Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Mai e unul pe țeavă. Curs de comportament în caz de demisie

Vasile Dâncu la Guvern

S-a întâmplat demisia care trebuia să se întâmple, cea a ministrului Dîncu de la Apărare. Se vedea venind de la distanță această plecare în pași lenți, așa cum mirosea înțepător a demisie și la Ministerul Educației.

Și dl. Bode va pleca în curând de la MAI, doar că singurul care refuză să vadă asta și să înțeleagă este el însuși.

Aș milita pentru un scurt curs de comportament destinat celor care preiau funcții publice prin numire (și nu numai). Aceste cursuri să fie obligatorii, iar cei care primesc funcții să facă dovada absolvirii cu minimum 90 de puncte din 100, adică răspunsuri corecte la 9 întrebări din testele grilă cu răspunsuri pre-formulate.

Exemplu/ scenariu:

Faci declarații complet nepotrivite, în retorica Kremlinului, insinuând că decidenții de la Kiev ar trebui să înțeleagă că marile puteri decid când se termină războiul.

Cum procedezi când ți se cere demisia:

(A) Îi înjuri pe toți cei care au îndrăznit să-ți ceară să pleci;

(B) Te victimizezi, invoci comploturi mondiale care te vizează personal;

(C) Te duci într-o librărie și faci pe intelectualul neînțeles de către cei mici, răi și proști;

(D) Înjuri, jignești, te victimizezi, faci pe intelectualul la librărie- adică răspunsurile de la (A), (B,) (C)- și apoi îți dai demisia (după câteva zile);

(E) Pleci demn, demisionezi imediat ce ai făcut declarații nepotrivite sau ai acționat eronat, ai stârnit valuri/ ai nemulțumit opinia publică, ai greșit cu voie sau fără voie, dar cu impact.

Sigur că aproape toți numiții în funcție vor încercui răspunsurile (A), (B), (C), (D).

După absolvirea cursului de bune maniere în caz de demisie/ demitere, crește probabilitatea să încercuiască răspunsul (E).

Demisia este o instituție. Iar toți cei care sunt în funcții trebuie să înțeleagă asta. Ne e clar că fără dl. Câmpeanu la Educație nu se poate face reformă, știm că fără dl. Bode la Interne instituții ca Poliția sau Pompierii nu pot nici măcar să respire, știm că fără dl. Dâncu la Apărare suntem ca niște frunze în bătaia vântului care vine de la Răsărit.

Dar ce demni și bărbați de stat ar fi toți acești domni și atâția alții, parașutați pe funcții publice prin numire și ce frumos ar arăta scena aceasta politică fără atâta tânguială, circ, lacrimi, injurii, spume când li s-ar spune că au greșit și că trebuie să plece.

De la Guvern, până la vestita rotire a scaunelor în jurul mesei mai trebuie să vină o demisie. Domnul cu pricina a încercuit deocamdată răspunsurile (A), (B), (C). Întrebarea este când va încercui și punctul (D). Căci la (E)- pleci demn- a ratat momentul.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult