Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Lui Samir îi place verdele

Design for Good

Pfuu. Samir își șterge fruntea cu tricoul. A apărat patru din zece șuturi și toate au fost pe poartă. Râde de prietenii lui care au încercat să îl învingă. Râde pentru că ei trebuie să fugă la școală, iar el are toată ziua liberă.

Se strecoară tiptil pe sub balconul la care poate apărea taică-su, care sigur ar urla pentru că sigur a făcut ceva greșit. Încă un pas. Doi. Gata. Libertatea e după containerul ruginit de gunoi.

Pe aleea care dă spre strada mare, Samir o vede pe Arina de la scara B. Adâncită în ecranul telefonului, Arina butonează un mesaj. Ce-o scrie, frate, atât? Samir a avut și el telefon dar era vechi și mergea prost. Avea o combinație de butoane și semne pe care apăsa ca să ajungă pe Youtube. Se mai uita și el la un clip, mai nimerea și piese noi. Îi căutase cineva la un moment dat niște trap că el nu știa cum și acum muzica de petrecere era amestecată cu niște ciudățenii din care nu înțelegea mare lucru, nici din sunete, nici din imagini.

Ieșit în bulevard, Samir dă nas în nas cu nea Vasile, paznicul de la fabrica de confecții. Nea Vasile îl salută pe deasupra ochelarilor, ridicând ochii din ziar. Îi face semn lui Samir spre televizorul pe care rulează ceva canal de știri. Samir știe ce vrea. Vrea să îi pună iar filmul ăla cu puiul de leu care nu mai știu ce naiba face, dar la un moment dat ajungea mare barosan. N-are chef. E și așa agitat, îl amețește vorbăria și cuvintele care fug unele după altele, pe ecrane, pe panouri, pe paginile revistelor pe care le transforma în proiectile pe vremea când se mai făcea ca mergea la școală. Și când totul dă pe-afară, în interior, simte că tâmplele îi pleznesc și îi vine să fugă și să-și ia câmpii.

Samir traversează în fugă printre mașini și sare gardul în parc. Fuge de-a lungul potecii și apoi dispare într-un desiș. Verde. Frunze, lăstari, pomi, tufe, iarbă. O lume fără cuvinte, pagini, anunțuri, ecrane, povești, simboluri sau lucruri care trebuie înțelese. Singura lume care îl acceptă pe Samir așa cum e.

Jumătate din tinerii români sunt analfabeți funcțional. Pentru ei, așa arată lumea în fiecare zi

Tu faci parte din jumătatea cealaltă, care poate schimba statistica. 

Înscrie-te la Design for Good, competiția care caută soluții digitale la problem reale. Fă-ți o echipă și împreună puteți influența destine cu o simplă soluție digital.

Intră pe designforgood.ro pentru mai multe detalii.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult