Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

Liviu Dragnea, după cinci zile de la adoptarea “Revoluției Fiscale": Categoric rămâne impozit zero pentru angajații din IT, problema va fi rezolvată de Guvern

Liviu Dragnea

Liviu Dragnea susține că Executivul condus de Mihai Tudose va veni cu mai multe propuneri pentru a rezolva problema salariilor din industria IT, astfel încât angajații din acest domeniu să rămână în continuare cu impozit zero pe venit.

Liderul PSD a declarat, potrivit Hotnews, duminică, înainte de congresul TSD, că ordonanța de urgență de modificare a Codului fiscal, care intră acum in Parlament după ce a fost publicată în Monitorul Oficial, nu ar trebui modificată de către Legislativ.

Deși indens contestată pentru toate prevederile ei de către mediul de afaceri, Dragnea susține că există "o singură problemă", respectiv cea legată de eliminarea prin noul act normativ a impozitului zero pentru angajații din IT, dar că aceasta situatie "va fi rezolvată de către Guvern".

"Avem o singură problemă, care va fi rezolvată de către Guvern, cei care lucrează în IT, care aveau deja impozit pe venit zero. Dar sunt mai multe variante pe care colegii din Guvern o să le propună, în așa fel încât firmele din IT să aibă avantaje în continuare", a declarat Dragnea.

"Categoric, impozitul zero rămâne", a subliniat el, potrivit sursei citate.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • In IT sunt unele din cele mai mari salarii . De ce impozit zero ?
  • Like 1
  • @ Aurelian Licheardopol
   Mr.Oh check icon
   Ca sa nu emigreze. Spre deosebire de sanatate si educatie etc. producerea de SW e o activitate productiva care aduce bani la buget. Bani ce pot fi furati. Daca pleaca IT-ul din tara se prabuseste toata industria, nu doar cea de IT, ci tot ce inseamna tehnologie, tot ceea ce foloseste calculatoare. Este considerat domeniu strategic din mai multe puncte de vedere.
   • Like 1
  • @
   Gabriel check icon
   Sensul in care ati pus problema emigrarii e gresit.
   Sunt 2 motive in general pentru emigrare: calitatea vietii (exemplele date de dvs unde nu conteaza taxele platite) si venituri mici sau deloc (genul asta de emigranti pleaca si in conditii mai proaste, doar sa castige ceva ca nu au nici o sansa acasa). Ceea ce spunea republicanul de mai sus, categorisea oamenii ce ar emigra din al doilea motiv, acela al lipsei (lucrez in IT si am prins si anii in care mi s-a cerut spaga 5000 usd pentru un job in IT). Si asta s-ar intampla, pentru ca odata introduse impozitele, Romania nu mai este interesanta pentru investitia in IT fata de tarile din regiune. Adica investitorii pleaca catre alte tari care ofera facilitati si unde investitorii fac profit mai mare (si sunt multe - china vine tare din urma - dar sunt si toti vecinii nostrii, Polonia, etc). Mai mult, lipsa infrastructurii ar face romania chiar dezagreabila (in IT se fac des deplasari la clienti si pentru firmele IT din provincie infrastructura e o mare problema - faci o zi pe drum pana in europa daca zbori din Bucuresti).
   Evident ca nu e o tragedie impozitarea, dar pentru tara e un castig enorm scutirea IT-ului. Suntem atractivi pentru investitori. Oamenii castiga mult si restul procentelor platite la salariu sunt mari (compenseaza cumva cu lipsa impozitului - ca suma ma refer). In plus, industria are influenta dramatica in cursul euro, intrucat IT inseamna export. Nu in ultimul rand, salariile nu se externalizeaza, adica oamenii le cheltuie in tara si asta se vede in comunitatile unde sunt firme de IT.
   Realmente Romania a prins un moment oportun (in zona Europei de est) cu facilitatea fiscala oferita si ceea ce se intampla acum nu face decat sa distruga acest avantaj. Pe scurt, desi e corect sa platim toti impozit, abordarea cu scutirea inseamna exact ce face o firma ce vinde en-gross: are un adaos comercial mai mic pentru ca manevreaza sume mari si astfel isi asigura un volum mare de vanzari. Daca ar avea adaos ca si restul firmelor (acelasi impozit cu celelalte sectoare), vanzarile ar scadea si practic firma nu ar vinde en-gross. Adica ar vinde mult mai putin...
   • Like 0


Îți recomandăm

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult