Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Lovitura fulgerătoare a lui Marcel din Buzău la Bursa din Toronto

Miner dolar

Foto: Profimedia Images

Sună ca un remake dâmbovițean după „Lupul de pe Wall Street”: Marcel Ciolacu a manipulat Bursa din Toronto (sic!) ca să câștige milioane de dolari.

Da, în esență, asta acuză azi opoziția, după anunțarea verdictului pozitiv pentru România: că Marcel Ciolacu, prin declarațiile lui în formă continuată privind eșecul și despăgubirile pe care ar fi trebuit chipurile să le plătim, a manipulat intenționat Bursa din Toronto ca să câștige milioane de dolari.

Inițial am râs, imaginându-mi-l pe Marcel Ciolacu cum, în nopțile cu lună plină, se transformă. Din magazionerul bonom, cu creion chimic după ureche, devine un ninja al finanțelor mondiale, care speculează bursele cu aceeași dexteritate cu care dă cu cardul în bancomat Mihai Tudose.

Apoi, ca în orice conspirație bună, am găsit nenumărate declarații, acțiuni, coincidențe stranii care arătau cum afirmațiile lui Marcel Ciolacu au adus companiei canadiene la bursă încă 300 de milioane de dolari. În sfârșit, mi-am zis, avem un premier ale cărui cuvinte valorează greutatea lor în aur.

Este cert că „anunțul” lui Marcel Ciolacu referitor la iminenta pierdere a procesului și la despăgubirile „de 2 miliarde de dolari” pe care le vom plăti a dublat acțiunile Gabriel Resources. Aprecierea acțiunilor companiei canadiene a început a doua zi după prima declarație a premierului român și a continuat toată luna, întrucât dl. Ciolacu a ținut-o gaia-mațu cu pierderea procesului și „facturile” pe care el trebuie să le plătească. Cu o zi înainte de anunțarea verdictului, autoritatea de reglementare din Canada a trebuit să oprească de la tranzacționare acțiunile Gabriel Resources, ajunse la un maxim neașteptat.

Nu există în acest moment date că Marcel Ciolacu sau apropiați de-ai săi au beneficiat de pe urma acestei creșteri a prețului acțiunilor.

Ceea ce ne duce la scenariul 2: prostia și populismul.

E „doar” o prostie cât Palatul Victoria ca, din calitate de premier, să anunți pierderea unui proces înainte de anunțarea unei decizii oficiale, subminând eforturile echipelor de avocați care se băteau la Washington pentru interesele României.

E însă o ticăloșie fără seamăn să isterizezi populația timp de o lună cu amenințarea unor facturi de miliarde de dolari, „cât bugetul Sănătății”, pe care ar fi trebuit să le plătim cu toții către compania canadiană.

De ce a făcut asta Marcel Ciolacu? Explicația cea mai simplă e că dintr-un populism rudimentar pe care-l vedem atât de des la politicienii mici specialiști doar în aruncarea vinii. Oamenii aceștia nu sunt în stare să facă nimic, în schimb sunt mari specialiști în pasarea răspunderii. Probabil că „cineva”, un consigliere, i-a spus că de la Washington va veni o decizie negativă, prin urmare Marcel Ciolacu a făcut ce știe mai bine: a activat toată propaganda de partid și de stat pentru a identifica responsabilii de eșec în altă parte. Decizia pozitivă l-a făcut pe Marcel Ciolacu „să reacționeze” cu o frază de un umor nebun: „Am câștigat procesul Roșia Montană!!! Ne-am luptat pentru România pentru că era nedrept ca fiecare salariat și pensionar al acestei țări să fie penalizat pentru ticăloșia unor antiromâni!”

Deci după ce o lună de zile M. Ciolacu ne-a scos din minți cu iminenta înfrângere, casa de avocatură M. Ciolacu ne anunță că ne-a adus o victorie imensă după ce „s-a luptat” eroic pentru România.

În realitate, singura luptă pe care o duce „românul” Marcel Ciolacu este cu propriul cap, umflat peste măsură în ultima vreme. Lui Marcel Ciolacu i s-a umflat capul nu din cauza creierului prea mare, ci pentru că diverși consiglieri au pompat în el ca-ntr-un balon cu aer cald iluzia că-l vor face președinte al României. De aceea, M. Ciolacu este disperat să anunțe „victorii” pentru electorat, chiar dacă ele le aparțin unor avocați care au învățat ceva carte și care știu meserie.

Acum câteva zile, în plină criză de populism, M. Ciolacu se arăta dispus chiar să facă un referendum ca să știe dacă „românii” vor sau nu exploatarea aurului de la Roșia Montană. Până să afle părerea românilor, aș fi foarte curios ce-ar ieși dacă și-ar aplica lui însuși acest referendum. Ar ieși un nou episod de „Cascadorii râsului,” precum cel oferit acum un deceniu de Victor Ponta care „în calitate de premier” a votat pentru extragerea aurului, iar „în calitate de deputat” împotrivă.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Da, par niște povești 'nemuritoare' - Ciolacu, spaima burselor de valori. Însă, cine ar avea curajul să pună pariu pe tot ce are mai scump, că Marceluș al nostru nu are o lucratură aranjată în toată chestia asta? Adică, ce-ar fi să aflam că lui Ciolacu i s-a depus într-un cont Elvețian, 10% din cat crește la bursă acțiunile firmei Canadiene. Și poate Marcel nici n-a fost inițiatorul acestei șmecherii.
  • Like 1
 • RazvanP check icon
  https://economie.hotnews.ro/stiri-finante-26965350-companie-romaneasca-care-detine-actiuni-gabriel-resources-cade-peste-12-luni-dimineata-dupa-victoria-romaniei-dosarul-rosia-montana.htm
  Acum par să se explice anumite iritări politice...
  Desigur, întrebarea "de ce ai deține, ca român, acțiuni la o companie care vrea să profite de pe urma României și românilor?" este doar "putinism", știu..
  • Like 1
 • M a distrat articolul. Ciolacu, daca vrea sa faca un referendum si daca vrea sa se si afirme ca salvator al acestei tari, mai bine ar face unul pentru justitie, să schimbe ce trebuie schimbat ca sa nu mai existe atata coruptie și mizerie in sistem. Ar recupera multi bani daca justitia din tara asta ar functiona. Iar Drula ar câștiga mult mai mult in ochii nostri daca ne ar transmite niste mesaje constructive, ne ar spune ce vrea sa schimbe, ce poate face pentru noi. Pana acum n am vazut decat barfe. Dl Negruțiu, poate ii invitați la tv și îi întrebați dvs in numele nostru.
  • Like 0
 • "romanul" Marcel Ciolacu.
  - De ce intre ghilimele? Stii ceva anume? E adevarat ce se spune prin targ?
  • Like 1
 • CC check icon
  Degeaba, boborul tot pe opoziție va da vina. Nu pe Victor Ponta, actual “consigliere” al lui Ciolacu, care ca prim ministru a aprobat exploatarea, iar ca deputat a votat împotrivă. Un popor prost și needucat își merită soarta. Îmi pare rău, dar asta este.
  De aceea “Vom fi iarăși ce-am fost și mai mult decât atât”: ultimii
  • Like 5
  • @ CC
   RazvanP check icon
   O fi poporul "prost și needucat" (doar în viziunea unora care se cred altă specie) dar vede clar în spatele teatrului și istericalelor de Dl. Goe.
   Indiferent dacă au fost sau nu manevre bursiere reacția lui Drulă a fost complet infantilă și îndreptată împotriva intereselor României, în primul rând.
   Să presupunem prin absurd că respectiva instanță decide să anuleze decizia și să dea câștig de cauză RMGC-ului.
   Își asumă Goe Drulă vina și plata despăgubirilor?
   Evident că nu, din contră!
   • Like 1
  • @ RazvanP
   CC check icon
   Declarații infantile și îndreptate împotriva intereselor României au fost cele făcute de Ciolacu, prietene. Când echipe de avocați se luptă pentru tine, iar tu, cu o săptămână înainte de pronunțarea sentinței de declari practic vinovat, riști sa compromiți toată munca acelor oameni . Acum înțelegi ?
   • Like 5
  • @ CC
   CC check icon
   Asta se întâmplă când ai ca prim ministru un individ care ar trebui într-o societate normală să fie cel mult portar de șantier.
   • Like 4
  • @ CC
   CC check icon
   Asta se întâmplă când ai ca prim ministru un individ care ar trebui într-o societate normală să fie cel mult portar de șantier.
   • Like 3
  • @ CC
   RazvanP check icon
   "prietene", "procesul" respectiv nu ar fi trebuit să aibă loc. Un STAT care se respectă decide SINGUR ce face cu resursele sale.
   • Like 1
  • @ RazvanP
   Cum este îndreptată împotriva României? Drulă a criticat faptul că Ciolacu s-a antepronuntaț că vom pierde și astfel declarațiile sale din calitatea de PM al României au fost de natură să influențeze rezultatele la bursă. Nu a vorbit nimeni că este rău că am câștigat, și nici dacă se constată că Ciolacul a făcut declarațiile cu intenție nu are nici o importanță în arbitrajul încheiat.
   • Like 0
  • @ RazvanP
   Cum a fost declarația lui Drulă împotriva intereselor României? Dacă Ciolacu s-a antepronuntaț că vom pierde intenționat pentru a manipula bursa nu are nici o legătură cu arbitrajul încheiat și nu îl poate afecta. Îl poate afecta doar pe Ciolacul dacă s-ar dovedi adevărată acuzația.
   • Like 0
  • @ RazvanP
   Dan check icon
   Postacul putincurist strikes again. Nu știai cum să o dai pe după cireș cu suveranismul, fără să fie evident că modelul tău de „stat” care „decide singur” e rusia, nu-i așa?
   Parcă ți-am explicat că strofocările voastre n-au șanse pe „Republica”, dar ncsf, fraierul insistă.
   • Like 3
  • @ Dan
   RazvanP check icon
   Iar au apărut maimuțele mononeuronale...
   • Like 1
  • @ RazvanP
   Dan check icon
   După ce că ești orc, ești și nesimțit. Nu e de mirare, pentru un susținător al genocidului în Ucraina.
   • Like 2
  • @ Dan
   RazvanP check icon
   Când simți nevoia să-ți arăți prin onomatopee apartenența la regnul simian e cam deplasat să țipi la cel care-ți indică familia taxonomică. Pe de altă parte țipetele necontrolate și incapacitatea de a înțelege limbajul articulat SUNT caracteristici ale speciilor de primate neevoluate, deci ar fi deplasat să mă deranjeze astfel de manifestări.
   Păcat de articole, though...
   • Like 0
  • @ RazvanP
   Dan check icon
   Voi, orcii, intrați pe „Republica” doar ca să înjurați autorii sau pe cititorii fideli, așa că mai ușor cu „țipatul” și „țipetele necontrolate”. Posibil însă ca nivelul redus de cunoaștere al limbii române să vă îndrepte spre astfel de exprimări, care nu sunt întâlnite în limbajul curent al românilor (nu mai zic de „regnul simian” și alte perle de inteligență).
   P.S. Ca, de obicei, nu aveți niciunul tupeul să dezmințiți că sunteți putincuriști, pentru că asta e evident din sutele de comentarii cu care tot continuați să poluați acest site.
   • Like 3
 • RazvanP check icon
  Până una alta cei care au mușcat momeala și pică total de fraieri sunt "salvatorii"!
  În cel mai bun caz vor fi etichetați drept "ofticoși", în cel mai rău, dacă i-ar duce capul pe ciolaci, drept direct interesați...
  Nu știu dacă ciolacul joacă la Bursă dar despre drulău s-a dus vorba că da.
  USR-ul a ratat azi "o bună ocazie de a tăcea", vorba unui clasic (o mai fi în viață?)
  Sigur, în bula lor de fanatici vor fi lăudați dar în rest nimeni nu agreează un "party-pooper*!
  Mai ales când miza este uriașă PENTRU ROMÂNIA, nu pentru Marcelino pe persoană fizică!
  Singura chestie care va rămâne în mentalul colectiv va fi impresia, indiferent dacă reală sau nu, că Drulă mai degrabă ar fi fost fericit să vadă România pierzând...
  • Like 2
  • @ RazvanP
   CC check icon
   “Boborul” dixit
   • Like 0
  • @ RazvanP
   Dan check icon
   Singurii care vor pierzania României sunteți voi, rușii.
   • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult