Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Ludovic Orban, despre lista echipamentelor care urmează să intre în țară: 200.000 de măști FFP 2, 100.000 de combinezoane, 16 extractoare automate

Premierul Ludovic Orban a vorbit joi, la Digi24, despre lista echipamentelor pentru protecția împotriva COVID-19, care urmează să intre în țară. 

„Pe data de 3-4 aprilie, urmează să primim 200.000 de măști FFP 2, pe data de 7 aprilie 100.000 de combinezoane. Vom primi 16 extractoare automate, aceste extractoare automate măresc capacitatea de analiză pentru aparatele de tip Real Time PCR. Pe data de 8 aprilie, trebuie să recepționăm 110 paturi pentru spitalul modular. De asemenea avem cantități care sunt contractate: 250.000 de măști FFP 2, 250.000 de măști FFP 3, care urmează să intre în țară în termen de 7 zile, conform planificării. Deși vă prezint aceste date, nu e 100% sigur că vom avea intrările la data respectivă. 

De asemenea, pe data de 9 aprilie este estimat să vină un transport, cel mai important, care constă în 2 milioane de măști FFP, care face parte din contractul pe care care îl avem în China, un contract de 12 milioane de măști FFP 2”, a declarat Orban. Un risc îl reprezintă cererea crescută la nivel mondial și faptul că multe state au restricționat exportul de produse sanitare.

Acesta a spus că au fost create proceduri mai facile pentru autorizarea producătorilor români care fac materiale pentru protecția împotriva coronavirusului.

„Am susținut producătorii români. am luat decizia ca, pe lângă structurile care aveau capacitate de decizie, să implicăm structurile MApN - Institutul Cantacuzino și celelalte, care în ordonanta militara au primit competența pentru a autoriza producția unor astfel de aparate. Există cel puțin 3 companii în România care vor avea capacitatea de a introduce, in jurul datei de 15 aprilie, măști FFP 2 și FFP 3”, a spus Ludovic Orban.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Necesarul săptămânal de măşti al României ar trebui să fie undeva la 10 milioane pe săptămână - cifră calculată având în vedere necesarul per milion de locuitori estimat de instituţiile acreditate la cererea statului francez.
    Din calculele statistice România se află cu aproximativ 2 săptămâni în urma ţărilor puternic afectate (Italia, Spania, Franţa). Statul va trebui să facă eforturi speciale să producă intern măşti pentru că în acest moment este o criză internaţională de măşti!!! De asemenea să comande teste şi să eficientizeze procedurile de testare.
    • Like 0


Îți recomandăm

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult