Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Ludovic Orban, „În fața ta”: Care este „planul” lui Klaus Iohannis prin aducerea PSD la guvernare

Ludovic Orban, „În fața ta”

Ludovic Orban, fost președinte al PNL, a susținut, în emisiunea „În fața ta”, difuzată sâmbătă la Digi24, că președintele Klaus Iohannis a plănuit încă din campania electorală să aducă PSD la guvernare pentru a-și asigura, în schimb, funcția de premier după expirarea mandatului de la Cotroceni.

Ludovic Orban a menționat că a aflat de „acest plan” al lui Iohannis, care „este cât se poate de evident”, prin faptul că președintele s-a implicat cu toată forța și cu toate pârghiile pentru a-l scoate pe el de la șefia PNL și pentru a arunca în aer coaliția cu USR. Scopul a fost ca PSD să fie readus la putere, în alianță cu PNL, astfel încât, din 2024, Iohannis să poată rămână premier.

Ludovic Orban a adăugat că președintele Klaus Iohannis l-a „dezamăgit”. Despre Florin Cîțu, Orban spune că este un „nimic” și că cei care l-au susținut în campania din alegerile interne aveau un singur scop, ca Orban să dispară, la cererea lui Iohannis.

„Cei care l-au susținut pe Cîțu în campanie nu dădeau doi bani pe el. Intenția lor a fost să mă schimbe pe mine, pentru că știau că eu nu voi accepta niciodată o alianță cu PSD. (…) 

De ce m-a schimbat Iohannis? Se datorează exact acestui proiect pe care îl are împreună cu PSD. Eu aș fi preferat mai degrabă să rămânem în opoziție, decât să ne aliem cu PSD (…) Dar nu era necesar să mergem într-o coaliție cu PSD, pentru că noi am avut un guvern de coaliție cu USR. De ce să distrugem o coaliție de centru-dreapta, de ce să-i aduci pe PSD-iști la putere? Acesta este motivul, Iohannis nu vrea să se pensioneze. El vrea să fie premier și și-a ales ca partener PSD-ul. Singura problemă a lui este că din 2024 nu o să mai rămână cu nimic, pentru că n-o mai fie nimic din PNL”, a comentat Ludovic Orban.

Ce ministere vrea președintele

Orban a mai spus că preşedintele Iohannis preferă Ministerul Justiţiei, dintre ministerele avizatoare, la împărţirea portofoliilor. „Cu siguranță, Iohannis dorește Apărarea, Externele și Justiția”, a completat fostul președinte al liberalilor.

Ce spune Orban despre felul în care PNL negociză cu PSD? „Toată conducerea asta descreierată, care nu are nu are altceva în cap decât să asculte ordinele lui Iohannis, a fost parte la această decizie şi este la fel de vinovată”, a spus Ludovic Orban. „Eu, pe Cîţu şi pe Iohannis, eu personal, nu îi mai recunosc. Oamenii ăştia parcă le-a luat Dumnezeu minţile, au un comportament iraţional, împotriva oricăror evidenţe”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Si pana la urma CE NE UNESTE ?. dezbinarea. ( ironic nu ? )
    • Like 1
  • Corina check icon
    Pe câți dintre votanții și aliații lui i-ar fi deranjat, anul trecut, ideea că Iohannis vrea să rămână la butoane ca premier? Pe foarte puțini. Problema e că dl președinte vrea țara asta în mocirlă, că asta rezultă văzând partenerii pe care îi preferă. Și-a dat arama pe față numai de curând, pas cu pas.
    • Like 0


Îți recomandăm

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult