Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Mai e unul pe țeavă. Curs de comportament în caz de demisie

Vasile Dâncu la Guvern

S-a întâmplat demisia care trebuia să se întâmple, cea a ministrului Dîncu de la Apărare. Se vedea venind de la distanță această plecare în pași lenți, așa cum mirosea înțepător a demisie și la Ministerul Educației.

Și dl. Bode va pleca în curând de la MAI, doar că singurul care refuză să vadă asta și să înțeleagă este el însuși.

Aș milita pentru un scurt curs de comportament destinat celor care preiau funcții publice prin numire (și nu numai). Aceste cursuri să fie obligatorii, iar cei care primesc funcții să facă dovada absolvirii cu minimum 90 de puncte din 100, adică răspunsuri corecte la 9 întrebări din testele grilă cu răspunsuri pre-formulate.

Exemplu/ scenariu:

Faci declarații complet nepotrivite, în retorica Kremlinului, insinuând că decidenții de la Kiev ar trebui să înțeleagă că marile puteri decid când se termină războiul.

Cum procedezi când ți se cere demisia:

(A) Îi înjuri pe toți cei care au îndrăznit să-ți ceară să pleci;

(B) Te victimizezi, invoci comploturi mondiale care te vizează personal;

(C) Te duci într-o librărie și faci pe intelectualul neînțeles de către cei mici, răi și proști;

(D) Înjuri, jignești, te victimizezi, faci pe intelectualul la librărie- adică răspunsurile de la (A), (B,) (C)- și apoi îți dai demisia (după câteva zile);

(E) Pleci demn, demisionezi imediat ce ai făcut declarații nepotrivite sau ai acționat eronat, ai stârnit valuri/ ai nemulțumit opinia publică, ai greșit cu voie sau fără voie, dar cu impact.

Sigur că aproape toți numiții în funcție vor încercui răspunsurile (A), (B), (C), (D).

După absolvirea cursului de bune maniere în caz de demisie/ demitere, crește probabilitatea să încercuiască răspunsul (E).

Demisia este o instituție. Iar toți cei care sunt în funcții trebuie să înțeleagă asta. Ne e clar că fără dl. Câmpeanu la Educație nu se poate face reformă, știm că fără dl. Bode la Interne instituții ca Poliția sau Pompierii nu pot nici măcar să respire, știm că fără dl. Dâncu la Apărare suntem ca niște frunze în bătaia vântului care vine de la Răsărit.

Dar ce demni și bărbați de stat ar fi toți acești domni și atâția alții, parașutați pe funcții publice prin numire și ce frumos ar arăta scena aceasta politică fără atâta tânguială, circ, lacrimi, injurii, spume când li s-ar spune că au greșit și că trebuie să plece.

De la Guvern, până la vestita rotire a scaunelor în jurul mesei mai trebuie să vină o demisie. Domnul cu pricina a încercuit deocamdată răspunsurile (A), (B), (C). Întrebarea este când va încercui și punctul (D). Căci la (E)- pleci demn- a ratat momentul.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult