Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Lumea nouă are din ce în ce mai puțină nevoie de oameni cu pregătire medie

Tema care a ținut afișul ultimului Forum Economic Mondial de la Davos a fost ceva numit pompos A Patra Revoluție Industrială. Există voci care contestă faptul că e chiar o revoluție, o numesc, mai degrabă, o evoluție accelerată. 

Eu nu sunt de părerea lor. Eu cred că e chiar o revoluție și că accesul ubicuu la informație și capacitatea de a o comunica instantaneu pe arii largi fără intervenție umană va crea realități în următorii 20 de ani pe care acum nici măcar nu suntem în stare să le înțelegem.

Când eram copil, tema noastră predilectă de visare era anul 2000. Ni-l imaginam în fel și chip și revistele de anticipație întrețineau magia publicând tot felul de previziuni futuriste. Futurologi cu renume au scris cărți care s-au vândut în milioane de exemplare. 

Niciuna dintre previziuni nu a fost măcar pe aproape exactă. Unele au fost naiv de prudente (ceas cu calculator inclus), altele uriaș de visătoare (colonizarea planetelor). Dar cele mai multe dintre lucrurile care ne-au schimbat viața nu au fost prevăzute deloc. Capacitatea noastră de a prevedea viitorul nu doar că nu s-a îmbunătățit de atunci, dar a scăzut dramatic. Vă imaginați că lumea fără smartphone a fost doar cu 10 ani în urmă? Lumea e în mișcare rapidă și nu mai înțelegem foarte bine încotro se îndreaptă.

Dar ceva știm: A Patra Revoluție e una a cunoașterii, a schimbului instantaneu și ubicuu de informații și cunoștințe, a accelerării inovației și a intrării tehnologiilor avansate în viața de zi cu zi. E o revoluție în care valoarea se produce distribuit, adeseori în afara circuitelor clasice, ale erei industriale tradiționale. Cea mai mare companie hotelieră din lume nu are nici un hotel, cea mai mare companie de taxiuri nu are nici o mașină. Nu doar că aceste surse de valoare apar și cresc rapid, dar ele creează un ecosistem pentru apariția altora, ceea ce face ca valul schimbării să fie mereu mai rapid. Nu știm unde se va opri și nici cum va arăta lumea pe care o va lăsa în urmă. Tot ce știm e că va semăna foarte puțin cu cea de acum. Și mai știm că ne va ridica multe probleme la care va trebui să ne adaptăm.

 Lumea nouă are din ce în ce mai puțină nevoie de oameni cu pregătire medie. Ea tinde să se polarizeze între un număr mai degrabă restrâns de câștigători, persoane cu calificări înalte, în meserii cu mare cerere pe piață și o masă mare de oameni cu calificări joase care fac munci ce nu se pot automatiza.

Una, foarte grea, e că a Patra Revoluție Industrială tinde să distrugă ceea ce a treia a creat: clasa de mijloc. Tehnologiile tind să înlocuiască multe slujbe călduțe, care cereau un nivel mediu de pregătire, accesibil celor mai mulți oameni, cu educație fără mari pretenții. Fenomenul nu e nou: gândiți-vă câte persoane cu școala de contabilitate lucrau în departamentul financiar al unei companii acum 30 de ani sau câți funcționari de bancă au înlocuit ATM-urile. Dar el se accelerează dramatic. Lumea nouă are din ce în ce mai puțină nevoie de oameni cu pregătire medie. Ea tinde să se polarizeze între un număr mai degrabă restrâns de câștigători, persoane cu calificări înalte, în meserii cu mare cerere pe piață și o masă mare de oameni cu calificări joase care fac munci ce nu se pot automatiza.

Lumea câștigătorilor nu va fi doar restrânsă, dar și supusă unei constante presiuni de adaptare. Pentru a rămâne în ea va fi nevoie să înveți constant, să lași în urmă spațiul de confort, să duci o viață alertă și conectată la nou, să fii mereu pregătit să iei o turnură neașteptată de viață sau carieră.

Pentru o categorie socială această lume nouă nu e un viitor îndepărtat, ci prezentul imediat: pentru tineri. Mai ales în Europa, dar nu numai, datorită unei legislații a muncii restrictive care apără slujbele celor care au deja una, tinerii găsesc tot mai dificil accesul pe piața muncii. Tot mai mulți tineri constată că o diplomă universitară de la o universitate fără mari pretenții nu valorează nici cât hârtia pe care e tipărită. Constată că au terminat studii care nu i-au învățat mai nimic, dar în schimb le-au luat ani prețioși din viață, ani în care ar fi putut căpăta experiențe relevante. Și mai constată că lucrurile se înrăutățesc pe măsură ce timpul trece. E o problemă enormă la care Europa trebuie să învețe să facă față, deși nu are încă cea mai mică idee cum.

Ne trebuie o altfel de școală și altfel de universități. Și, mai ales, ne trebuie o școală care-i pregătește pe copiii noștri pentru a fi, pentru a face lucruri pe cont propriu, pentru a utiliza resursele aflate la îndemână, a inova, a explora, a încerca și a eșua și a încerca din nou.

Problema, cred, eu, e dată în special de felul în care ne educăm copiii. Pregătim azi tineri pentru a fi activi într-o lume despre care nu înțelegem mai nimic. Atât cât înțelegem, e clar că-i pregătim fix împotriva paradigmelor lumii noi în care intră, pe baza unor metode perfecționate în secolul XIX și foarte puțin schimbate de atunci! Îi învățăm că principala calitate e conformitatea, că întrebările au răspuns unic, că performanța e ceva individual, că a cunoaște e mai important decât a putea și mai important decât a fi. Pe scurt, îi învățăm prost, eșecul lor e vina noastră.

Ce ar fi, deci, de făcut? Ne trebuie o altfel de școală și altfel de universități. Și, mai ales, ne trebuie o școală care-i pregătește pe copiii noștri pentru a fi, pentru a face lucruri pe cont propriu, pentru a utiliza resursele aflate la îndemână, a inova, a explora, a încerca și a eșua și a încerca din nou. Ne trebuie o școală în care tinerii să capete experiențe relevante în timp ce învață, în care învățarea, explorarea, cooperarea, aplicarea, inovarea, să fie părți intrinseci ale procesului. Pe scurt, deși poate că nu toți vor dori să fie antreprenori, ne trebuie o școală care cultivă spiritul lor antreprenorial, o universitate antreprenorială. Pentru că singura șansă a lor de a ieși din această spirală infernală a căutării unui loc în lumea nouă e puterea de a trăi pe propriile picioare, de a se adapta, de învăța mereu, de a crea și de a inova, puterea de a fi sistemul nu de a se supune lui. Dacă ne iubim copiii, trebuie să-i învățăm să fie antreprenori.

Adrian Stanciu este partener la Wanted Transformation și Associated Dean, Knowledge and Leadership la Maastricht School of Management Romania. Din luna septembrie va fi profesor/expert de Leading Change și Leadership la The Entrepreneurship Academy, singura facultate de antreprenoriat din Sud-Estul Europei, la București.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    În general un articol interesanț, uşor alarmist, încercând să facă exact ceea ce condamnă, adică să prevadă viitorul! Opiniile autorului îi aparțin şi are dreptul la ele, însă semnul egal pus între clasa medie şi persoanele cu pregătire medie îmi pare o greşeală: sper să nu fie una de ... traducere!
    • Like 0
  • Se ignora constant puterea maselor si problemele neasteptate. Probabil ca omenirea va trece si printr-o etapa in care putini vor polariza, pe diverse criterii, majoritatea resurselor iar ceilalti vor imparti ce ramane. Dar a merge pe ideea ca asa arata viitorul pe termen lung mi se pare o aroganta cam mare. Nu exista echilibru pasiv, la fel cum nu exista oranduire sociala perfecta, lumea va trece constant si posibil ciclic prin diverse etape, evolutia tehnologica intrand deja in conflict deschis cu incapacitatea omenirii de a-si utiliza corect resursele. Ideea de "productivitate" este deja nociva pentru ca lucreaza exclusiv in favoarea unui grup restrans de oameni utilizand insa resursele tuturor. Discutam extins despre meserii noi, despre productivitatea muncii, despre inteligenta artificiala dar inca nu ne-am hotarat daca toate aceste concepte sunt construite in favoarea noastra sau impotriva. Asta pare, pentru mine cel putin, unul din motivele pentru care oamenii se intorc catre religie intr-un mod similar secolului 13. Este usor sa spui unui individ ca nu ai nevoie de el, sunt curios ce se va intampla cand "clasa superioara de inteligenti" vor anunta 6 miliarde de indivizi ca nu mai au nevoie de ei...
    • Like 0
  • Conceptul e foarte cunoscut si as soune chiar vechi in occident.....articolul poate fi considerat o sinteza reusita a cartii lui Daniel pink- o minte cu totul noua.
    • Like 0
  • daca ne iubim copii, sa-i invatam sa gindeasca, sa aiba imaginatie si sa fie independenti. ce vor deveni, doar ei stiu.

    • Like 1
  • Se asteapta o reforma profunda ,a invatamantului ,care sa se adapteze noilor cerinte! Dar cred ca este de domeniul fantasticului ! Se crede ca oamenii cu studii medii sunt retardati si usor de manevrat ! Gresit ! Piata muncii se va schimba ,pentru ca oamenii , nu mai vor sa fie sclavi .
    • Like 2
  • In sfarsit vorbeste cineva despre asta. Da, soferii nu vor mai avea de lucru pentru prea mult timp, pentru ca masinile moderne se pot conduce singure mai bine decat le conduce orice om, fie el si pilot profesionist. Exista pana si algoritmi care programeaza, scriu poezii si compun muzica frumoasa. Orice job, nu doar cele ale clasei mijlocii, este amenintat. Progresul este inevitabil, ceea ce trebuie noi sa facem este sa vedem cum adaptam societatea la asta. Pentru ca pot avea companiile numai roboti care muncesc bine non stop si nu cer salarii, dar daca n-avem nici unii sluje, atunci cine le mai cumpara produsele? Sunt probleme mari care vin rapid peste noi, de ani de zile e clar, si acum suntem aproape acolo. Trebuie sa incepem sa nu mai gandim in termenii care erau valabili cand ne-am nascut si cand am fost crescuti. In ziua de azi premize fundamentale se pot schimba de la o luna la alta.
    • Like 2
  • check icon
    Așa se spunea și acum 20 de ani la cursurile de management.Buba este că posibilitatea de a trăi din antreprenoriat scade de la zi la zi peste tot în lume din cauza giganților care elimină încet, dar sigur, micii antreprenori.În cel mai „fericit„ caz să ajungi sclav la propriu printr-o franciză și să fi doar cu numele „patron„ având surpriza să câștigi cel mult cât cel mai umil angajat(legal,fără „manevre„) dar să ai responsabilități aproape inumane.Dacă ăsta e viitorul,e o întoarcere la evul mediu cu câțiva duci(hiper-miliardari) cu câțiva căpitani(super-tehnicieni) și mase de iobagi umani și mecanici.Deja sunt cete de „super-tehnicieni„ relativ bine plătiți dar fără viață personală la PROPRIU din toate punctele de vedere și armate de muncitori cu calificări simple,prost plătite,toți la fel de dezumanizați.Mă bucur sincer că nu o să apuc probabil acele vremuri negre social vorbind, căci scopul omului în viață nu este munca,ea este doar un mijloc de a ajunge la scopurile plăcute și fericirile omului în viață.Faptul că unele excepții,cum sunt unii savanți sau maniaci ai muncii, în care munca se confundă cu viața proprie, nu e o virtute, e doar profit pt. angajatori și atât.
    • Like 9
    • @
      Vlad Vlad check icon
      In sfarsit gasesc si eu o opinie ce coincide cu a mea.
      • Like 2
    • @
      Perfect comentariul , mai bun decat articolul !
      • Like 0
    • @
      Radu.
      Mai este cate-un razboi ,calamitate naturala , revolutie etc etc care reseteaza societatea la starea initiala .Este posibil chiar s-o luam de la inceput cu `euglena verde `
      • Like 1
    • @ Stan Toma
      Capitalim 101.
      Super, hai sa construim o societate care sa poata fi salvata doar de "resetarea societatii" prin razboi, calamitate naturala, revolutie, etc.
      • Like 0
  • Corecta constatare! Si bine scris. Felicitari! Insa apropo de cei care au incercat sa prevada si care nu s-au apropiat in previziunile lor de ce se intampla acum, eu sustin exact contrariul. Se cam intampla! De curand am vazut un film (imi pare rau, nu mai stiu cum se numea) care se vrea o parodie a unei calatorii in viitor unde subiectii (dorm artifial, ceva, criogenic, cam 100 sau asa ceva de ani), cand se trezesc gasesc o lume supertehnicizata populata de indivizi jenant de prosti. Ca sa nu mai vorbim de previziunile "serioase", ca doar ce se demonstra chestia cu undele gravitationale care ar face posibile universuri paralele, iar lista este foarte lunga. Deci SE STIA unde se va ajunge, haideti sa fim oameni maturi, sunt elite care deja traiesc in secolul XXII. Eu cam de aici incolo as cam incepe sa-mi pun probleme, caci mai tot ce era SF acum 40 - 50 de ani astazi e cotidian. Si de aici incolo cine stabileste cat si ce trebuie sa invatam (adica la ce fel de instructie ne este permis accesul)? Doar sa constatam, fara a scormoni de unde vine si fara a previziona ce efecte va avea un fenomen/proces sau altul si cam ce s-ar putea face pentru corectare, nu cred ca este deajuns.
    • Like 1
  • check icon
    cred ca lumea se indreapta catre 2 situatii : 1. cerebrali vs bipezi si 2. limita vs nelimitata. respectiv 1. persoane dotate cu functii cerebrale deosebite si "tolomaci", daca primii vor construi mintal, fizic, legislativ si economic, continuu, o lume mai buna, ultimii vor distruge inconstient tot ce ating pe baza unui sentiment de frustrare nejustificat, acestia din urma nu vor fi sanctionati sub nici o forma ... si 2. o populatie ca va trai la limita si mila statului, fara sa munceasca si fara sa-si doreasca sa indeplineasca o activitate in slujba colectivitatii si ca urmare sa fie platiti in concordanta, vor trai in ghetouri automatizate, de la servirea gratuita a alimentelor de baza pana la strangerea gratuita a gunoaielor vs o populatie care accepta munca ca pe ceva nobil si care aduce prosperitate personala si a care-i bunastare va fi de domeniul fabulosului (la nivelul tehnicitatii), acestia nu vor intra in contact cu ghetourile ... legatura dintre aceste grupe umane se va realiza prin "ridicarea" unor bipezi si indivizi din ghetouri catre celelalte niveluri/grupari ca o exprimare a dorintei de cunoastre si ca o refulare a frustrarilor, dar totul se va realiza la nivelul constintei personale si nu a grupului ... aceasta este marea transformare a secolului urmator disparitia grupurilor, religioase, sexuale, de varsta, etnie, cetatenie, nationalitate ... si, un element imbucurator din toate punctele de vedere, va dispare pedeapsa ... sub ori ce forma ... si va apare neutralizarea, respectiv ori ce incalcare a drepturilor "celuilalt", dovedita (inregistrata audio si video, va reamintesc ca lumea va fi extrem de sofisticata electronic), agresiune fizica sau distrugerea obiectelor personale (distrugerea proprietatilor statului nu va fi pedepsita, practic acestea vor lipsii cu dasavarsire :) ) va duce la neutralizarea agresorului (indiferent de actiunea desfasurata se va considera ca este un act de agresiune asupra individului) prin eliminarea lui fizica. multumesc
    • Like 1
    • @
      check icon
      corect, asa pare la prima vedere, dar asa si trebuie sa fie pentru bipezi, un comunism cu ratie, un egalitarism cu lumina stinsa la ora 10:00 :) doar ca cerebralii nu vor mai accepta conducerea prin reprezentati :) ca in sintagma "reprezentatii poporului" si aici apare diferenta fata de capitalism ... dar diferenta totala consta in faptul ca utopia mea are la baza legi simple si nu modificate pentru momente ... neutralizarea poate fi facuta de oricine se simte nedreptatit :) toti au la ei "neutralizatorul" si pot actiona direct apoi se justifica ... daca mai apuca :) ... lumea asta utopica este naturala si aici ne deosebim de animale ca o aplicam constient :) ... daci sunt nascut maine, peste 20 de secole :) tu ai in minte o lume disparuta :)
      • Like 0
  • Da, bine. Aveti dreptate. Daca si numai daca pivesti problema d.p.d.v. a unui profesor care preda anteprenoriatul -cazul dvs. O opinie pertinenta dar partizana, zic eu, care trage putin spre reclama mascata. Sau asta e prima lectie a viitorilor elevi sau studenti. O fi invatamantul romanesc mai neadaptat realitatilor moderne insa nu putem sa-l denigram in ansamblu. Avem si noi varfurile noastre in multe domenii. Varfuri acaparate cu repeziciune de tarile dezvoltate, apte a sustine asemenea creiere. Lumea e in permanent progres. E o realitate. Insa lumea noua are nevoie de tot felul de oameni. Cu pregatire inalta, medie sau scazuta. Avem nevoie de ingineri, medici, juristi, informaticieni,anteprenori,profesori (de anteprenoriat) dar si de asistente medicale, tamplari, mecanici, etc. Asta e lumea. Limitarea discutiei asupra lumii noi doar la varfuri, este o utopie sau mai bine zis o idee sustinuta pretutindeni de elita capitalismului salbatic, fara reguli sau umanism, sistem preocupat doar de finante si mai putin de suflet, cultura sau arta.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult