice foarte ostile.”

Ce verificăm?

Ne uităm dacă toate cifrele asumate prin Programul de guvernare au fost depășite.

Verificare

Puteți urmări stadiul realizării tuturor măsurilor din Programul de Guvernare pe Guvernometru.factual.ro. Într-adevăr, există cifre asumate în acesta care au fost depășite. Însă nu toate.

Pentru a verifica această afirmație a lui Liviu Dragnea este suficient să ne uităm la o cifră foarte importantă pentru dezvoltarea României – absorbția fondurilor europene. Aceasta a fost o temă recurentă în timpul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare, liderii PSD afirmând adesea că, față de nerealizările guvernului tehnocrat, ei se vor descurca mult mai bine.

De altfel, putem regăsi destul de simplu, pe site-ul de campanie care găzduiește Programul de guvernare cu care PSD a câștigat alegerile (www.indraznestesacrezi.ro), o promisiune legată de cifra de bani absorbită din fonduri europene în 2017:

Vedem așadar că PSD și-a asumat o absorbție a fondurilor europene (cu excepția subvențiilor pentru agricultură) de 20.7 miliarde lei în 2017.

Pe website-ul Ministerului Finanțelor Publice este publicată în mod periodic o evoluție a fluxurilor financiare între România și Uniunea Europeană care detaliază sumele exacte intrate în țară din fonduri europene. Datele la 31 decembrie 2017 arată astfel:

În primul rând, trebuie specificat faptul că subvențiile în agricultură se plătesc în principal din Fondul European pentru Garantare Agricolă (FEGA), dar există o parte de subvenții plătite și din FEADR. Însă, ca să fim generoși, vom exclude din calcule doar FEGA.

Astfel, rezultă că în anul 2017, potrivit datelor oficiale, au intrat în țară, din fonduri europene 3,046.12 milioane euro. Deci un pic peste 3 miliarde de euro. Este drept, cursul euro a crescut destul de mult în anul 2017, doborând record după record. Însă dacă ne uităm la cursul mediu din 2017 (4.5682 lei pentru euro), vedem că absorbția fondurilor europene pentru 2017 a fost de 13.91 miliarde lei, adică doar 67.2% din cifrele promise în programul electoral.

Concluzie

Afirmația lui Liviu Dragnea este falsă. Guvernele PSD-ALDE nu au depășit cifrele asumate prin programul de guvernare în cel puțin o privință foarte importantă – absorbția fondurilor europene (cu excepția subvențiilor pentru agricultură) a fost de doar 13.9 miliarde de lei față de cele 20.7 miliarde promise.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Am tot auzit asta ca Daddy & Co si-au pierdut simtul realitatii . Mi se pare complet gresit , tot ce fac zi de zi este cinic si calculat pas cu pas. Simtul realitatii ni-l pierdem noi . Sa debitezi toate cretinismele astea cu dusmani inchipuiti sfidind orice norma elementara de bun simt, cind tu stii ca ai inlocuit toti oamenii cheie din institutii cu mediocritati servile, nu e simplu. Inseamna ca ori esti nebun de legat ori esti o haimana de proportii epice. Si ca sa terminam cu presupunerile , nebunii nu fura in mod organizat. Ce vedem noi astazi este un asalt al uni grup mafiot care a pus stapinire pe Romania cu mici exceptii. Din grupul asta fac parte in mod evident Dragnea, Voiculescu, Ghita si alti bogati pe care ii ameninta puscaria. Restul sunt o adunatura de hiene si semicretini a caror parvenire este legata ombilical de cei de mai sus.
  Pe vremea lui Ceausescu , aia ingropau porumbul ca sa pretinda ca s-a terminat culesul . Pe vremea lu' Dragnea , Voiculescu si Ghita s-a ajuns la o noua performanta , nu se mai deranjeaza nimeni sa salveze aparentele . Ei iti spun la televizor ori ca porumbul s-a cules ori ca n-a existat niciodata chiar daca tu-l vezi pe geam. Daca o sa ridicati din umeri si o sa zicem ca macar nu ne aresteaza ca pe vremea lu' Ceausescu , eu va spun nu va faceti iluzii este numai o chestiune de timp . Oamenii astia sunt mult mai rai si lipsiti de scrupule decit comunistii.
  • Like 1
 • Anon check icon
  Care conditii ostile? PSD are aproape toata puterea.
  • Like 1
 • Cristi check icon
  Nici nu se putea ca acesti bravi eroi sa nu depaseasca planul. In curand o sa ne spuna cum oaia lui Daia produce si ciucalata.
  • Like 2
 • check icon
  Nu conteza ca ei n-au facut ceea ce-au promis...seara de seara ei mint oamenii cu televiziunile lor,maine-poimaine vor declara Romania drept stat-paralel.Sunt atat de patrunsi de minciunile lor incat nu mai au legaturi cu realitatea:un derutat de Suceava mintea acum cateva luni afirmand c-au crescut deja salariile in invatamant si-n sanatate,0km de autostrazi predate anul trecut nu-I o performanta cu care sa te lauzi,la fel ca mancatul branzei din portbagajul unei masini.
  • Like 2


Îți recomandăm

Statuie mască

„Primul lucru care contează atunci când faci o donație este ca gestul respectiv să te facă să te simți că ai făcut cu adevărat o faptă bună. Dacă cauza respectivă reușește să te facă să te simți ca un mic erou, te face să te simți bine că ai ajutat, reușește să te facă donezi”, spune Nicoleta Deliu.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult