Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Logica caftului politic

„Avem documente care arată că tovarășa e spioancă, da nu putem să vi le arătăm, că e secrete”.

Aceasta este fraza din anii `50 la care s-ar putea reduce gestul președintelui Iohannis, încadrat de zvonistica mediatică din ultimele zile, de a refuza fără niciun fel de motivație pe dna Sevil Shhaideh.

Cel puțin două sunt efectele cât se poate de nocive ale actului dlui Iohannis pentru civilizația politică și umană din România.

Unu: a fost respins, repet, fără nicio motivație, un candidat femeie, minoritar etnic și religios, la funcția de prim-ministru. Asta poate alimenta considerabil curentele xenofobe și intolerante din societatea românească.

Doi: după 26 de ani de la căderea dictaturii comuniste, avem din partea șefului statului român o hotărâre discreționară, de bun-plac, pe care nu o justifică și nu o explică nimănui. Dl Iohannis nu-i bagă în seamă pe alegători, așa cum nu-i băga în seamă Victor Ponta acum 2 ani.

Logica arată că, dacă președintele Iohannis ar fi avut un argument consistent împotriva numirii dnei Shhaideh, l-ar fi expus public, pentru că era o lovitură directă la adresa susținătorului doamnei, Liviu Dragnea.

Tot logic, acțiunea dlui Iohannis nu are sens să se oprească aici. Dacă PSD și ALDE i-ar înainta un alt candidat și dl Iohannis nu l-ar refuza și pe acesta, atunci cu ce s-ar alege din toată vânzoleala? Cu „triumful” că n-a lăsat o femeie fără imagine publică să intre în Palatul Victoria?

Prin urmare, ce relatează dl Tăriceanu, că dl Iohannis ar fi anunțat un război total cu PSD încă înainte de nominalizarea dnei Shhaideh, nu știu dacă e adevărat dar, iarăși, e logic. Dl președinte vrea poziția de lider al opoziției anti PSD, pentru care concurează cu liderii PNL, USR și cu Traian Băsescu. Ce dorește să înțeleagă viitorii alegători și să capitalizeze d-sa în prezidențialele din 2019? Că președintele Iohannis a făcut totul ca să împiedice accesul PSD la guvernare.

Prin urmare, se conturează o încăierare, un caft politic de uzură, întins pe luni, poate ani, între dl Iohannis și coaliția PSD-ALDE.

Pe care nu se poate ști cine îl va câștiga, sigur e doar cine va pierde...

Știți dumneavoastră.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult