Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Lui Samir îi place verdele

Design for Good

Pfuu. Samir își șterge fruntea cu tricoul. A apărat patru din zece șuturi și toate au fost pe poartă. Râde de prietenii lui care au încercat să îl învingă. Râde pentru că ei trebuie să fugă la școală, iar el are toată ziua liberă.

Se strecoară tiptil pe sub balconul la care poate apărea taică-su, care sigur ar urla pentru că sigur a făcut ceva greșit. Încă un pas. Doi. Gata. Libertatea e după containerul ruginit de gunoi.

Pe aleea care dă spre strada mare, Samir o vede pe Arina de la scara B. Adâncită în ecranul telefonului, Arina butonează un mesaj. Ce-o scrie, frate, atât? Samir a avut și el telefon dar era vechi și mergea prost. Avea o combinație de butoane și semne pe care apăsa ca să ajungă pe Youtube. Se mai uita și el la un clip, mai nimerea și piese noi. Îi căutase cineva la un moment dat niște trap că el nu știa cum și acum muzica de petrecere era amestecată cu niște ciudățenii din care nu înțelegea mare lucru, nici din sunete, nici din imagini.

Ieșit în bulevard, Samir dă nas în nas cu nea Vasile, paznicul de la fabrica de confecții. Nea Vasile îl salută pe deasupra ochelarilor, ridicând ochii din ziar. Îi face semn lui Samir spre televizorul pe care rulează ceva canal de știri. Samir știe ce vrea. Vrea să îi pună iar filmul ăla cu puiul de leu care nu mai știu ce naiba face, dar la un moment dat ajungea mare barosan. N-are chef. E și așa agitat, îl amețește vorbăria și cuvintele care fug unele după altele, pe ecrane, pe panouri, pe paginile revistelor pe care le transforma în proiectile pe vremea când se mai făcea ca mergea la școală. Și când totul dă pe-afară, în interior, simte că tâmplele îi pleznesc și îi vine să fugă și să-și ia câmpii.

Samir traversează în fugă printre mașini și sare gardul în parc. Fuge de-a lungul potecii și apoi dispare într-un desiș. Verde. Frunze, lăstari, pomi, tufe, iarbă. O lume fără cuvinte, pagini, anunțuri, ecrane, povești, simboluri sau lucruri care trebuie înțelese. Singura lume care îl acceptă pe Samir așa cum e.

Jumătate din tinerii români sunt analfabeți funcțional. Pentru ei, așa arată lumea în fiecare zi

Tu faci parte din jumătatea cealaltă, care poate schimba statistica. 

Înscrie-te la Design for Good, competiția care caută soluții digitale la problem reale. Fă-ți o echipă și împreună puteți influența destine cu o simplă soluție digital.

Intră pe designforgood.ro pentru mai multe detalii.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult