Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De trei ani, peste 300 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Liviu Pop: Sper ca din toamnă să nu mai existe profesori necalificați în școli

Profesorii suplinitori ar putea fi scoşi din sistemul de învățământ la toamnă, a anunțat ministrul Educației, Liviu Pop la emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

„Am o mare problemă. Sper să o rezolv. Din tot sistemul bugetar, doar în învăţământ pot preda profesori necalificaţi. Aţi fost într-un spital din România unde v-a operat un medic necalificat? Aici trebuie să avem instrumentele pe care le-am pregătit. În sensul în care, sper, în toamna acestui an să nu avem niciun necalificat în şcoală”, a spus Liviu Pop.

Ministrul a precizat că pentru scoaterea din sistemul de învățământ a profesorilor suplinitori este nevoie de modificarea Legii educației naţionale. El a subliniat că trebuie să fie sigur că există suficienți profesori calificaţi la momentul începerii anului școlar.

Liviu Pop a spus că în România sunt câteva mii de profesori necalificați.

Emisiunea „În fața ta”, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită la Digi24 de luni până joi, începând cu ora 22:30.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Prin comune uitate de "lumea de la conducere" e o minune daca gasesti si un absolvent de liceu care sa predea la 4 clase intr-o sala.Ce se va face in astfel de situatii ?
    • Like 0
  • Domnule Liviu si Pop,este vorba despre profesori si educatori COMPETENTI,nu doar cu o hartie in mana in care scrie ca sunt dascali!!! Ce inseamna pentru tine "profesori necalificati"? Adica vin de la coada maturii,fara nici o patalama la mana si prostul dupa ea? Sigur printre necalificati sunt si de cei care au darul de a educa! N-ai decat sa-i testezi si sa le dai calificarea,de aia ai fost numit in postul ala in care si tu insuti esti necalificat!
    • Like 0
  • Profesorii suplinitori sunt in majoritate profesori calificati.Nu cred ca a zis ministrul prostia asta. Exista intr-adevar si profesori necalificati-nu au facultate de profil sau nu au facultate- insa este o jignire sa spui ca toti profesorii suplinitori sunt necalificati cum rezulta din articol. Profesorii suplinitori sunt nevoiti de cele mai multe ori sa lucreze la 2-3 scoli pentru a realiza o norma intreaga si este nevoie de acestia deoarece la multe scoli exista cateva ore in plus fata de normele profesorilor titulari. Mai exista o situatie: profesorii titulari au ore suplimentare din afara domeniului lor de specialitate-adica lucreaza ca necalificati. De asemenea mai exista situatia in care profesorii titulari fac ore suplimentare din propriul lor domeniu de activitate. In acest caz vorbim de fonduri cheltuite aiurea deoarece: avand mai multe ore nu au cum sa le faca la fel de bine ca atunci cand ar avea doar o norma+ sunt platiti mult mai bine pentru orele suplimentare comparativ cu orele din norma. In acest caz este mult mai eficient sa angazeji un suplinitor calificat. Din nou aceasta prostie nu cred ca vine de la ministru-rezulta din cunostintele limitate ale autorului articolului.
    • Like 2


Îți recomandăm

Olguța Totolici

Despre soția lui Dan Barna opinia publică a aflat relativ recent, în momentul în care candidatul la președinție și-a făcut publică averea, iar în dreptul soției câștigurile erau „ascunse”, ca urmare a unei clauze de confidențialitate semnate cu firma la care aceasta lucrează. Intrigată, am dorit să o cunosc pe doamna în discuție, ca să aflu direct de la sursă cine e și „câte parale face”.

Citește mai mult

Marius Manole/Foto: Alexandra Pandrea

„Cred că aș pleca de la educarea profesorilor, de la a-i face ei să înțeleagă că sunt foarte importanți și că trebuie să aplice o altă metodă, nu pe cea pe care o știm noi de demult, cu rigla peste mână, cu învățatul cuvânt cu cuvânt din carte, cu învățatul comentariilor”, spune actorul Marius Manole. (Foto: Alexandra Pandrea)

Citește mai mult