Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Guvernul se pregătește să dezincrimineze abuzul în serviciu. Dragnea, azi: „Nu am auzit, nu mă ajută pe mine personal”

UPDATE:

Deputatul PSD, Șerban Nicolae spune că prevederile din Codul Penal privind abuzul în serviciu vor fi modificate prin ordonanță de urgenșă, iar grațierea va fi trecută prin Parlament sub forma unui proiect de lege.

ȘTIREA INIȚIALĂ:

Întrebat de jurnaliști ce îi recomandă ministrului Justiției Florin Iordache în privința grațierii și schimbării Codurilor Penale, președintele PSD, Liviu Dragnea, a răspuns: "L-aş sfătui să se inspire din experienţa înaintaşilor, din experienţa guvernelor precedente. Dacă este să se dea prin ordonanţă sau să se adopte proiect de lege, asta e problema lor, dar e bine să se uite la experienţa înaintaşilor. Dacă s-a mai dat vreo graţiere prin ordonanţă, poate să dea, dacă nu, nu ştiu dacă e bine", a spus Dragnea, citat de News.ro. Ultimul act normativ pe tema grațierii a fost dat în 2002: a fost vorba de o lege discutată în Parlament și nu de o ordonanță de urgență.

Dragnea a făcut această declarație după primul termen al procesului în care este acuzat de instigare la abuz în serviciu pentru angajarea a două membre PSD la Direcția Generală de Asistență Socială si Protecția Copilului Teleorman. Potrivit procurorilor, acestea și-au încasat lunar salariul, deși nu și-ar fi îndeplinit atribuțiile de serviciu. 

„Nicio graţiere nu mă ajută pe mine. Eu nu am auzit de la Guvern că vrea să dezincrimineaze abuzul în serviciu pe de o parte. Pe de altă parte, ştiu că avem o Curte Constituţională, din câte mai ştiu eu, cel puţin azi dimineaţă era în vigoare, care a adoptat o decizie. Dacă trebuie să ieşim în stradă pentru a nu pune în acord deciziile Curţii Constituţionale cu legislaţia, e şi asta o opţiune, sau poate CCR a emis acea decizie pentru mine. Uitaţi-vă cu atenţie pe dosarul meu şi pe ce a apărut în presă sau ce a fost în dezbatere publică. Nu mă ajută pe mine personal. Eu am înţeles de la DNA că au o problemă cu vreo 15.000 de dosare. Eu nu cred că cele 15.000 sunt despre mine”, a declarat, potrivit Mediafax, Dragnea, la sediul instanței supreme. 

Șeful PSD a spus că vrea să aducă la rândul său martori în dosarul în care este acuzat de instigare la abuz în serviciu. „Vreau să aduc şi eu martori şi să audieze din nou martorii care au fost audiaţi la DNA să vedem dacă şi acest proces va merge şi se va susţine pe o declaraţie mincinoasă sau două declaraţii mincinoase obţinute în condiţii suspecte la DNA. Eu m-am uitat cu foarte mare atenţie pe toate declaraţiile. Oricine este de bună credinţă şi studiază cu atenţie doar acele declaraţii şi declaraţiile martorilor, se vede că sunt puse cu mâna sau cusute cu aţă albă, dictate. Vorbim despre o doamnă care a făcut o declaraţie mincinoasă, care a mai fost condamnată pentru luare de mită şi care probabil are alt dosar şi cu care se pare că s-a făcut o înţelegere. Asta este România, patria denunţurilor şi ascultărilor. Aştia sunt principalii piloni pe care se sprijină dosarele în România şi pentru care intră oamenii în puşcărie", a zis el.

Primul termen al procesului s-a terminat cu o amânare, un nou termen fiind stabilit pentru data de 14 februarie.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • DanM check icon
  Din zicerile unui idiot aflat pe scaunul de ministru:
  “ Am finalizat dezbaterea publică CARE am avut-o.”
  “ Am nişte observaţii PE CARE vreau să fie cuprinse.”
  “ Avem, de asemenea, PROPUNEREA pe care chiar colegii noştri de la PNL L-AU FĂCUT.”
  “ În cursul zilei de astăzi, TOŢI cei care au dorit să participe I-AM PRIMIT.”
  “ Vom ţine cont de observaţiile PE CARE s-au făcut astăzi.”

  Cum putem da cu flit unui astfel de violator al limbii romane? Cit despre logica, nici nu mai zic....Buimache, Dandanache. Maine este "The Purge Day!" Traim un cosmar, frate...
  • Like 1


Îți recomandăm

Meat-up

În vara lui 2018, Paul Petri şi Vio Nechiti și-au deschis un restaurant de burgeri în Cluj, după ce și-au cultivat și antrenat pasiunea pentru gătit în bucătăria unui restaurant de 4 stele din Anglia.

Citește mai mult

Teodosie împărtășind

ÎPS Teodosie, fost Snagoveanul, actualmente Tomitanul, s-a eliberat de sub dictatura distanțării sociale și a împărtășit mai mulți copii, cu aceeași linguriță. Un gest de sfidare față de autorități, de nesupunere și de declarare a autonomiei sale de ierarh. Patriarhia însăși a găsit acțiunea ÎPS-ului de la malul mării „ostentativă” și a recomandat respectarea legilor țării.

Citește mai mult

Bright Sky - Oana Pellea

„Femeile aflate în situații abuzive au fost prinse într-o cușcă cu lei. Forțate să rămână în domiciliu alături de un partener agresiv, nu li s-a oferit posibilitatea de a pleca mai departe de în jurul blocurilor”, spune Simona Voicescu, directoarea executivă a Asociației Necuvinte, care oferă sprijin victimelor abuzurilor domestice.

Citește mai mult