Foto: Guliver/Getty Images
Stan Lee, arhitectul unei lumi întregi, în semnificația cea mai serioasă a cuvântului, a murit. După 95 de ani de călătorie în lumea reală, a făcut primul pas spre nemurire. A scos penița lui fermecată și a desenat primul lui „panel” despre viața de după moarte. Bănuiesc că s-a desenat pe el însuși prezidând o adunare a tuturor spiritelor tinere care au umblat vreodată pământul, universul Marvel și chiar cel creat de concurența permanentă, DC Comics. Postură în care l-am văzut exuberant de multe ori și pe care o iubea.
Prima cărămidă a imperiului de multe miliarde de dolari a pus-o în 1939 la Timely Comics devenită între timp Marvel Comics. Prima „bulă cu text” semnată de Stanley Martin Lieber (numele său real) a fost așezată peste desenele lui Joe Simon reprezentându-l pe Captain America, boy scout-ul american cu moralitate și conduită perfecte.
Nebunia lui contagioasă a reușit să-i aducă aproape pe Jack Kirby și Steve Ditko, artiști geniali la rândul lor, cu ajutorul cărora a reușit să creeze cam toate personajele care iși trăiesc acum la cinema sau tv o nouă epocă de aur. Geniul milionar playboy filantrop, Tony Stark complex și controvesat, incredibilul Hulk și expertul în radiații gamma Bruce Banner într-un joc permanent de-a Jekyll și Hyde, zeul tunetului însuși, Thor, cu al său magic Mjolnir, Doctor Steven Strange vrăjitorul suprem, neînfricatul Daredevil sunt doar câteva personaje fabuloase plăsmuite de mințile lor extraordinare. Fantastic Four, prima coaliție a eroilor Marvel împotriva unor forțe de neimaginat care amenințau însăși existența speciei, X-Men o metaforă a diversității etnice, sociale, culturale împotriva stereotipurilor și a discriminării, Avengers etichetați drept Earth Mightiest Heroes ducând luptele pe care niciun erou nu le putea câștiga pe cont propriu. Personaje, titluri, idei care au devenit cultură populară remodelând concepția de bine și rău, viață și mortalitate, vulnerabilitate și eroism.
Stan Lee a reinventat supereroii. Le-a completat personalitățile cu dificultăți ale vieții reale, cu trăiri, emoții, griji umane, cu probleme de adaptare în cercuri sociale normale. Ce curaj formidabil să aduci în prim plan un tânăr Peter Parker nesigur și naiv și să-l descrii în așa fel încât, indiferent de vârstă, toții cititorii să poată empatiza cu el. Spider Man, vecinul nostru prietenos, este cu siguranță copilul cel mai iubit al sau. Prin el viața personală a supereroilor a devenit la fel de interesantă ca cea de luptă împotriva răului. A avut acest fler grozav de a umaniza niște caractere altfel aproape indestructibile. Da, la Superman mă refer, vedeta DC Comics, care prin invulnerabilitatea sa devenise cel mai banal supererou.
Îți mulțumesc, Stan Lee, pentru minunații fiori, uriașele emoții pe care mi le-ai oferit în paginile fiecărei reviste citite pe nerăsuflate.
Problemă identificată de altfel de cei care-l scriau la momentul respectiv și remediată prin adăugarea unei serii de fragilități redându-i exact umanitatea inventată de maestrul Lee. Societatea își dorea personaje cu care să se poată identifica, căutăm încă asta, iar Stan Lee a livrat întocmai.
Cei care acum scriu și desenează fabulos noile povești ale eroilor inventați de el i-au căutat în permanență aprobarea, validându-și astfel munca de creație și consolidându-și poziția în fața cititorilor din ce în ce mai pretențioși de comic book-uri. Kevin Feige, patriarhul Marvel Cinematic Univers, început în 2008 și continuat și astăzi cu succes, a reinventat la rândul său industria cinematografică cu idea de fir narativ interconectat, personaje complicate, eterogene, aduse împreună pe ecrane spre a noastră încântare. L-a avut alături pe Stan Lee în toate demersurile creative pe care le-a întreprins și s-a bucurat de sfaturile sale prețioase în abordarea acțiunilor eroilor noștri preferați. Au născocit împreună cele mai haiose și pline de substanță cameo-uri din lumea Hollywood ului. Și noi ne-am bucurat de fiecare dată să-l revedem presărând sare și piper peste o masă deja plină de arome eroice.
Stan Lee își face ieșirea triumfală din viața noastră și intră astăzi în legendă. A născut și a întreținut o văpaie colosală, o lume în care totul este posibil, unde oricine poate deveni un supererou. Un curent puțin popular în 1930 devenit astăzi cultură mondială cu implicații în viețile tuturor visătorilor din lumea largă. A hrănit milioane de minți cu fanteziile sale, a ridicat o ștacheta la care scriitorii moderni de comic book-uri pot doar spera. Aici, printre muritori, și-a câștigat locul în Hall of Fame. Sunt convins că va inventa ceva și acolo unde e acum, ceva care să-l facă la fel de iubit și în stratosferă. Carisma lui va dăinui o veșnicie. Creațiile sale îi vor simți lipsa și îl vor sărbători în următoarele lor aventuri incredibile.
Bănuiesc că și o singură persoană poate face diferența. Așa-i plăcea să creadă. Pe mine m-a convins. Îți mulțumesc, Stan Lee, pentru minunații fiori, uriașele emoții pe care mi le-ai oferit în paginile fiecărei reviste citite pe nerăsuflate.
Să te odihnești în pace!
Excelsior, Maestre!
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.