Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Locul de acasă unde te (re)încarci cu energie. Șapte principii simple pentru crearea unui spațiu echilibrat și relaxant

Dacă ai un spațiu suficient de generos încât să-ți amenajezi o grădină sau o terasă, poți miza pe principiile Feng Shui pentru a-l transforma în locul de acasă în care să-ți recapeți energia după o zi lungă de muncă. Sau unde să-ți începi o zi care se anunță poate mai complicată.

Și chiar dacă nu ai dispoziție un spațiu exterior mare, ci doar un balcon sau o cameră neutilizată, poți adapta aceste principii pentru a da viață unui loc care să-ți aducă starea de bine, pacea și liniștea, în care să te poți relaxa sau chiar medita.

DedeSign îți vine în ajutor cu câteva explicații și sfaturi practice privind conceptul Feng Shui și cu o propunere concretă de amenajare a unei grădini, în care toate elementele sunt puse în dialog astfel încât spațiul să permită energiei să circule liberă și să aducă voie bună.

Pentru că aceasta este esența Feng Shui-lui: armonizarea tuturor elementelor dintr-un spațiu și crearea unui echilibru între cele cinci elemente ale naturii - pământ, apă, lemn, foc, metal. Așadar, lasă-te inspirat! 

1. Include forme curbe sau rotunde

Formele organice, neregulate, regăsite în natură permit energiei să circule lin dintr-o zonă într-alta. La polul opus, aleile sub formă de L sau terasele pătrate, de exemplu, imprimă o senzație de agitație și artificial pentru că fac energia să circule prea repede. Fă în așa fel încât să găsești un echilibru între geometrie și organicitate, indiferent de spațiul pe care îl amenajezi.

În proiectul propus de DedeSign, acest echilibru este dat de utilizarea unui pavaj care imită piatra, cu elemente geometrice neregulate, și un tip de pardoseală din lemn compozit.  


2. Alege culori naturale

Nimic mai simplu de înțeles. Nuanțele de bej, maron, crem, ocru, verde sau bleu ne induc o stare bună pentru că le asociem cu elemente din natură, de la pământ și vegetație, până la cer și apă.

Poți opta pentru obiecte de mobilier mare așa cum este setul de masă cu colțar, din metal și ratan sintetic, din proiectul DedeSign, pentru un efect cât mai pronunțat. 


3. Folosește materiale naturale

Lemn, piatră sau metal. Poți opta, de exemplu, pentru alei pavate cu piatră, structuri din lemn și piese de mobilier de grădină din lemn ori metal. Decorarea grădinii cu vase ceramice este în egală măsură o opțiune.

În conceputul DedeSign propus, setul de mobilier mare a fost completat cu scaune de grădină de tip balansoar într-o notă similară.  

4. Plante, multe plante

Feng Shui pune în valoare frumusețea naturii astfel că într-un spațiu inspirat de acest concept, nu-și găsesc loc prea multe obiecte de decor. Plantele însă sunt la loc de cinste. Folosește cât mai multe și amplasează-le după specie, culoare sau înălțime. Și preferințe.

Dedesign a ales un mix de plante conifere, ferigă și coșuri pentru ghivece suspendate din metal și fibră de cocos. Dacă spațiul se pretează, poți accentua dimensiunea naturală cu ajutorului unui gazon, fie el și artificial. 


5. Vânt (Feng) și apă (Shui)

,,Feng Shui” se traduce prin ,,vânt și apă”, aceste două elemente simbolizând sursa vieții în tradiția chinezească. Astfel, într-un spațiu inspirat de această filozofie, e necesară o sursă de apă.

Poți opta, de exemplu, pentru o fântănă arteziană sau o instalație de apă. Cu atât mai mult cu cât spațiul este deja structurat pe zone geometrice, pentru că astfel vei atenua asprimea formelor regulate și vei crea un echilibru vizual. 

O piscină gonflabilă de tip jacuzzi, ca aceea folosită în proiect, este ideală, dar sunt soluții și pentru spații mai puțin generoase și versatile. 

6. Surse de lumină blândă

Lumina este esențială indiferent de spațiul pe care îl amenajezi, dar mai ales într-unul de inspirație Feng Shui, concept al cărui element caracteristic este focul. Sursele de iluminat trebuie alese cu atenție pentru a putea menține atmosfera de liniște și pace și pe parcursul serii.

Poți utiliza lămpi solare, proiectoare pentru a accentua anumite zone sau elemente, suspensii de exterior sau instalații. Același efect îl poți crea și cu ajutorul unui grătar sau al unui încălzitor pentru terasă

7. Simplu și cât mai aerisit

Evită aglomerarea de obiecte, plante, culori sau texturi. Pot crea senzația de stres, oboseală sau neliniște, iar tu cauți exact opusul.

DedeSign este un proiect DEDEMAN și reprezintă asistentul virtual pe care îți dorești să-l consulți când îți amenajezi locuința.

O prezență discretă, DedeSign îți oferă sugestii și sfaturi concrete, te pune la curent cu noile trenduri în design și îți oferă concepte integrate ce te pot inspira astfel încât să-ți transformi încăperile locuinței sau grădina în spații care te reprezintă pe tine și pe cei dragi.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult