Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Liviu Pop: Sper ca din toamnă să nu mai existe profesori necalificați în școli

Profesorii suplinitori ar putea fi scoşi din sistemul de învățământ la toamnă, a anunțat ministrul Educației, Liviu Pop la emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

„Am o mare problemă. Sper să o rezolv. Din tot sistemul bugetar, doar în învăţământ pot preda profesori necalificaţi. Aţi fost într-un spital din România unde v-a operat un medic necalificat? Aici trebuie să avem instrumentele pe care le-am pregătit. În sensul în care, sper, în toamna acestui an să nu avem niciun necalificat în şcoală”, a spus Liviu Pop.

Ministrul a precizat că pentru scoaterea din sistemul de învățământ a profesorilor suplinitori este nevoie de modificarea Legii educației naţionale. El a subliniat că trebuie să fie sigur că există suficienți profesori calificaţi la momentul începerii anului școlar.

Liviu Pop a spus că în România sunt câteva mii de profesori necalificați.

Emisiunea „În fața ta”, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită la Digi24 de luni până joi, începând cu ora 22:30.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Prin comune uitate de "lumea de la conducere" e o minune daca gasesti si un absolvent de liceu care sa predea la 4 clase intr-o sala.Ce se va face in astfel de situatii ?
    • Like 0
  • Domnule Liviu si Pop,este vorba despre profesori si educatori COMPETENTI,nu doar cu o hartie in mana in care scrie ca sunt dascali!!! Ce inseamna pentru tine "profesori necalificati"? Adica vin de la coada maturii,fara nici o patalama la mana si prostul dupa ea? Sigur printre necalificati sunt si de cei care au darul de a educa! N-ai decat sa-i testezi si sa le dai calificarea,de aia ai fost numit in postul ala in care si tu insuti esti necalificat!
    • Like 0
  • Profesorii suplinitori sunt in majoritate profesori calificati.Nu cred ca a zis ministrul prostia asta. Exista intr-adevar si profesori necalificati-nu au facultate de profil sau nu au facultate- insa este o jignire sa spui ca toti profesorii suplinitori sunt necalificati cum rezulta din articol. Profesorii suplinitori sunt nevoiti de cele mai multe ori sa lucreze la 2-3 scoli pentru a realiza o norma intreaga si este nevoie de acestia deoarece la multe scoli exista cateva ore in plus fata de normele profesorilor titulari. Mai exista o situatie: profesorii titulari au ore suplimentare din afara domeniului lor de specialitate-adica lucreaza ca necalificati. De asemenea mai exista situatia in care profesorii titulari fac ore suplimentare din propriul lor domeniu de activitate. In acest caz vorbim de fonduri cheltuite aiurea deoarece: avand mai multe ore nu au cum sa le faca la fel de bine ca atunci cand ar avea doar o norma+ sunt platiti mult mai bine pentru orele suplimentare comparativ cu orele din norma. In acest caz este mult mai eficient sa angazeji un suplinitor calificat. Din nou aceasta prostie nu cred ca vine de la ministru-rezulta din cunostintele limitate ale autorului articolului.
    • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult