Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Mai bine căpșunar decât pișcotar. Dacă DNA mai există, jaful de Centenar n-ar trebui să rămână un simplu dosar de presă

Dan Bittman, Daniel Florea

Foto: Captură Recorder.ro

Ca să-i cânte în strună primarului PSD Daniel Florea, la evenimentul „50 de ani de existență a Sectorului 5”, prestatorul Dan Bittman a încasat, potrivit ziarului Libertatea, 11.000 de euro (ca să prezinte) și alți 11.000 de euro (ca să cânte dimpreună cu trupa Holograf). Dl. Bittman însuși se consideră un prestator: „Eu mă duc, prestez, dau bună ziua şi la revedere, şi atât”.

  • Dl. Bittman a dat mai mult decât bună ziua la evenimentul cu pricina: „Doamnelor şi domnilor, în aplauzele dumneavoastră, vreau să-l invit în scenă, pe domnul primar al Sectorului 5, domnul Daniel Florea! Dom’ primar, dar văd că... merge bine treaba aici, în Sectorul 5, nu ştiu... Extraordinar, toată lumea-i fericită”. (Sursa: Recorder.ro)

„Toată lumea-i fericită…”

Ultima știre din sectorul 5 este cea care ne spune că un bloc a ars. Fusese ridicat perfect ilegal, fără niciun aviz de construcție. Construcțiile ilegale, dezvoltările haotice, fără niciun plan de urbanism, sunt o bombă cu ceas în tot Bucureștiul, nu doar în sectorul 5. În cazul unui cutremur ceva mai mare murim cu zecile de mii ca șobolanii.

Mai înainte, școala 124 din Rahova, sector 5, a ars. Ca mai toate școlile din București, nu avea aviz de securitate la incendiu. Din fericire, a ars noaptea, copiii nu erau la cursuri. În cazul unui incendiu în timpul orelor, vom avea un nou Colectiv.

Mai înainte, tavanul școlii 141 din sectorul 5 s-a prăbușit. Din fericire, niciunul dintre cei 400 de copii nu se afla la cursuri, fiind ieșiți din școală la „Săptămâna altfel”. Nu vreau să mă gândesc ce s-ar fi întâmplat altfel…

Într-un București cenușiu, sufocat de poluare, trafic, kitsch, incompetență și corupție, sectorul 5 stabilește câteva recorduri: locul cel mai murdar, cel mai jerpelit, fief al celor mai temute clanuri interlope și al consumatorilor de droguri. Într-un colț al sectorului înflorește ca un herpes Casa Poporului, cea mai mare clădire din țară. Vizavi se înalță Catedrala Mântuirii Neamului, cel mai înalt și mai bugetofag lăcaș de cult din România, iar peste drum se află Hotelul Marriott, cel mai luxos din Capitală. La 500 de metri mai încolo începe mahalaua…

Cei ce Rod banul public…

  • Prin urmare, vorba prestatorului Dan Bittman, treaba nu merge chiar atât de bine în sector, dar asta nu este problema interpretului. Dumnealui omagiază contracost, pe factură, chiar dacă, demn, nu ia banii înainte, ca la curve. Spune că deocamdată nu i-a intrat nimic în cont, e împăcat cu sine și cu banii promiși, iar suma i se pare oricum mică, în comparație cu ce iau alții: „Mi se par niște sume mult mai mici decât, de exemplu, cei 250.000 euro pe care îi primește Rod Stewart de la Primăria Municipiului București, atenție, tot bani publici!, într-un concert în care nimeni nu plătește vreun ban, toată lumea are acces gratuit. Practic, noi primim niște sume care nu sunt nici 1%, 2% sau 5% din ceea ce primesc unii artiști care vin să presteze, atenție, tot din bani publici” (Sursa: Libertatea)

Capitala petrece, șoferii fac crize de nervi

Grație investigației din Libertatea, cei 22.000 de euro încasați de Dan Bittman (tot evenimentul de la sectorul 5 a costat 700.000 de euro) și cei 250.000 de euro oferiți lui Rod Steward sunt primele piese dintr-un puzzle infernal. Nu cred că plătitorul de taxe bucureștean va avea vreo surpriză când va afla dimensiunea risipei din bani publici făcută de Primăria Generală și primăriile de sector sub umbrela cheltuielilor pentru Centenar. Primul gând te duce la risipă iresponsabilă, intuiția îți spune că este mult mai mult. Dacă mai există DNA, „Dosarul Centenar” ar trebui să fie o prioritate națională. Este, în fond, o chestiune de igienă națională: oriunde te-ai duce prin București și prin țară dai de o puzderie de festivaluri patriotice, șușe gratuite de tocat bani publici și de omagiat notabilitatea locală în pixul căreia se află bugetul. De departe, campioană este Capitala - da, Capitala în care nu s-a construit niciun loc nou de parcare, unde se stă cu orele în trafic, unde se bat zilnic recorduri europene la poluare, unde cad școlile în capul elevilor și unde colcăie infecțiile în spitale, Capitala petrece ca și când tot bugetul ar trebui terminat pe 10 ani de acum încolo. Nu există limite, nu dă nimeni socoteală. A scăpat vaca în lucernă și face totul palancă la pământ.

Ce ați face cu 700.000 de euro?

Să spunem că sunteți primarul Daniel Florea. Cu 700.000 de euro ce ați face? I-ați investi într-un parc sau într-o școală sau i-ați împărți cu Dan Bittman&Friends? Dacă ați fi doamna Firea și ați avea 250.000 de euro… Nu mai continui, înțelegeți ideea. Banii ăștia sunt plevușcă și gingirică, primarii de sector și doamna Firea au un somn mult mai mare de tranșat. Bugetul Capitalei pe 2018 a fost de 1,24 miliarde de euro. Cum cheltuiești acești bani, cu cei mulți sau cu cei puțini? Priviți cum arată Bucureștiul și veți avea răspunsul, nu este nevoie de dreptul al replică al edililor.

Corul asistaților de lux

Noul tip de asistat social al administrației PSD nu este săracul căruia îi dai o farfurie de fasole cu ciolan la evenimente și-l trimiți la all-inclusive în Grecia, ci prestatorul de servicii. O mulțime de artiști ai poporului ciugulesc bobițe din mâna Primarului și, în schimb, îi ridică ode sau semnează scrisori de susținere.

  • „Extraordinar, toată lumea-i fericită”, exclamă dl. Dan Bittman, în fața unui public cu „mânuțele sus”. Certat pe Facebook pentru prestația sa, dl. Bittman se enervează: "Vaaaai da știi ce rușine îmi e??!!! Muncesc cinstit și un prost ca tine îmi spune să mi fie rușine,du te n Spania la căpșuni și fii demn”.

Este străveziu disprețul șmecherului care a dat de bani ușor de făcut față de fraierii care muncesc un an printre străini ca să câștige 22.000 de euro. Fraierii care au plecat, fraierii care nu s-au orientat, fraierii care nu și-au găsit un domn generos, fraierii care, în loc să coafeze doamne ambițioase în țară, au plecat la șters babe la fund în Italia. „Să vină Diaspora ca să ne pișăm pe ea”, cântau maneliștii la urechea baronului Bădălău de la PSD. Românul ăla fraier și chinuit, care lucrează pe 1500 de euro, iar „de banii ăștia copiii lui se fac golani acasă și nevasta-sa curvă”, după cum spunea arogant Ioan Rus, pe atunci ministru PSD. Mahalaua, lumpendiaspora, masa jalnică, căpșunarii - epitete care arată tot disprețul lăutarilor regimului pentru cei plecați.

Dl. Bittman tocmai a înscris în nomenclator meseria de pișcotar demn și cinstit. Banii vorbesc, banii vorbesc… De ce ar trebui să-i fie totuși un pic rușine dlui Bittman? Ce se face că nu pricepe e că cei 22.000 de euro - din cei 700.000 de euro - sunt bani publici, banii lor, ai proștilor pe care îi disprețuiește. Iar devalizarea bugetului public ar trebui să fie un motiv de rușine, dacă nu de ceva mai mult.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Mediocrul asta se compara cu Rod Stewart ? Intreb pentru un prieten ...
    • Like 1
  • Nu degeaba cântă aşa bine "Banii vorbesc!" Dan Bittman - cântecul a ajuns hit şi principiu de viață pentru artist!Pff...
    • Like 2
  • Mănâncă gura la toți hartiştii iar anul ăsta e de mâncat .Şi gura lui Tudor Chirilă mai serveşte câte una . Mulți ar muri de foame fără sindrofiile astea de partid şi de stat.
    • Like 0
  • Da' ce, dom'le, nu trebui şi gura lor să mănâncă ceva? Ce dacă-s bani publici, ce, iei nu plăteşte taxe şi impozite, ca tot omu'?
    • Like 0
  • Danutz SRL dupa cum bine si-a intitulat prestatia in muzica si viata , nu stie mai multe , la atit il duce capul . Acum vorba lui , trebuie sa gasesc si eu sa dau cu fleanca pe undeva ca doar munca e pentru fraieri.
    Danutz este un fel de Stefan Pistol al muzicii romanesti , presteaza la cine marca banul. Acum nu trebuie sa dramatizam si sa-l demonizam pe Danutz ca el este oglinda majoritatii covirsitoare a romanilor. De asta ne aflam in locul asta mizerabil .
    • Like 3
    • @ Radu Bogdan
      Gravity check icon
      Danutz a fost și bugetar într-o perioadă, la Ministerul de Finanțe. Banii nu tac, banii se fac, TOTUL stă în mâna lor.
      • Like 2
    • @ Gravity
      Si mai bine ca sigur acolo se pricepea . A si zis Danutz pe Facebook, ca cine-si permite sa vorbeasca fara sa-l cunoasca pe el.
      Pai ne permitem, ca pe om il definesc faptele sale si prestatia dinsului o vedem cu totii.
      • Like 1
  • Roxana B check icon
    Dumneavoastra n-ati auzit ca domnu Dragnea n-a vrut sa-i dea soseaua de centura doamnei Firea , ca s-o repare?Normal ca a virat 250 de.mii in contul lui Rod Stewart, daca n-a putut sa-i investeasca in "studii de fezabilitate".....ce, nu e o scuza buna?
    Nu ca as fi fana a lui Daddy, dimpotriva, dar asta e situatia.Si nu numai madam Firea e asa.Cred ca poti numara pe degetele de la o mana primarii care chiar fac ceva pentru concetateni.Si majoritatea ,nu stiu cum, se afla la vest de arcul carpatic....
    • Like 2


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult