Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De trei ani, peste 300 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Liviu Pop: Sper ca din toamnă să nu mai existe profesori necalificați în școli

Profesorii suplinitori ar putea fi scoşi din sistemul de învățământ la toamnă, a anunțat ministrul Educației, Liviu Pop la emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

„Am o mare problemă. Sper să o rezolv. Din tot sistemul bugetar, doar în învăţământ pot preda profesori necalificaţi. Aţi fost într-un spital din România unde v-a operat un medic necalificat? Aici trebuie să avem instrumentele pe care le-am pregătit. În sensul în care, sper, în toamna acestui an să nu avem niciun necalificat în şcoală”, a spus Liviu Pop.

Ministrul a precizat că pentru scoaterea din sistemul de învățământ a profesorilor suplinitori este nevoie de modificarea Legii educației naţionale. El a subliniat că trebuie să fie sigur că există suficienți profesori calificaţi la momentul începerii anului școlar.

Liviu Pop a spus că în România sunt câteva mii de profesori necalificați.

Emisiunea „În fața ta”, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită la Digi24 de luni până joi, începând cu ora 22:30.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Prin comune uitate de "lumea de la conducere" e o minune daca gasesti si un absolvent de liceu care sa predea la 4 clase intr-o sala.Ce se va face in astfel de situatii ?
    • Like 0
  • Domnule Liviu si Pop,este vorba despre profesori si educatori COMPETENTI,nu doar cu o hartie in mana in care scrie ca sunt dascali!!! Ce inseamna pentru tine "profesori necalificati"? Adica vin de la coada maturii,fara nici o patalama la mana si prostul dupa ea? Sigur printre necalificati sunt si de cei care au darul de a educa! N-ai decat sa-i testezi si sa le dai calificarea,de aia ai fost numit in postul ala in care si tu insuti esti necalificat!
    • Like 0
  • Profesorii suplinitori sunt in majoritate profesori calificati.Nu cred ca a zis ministrul prostia asta. Exista intr-adevar si profesori necalificati-nu au facultate de profil sau nu au facultate- insa este o jignire sa spui ca toti profesorii suplinitori sunt necalificati cum rezulta din articol. Profesorii suplinitori sunt nevoiti de cele mai multe ori sa lucreze la 2-3 scoli pentru a realiza o norma intreaga si este nevoie de acestia deoarece la multe scoli exista cateva ore in plus fata de normele profesorilor titulari. Mai exista o situatie: profesorii titulari au ore suplimentare din afara domeniului lor de specialitate-adica lucreaza ca necalificati. De asemenea mai exista situatia in care profesorii titulari fac ore suplimentare din propriul lor domeniu de activitate. In acest caz vorbim de fonduri cheltuite aiurea deoarece: avand mai multe ore nu au cum sa le faca la fel de bine ca atunci cand ar avea doar o norma+ sunt platiti mult mai bine pentru orele suplimentare comparativ cu orele din norma. In acest caz este mult mai eficient sa angazeji un suplinitor calificat. Din nou aceasta prostie nu cred ca vine de la ministru-rezulta din cunostintele limitate ale autorului articolului.
    • Like 2


Îți recomandăm

Speranța Farcă

„Părinții sunt foarte angoasați, aud peste tot că copilul lui cutare face așa, copilul lui cutare face așa. Și se gândesc că ei nu oferă același start copilului lor, care va intra în competiție cu acei copii care au făcut toate acele cursuri. Gândim educația și viața ca pe o competiție”, spune Speranța Farca.

Citește mai mult

Șezlonguri în apă la Marea Neagră

Este o adevărată luptă între turişti pentru a prinde cel mai apropiat pat de plajă lângă apă deşi nu stau prea mult pe sezlong şi apoi tot ei se plâng că nu au soare pentru a se bronza din cauza umbrelelor extrem de apropiate.

Citește mai mult

Foto pentru textul Arinei Angelescu

Plec în oraș. Nu apuc să conduc prea mult când aud telefonul. E mama, care rămăsese cu cel mic. Inima îmi bate deja mai tare. Îmi trec tot felul de scenarii prin cap. Niciunul prea fericit. Răspund. Nu e mama. E băiețelul meu. Plânge în hohote și lasă puțin spațiu ca eu să înțeleg ceva. Nu-știu-ce grisine pe care le-am uitat acasă?!

Citește mai mult

Andrei Ene

AntiFragile, un startup care dezvoltă un sistem de etichete inteligente, care permit monitorizarea de la distanță a coletelor pe parcursul procesului de transport, a fost desemnat vineri seara câștigătorul competiției UPGRADE 100 Floors Elevator Pitch. Pe scurt, eticheta își schimbă culoarea dacă pachetul a fost scăpat de curieri.

Citește mai mult