Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Lucian Șova, ministrul Comunicațiilor, vorbește de scăderi salariale după „revoluția fiscală”: Noile prevederi ar genera o pierdere de 4% în mediul IT scutit de impozit

Lucian Șova

(Foto: Inquam Photos / Alexandra Pandrea)

Ministrul Comunicațiilor și Societății Informaționale, Lucian Șova, a vorbit de scăderi de salarii în mediul IT după recentele modificări ale Codului fiscal, fiind astfel primul membru al Cabinetului Tudose care a admis că vor exista astfel de situații. 

Șova a spus la un eveniment de specialitate dedicat sectorului digital că Ministerul Comunicațiilor nu a fost avizator pe modificările la Codul Fiscal. 

„Dincolo de solidaritatea guvernamentală de care trebuie să dau dovadă, de regulă excepțiile generează excepții, cum ar fi excepția de a fi scutiți pe impozit cei care lucrează în domeniul IT&C. Din această perspectivă, Ministerul Comunicațiilor nu a fost avizator pe proiectul de modificare a Codului Fiscal. Ca să vin în completare pe acest aspect, vreau să spun câteva lucruri pe ceea ce avem noi ca responsabilitate. Repet, ministerul nu a avizat și nu a contribuit la Codul Fiscal. Știu că ceea ce era bun nu s-a schimbat, iar scutirea pe impozit pentru cei care lucrează în domeniul IT&C se păstrează (...) Modificarea Codului Fiscal pentru mediul IT scutit de impozit ar genera o pierdere de 4%. Cred că din perspectiva ministrului Comunicațiilor este un subiect asupra căruia trebuie să privesc, dar este o chestiune de fiscalitate. Sectorul IT&C trebuie să aibă o participare, o contribuție de 10% în PIB, și trebuie încurajat nu numai prin scutiri fiscale, ci prin reglementări mai încurajatoare care ar fi mai mult importante decât cele patru procente pe care probabil le pierd cei care lucrează în domeniu și beneficiază de scutiri fiscale", a spus Lucian Șova, citat de Agerpres.

În plus, ministrul Comunicațiilor a precizat că a fost elaborat un ordin prin care vor fi scutiți de impozit și cei care produc programe software și fără a avea studii superioare.

„Mai mult, am elaborat un ordin care să aducă sub incidența scutirii de impozit și pe cei care lucrează în producerea de programe software și fără a avea studii superioare. Din acest punct de vedere, există niște rezerve din partea partenerilor avizatori — Ministerul Învățământului și Ministerul Finanțelor — care își exprimă suspiciuni cum că aceștia s-ar putea bucura de scutirea de impozit fără a-și termina studiile universitare. Trebuie să imaginăm o formulă în care monitorizăm ca activitățile universitare să fie făcute de o manieră cât mai atentă. În acest sens, stau de vorbă și cu gardienii banului public și ai resurselor bugetare, iar acolo o serie de lucruri se pun altfel", a afirmat Lucian Șova.

Liviu Dragnea a anunțat duminică, la cinci zile de la aprobarea „revoluției fiscale”, că Executivul condus de Mihai Tudose va veni cu mai multe propuneri pentru a rezolva problema salariilor din industria IT, astfel încât angajații din acest domeniu să rămână în continuare cu impozit zero pe venit.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Leo70 check icon
    Ministrul Sova habar nu are ce se intampla cu mediul IT. A inventat pe loc acel 4% care a fost preluat de TOATE televiziunile.
    "Revolutia fiscala"duce la scaderea netului programatorilor cu 6.55%, in conditiile in care angajatorul pastreaza acelasi fond de salarii. Pentru a compensa scaderea salariului net, angajatorul ar trebui sa-si creasca cheltuielile salariale cu 7% .
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult