Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Ludovic Orban, despre lista echipamentelor care urmează să intre în țară: 200.000 de măști FFP 2, 100.000 de combinezoane, 16 extractoare automate

Premierul Ludovic Orban a vorbit joi, la Digi24, despre lista echipamentelor pentru protecția împotriva COVID-19, care urmează să intre în țară. 

„Pe data de 3-4 aprilie, urmează să primim 200.000 de măști FFP 2, pe data de 7 aprilie 100.000 de combinezoane. Vom primi 16 extractoare automate, aceste extractoare automate măresc capacitatea de analiză pentru aparatele de tip Real Time PCR. Pe data de 8 aprilie, trebuie să recepționăm 110 paturi pentru spitalul modular. De asemenea avem cantități care sunt contractate: 250.000 de măști FFP 2, 250.000 de măști FFP 3, care urmează să intre în țară în termen de 7 zile, conform planificării. Deși vă prezint aceste date, nu e 100% sigur că vom avea intrările la data respectivă. 

De asemenea, pe data de 9 aprilie este estimat să vină un transport, cel mai important, care constă în 2 milioane de măști FFP, care face parte din contractul pe care care îl avem în China, un contract de 12 milioane de măști FFP 2”, a declarat Orban. Un risc îl reprezintă cererea crescută la nivel mondial și faptul că multe state au restricționat exportul de produse sanitare.

Acesta a spus că au fost create proceduri mai facile pentru autorizarea producătorilor români care fac materiale pentru protecția împotriva coronavirusului.

„Am susținut producătorii români. am luat decizia ca, pe lângă structurile care aveau capacitate de decizie, să implicăm structurile MApN - Institutul Cantacuzino și celelalte, care în ordonanta militara au primit competența pentru a autoriza producția unor astfel de aparate. Există cel puțin 3 companii în România care vor avea capacitatea de a introduce, in jurul datei de 15 aprilie, măști FFP 2 și FFP 3”, a spus Ludovic Orban.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Necesarul săptămânal de măşti al României ar trebui să fie undeva la 10 milioane pe săptămână - cifră calculată având în vedere necesarul per milion de locuitori estimat de instituţiile acreditate la cererea statului francez.
    Din calculele statistice România se află cu aproximativ 2 săptămâni în urma ţărilor puternic afectate (Italia, Spania, Franţa). Statul va trebui să facă eforturi speciale să producă intern măşti pentru că în acest moment este o criză internaţională de măşti!!! De asemenea să comande teste şi să eficientizeze procedurile de testare.
    • Like 0


Îți recomandăm

Nomad digital

Marius are 24 de ani și înainte de pandemie s-a angajat pentru prima dată cu normă întreagă. Sau full-time, cum spun colegii. Multinaționala care l-a recrutat i-a oferit un contract pe perioadă nedeterminată, dar, spre mirarea părinților, a refuzat. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Fată la școala online

„Mai țineți minte emoțiile de la examenul de șofat? Ei, cum ar fi dacă, după câteva mii de ore de șofat, ați mai da unul? N-am niciun dubiu, ar fi fără mare panică. Așa e și cu testele la matematică”, spune Gabi Bartic. (Foto: Profimedia)

Citește mai mult