Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Long Live The Bat! Ce a câștigat lumea în 80 de ani de Batman

Batman

Sunt un copil mare și refuz să mă maturizez. Mă agăț de povești și fantezii, imaginându-mă în aventuri fantastice cu supereroi, răufăcători, extratereștri, nave spațiale și săbii laser, conflicte interplanetare, dispute ideologice într-o luptă permanentă între bine și rău. Înfruntări în care umanitatea ne este testată în cele mai complexe moduri. Și în care suntem obligați să ne evaluăm constant condiția, să ne extindem hotarele minții și la finalul lor să ne găsim liniștea sufletească.

O să vă fac o confesiune. Vreau să fiu Batman. Sau Magneto. Sau Luke Skywalker. Câteodată îmi doresc să fiu Paul Atreidis și să încalec un vierme de nisip uriaș în deșertul de pe Arrakis. De când mi-au picat în mână basmele lui Petre Ispirescu sau primele pagini colorate ale benzilor desenate m-am îndrăgostit iremediabil fără să-mi doresc vreodată vreun remediu. Am fost cucerit de harul remarcabil cu care au fost înzestrați creatorii personajelor, i-am invidiat, următorul pas perfect firesc fiind admirația profundă.

Oamenii au nevoie de exemple dramatice pentru a fi treziți din apatie. Cine nu are eroi sau simboluri, cine nu are simțul umorului și implicit pe cel al ridicolului, nu cred că își poate găsi busola morală, conștiința de sine și locul în societate. Fără repere și modele nu poți spera la ceva mai presus de propria persoană și limitările sale naturale.

Prea lungă introducerea, însă am intenționat să explic în linii mari, sub rezerva subiectivismului specific fiecărui individ, influența poveștilor în viața mea.

Bob Kane și Bill Finger au făcut parte din pionierii epocii de aur a supereroilor. În 1939 în numărul 27 al revistei Detective Comics publicată în luna mai, au prezentat lumii un nou personaj. Bruce Wayne, un fel de Peter Pan modern înarmat cu fonduri nelimitate, moștenitor al unui imperiu financiar nesfârșit în timpul zilei și care noaptea îmbracă un costum menit să inspire frica în nelegiuiții orașului Gotham, antrenat până la vârful condiției fizice umane, și purtând lupte „epice” cu poate cea mai complexă rețea de răufăcători din istoria benzilor desenate, inegalabilă din punctul meu de vedere. Cu bârlogul său secret în peșterile de sub conacul uriaș, dezvoltând cele mai sofisticate dispozitive, cu cel mai grozav mijloc de transport conceput, Batmobilul, "The World Greatest Detective" a întâlnit aproape orice scenariu imaginat și aproape de fiecare dată a ieșit câștigător. Bob Kane l-a plăsmuit pe Batman să fie un răzbunător cu un simț incoruptibil al moralității, iar Bill Finger a adăugat personalitatii sale abilități formidabile de detectiv minuțios și tipicar.

Timp de 80 de ani Batman a reprezentat un simbol al determinării, curajului și dreptății pentru nenumărate generații. Aproape un secol a fost reprezentat în toate formele de divertisment posibile. Benzi desenate, filme, animații, jocuri video, jucării sau orice alt produs pe care și-l poate imagina cineva, "The Dark Knight" a fost prezent în viețile noastre. Alături de Superman este poate cel mai popular supererou din întreg arsenalul ce populează paginile cărților și ecranele. În cei 80 de ani de publicare din "Utility Belt"-ul său au ieșit aventuri excepționale scrise de oameni care au marcat istoria divertismentului mondial.

Batman a fost, este și va fi ani mulți în viitor răspunsul natural la o societate disfuncțională unde disoluția autorităților, anarhia, crima organizată reprezintă realități ale oricărui univers autentic sau imaginar. Vigilantismul fiind singura replică viabilă la provocările unei clase superioare de răufăcători.

Protagonistul nostru a fost creat să fie un siguratic obsedat de organizare, fiind pregătit pentru orice scenariu posibil, cu un plan pentru orice situație și cu un alt plan care să-l asigure pe cel inițial. Pentru a acoperi un spectru mai larg de cititori și acțiunea să fie ușor digerabilă și pentru tineri, familia Batman, cu Alfred Pennyworth în rol de tată surogat și confident și comisarul de poliție Jim Gordon, singurul aliat din partea autorităților din Gotham, a primit noi membri. Patru Robin diferiți în perioade diferite, Batgirl, Nightwing, Catwoman, Batwoman, Bat-Hound, fiecare dintre ei antrenați la cel mai înalt nivel și completări ale personalității liderului lor. Fiecare dintre ei pregătiți să fie vocea rațiunii și stavilă furiei involuntare bine camuflată de obicei.

Atunci însă când amenințările au devenit intergalactice, iar de unul singur chiar și formidabilul Batman ar fi fost depășit de vizitatori de pe alte planete cu puteri greu de înțeles, cei care au contribuit de-a lungul istoriei la universul DC Comics, i-au dat o mână de ajutor Cavalerului Întunecat aducându-i alături o echipă extraordinară să-i acopere spatele. Cu personaje precum Superman, Wonder Woman, Green Lantern, The Flash, Aquaman, Martian Manhunter, Cyborg și mulți, mulți alții, "The Justice League" devine o forță universală a binelui, un egal pentru orice adversar cu putință.

În timpurile moderne, când cititorii au devenit mult mai sofisticați și pretențioși, subiectele creatorilor de comic book-uri au devenit mai complexe, adevărate provocări psihologice pline de întrebări existențiale, brutalitate și în același timp finețe în interpretarea stărilor de fapt. Începând cu originea personajului, martor la asasinarea părinților săi în "Crime Alley" la numai 8 ani, și singura constantă în cei 80 de ani de publicare, Batman a fost scris și desenat în nenumărate ipostaze, în diferite realități alternative, de mulți artiști geniali care au îmbogățit istoria DC Comics, inițial National Publications, la momentul respectiv cea mai influentă publicație din industrie și prima în topul vânzărilor din nișă. Nu o să insist cu numele sau datele lansării benzilor desenate considerate definitorii, fanii Batman fiind deja familiarizați în amănunt cu ele, iar celor mai puțin interesați nu le vor stârni nicio emoție sau curiozitate. Sunt însă câteva aventuri epice, cărți și filme, care au devenit studiu de caz și vor rămâne moștenire infinit valoroasă generațiilor următoare. Serialul de animație "Batman Animated Series" a debutat în 1992, a fost prima animație din universul DC, a durat până în 1995 și a fost câștigătorul a patru premii Emmy. Primul Oscar obținut de un film de gen a fost atribuit în 2009 postmortem lui Heath Ledger pentru transpunerea legendară din filmul Dark Knight a adversarului tradițional, bizarul, ilogicul The Joker. Cel mai periculos și surprinzător adversar al lui Batman. Imaginea în oglindă a eroului nostru. Este aproape unanim considerată cea mai bună interpretare din istoria filmelor cu supereroi a unui personaj negativ. Fiecare scenă în care apare este perfectă. 

"The Dark Knight" a înfruntat zei, nemuritori, răufăcători feluriți, chiar și prieteni cazuți pradă controlului minții, șantajului infam sau ispitelor viclene, se înfruntă constant pe sine într-un conflict intern greu de dezamorsat fără să se compromită moral și a supraviețuit 80 de ani să povestească întâmplările. Abilitățile lui l-au făcut unul dintre cei mai împliniți și complicați eroi din universul său. Batman este eroul umanității care va dăinui peste timp, iar Bob Kane, creatorul personajului, a livrat lumii o moștenire colosală pentru care a primit în 2005, postmortem, o stea pe Hollywood Walk of Fame. "The Bat Signal" va străpunge cerul Gothamului și atmosfera planetei, va ajunge până la cele mai îndepărtate stele ale universului și va rămâne aprins până când, variantă puțin probabilă, lumea nu va mai avea nevoie de Batman. Eu consider călătoria sa doar la început de drum.

Pe 21 Septembrie se celebrează la nivel mondial Batman Day. Nu mi-aș fi iertat să las să treacă momentul fără să îl consemnez în vreun fel. Fără să îl onorez un pic jenat și nesigur. Lui Batman îi sunt dator cu emoții, cu învățături, cu lecții importante de moralitate și povești de viață. Este supereroul de care mă simt cel mai atașat. Întruchipează pe deplin natura umană, imperfectă, brutală, sălbatică. Completată armonios de stoicism, ingeniozitate, subtilitate, tact și stăpânire de sine.

Voi continua să sper într-o lume mai bună. Iar în momentele în care îmi voi rătăci pașii în maratonul supraviețurii din viața reală și mă voi simți descurajat, mă voi refugia în lumea lui Batman, acolo unde de multe ori lucrurile au mai mult sens. Unde speranța poartă costum negru de liliac și mantie cu care să poți zbura.

Long Live The Bat!

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Si cand te gandesti ca actuala pandemie are ca sursa de origine tocmai liliacul...
  • Like 0
 • "The thought of a world without Batman was unacceptable... so I decided to make a new one."
  • Like 0
  • @ Jonn Jonzz
   Oli check icon
   Amanda (The Wall) Waller. Înspăimântător personaj. I like her.
   • Like 1


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult