Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Mă enervează oamenii care așteaptă „să se facă”

Proteste în București

Foto Guliver Getty Images

Atât de multe credem că ni se cuvin.

Să avem școli încălzite și renovate.

Să avem spitale igienizate și renovate.

Să nu avem birocrație sufocantă.

Să avem orașe curate și frumoase.

Să avem parcuri și săli de sport.

Să avem autostrăzi.

Să avem, să avem, să avem….

Dar mă întreb: de ce oare să ni se cuvină toate aceste lucruri?

Mă întreb, cine oare ne așteptăm să ne dea tot ceea ce ni se cuvine? Statul, Guvernul, Parlamentul sau poate Europa?

Mai nou, văd că toate lumea crede că:

„Am fi putut și noi avea, dacă…..”

Dacă ce?

Dacă nu alegem să ne implicăm?

Dacă nu alegem să ne respectăm pe noi înșine și unii pe alții?

Dacă nu alegem să păstrăm curățenia?

Dacă nu alegem să ieșim la vot?

Te întreb, oare când a fost ultima oară când ai donat unei organizații non-profit care are grijă de copii, sau uneia care are grijă de mediul înconjurător, sau uneia care monitorizează ce fac politicienii? Exemple sunt multe și aș fi putut să pun linkuri directe, dar te-aș fi privat de efortul de a-i cauta tu personal. Să fie ceva intenționat făcut de tine. Să fie ceva realizat de tine, ca să te poți bucura din plin.

Auzim din ce în ce mai des: „Ar trebui să se facă….”.

Și cine ar trebui să facă?

Și cum ar trebui să se aleagă ce e „mai prioritar” din lista lungă de lucruri de făcut?

Și cum ar trebui să se aloce fonduri și de unde?

Să fim serioși, atât de multe lucruri mici am putea să facem fiecare dintre noi, și nu le facem.

Și mă întreb atunci: de ce oare „ar trebui să facă alții”?

Și cine oare să fie acești alții?

Dacă se trezesc unii să facă ceva, îi luăm la rost cum că „cine v-a pus pe voi? Cine v-a împuternicit pe voi”?

Ne place să avem control, dar să nu avem responsabilitate.

Ne place să alegem oamenii care „să facă”, dar nu ieșim la vot.

Nu ne informăm ca să îi putem trage la răspundere ulterior.

Atunci, cum altfel să se facă și de către cine?

  • „Înainte să ajuți un om bolnav, întreabă-l dacă e dispus să renunțe la lucrurile care l-au făcut bolnav.” - Hippocrate

Trăim în bula noastră: familie, grup de prieteni, job, deci avem viziunea îngustată.

Trebuie să ieși din casă, să accepți că există o altă față a realității, una sumbră, una pe care nu o înțelegem sau în anumite cazuri nu o acceptăm. România profundă are probleme. Problemele altora devin încet, încet și problema ta, tocmai datorită ignoranței. Crezi că nu te afectează și nu vei fi atins de problemele “lumii paralele”.

Suntem și vom continua să fim atinși tocmai prin faptul că „ei" nu înțeleg și nu văd altceva decât îndoctrinare și mici cadouri electorale, dar prin care ajung să facă majoritate, iar tu rămâi minoritate, iar când se votează legi, când se decide bugetul și alte aspecte ce țin de viitorul tău și al copiilor tăi, tu vei fi minoritate și nu îți va rămâne decât să comentezi și să arăți cu degetul către „prostime”. 

Dacă aleg să mă implic, îmi vei reproșa că fac compromisuri, dar cum să nu le fac când sunt minoritar, pentru că tu nu ai ales să ieși la vot și să ne asiguri majoritatea? Sau poate dacă ai ieșit, ai ales să te rezumi aici și să nu insiști și în familie și în cercul de apropiați să iasă și ei la vot. Dacă le-ai făcut însă pe toate, ai tot respectul meu. 

Ce îți va permite ție oare să mă arăți pe mine cu degetul, sau să îmi arunci vorbe de genul: „Știam eu că odată ajuns acolo …. “, „Atâta a fost și de el…”, „Nu a fost în stare să facă nimic…”, „Arată-ne ceva concret ce ai făcut…”. Omule drag, ceva concret se face când ai puterea să faci ceea ce îți propui. De aceea business-urile private se dezvoltă; pentru că cineva are puterea de a implementa ceea ce știe sau crede că e bine. Își asumă și greșelile, dar are libertatea de acțiune.

Tu dacă nu alegi să acorzi libertate de acțiune celor care vrei să te reprezinte, atunci cum să ai dreptul să comentezi sau să ai așteptări când tu alegi să fii spectator inclusiv în ziua votului? Cu ce drept să îți ceri drepturile ulterior, când poate alții care "s-au zdrobit” să câștige puterea încearcă să facă ce cred ei mai bine pentru țara asta? Cu ce drept să le ceri tu să facă ce e bine pentru tine, dacă tu nu ai ales să faci ce era bine pentru ține (să mergi la vot)?

N-ai decât să crezi că nu te afectează.

N-ai decât să crezi că ești protejat în bula ta.

N-ai decât să crezi că ceva se va schimba fără implicarea ta.

N-ai decât să crezi că ei nu vor râde de tine și vor continua să fie corupți, hoți și mincinoși. 

Dacă citești aceste rânduri, deja ai respectul meu, pentru faptul că alegi să te informezi.

Sper în același timp că ai ieșit și vei ieși la vot. Sper că îți pasă de viitorul tău și al copiilor tăi.

Sper că îți respecți familia, prietenii, vecinii și pe toți cei din zona ta.

Iar atunci când întâlnești pe cineva apolitic, care e mult prea ocupat să se implice în orice, care nu are el/ea treabă cu ce se întâmplă, că e ocupat la job și care poate nici nu iese la vot, să îi răspunzi frumos

E decizia ta, dar atunci, exercită-ți dreptul de a:

  • nu comenta
  • nu cere nimic
  • nu spera
  • nu te plânge
  • nu avea așteptări

Sunt o persoană cât se poată de răbdătoare și optimistă, dar trebuie să recunosc că m-am săturat până peste cap de oameni care aleg să nu se implice.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Au fost odata 5 oameni care se numeau: CINEVA, ORICINE, NIMENI, TOTI si ALTUL.

    Intr-o zi cei 5 au fost confruntati cu o problema deosebit de importanta si de aceea s-au hotarat sa fie facuta de TOTI. Insa, cum TOTI era sigur ca CINEVA o va face, iar CINEVA se baza pe NIMENI, in final NIMENI nu a facut-o deoarece era evident ca ORICINE ar fi fost in stare sa o faca. Atunci CINEVA s-a suparat foarte tare caci era o treaba pentru TOTI. Insa TOTI i-a sugerat lui CINEVA sa-l oblige pe ALTUL sa faca ceea ce NIMENI nu a fost dispus sa faca, desi ORICINE ar fi putut. Concluzia:

    Treaba trebuie facuta intotdeauna de ALTUL!
    • Like 1
  • Vorbeste tu cu statul sa nu-mi mai ia impozit si atunci nu o sa astept nimic de la stat. E la fel cum platim "asigurari" de sanatate iar cand avem nevoie de servicii medicale trebuie sa le platim din nou ca, dupa cum zici, nu e normal sa asteptam de la altii sa faca.
    • Like 1
    • @ Sorin Gherghel
      Sunt de acord cu dumnevoastră. Aș mai adăuga faptul că pentru acele taxe și impozite pe care le plătim ei sunt responsabili să facă tot ce le stă în putință, dar sunt convins că suntem de acord că sunt atât de multe altele de care nu este responsabil statul și de care am putea și ar trebui să ne ocupăm noi și nu o facem: bun simț și respect la nivel interpersonal, în trafic, păstrarea curățeniei, votul, educația, etc.

      Înțeleg că e mai ușor să vedem ce nu face altul decât să admitem ce am putea facea noi, dar alegem să trecem cu vederea. TOTUȘI....
      • Like 0
  • Sunt numai parțial de acord cu poziția autorului pentru că, la câți bani ne ia statul, chiar că ni se cuvin multe!
    https://www.wall-street.ro/articol/Economie/104459/Iobag-medieval-vs-salariat-contemporan-Vezi-cate-zile-din-an-muncesti-pentru-altii.html
    "In realitate muncim peste 200 de zile ptr stat, la fel ca iobagii !
    Nicolae Valentin la 31 Mai 2011, ora 10:10
    Din ce-mi ramane, tot ce cumpar are TVA de 24%, cumpar benzina sau motorina am accize o treime din pret (pe langa TVA), cumpar tigari sau bautura la fel, platesc impozite pe casa si masina si raman cu maxim 40% din venit !"
    • Like 1
  • Valentin check icon
    Să nu uităm de celebrul "e de la ei."
    • Like 0
  • Dorin check icon
    Mentalitatea este ,( Să se facă ,Dar nu de mine personal ,DE altcineva)
    • Like 1
  • check icon
    Se da ceva? S'a bagat ceva?
    • Like 0
  • Valentin check icon
    E din copilărie: s-a spart vaza, s-a vărsat cerneala pe covor, s-a stricat aparatul...
    • Like 0
  • „Arată-ne ceva concret ce ai făcut…”. Omule drag, ceva concret se face când ai puterea să faci ceea ce îți propui. - Da! daca si aceasta platforma te cenzureaza....
    • Like 0
  • check icon
    Ar trebui tipărite manifeste cu asta!!
    • Like 2
    • @
      Valentin check icon
      Păi să se facă. :)
      • Like 2


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult