Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Liviu Dragnea, după cinci zile de la adoptarea “Revoluției Fiscale": Categoric rămâne impozit zero pentru angajații din IT, problema va fi rezolvată de Guvern

Liviu Dragnea

Liviu Dragnea susține că Executivul condus de Mihai Tudose va veni cu mai multe propuneri pentru a rezolva problema salariilor din industria IT, astfel încât angajații din acest domeniu să rămână în continuare cu impozit zero pe venit.

Liderul PSD a declarat, potrivit Hotnews, duminică, înainte de congresul TSD, că ordonanța de urgență de modificare a Codului fiscal, care intră acum in Parlament după ce a fost publicată în Monitorul Oficial, nu ar trebui modificată de către Legislativ.

Deși indens contestată pentru toate prevederile ei de către mediul de afaceri, Dragnea susține că există "o singură problemă", respectiv cea legată de eliminarea prin noul act normativ a impozitului zero pentru angajații din IT, dar că aceasta situatie "va fi rezolvată de către Guvern".

"Avem o singură problemă, care va fi rezolvată de către Guvern, cei care lucrează în IT, care aveau deja impozit pe venit zero. Dar sunt mai multe variante pe care colegii din Guvern o să le propună, în așa fel încât firmele din IT să aibă avantaje în continuare", a declarat Dragnea.

"Categoric, impozitul zero rămâne", a subliniat el, potrivit sursei citate.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • In IT sunt unele din cele mai mari salarii . De ce impozit zero ?
    • Like 1
    • @
      Gabriel check icon
      Sensul in care ati pus problema emigrarii e gresit.
      Sunt 2 motive in general pentru emigrare: calitatea vietii (exemplele date de dvs unde nu conteaza taxele platite) si venituri mici sau deloc (genul asta de emigranti pleaca si in conditii mai proaste, doar sa castige ceva ca nu au nici o sansa acasa). Ceea ce spunea republicanul de mai sus, categorisea oamenii ce ar emigra din al doilea motiv, acela al lipsei (lucrez in IT si am prins si anii in care mi s-a cerut spaga 5000 usd pentru un job in IT). Si asta s-ar intampla, pentru ca odata introduse impozitele, Romania nu mai este interesanta pentru investitia in IT fata de tarile din regiune. Adica investitorii pleaca catre alte tari care ofera facilitati si unde investitorii fac profit mai mare (si sunt multe - china vine tare din urma - dar sunt si toti vecinii nostrii, Polonia, etc). Mai mult, lipsa infrastructurii ar face romania chiar dezagreabila (in IT se fac des deplasari la clienti si pentru firmele IT din provincie infrastructura e o mare problema - faci o zi pe drum pana in europa daca zbori din Bucuresti).
      Evident ca nu e o tragedie impozitarea, dar pentru tara e un castig enorm scutirea IT-ului. Suntem atractivi pentru investitori. Oamenii castiga mult si restul procentelor platite la salariu sunt mari (compenseaza cumva cu lipsa impozitului - ca suma ma refer). In plus, industria are influenta dramatica in cursul euro, intrucat IT inseamna export. Nu in ultimul rand, salariile nu se externalizeaza, adica oamenii le cheltuie in tara si asta se vede in comunitatile unde sunt firme de IT.
      Realmente Romania a prins un moment oportun (in zona Europei de est) cu facilitatea fiscala oferita si ceea ce se intampla acum nu face decat sa distruga acest avantaj. Pe scurt, desi e corect sa platim toti impozit, abordarea cu scutirea inseamna exact ce face o firma ce vinde en-gross: are un adaos comercial mai mic pentru ca manevreaza sume mari si astfel isi asigura un volum mare de vanzari. Daca ar avea adaos ca si restul firmelor (acelasi impozit cu celelalte sectoare), vanzarile ar scadea si practic firma nu ar vinde en-gross. Adica ar vinde mult mai putin...
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult