Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Liviu Pop: Sper ca din toamnă să nu mai existe profesori necalificați în școli

Profesorii suplinitori ar putea fi scoşi din sistemul de învățământ la toamnă, a anunțat ministrul Educației, Liviu Pop la emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

„Am o mare problemă. Sper să o rezolv. Din tot sistemul bugetar, doar în învăţământ pot preda profesori necalificaţi. Aţi fost într-un spital din România unde v-a operat un medic necalificat? Aici trebuie să avem instrumentele pe care le-am pregătit. În sensul în care, sper, în toamna acestui an să nu avem niciun necalificat în şcoală”, a spus Liviu Pop.

Ministrul a precizat că pentru scoaterea din sistemul de învățământ a profesorilor suplinitori este nevoie de modificarea Legii educației naţionale. El a subliniat că trebuie să fie sigur că există suficienți profesori calificaţi la momentul începerii anului școlar.

Liviu Pop a spus că în România sunt câteva mii de profesori necalificați.

Emisiunea „În fața ta”, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită la Digi24 de luni până joi, începând cu ora 22:30.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Prin comune uitate de "lumea de la conducere" e o minune daca gasesti si un absolvent de liceu care sa predea la 4 clase intr-o sala.Ce se va face in astfel de situatii ?
    • Like 0
  • Domnule Liviu si Pop,este vorba despre profesori si educatori COMPETENTI,nu doar cu o hartie in mana in care scrie ca sunt dascali!!! Ce inseamna pentru tine "profesori necalificati"? Adica vin de la coada maturii,fara nici o patalama la mana si prostul dupa ea? Sigur printre necalificati sunt si de cei care au darul de a educa! N-ai decat sa-i testezi si sa le dai calificarea,de aia ai fost numit in postul ala in care si tu insuti esti necalificat!
    • Like 0
  • Profesorii suplinitori sunt in majoritate profesori calificati.Nu cred ca a zis ministrul prostia asta. Exista intr-adevar si profesori necalificati-nu au facultate de profil sau nu au facultate- insa este o jignire sa spui ca toti profesorii suplinitori sunt necalificati cum rezulta din articol. Profesorii suplinitori sunt nevoiti de cele mai multe ori sa lucreze la 2-3 scoli pentru a realiza o norma intreaga si este nevoie de acestia deoarece la multe scoli exista cateva ore in plus fata de normele profesorilor titulari. Mai exista o situatie: profesorii titulari au ore suplimentare din afara domeniului lor de specialitate-adica lucreaza ca necalificati. De asemenea mai exista situatia in care profesorii titulari fac ore suplimentare din propriul lor domeniu de activitate. In acest caz vorbim de fonduri cheltuite aiurea deoarece: avand mai multe ore nu au cum sa le faca la fel de bine ca atunci cand ar avea doar o norma+ sunt platiti mult mai bine pentru orele suplimentare comparativ cu orele din norma. In acest caz este mult mai eficient sa angazeji un suplinitor calificat. Din nou aceasta prostie nu cred ca vine de la ministru-rezulta din cunostintele limitate ale autorului articolului.
    • Like 2


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult