Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

M-am întrebat mereu și continui să o fac constant: ce anume îmi doresc cu adevărat în viață?

gadget - getty

(Foto Guliver/Getty Images)

M-am întrebat mereu și continui să o fac constant: ce anume îmi doresc cu adevărat în viață?

Recunosc că la etape diferite în viață am avut răspunsuri diferite și de fiecare dată eram sigur de ele, oarecum.

Ce îmi doresc acum în viață?

Ce anume trebuie să fac pentru a putea trăi viața pe care o doresc?

Ce anume sunt dispus să fac din ceea ce trebuie?

Acestea sunt câteva întrebări la care am avut timp să mă gândesc și pe parcursul celui mai recent concediu. 

În timp ce scriu aceste rânduri, stau în recepția unui hotel, așteptând să vină ora plecării spre avionul care să mă ducă înapoi la viața de zi cu zi. Acea viață în care suntem atât de ocupați să facem, încât parcă nu mai avem timp să ne gândim: De ce facem tot ceea ce facem? Mi-am dorit mereu să aflu și răspunsurile altora la aceste întrebări, fie pentru inspirație, fie din pură curiozitate, așa încât te rog rezervă-ți câte clipe după ce citești articolul și lasă un comentariu cu răspunsul tău.

Revenind la întrebările de mai sus, fac referire la un post pe care l-am publicat în primele zile de concediu în care practic declaram public ce îmi doresc: să fiu sănătos, să am familia aproape și să pot călători.

Dar cum anume putem susține un astfel de stil de viață, sau altfel spus, cum anume putem intra în posesia timpului și a resurselor care să ne permită să petrecem cât mai mult timp cu cei dragi, să facem sport încât să ne păstrăm sănătatea, să mergem în cât mai multe concedii, etc.

Personal consider că răspunsul stă în educația financiară. Motiv pentru care am decis să aflu cât mai multe, cât mai repede despre cum și ce anume au făcut alții pentru a avea parte de stilul de viață pe care și eu mi-l doresc. Am realizat rapid că trebuie să găsesc aceste persoane și să fiu cât de mult posibil în preajma lor.

Pe Adrian Filip și Dragoș Moldovan i-am cunoscut anul trecut prin intermediul unui prieten apropiat. Am știut imediat că vreau și trebuie să îi susțin în promovarea proiectului lor.

Investisem în diverse direcții și mi-au explicat de ce anume nu am procedat corect. În timp s-a adeverit că aveau dreptate pentru că am pierdut peste 40% din portofoliul de investiții. Regăsiți aici câteva dintre sfaturile pe care mi le-au oferit. 

A trecut aproape un an, în care am tot oscilat între idei și păreri despre cum să transmitem mai clar și mai transparent ceea ce ne doream să facem prin intermediul comunității și al proiectului. Ne-am confruntat atât cu dubii personale, dacă să facem sau nu acest proiect. Până la urmă toți câștigam foarte bine făcând ceea ce făceam deja. De ce anume am investi timp, energie și bani în așa ceva? Răspunsul a venit cumva natural și din exterior, pentru că niciunul dintre noi nu mai putea sta pasiv la ce se întâmpla în jurul nostru. Incredibil de multă informație eronată, experți care promiteau averi peste noapte și prieteni care aruncau cu bani în proiecte care erau clar destinate eșecului.

Am decis să organizăm evenimente în care lumea să ne vadă, să ne cunoască, să ne întrebe, să ne provoace: Timișoara, București și Cluj. Ni s-a confirmat că lumea era interesată și avea foarte multe întrebări. Ne-am fi dorit să continuăm seria evenimentelor prin țară, dar nu ar fi fost îndeajuns, așa că ne-am focusat pe online.

A fost o întreagă aventură dezvoltarea proiectului alături de întreaga echipă. În primul rând nimeni din echipă nu mai lansase un astfel de proiect online. Am găsit multe modele, și totul părea destul de ușor de realizat, dar în realitate lucrurile nu au fost deloc ușoare, iar la scurt timp de la lansare au apărut și criticile. Ne așteptam la ele, pentru că am înțeles că e mult mai ușor să critici ce fac alții când tu nu ai nimic de oferit.

Proiectul și comunitatea Inside Traders, din care fac parte, a pornit cu scopul de a contribui la educația financiară și investițională a membrilor, dându-le totodată acces la unul dintre softurile pe care Adi și Dragoș le-au dezvoltat, investind peste 50.000 euro, și care ulteior i-a ajutat să genereze profituri consistente.

Dacă și tu te-ai întrebat vreodată: ce anume îmi doresc cu adevărat în viață, și ești interesat de cum poți susține ceea ce ți-ai răspuns, te invit alături de noi în comunitatea InsideTraders să ne adresezi orice fel de întrebare ai avea legat de această formă de a crea un venit extra.

În această perioadă s-a lansat și un concurs, la care se poate câștiga o licență lifetime și acces gratuit la cursul video, care explică pe înțelesul oricui, cum poți să folosești softuri automate pentru a investi în piața de capital.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Vrajeala de luat banii la oameni disperati. Cat de GUNOI sa fii sa profiti in asa hal de saracia unora ( la portofel si minte )

    "Inside Traders"

    Inside my ass Traders...
    • Like 0
  • GabiC check icon
    Amice, mai usor cu reclama, ca nu esti pe site-urile PSD;
    Si o remarca- daca pana la varsta ta nu ai aflat ce vrei de la viata, de ce ne deranjezi? vrei sa-ti spunem noi? Sau ce?
    • Like 0
    • @ GabiC
      Gabi, eu nu deranjez pe nimeni. Nu te obliga nimeni sa citesti.
      • Like 0
  • Valentin check icon
    Nu se pot recomanda şi softuri similare gratuite? În ziua de astăzi orice program are şi jumătatea sa gratuită. Un program ca Blender, care surclasează multe softuri 3D, este gratuit. Dacă tot vorbim de educaţie financiară, a face economie nu e tot un pas al acestei educaţii?

    • Like 1
  • :))))))))))))))))))) Absolut sigur nu vreau să hotărască un soft ce fac cu munca mea.
    Şi luând-o logic, dacă este adevărat ce susţineţi, bursa va muri, fiindcă dacă toţi devenim câştigători folosind roboţii de tranzacționare care funcționează după niște algoritmi bine stabiliţi atunci nimeni nu mai câştigă. Există câştig când cineva PIERDE, cum cu cât mai mulţi pierd mai mult, cu atâta sunt şanse CA CÂţiva să câştige mult.
    • Like 0
    • @ Tibi Popescu
      Tibi, din cate vad nu ai inteles despre ce soft este vorba. Nu are nici o legatura cu munca ta, dimpotriva, vine sa te ajute in "munca ta de a crea venituri extra".
      Cat despre afirmatia ca "bursa va muri", cu elemente elementare de piata de capital poti foarte usor sa argumentezi de ce afirmatia nu isi are locul. Piata functioneaz ape baza de cerere/oferta nu pe baza de castig/pierdere. Notiuni economice de baza.
      • Like 0
    • @ Valentin Maior
      1- tu susţii c-ar fi OK să las să hotărască un soft în ce să-mi bag banii. Nu e.
      2- Tu susţii că un soft ştie mai bine ca un om în ce ar trebui băgaţi banii. Dacă-i aşa bursa e pe moarte, TOŢI jucătorii la bursă vor folosi softuri, deci toţi vor face profit. Ceea ce însemnează că NIMENI nu va mai face profit, fiindcă, mă repet, profitul unuia însemnează pierderea altuia. Unde nimeni nu pierde nimeni nu câştigă.
      • Like 0
    • @ Tibi Popescu
      Tibi draga,
      Imi plac foarte mult discutiile chiar si cele in contradictoriu, atat timp cat sunt argumentat in mod informat.
      1. E clar ca nu te-ai informat deloc asa ca permite-mi sa te ajut. Softul nu decide unde pui tu banii. Tu decizi asta si apoi te folosesti de soft sa automatizezi.
      2. Primul raspuns ar trebui sa iti raspunda si la intrebarea asta. Apropo, toti cei experimentati folosesc softuri de aceea au si avantaj.

      Discut si raspund cu placere, daca vad ca exista interes informat.
      • Like 0
    • @ Valentin Maior
      Haide măi, scriem împreună, ne înţelegem separat.
      Softul îţi dă variantele, NU analiza ta. Dacă este corect că softurile fac o analiză mai bună ca brokerii, brokerii vor avea soarta strungarilor, 99% vor dispărea, înlocuiţi de non-uman.
      Numai că, fiind vorba nu de produs ceva util, ci de profitat de oportunităţi ÎN DETRIMENTUL ALTORA, când toţi jucătorii la bursă vor folosi softuri nimeni nu va mai câştiga din tranzacţii cât bursa să fie un mod de câştig rentabil.
      • Like 0
  • Ada check icon
    Da, si eu vad articolul ca pe o reclama.
    Dar pana la urma nu inteleg ce e cu educatia financiara. Cine nu are grija de bani si cine nu stie ce sa faca cu ei are o problema. Problema care tine de educatia de acasa.
    In afara de a scoate bani voi cei care "predati" educatia financiara nu vad nici un castig pentru clienti.
    • Like 3
  • catalin check icon
    Oare de ce nu are articolul semnul de "reclamă". Clasica țeapă românească! Oare ce vreau eu de la viață? Îți spunem noi dacă accesezi linkul... Mi-e silă!
    • Like 8
    • @ catalin
      Salut Catalin,
      Imi pare rau sa vad o astfel de reactie.

      Pe de alta parte nu ma surprinde, pentru ca ma asteptam in momentul in care am decis sa public acest articol. Stiam ca unii vor avea reactii de genul: o alta tzeapa, si e totodata normal sa existe indoieli.

      Cum am zis si in articol: "Ne așteptam la ele, pentru că am înțeles că e mult mai ușor să critici ce fac alții când tu nu ai nimic de oferit."

      Te invit insa sa ne adresezi orice intrebare ai despre proiect si ulterior sa tragi o concluzie informata si nu doar bazata pe presupuneri la o prima privire.
      • Like 0
    • @ Valentin Maior
      catalin check icon
      Așa cum am scris mai sus, singura mea problemă e că nu ați pus semnul de Reclamă pentru ca eu să pot alege dacă vreau să văd o reclamă. Articolul îmi amintește de firmele alea cu profil medical care te sună, te invită la o întâlnire unde îți fac analize gratis după care îți spun că ai probleme mari de sănătate dar îți va fi de 10000 de ori mai bine dacă vei cumpăra (cu mare reducere de preț) saltele sau alte dispozitive de la ei. Aici diferă profilul firmei.
      • Like 8
    • @ Valentin Maior
      Sa incerc eu o concluzie informata, nu doar bazata pe presupuneri la o prima privire. Datele problemei sunt:

      1. Paginile "Termeni si conditii", "Politica Cookies" si "Modalitati de plata" sunt goale pe site-ul Inside Traders, adica sunt formate in intregime doar din fraze generate automat, de genul:

      "Pellentesque in ipsum id orci porta dapibus. Quisque velit nisi, pretium ut lacinia in, elementum id enim. Donec rutrum congue leo eget malesuada. Curabitur arcu erat, accumsan id imperdiet et, porttitor at sem. Curabitur aliquet quam id dui posuere blandit. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Curabitur aliquet quam id dui posuere blandit."

      Really ?! Pe un site de tranzactii financiare ?!

      2. Nimic in acest articol despre "ce anume îmi doresc cu adevărat în viață", nimic despre "educatie financiara". Aceste expresii au fost doar mentionate si deloc dezvoltate in articol sau pe site-ul Inside Traders. Doar a mentiona pe site-ul Inside Traders ca in ziua de azi tranzactiile la bursa se fac automat cu ajutorul algoritmilor nu mai este de mult timp o noutate, si NU este deloc egal cu educatie financiara pentru vizitatorii site-ului.

      Concluzia informata: doar un click-bait cu carlig "filozofic" ("ce anume îmi doresc cu adevărat în viață"), cuvinte fara fundament, in genul firmelor cu profil medical care iti spun una cand te suna la telefon, dar incearca sa iti vanda alta, dupa ce te-au convins sa mergi la intalnirea cu ei.

      Cel putin sa fi fost marcat ca reclama. Si platit ca reclama pentru publicare pe platforma Republica.
      • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult