Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Ministrul Educației, În fața ta, joi seara, la Digi24: Școala e gratuită pentru copil. Plătesc statul și părinții

Liviu Pop

Ministrul Educației Liviu Pop a admis joi seara, la emisiunea „În fața ta” de la Digi24, că în România educația este gratuită doar pentru copii, iar gratuitatea este asigurată în parte de stat, dar și de părinți.

„Educația e gratuită conform Constituției. În fapt, cineva trebuie să asigure această gratuitate. Statul asigură o parte din gratuitate, părintele asigură altă parte din gratuitate, copilul nu plătește nimic”, a spus joi seara Liviu Pop, răspunzând la întrebarea dacă afirmația „Educația e gratuită în România” este adevărată sau falsă.

Ministrul a spus că el, ca părinte, cheltuiește bani cu sandvișul cu care merge copilul la școală, cu auxiliarele de care are nevoie copilul.

„Nu avem fondul clasei. Avem o asociație de părinți, bani pe care îi gestionăm noi, nu are nicio influență”, spune ministrul.

(Foto: Alexandru Bușcă/ Inquam Photos)

Întrebat dacă părinții, care finanțează educația copilului, nu ar trebui să aibă și ei un cuvânt de spus în privința materiilor, ministrul a spus că acolo unde aceștia sunt partenerul școlii, copilul are de câștigat.

„Părintele participă la decizii, dar nu se prea pricep. Neavând o radiografie clară a ceea ce știe copilul meu pe competențele de bază, pe trunchiul obligatoriu, eu nu știu dacă... Eu iau fetița mea, e mai bună la chimie sau la fizică. Nu știu dacă e mai bună la română sau la engleză. Nu mi s-a spus, nu știu, sunt trei sau patru zone de orientare școlară, că așa e făcut sistemul, nu că nu mi-aș dori eu să știu. Ce să-i spun eu la opțional să facă? Astronomia? Altă disciplină? De aceea, părintele trebuie să fie partenerul școlii. Acolo unde părintele este partenerul școlii, copilul are de câștigat. Noi avem sute de mii de copii cu părinții în străinătate. Cine face orientarea la ei? Bunicul, mătușa, strada?”, a spus ministrul.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Claudiu check icon
  Spune Ministrul Educatiei "Școala e gratuită pentru copil. Plătesc statul și părinții". Bre, PARINTII platesc TOT, doar ca pe doua canale diferite: 1) platesc impozite la stat si acesta finanteaza mai departe si scolile printre altele, asta din ce-i ramane dupa ce fura politicienii si alti "baieti destepti", 2) tot parintii direct din buzunar prin cadouri, atentii, contributii la "fondul clasei" si tot asa. Deci TOTUL este platit de PARINTI si ceilalti cetateni, ca sa ne intelegem bine de unde vin banii, ca de la unul ca Liviu Pop, care n-a muncit in viata lui in mod real, poti trage concluzia ca banii vin de pe Marte sau de la Sf. Duh si nu-i problema cu sursa lor ... ca de, carui politician ii pasa in Romania cine a muncit pentru banii pe care ii baga in buzunar si ii risipeste apoi!
  • Like 0
 • check icon
  Cât îl vom mai tolera pe acest sindicalist ”răspopit”?
  • Like 0
 • „Educația e gratuită conform Constituției. În fapt, cineva trebuie să asigure această gratuitate. Statul asigură o parte din gratuitate, părintele asigură altă parte din gratuitate, copilul nu plătește nimic”,
  Cea mai mare idioțenie auzită anul acesta. Păi dacă ar fi să plătească copilul cum ar putea să o facă ??? Îl dăm la ”produs”, pe site-le de pedofilie sau îl trimitem la intersecții să cerșească ??? Ce mare IDIOT au pus ăștia la (unde în altă parte) Învățământ, Ministerul care ar trebui să se ocupe de formarea copiilor și nepoților noștri !!!
  • Like 0
 • Halal raționament de ministru!!!
  Face Ardealul de rușine!
  • Like 2
 • Dan Dan Dan Dan check icon
  scoala romaneasca nu e gratuita:
  - meditatii
  - cursuri scumpe (mii de euro)
  - carti scumpe (sute de euro)
  - examene care nu se trec fara spaga oricat de mult ai invata
  daca vrei sa te bati cu nordicii la ei acasa si sa-i bati, trebuie sa investesti sume mari de bani. daca te lasi pe seama scolii romanesti si pe indiferenta profesilor ajungi cel mult sef de magazin cu toate diplomele tale de inginer, economist, etc

  ministrul educatiei, este unul din cei 50 care vb mult, nu face nimic si e oriunde dar numai in realitate nu...
  romania ar fi in moarte clinica fara banii parintilor plecati la munca in strainatate.
  articolele voastre nu au nicio legatura cu realitatea.

  vorba lui puya, toate pitipoancele vb despre cum se piloteaza avioanele ...voi sunteti oameni seriosi ? voi credeti ca centralele nucleare se invata cu google search si google translate ?

  am auzit acum cateva zile la digi 24 ca o camera de comanda a unei centrale nucleare poate fi atacata de pe internet...:)))

  numai aberatii. ma intreb daca jurnalistul ala care a scris asta crede ca o astfel de camera de comanda este un fel de star trek de pe psp4 pro vr...
  • Like 0
 • In ce tara de pe glob plateste copilul?
  • Like 1
 • Distrugerile din economie de dupa '90 au fost facute in cardasie cu sefii sindicalisti (Ciorbea,Mitrea,mai apoi Hosu,Costin,etc.etc) Pop e tot de-al lor si atunci ce pretentii sa ai? Suntem in toate un balci original!
  • Like 1
  • @ Mihai Ducu
   Mai aveți încă 100 de like-uri din partea mea. Un subiect FOARTE SENSIBIL pe care nimeni nu are curajul să-l atingă : loialitatea liderilor de sindicat față de cei care le asigură un salariu între 3000 și 5000 de...€, lunar bineînțeles.
   • Like 0
 • Chiar m-a bucurat aparitia acestei emisiuni. Primele doua editii au fost OK, cu invitati pe care ii asculti cu placere. Aseara asteptam emisiunea si cand am auzit cine este invitatul am schimbat postul. Acest individ este o rusine nationala iar mie personal imi este greu sa ii ascult aberatiile. Probabil a fost invitat ca personaj negativ la capitolul ,, Nu faceti ca ei". Sper sa nu urmeze Becali, Vanghelie si alti 'telectuali.
  • Like 1
 • Comment strict pe titlu : Domn`le ministru dar pe PROFESORI cine ii plateste ? care se ocupa de continuarea educatiei celor sapte ani de acasa si asa precari ?
  • Like 0
 • Moka check icon
  Genial frate.
  Ani de zile am sustinut in fata prietenilor mei ca scoala trebuie platita. Sau macar o parte din ea. Sau macar o parte din ea de la o anumita clasa in sus. Asta daca vrem sa avem si noi o scoala decenta in care sa nu mai fim la cheremul directorilor de scoli si secretarelor atotputernice. Dar mi-am luat-o in freza de fiecare data, mai ales de la prietenii mei fani pesede. Blasfemie, nu altceva.
  Pesemne nu am stiut sa explic atat de bine ca dom' ministru.
  Poate d'aia e el ministru si eu nu.
  • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult