Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Mai bine căpșunar decât pișcotar. Dacă DNA mai există, jaful de Centenar n-ar trebui să rămână un simplu dosar de presă

Dan Bittman, Daniel Florea

Foto: Captură Recorder.ro

Ca să-i cânte în strună primarului PSD Daniel Florea, la evenimentul „50 de ani de existență a Sectorului 5”, prestatorul Dan Bittman a încasat, potrivit ziarului Libertatea, 11.000 de euro (ca să prezinte) și alți 11.000 de euro (ca să cânte dimpreună cu trupa Holograf). Dl. Bittman însuși se consideră un prestator: „Eu mă duc, prestez, dau bună ziua şi la revedere, şi atât”.

 • Dl. Bittman a dat mai mult decât bună ziua la evenimentul cu pricina: „Doamnelor şi domnilor, în aplauzele dumneavoastră, vreau să-l invit în scenă, pe domnul primar al Sectorului 5, domnul Daniel Florea! Dom’ primar, dar văd că... merge bine treaba aici, în Sectorul 5, nu ştiu... Extraordinar, toată lumea-i fericită”. (Sursa: Recorder.ro)

„Toată lumea-i fericită…”

Ultima știre din sectorul 5 este cea care ne spune că un bloc a ars. Fusese ridicat perfect ilegal, fără niciun aviz de construcție. Construcțiile ilegale, dezvoltările haotice, fără niciun plan de urbanism, sunt o bombă cu ceas în tot Bucureștiul, nu doar în sectorul 5. În cazul unui cutremur ceva mai mare murim cu zecile de mii ca șobolanii.

Mai înainte, școala 124 din Rahova, sector 5, a ars. Ca mai toate școlile din București, nu avea aviz de securitate la incendiu. Din fericire, a ars noaptea, copiii nu erau la cursuri. În cazul unui incendiu în timpul orelor, vom avea un nou Colectiv.

Mai înainte, tavanul școlii 141 din sectorul 5 s-a prăbușit. Din fericire, niciunul dintre cei 400 de copii nu se afla la cursuri, fiind ieșiți din școală la „Săptămâna altfel”. Nu vreau să mă gândesc ce s-ar fi întâmplat altfel…

Într-un București cenușiu, sufocat de poluare, trafic, kitsch, incompetență și corupție, sectorul 5 stabilește câteva recorduri: locul cel mai murdar, cel mai jerpelit, fief al celor mai temute clanuri interlope și al consumatorilor de droguri. Într-un colț al sectorului înflorește ca un herpes Casa Poporului, cea mai mare clădire din țară. Vizavi se înalță Catedrala Mântuirii Neamului, cel mai înalt și mai bugetofag lăcaș de cult din România, iar peste drum se află Hotelul Marriott, cel mai luxos din Capitală. La 500 de metri mai încolo începe mahalaua…

Cei ce Rod banul public…

 • Prin urmare, vorba prestatorului Dan Bittman, treaba nu merge chiar atât de bine în sector, dar asta nu este problema interpretului. Dumnealui omagiază contracost, pe factură, chiar dacă, demn, nu ia banii înainte, ca la curve. Spune că deocamdată nu i-a intrat nimic în cont, e împăcat cu sine și cu banii promiși, iar suma i se pare oricum mică, în comparație cu ce iau alții: „Mi se par niște sume mult mai mici decât, de exemplu, cei 250.000 euro pe care îi primește Rod Stewart de la Primăria Municipiului București, atenție, tot bani publici!, într-un concert în care nimeni nu plătește vreun ban, toată lumea are acces gratuit. Practic, noi primim niște sume care nu sunt nici 1%, 2% sau 5% din ceea ce primesc unii artiști care vin să presteze, atenție, tot din bani publici” (Sursa: Libertatea)

Capitala petrece, șoferii fac crize de nervi

Grație investigației din Libertatea, cei 22.000 de euro încasați de Dan Bittman (tot evenimentul de la sectorul 5 a costat 700.000 de euro) și cei 250.000 de euro oferiți lui Rod Steward sunt primele piese dintr-un puzzle infernal. Nu cred că plătitorul de taxe bucureștean va avea vreo surpriză când va afla dimensiunea risipei din bani publici făcută de Primăria Generală și primăriile de sector sub umbrela cheltuielilor pentru Centenar. Primul gând te duce la risipă iresponsabilă, intuiția îți spune că este mult mai mult. Dacă mai există DNA, „Dosarul Centenar” ar trebui să fie o prioritate națională. Este, în fond, o chestiune de igienă națională: oriunde te-ai duce prin București și prin țară dai de o puzderie de festivaluri patriotice, șușe gratuite de tocat bani publici și de omagiat notabilitatea locală în pixul căreia se află bugetul. De departe, campioană este Capitala - da, Capitala în care nu s-a construit niciun loc nou de parcare, unde se stă cu orele în trafic, unde se bat zilnic recorduri europene la poluare, unde cad școlile în capul elevilor și unde colcăie infecțiile în spitale, Capitala petrece ca și când tot bugetul ar trebui terminat pe 10 ani de acum încolo. Nu există limite, nu dă nimeni socoteală. A scăpat vaca în lucernă și face totul palancă la pământ.

Ce ați face cu 700.000 de euro?

Să spunem că sunteți primarul Daniel Florea. Cu 700.000 de euro ce ați face? I-ați investi într-un parc sau într-o școală sau i-ați împărți cu Dan Bittman&Friends? Dacă ați fi doamna Firea și ați avea 250.000 de euro… Nu mai continui, înțelegeți ideea. Banii ăștia sunt plevușcă și gingirică, primarii de sector și doamna Firea au un somn mult mai mare de tranșat. Bugetul Capitalei pe 2018 a fost de 1,24 miliarde de euro. Cum cheltuiești acești bani, cu cei mulți sau cu cei puțini? Priviți cum arată Bucureștiul și veți avea răspunsul, nu este nevoie de dreptul al replică al edililor.

Corul asistaților de lux

Noul tip de asistat social al administrației PSD nu este săracul căruia îi dai o farfurie de fasole cu ciolan la evenimente și-l trimiți la all-inclusive în Grecia, ci prestatorul de servicii. O mulțime de artiști ai poporului ciugulesc bobițe din mâna Primarului și, în schimb, îi ridică ode sau semnează scrisori de susținere.

 • „Extraordinar, toată lumea-i fericită”, exclamă dl. Dan Bittman, în fața unui public cu „mânuțele sus”. Certat pe Facebook pentru prestația sa, dl. Bittman se enervează: "Vaaaai da știi ce rușine îmi e??!!! Muncesc cinstit și un prost ca tine îmi spune să mi fie rușine,du te n Spania la căpșuni și fii demn”.

Este străveziu disprețul șmecherului care a dat de bani ușor de făcut față de fraierii care muncesc un an printre străini ca să câștige 22.000 de euro. Fraierii care au plecat, fraierii care nu s-au orientat, fraierii care nu și-au găsit un domn generos, fraierii care, în loc să coafeze doamne ambițioase în țară, au plecat la șters babe la fund în Italia. „Să vină Diaspora ca să ne pișăm pe ea”, cântau maneliștii la urechea baronului Bădălău de la PSD. Românul ăla fraier și chinuit, care lucrează pe 1500 de euro, iar „de banii ăștia copiii lui se fac golani acasă și nevasta-sa curvă”, după cum spunea arogant Ioan Rus, pe atunci ministru PSD. Mahalaua, lumpendiaspora, masa jalnică, căpșunarii - epitete care arată tot disprețul lăutarilor regimului pentru cei plecați.

Dl. Bittman tocmai a înscris în nomenclator meseria de pișcotar demn și cinstit. Banii vorbesc, banii vorbesc… De ce ar trebui să-i fie totuși un pic rușine dlui Bittman? Ce se face că nu pricepe e că cei 22.000 de euro - din cei 700.000 de euro - sunt bani publici, banii lor, ai proștilor pe care îi disprețuiește. Iar devalizarea bugetului public ar trebui să fie un motiv de rușine, dacă nu de ceva mai mult.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Mediocrul asta se compara cu Rod Stewart ? Intreb pentru un prieten ...
  • Like 1
 • Nu degeaba cântă aşa bine "Banii vorbesc!" Dan Bittman - cântecul a ajuns hit şi principiu de viață pentru artist!Pff...
  • Like 2
 • Mănâncă gura la toți hartiştii iar anul ăsta e de mâncat .Şi gura lui Tudor Chirilă mai serveşte câte una . Mulți ar muri de foame fără sindrofiile astea de partid şi de stat.
  • Like 0
 • Da' ce, dom'le, nu trebui şi gura lor să mănâncă ceva? Ce dacă-s bani publici, ce, iei nu plăteşte taxe şi impozite, ca tot omu'?
  • Like 0
 • Danutz SRL dupa cum bine si-a intitulat prestatia in muzica si viata , nu stie mai multe , la atit il duce capul . Acum vorba lui , trebuie sa gasesc si eu sa dau cu fleanca pe undeva ca doar munca e pentru fraieri.
  Danutz este un fel de Stefan Pistol al muzicii romanesti , presteaza la cine marca banul. Acum nu trebuie sa dramatizam si sa-l demonizam pe Danutz ca el este oglinda majoritatii covirsitoare a romanilor. De asta ne aflam in locul asta mizerabil .
  • Like 3
  • @ Radu Bogdan
   Gravity check icon
   Danutz a fost și bugetar într-o perioadă, la Ministerul de Finanțe. Banii nu tac, banii se fac, TOTUL stă în mâna lor.
   • Like 2
  • @ Gravity
   Si mai bine ca sigur acolo se pricepea . A si zis Danutz pe Facebook, ca cine-si permite sa vorbeasca fara sa-l cunoasca pe el.
   Pai ne permitem, ca pe om il definesc faptele sale si prestatia dinsului o vedem cu totii.
   • Like 1
 • Roxana B check icon
  Dumneavoastra n-ati auzit ca domnu Dragnea n-a vrut sa-i dea soseaua de centura doamnei Firea , ca s-o repare?Normal ca a virat 250 de.mii in contul lui Rod Stewart, daca n-a putut sa-i investeasca in "studii de fezabilitate".....ce, nu e o scuza buna?
  Nu ca as fi fana a lui Daddy, dimpotriva, dar asta e situatia.Si nu numai madam Firea e asa.Cred ca poti numara pe degetele de la o mana primarii care chiar fac ceva pentru concetateni.Si majoritatea ,nu stiu cum, se afla la vest de arcul carpatic....
  • Like 2


Îți recomandăm

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult