Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Lucian Șova, ministrul Comunicațiilor, vorbește de scăderi salariale după „revoluția fiscală”: Noile prevederi ar genera o pierdere de 4% în mediul IT scutit de impozit

Lucian Șova

(Foto: Inquam Photos / Alexandra Pandrea)

Ministrul Comunicațiilor și Societății Informaționale, Lucian Șova, a vorbit de scăderi de salarii în mediul IT după recentele modificări ale Codului fiscal, fiind astfel primul membru al Cabinetului Tudose care a admis că vor exista astfel de situații. 

Șova a spus la un eveniment de specialitate dedicat sectorului digital că Ministerul Comunicațiilor nu a fost avizator pe modificările la Codul Fiscal. 

„Dincolo de solidaritatea guvernamentală de care trebuie să dau dovadă, de regulă excepțiile generează excepții, cum ar fi excepția de a fi scutiți pe impozit cei care lucrează în domeniul IT&C. Din această perspectivă, Ministerul Comunicațiilor nu a fost avizator pe proiectul de modificare a Codului Fiscal. Ca să vin în completare pe acest aspect, vreau să spun câteva lucruri pe ceea ce avem noi ca responsabilitate. Repet, ministerul nu a avizat și nu a contribuit la Codul Fiscal. Știu că ceea ce era bun nu s-a schimbat, iar scutirea pe impozit pentru cei care lucrează în domeniul IT&C se păstrează (...) Modificarea Codului Fiscal pentru mediul IT scutit de impozit ar genera o pierdere de 4%. Cred că din perspectiva ministrului Comunicațiilor este un subiect asupra căruia trebuie să privesc, dar este o chestiune de fiscalitate. Sectorul IT&C trebuie să aibă o participare, o contribuție de 10% în PIB, și trebuie încurajat nu numai prin scutiri fiscale, ci prin reglementări mai încurajatoare care ar fi mai mult importante decât cele patru procente pe care probabil le pierd cei care lucrează în domeniu și beneficiază de scutiri fiscale", a spus Lucian Șova, citat de Agerpres.

În plus, ministrul Comunicațiilor a precizat că a fost elaborat un ordin prin care vor fi scutiți de impozit și cei care produc programe software și fără a avea studii superioare.

„Mai mult, am elaborat un ordin care să aducă sub incidența scutirii de impozit și pe cei care lucrează în producerea de programe software și fără a avea studii superioare. Din acest punct de vedere, există niște rezerve din partea partenerilor avizatori — Ministerul Învățământului și Ministerul Finanțelor — care își exprimă suspiciuni cum că aceștia s-ar putea bucura de scutirea de impozit fără a-și termina studiile universitare. Trebuie să imaginăm o formulă în care monitorizăm ca activitățile universitare să fie făcute de o manieră cât mai atentă. În acest sens, stau de vorbă și cu gardienii banului public și ai resurselor bugetare, iar acolo o serie de lucruri se pun altfel", a afirmat Lucian Șova.

Liviu Dragnea a anunțat duminică, la cinci zile de la aprobarea „revoluției fiscale”, că Executivul condus de Mihai Tudose va veni cu mai multe propuneri pentru a rezolva problema salariilor din industria IT, astfel încât angajații din acest domeniu să rămână în continuare cu impozit zero pe venit.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Leo70 check icon
    Ministrul Sova habar nu are ce se intampla cu mediul IT. A inventat pe loc acel 4% care a fost preluat de TOATE televiziunile.
    "Revolutia fiscala"duce la scaderea netului programatorilor cu 6.55%, in conditiile in care angajatorul pastreaza acelasi fond de salarii. Pentru a compensa scaderea salariului net, angajatorul ar trebui sa-si creasca cheltuielile salariale cu 7% .
    • Like 0


Îți recomandăm

Statuie mască

„Primul lucru care contează atunci când faci o donație este ca gestul respectiv să te facă să te simți că ai făcut cu adevărat o faptă bună. Dacă cauza respectivă reușește să te facă să te simți ca un mic erou, te face să te simți bine că ai ajutat, reușește să te facă donezi”, spune Nicoleta Deliu.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult