Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Macron, după ce Trump a anunțat retragerea SUA din Acordul de la Paris: „Make our planet great again”

Macron - Trump

Foto: Guliver Getty Images

Pe 1 iunie, Donald Trump a anunțat retragerea Statelor Unite ale Americii din acordul de la Paris, prin care 195 de state s-au angajat, la finalul anului trecut, să scadă emisiile de dioxide de carbon. SUA reprezintă, în acest moment, cea de-a doua țară după China responsabilă pentru emisiile de CO2 la nivel mondial: aproape 15% din dioxidul de carbon emis la nivel planetar provine de aici. 

În aceste condiții, Trump spune că, după retragere, intenționează să înceapă negocierile de reintrare, în condiții mult mai avantajoase, a SUA în Acordul de la Paris sau chiar într-un nou tratat. „Vom începe să negociem și să vedem dacă putem face o înțelegere corectă. Și dacă putem e grozav, dacă nu este în regulă”, a susținut președintele SUA. Doar două state au refuzat până în acest moment să semneze acordul de la Paris, Siria și Nicaragua.

Macron, către cercetătorii americani: Veniți și lucrați cu noi să găsim soluții concrete pentru mediu

La puțină vreme după anunțul lui Trump, Elon Musk, fondatorul Tesla și Space X, a anunțat că refuză să mai fie consilierul acestuia. „Plec din consiliile prezidențiale. Încălzirea globală este reală. Ieșirea din Acordul de la Paris nu este bună nici pentru America, nici pentru lume”, a scris Musk pe Twitter.

Parafrazând sloganul lui Trump din timpul campaniei electorale, președintele Franței, Emmanuel Macron a transmis următorul mesaj: „Make our planet great again”. 

Acesta a invitat oamenii de știință și inginerii americani să lucreze alături de Franța pentru a găsi soluții concrete la încălzirea globală. „Tuturor oamenilor de știință, inginerilor, antreprenorilor și cetățenilor implicați care sunt dezamăgiți de decizia lui Trump, vă spun asta: Aveți în Franța o a doua casă. Veniți și lucrați cu noi să găsim soluții concrete pentru mediu. În această seară, SUA au întors spetele lumii, dar Franța nu le va întoarce spatele americanilor”, a declarat Macron. 

2 trilioane de dolari, active devalorizate într-o economie decarbonizată

Într-o analiză publicată în Republica.ro, Iancu Dărămuș vorbea despre mizele ecologice și financiare ale acordului de la Paris. „Cercetările științifice au demonstrat că, pentru a evita efectele cele mai periculoase ale schimbărilor climatice, există o cantitate limitată de carbon care poate fi emisă în atmosferă: aproximativ 800 de gigatone. Acest „buget de carbon” e limita maximă compatibilă cu menținerea încălzirii globală sub 2°C față de epoca pre-industrială - ținta adoptată în unanimitate de guvernele lumii în Acordurile de la Cancun (2010) și Paris (2015). Odată epuizat acest „buget de carbon”, încălzirea este ireversibilă. Problema e că doar o treime din cărbunele, petroleul și gazele de pe glob pot fi arse fără a depăși acest buget. De ce e asta important? În primul rând, din cauza consecințelor fizice non-lineare. Diferența dintre 6°C și 2°C poate fi comparată cu un salt de la etajul 6 sau de la etajul 2: dacă supraviețuirea e în joc, prima opțiune nu e doar de trei ori mai rea decât a doua, ci, la limită, infinit mai rea (esența așa-numitei „teoreme sumbre” – the dismal theorem – propusă de un economist de la Harvard).

În al doilea rând, din cauza consecințelor financiare. Dacă două treimi din combustibilii fosili de care știm sunt inutilizabili, trilioanele de dolari investite anual în explorarea pentru noi resurse, multe din ele în condiții extreme (în Arctica, în zone marine adânci și „ultra-adânci”, în nisipurile bituminoase din Canada etc.) nu vor aduce niciun beneficiu financiar investitorilor. Un studiu recent a identificat 2 trilioane de dolari de investiții în proiecte noi care ar putea deveni „active devalorizate” (stranded assets) într-o economie decarbonizată. Până și Arabia Saudită – unul din cei mai mari producători de petrol și gaze din lume – anticipează un viitor fără combustibili fosili. Așadar, din perspectiva politicilor publice, supraviețuirea companiilor ca ExxonMobil, Shell și Chevron în forma lor curentă e posibilă doar dacă guvernele lumii nu își respectă angajamentele publice și permit schimbări climatice periculoase”. 

Citiți articolul integral aici. 

Și accesați această galerie foto marca Getty Images, care demonstrează că încălzirea globală este o realitate. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    In 2011 am zburat cu avionul peste jungla amozoniana. De la 10000 m, cit vedeai cu ochii, jungla fusese defrisata si inlocuita cu trestie, zeci de drumuri, paralele si perpendiculare. Au inlocuit 20 m de strat vegetal cu unul de 2 m ca sa faca etanol. Si de fapt, pentru a produce 1 l de etanol, care sa inlocuiasca 1 l de benzina, se consuma numai pentru anhidrizare exact 1 l de etanol, pentru tot procesul de productie 1.3 l. Adica dam in aer suplimentar cu 130% mai mult CO2 in atmosfera decit daca nu inlocuiam litrul de benzina cu "ecologicul" alcool. Si atunci despre ce vorbim? In Romania am pus porumb si rapita in draci pentru a avea asa zisi biocombustibili, si in schimb importam legume. Centrala de la Brazi pe cogenerare mai mult sta in loc sa livreze energie termica pentru sere, lucru care ar scadea drastic pretul energiei electrice. Sa va mai zic despre EROI? Vedeti aici: https://www.google.ro/imgres?imgurl=https%3A%2F%2Fbravenewclimate.files.wordpress.com%2F2014%2F08%2Fmorganesfig1.jpg&imgrefurl=http%3A%2F%2Fwww.theenergycollective.com%2Fbarrybrook%2F471651%2Fcatch-22-energy-storage&docid=j100Xzhj8nhwGM&tbnid=nshkl1kh6N5KoM%3A&vet=10ahUKEwii9LK9gaHUAhWFEywKHdPCC0kQMwgkKAUwBQ..i&w=688&h=535&bih=585&biw=1366&q=EROI%20energie%20pictures&ved=0ahUKEwii9LK9gaHUAhWFEywKHdPCC0kQMwgkKAUwBQ&iact=mrc&uact=8
    • Like 1
  • check icon
    Da, dar USA produce 25% din PIB-ul omenirii, China produce mai putin decit USA si consuma mult mai multa energie decit USA? In plus ca arde carbune in draci! Unde e smog, la Beijing sau la New York? Cine are nevoie sa isi reduca emisiile de bioxid de carbon (acceptind ca asta ar fi problema, dar nu e)? De ce Chinei i se permite (si Indiei) cresterea emisiilor in timp ce USA (care le-a redus cu 20% deja prin utilizarea gazului de sist) este obligata sa le reduca cu 26%. Asta numai pentru ca un berbec s-a angajat sa faca asta de dragul publicitatii (e vorba de Obama). In plus m-am saturat de ecologisti gen Gore (care a facut avere mintind lumea) si Travolta (care isi ia avionul de peste 100 de locuri din parcarea casei, asa cum imi iau eu masina din parcarea blocului!). Eu unul mi-am indeplinit sarcina, am redus consumul de benzina cu peste 20% lunin o masina cu motor mai mic! Asa ca se slabi!
    • Like 2
  • Da de ce sa continue Germania singura cand poate sa continue China deasemeni... singura. Germania n-are "masa critica" nici economic si nici cultural ca sa fie un trailblazer in nimic.
    Dar va asigur ca e mai mult decat capabila sa se adapteze noului vid de putere American.
    Germania se va aseza confortabil la masa negocierilor si isi va masura "noile" doze de protectionism cat mai egocentric posibil. Voila!
    • Like 0
  • Cristian check icon
    Aceeasi propaganda intru religia eco-globalista din ziarele mainstream occidentale. Povesti despre limita de 2 grade celsius, total scoasa din burta, si oricum irelevanta, dat fiind ca efectele acordului de la Paris, daca ar fi aplicat, ar fi de maxim 0.05 gr. C, iar daca ar fi prelungit pana in 2100, ar fi de 0.17 gr. celsius. Nici un cuvant despre inverzirea planetei in urma cresterii concentratiei de CO2. Nici un cuvant despre faptul ca cresterea nivelului oceanelor este aceeasi de sute de ani, nimic despre pauza incalzirii, care tine deja de 20 de ani...toate astea nu fac 2 parale, cand e rost de incarcat omenirea cu taxe de trilioane de dolari.
    Singurul lucru care lipseste e consensul de 97% al oamenilor de stiinta. Dar presupun ca pana si talharilor eco-fascisti a inceput sa le fie rusine de acea minciuna, care a fost demascata deja de sute de ori pe internet.
    • Like 3
    • @ Cristian
      pa ruski pls.
      • Like 2
    • @ Levy Levytroussers
      La cate datoreaza ecologismul KGB-ului, e chiar nepoliticos sa te dezici de aceasta limba.
      • Like 1
  • Un acord prost negociat de Obama, care numai tampenii a facut 8 ani de zile. Acordul de la Paris ar fi costat SUA 6 milioane de locuri de munca pana in 2020 si sute de miliarde de dolari. Asta in timp ce China , conform acordului, nici nu trebuie sa reduca nimic pana in 2030, iar India trebuie platita cu miliarde anual ca sa reduca ceva. Avand in vedere ca efectul estimat al acordului de la Paris este de 0.2 grade celsius pana in 2100(!!!!), se pare care acest acord era mai mult o modalitate de redistribuire a veniturilor catre alte tari decat un acord serios despre climat. Asadar, adios muchachos, sa bage Merkel 100 de miliarde anual in fondul verde. SUA si-a redus emisiile cu aproape 20% in ultimii 15 ani, si are cele mai reduse emisii pe milion de GDP. Va continua sa fie un lider in protectia mediului, insa in afara Acordului de la Paris.
    • Like 3
    • @ Deploribus Unum
      na zdravy commrade.
      • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult