Foto: Guliver Getty Images
Pe 1 iunie, Donald Trump a anunțat retragerea Statelor Unite ale Americii din acordul de la Paris, prin care 195 de state s-au angajat, la finalul anului trecut, să scadă emisiile de dioxide de carbon. SUA reprezintă, în acest moment, cea de-a doua țară după China responsabilă pentru emisiile de CO2 la nivel mondial: aproape 15% din dioxidul de carbon emis la nivel planetar provine de aici.
În aceste condiții, Trump spune că, după retragere, intenționează să înceapă negocierile de reintrare, în condiții mult mai avantajoase, a SUA în Acordul de la Paris sau chiar într-un nou tratat. „Vom începe să negociem și să vedem dacă putem face o înțelegere corectă. Și dacă putem e grozav, dacă nu este în regulă”, a susținut președintele SUA. Doar două state au refuzat până în acest moment să semneze acordul de la Paris, Siria și Nicaragua.
Macron, către cercetătorii americani: Veniți și lucrați cu noi să găsim soluții concrete pentru mediu
La puțină vreme după anunțul lui Trump, Elon Musk, fondatorul Tesla și Space X, a anunțat că refuză să mai fie consilierul acestuia. „Plec din consiliile prezidențiale. Încălzirea globală este reală. Ieșirea din Acordul de la Paris nu este bună nici pentru America, nici pentru lume”, a scris Musk pe Twitter.
Parafrazând sloganul lui Trump din timpul campaniei electorale, președintele Franței, Emmanuel Macron a transmis următorul mesaj: „Make our planet great again”.
Acesta a invitat oamenii de știință și inginerii americani să lucreze alături de Franța pentru a găsi soluții concrete la încălzirea globală. „Tuturor oamenilor de știință, inginerilor, antreprenorilor și cetățenilor implicați care sunt dezamăgiți de decizia lui Trump, vă spun asta: Aveți în Franța o a doua casă. Veniți și lucrați cu noi să găsim soluții concrete pentru mediu. În această seară, SUA au întors spetele lumii, dar Franța nu le va întoarce spatele americanilor”, a declarat Macron.
2 trilioane de dolari, active devalorizate într-o economie decarbonizată
Într-o analiză publicată în Republica.ro, Iancu Dărămuș vorbea despre mizele ecologice și financiare ale acordului de la Paris. „Cercetările științifice au demonstrat că, pentru a evita efectele cele mai periculoase ale schimbărilor climatice, există o cantitate limitată de carbon care poate fi emisă în atmosferă: aproximativ 800 de gigatone. Acest „buget de carbon” e limita maximă compatibilă cu menținerea încălzirii globală sub 2°C față de epoca pre-industrială - ținta adoptată în unanimitate de guvernele lumii în Acordurile de la Cancun (2010) și Paris (2015). Odată epuizat acest „buget de carbon”, încălzirea este ireversibilă. Problema e că doar o treime din cărbunele, petroleul și gazele de pe glob pot fi arse fără a depăși acest buget. De ce e asta important? În primul rând, din cauza consecințelor fizice non-lineare. Diferența dintre 6°C și 2°C poate fi comparată cu un salt de la etajul 6 sau de la etajul 2: dacă supraviețuirea e în joc, prima opțiune nu e doar de trei ori mai rea decât a doua, ci, la limită, infinit mai rea (esența așa-numitei „teoreme sumbre” – the dismal theorem – propusă de un economist de la Harvard).
În al doilea rând, din cauza consecințelor financiare. Dacă două treimi din combustibilii fosili de care știm sunt inutilizabili, trilioanele de dolari investite anual în explorarea pentru noi resurse, multe din ele în condiții extreme (în Arctica, în zone marine adânci și „ultra-adânci”, în nisipurile bituminoase din Canada etc.) nu vor aduce niciun beneficiu financiar investitorilor. Un studiu recent a identificat 2 trilioane de dolari de investiții în proiecte noi care ar putea deveni „active devalorizate” (stranded assets) într-o economie decarbonizată. Până și Arabia Saudită – unul din cei mai mari producători de petrol și gaze din lume – anticipează un viitor fără combustibili fosili. Așadar, din perspectiva politicilor publice, supraviețuirea companiilor ca ExxonMobil, Shell și Chevron în forma lor curentă e posibilă doar dacă guvernele lumii nu își respectă angajamentele publice și permit schimbări climatice periculoase”.
Citiți articolul integral aici.
Și accesați această galerie foto marca Getty Images, care demonstrează că încălzirea globală este o realitate.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Dar va asigur ca e mai mult decat capabila sa se adapteze noului vid de putere American.
Germania se va aseza confortabil la masa negocierilor si isi va masura "noile" doze de protectionism cat mai egocentric posibil. Voila!
Singurul lucru care lipseste e consensul de 97% al oamenilor de stiinta. Dar presupun ca pana si talharilor eco-fascisti a inceput sa le fie rusine de acea minciuna, care a fost demascata deja de sute de ori pe internet.