Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Guvernul se pregătește să dezincrimineze abuzul în serviciu. Dragnea, azi: „Nu am auzit, nu mă ajută pe mine personal”

UPDATE:

Deputatul PSD, Șerban Nicolae spune că prevederile din Codul Penal privind abuzul în serviciu vor fi modificate prin ordonanță de urgenșă, iar grațierea va fi trecută prin Parlament sub forma unui proiect de lege.

ȘTIREA INIȚIALĂ:

Întrebat de jurnaliști ce îi recomandă ministrului Justiției Florin Iordache în privința grațierii și schimbării Codurilor Penale, președintele PSD, Liviu Dragnea, a răspuns: "L-aş sfătui să se inspire din experienţa înaintaşilor, din experienţa guvernelor precedente. Dacă este să se dea prin ordonanţă sau să se adopte proiect de lege, asta e problema lor, dar e bine să se uite la experienţa înaintaşilor. Dacă s-a mai dat vreo graţiere prin ordonanţă, poate să dea, dacă nu, nu ştiu dacă e bine", a spus Dragnea, citat de News.ro. Ultimul act normativ pe tema grațierii a fost dat în 2002: a fost vorba de o lege discutată în Parlament și nu de o ordonanță de urgență.

Dragnea a făcut această declarație după primul termen al procesului în care este acuzat de instigare la abuz în serviciu pentru angajarea a două membre PSD la Direcția Generală de Asistență Socială si Protecția Copilului Teleorman. Potrivit procurorilor, acestea și-au încasat lunar salariul, deși nu și-ar fi îndeplinit atribuțiile de serviciu. 

„Nicio graţiere nu mă ajută pe mine. Eu nu am auzit de la Guvern că vrea să dezincrimineaze abuzul în serviciu pe de o parte. Pe de altă parte, ştiu că avem o Curte Constituţională, din câte mai ştiu eu, cel puţin azi dimineaţă era în vigoare, care a adoptat o decizie. Dacă trebuie să ieşim în stradă pentru a nu pune în acord deciziile Curţii Constituţionale cu legislaţia, e şi asta o opţiune, sau poate CCR a emis acea decizie pentru mine. Uitaţi-vă cu atenţie pe dosarul meu şi pe ce a apărut în presă sau ce a fost în dezbatere publică. Nu mă ajută pe mine personal. Eu am înţeles de la DNA că au o problemă cu vreo 15.000 de dosare. Eu nu cred că cele 15.000 sunt despre mine”, a declarat, potrivit Mediafax, Dragnea, la sediul instanței supreme. 

Șeful PSD a spus că vrea să aducă la rândul său martori în dosarul în care este acuzat de instigare la abuz în serviciu. „Vreau să aduc şi eu martori şi să audieze din nou martorii care au fost audiaţi la DNA să vedem dacă şi acest proces va merge şi se va susţine pe o declaraţie mincinoasă sau două declaraţii mincinoase obţinute în condiţii suspecte la DNA. Eu m-am uitat cu foarte mare atenţie pe toate declaraţiile. Oricine este de bună credinţă şi studiază cu atenţie doar acele declaraţii şi declaraţiile martorilor, se vede că sunt puse cu mâna sau cusute cu aţă albă, dictate. Vorbim despre o doamnă care a făcut o declaraţie mincinoasă, care a mai fost condamnată pentru luare de mită şi care probabil are alt dosar şi cu care se pare că s-a făcut o înţelegere. Asta este România, patria denunţurilor şi ascultărilor. Aştia sunt principalii piloni pe care se sprijină dosarele în România şi pentru care intră oamenii în puşcărie", a zis el.

Primul termen al procesului s-a terminat cu o amânare, un nou termen fiind stabilit pentru data de 14 februarie.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • DanM check icon
    Din zicerile unui idiot aflat pe scaunul de ministru:
    “ Am finalizat dezbaterea publică CARE am avut-o.”
    “ Am nişte observaţii PE CARE vreau să fie cuprinse.”
    “ Avem, de asemenea, PROPUNEREA pe care chiar colegii noştri de la PNL L-AU FĂCUT.”
    “ În cursul zilei de astăzi, TOŢI cei care au dorit să participe I-AM PRIMIT.”
    “ Vom ţine cont de observaţiile PE CARE s-au făcut astăzi.”

    Cum putem da cu flit unui astfel de violator al limbii romane? Cit despre logica, nici nu mai zic....Buimache, Dandanache. Maine este "The Purge Day!" Traim un cosmar, frate...
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult