Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Lui Samir îi place verdele

Design for Good

Pfuu. Samir își șterge fruntea cu tricoul. A apărat patru din zece șuturi și toate au fost pe poartă. Râde de prietenii lui care au încercat să îl învingă. Râde pentru că ei trebuie să fugă la școală, iar el are toată ziua liberă.

Se strecoară tiptil pe sub balconul la care poate apărea taică-su, care sigur ar urla pentru că sigur a făcut ceva greșit. Încă un pas. Doi. Gata. Libertatea e după containerul ruginit de gunoi.

Pe aleea care dă spre strada mare, Samir o vede pe Arina de la scara B. Adâncită în ecranul telefonului, Arina butonează un mesaj. Ce-o scrie, frate, atât? Samir a avut și el telefon dar era vechi și mergea prost. Avea o combinație de butoane și semne pe care apăsa ca să ajungă pe Youtube. Se mai uita și el la un clip, mai nimerea și piese noi. Îi căutase cineva la un moment dat niște trap că el nu știa cum și acum muzica de petrecere era amestecată cu niște ciudățenii din care nu înțelegea mare lucru, nici din sunete, nici din imagini.

Ieșit în bulevard, Samir dă nas în nas cu nea Vasile, paznicul de la fabrica de confecții. Nea Vasile îl salută pe deasupra ochelarilor, ridicând ochii din ziar. Îi face semn lui Samir spre televizorul pe care rulează ceva canal de știri. Samir știe ce vrea. Vrea să îi pună iar filmul ăla cu puiul de leu care nu mai știu ce naiba face, dar la un moment dat ajungea mare barosan. N-are chef. E și așa agitat, îl amețește vorbăria și cuvintele care fug unele după altele, pe ecrane, pe panouri, pe paginile revistelor pe care le transforma în proiectile pe vremea când se mai făcea ca mergea la școală. Și când totul dă pe-afară, în interior, simte că tâmplele îi pleznesc și îi vine să fugă și să-și ia câmpii.

Samir traversează în fugă printre mașini și sare gardul în parc. Fuge de-a lungul potecii și apoi dispare într-un desiș. Verde. Frunze, lăstari, pomi, tufe, iarbă. O lume fără cuvinte, pagini, anunțuri, ecrane, povești, simboluri sau lucruri care trebuie înțelese. Singura lume care îl acceptă pe Samir așa cum e.

Jumătate din tinerii români sunt analfabeți funcțional. Pentru ei, așa arată lumea în fiecare zi

Tu faci parte din jumătatea cealaltă, care poate schimba statistica. 

Înscrie-te la Design for Good, competiția care caută soluții digitale la problem reale. Fă-ți o echipă și împreună puteți influența destine cu o simplă soluție digital.

Intră pe designforgood.ro pentru mai multe detalii.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult