Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Mai e unul pe țeavă. Curs de comportament în caz de demisie

Vasile Dâncu la Guvern

S-a întâmplat demisia care trebuia să se întâmple, cea a ministrului Dîncu de la Apărare. Se vedea venind de la distanță această plecare în pași lenți, așa cum mirosea înțepător a demisie și la Ministerul Educației.

Și dl. Bode va pleca în curând de la MAI, doar că singurul care refuză să vadă asta și să înțeleagă este el însuși.

Aș milita pentru un scurt curs de comportament destinat celor care preiau funcții publice prin numire (și nu numai). Aceste cursuri să fie obligatorii, iar cei care primesc funcții să facă dovada absolvirii cu minimum 90 de puncte din 100, adică răspunsuri corecte la 9 întrebări din testele grilă cu răspunsuri pre-formulate.

Exemplu/ scenariu:

Faci declarații complet nepotrivite, în retorica Kremlinului, insinuând că decidenții de la Kiev ar trebui să înțeleagă că marile puteri decid când se termină războiul.

Cum procedezi când ți se cere demisia:

(A) Îi înjuri pe toți cei care au îndrăznit să-ți ceară să pleci;

(B) Te victimizezi, invoci comploturi mondiale care te vizează personal;

(C) Te duci într-o librărie și faci pe intelectualul neînțeles de către cei mici, răi și proști;

(D) Înjuri, jignești, te victimizezi, faci pe intelectualul la librărie- adică răspunsurile de la (A), (B,) (C)- și apoi îți dai demisia (după câteva zile);

(E) Pleci demn, demisionezi imediat ce ai făcut declarații nepotrivite sau ai acționat eronat, ai stârnit valuri/ ai nemulțumit opinia publică, ai greșit cu voie sau fără voie, dar cu impact.

Sigur că aproape toți numiții în funcție vor încercui răspunsurile (A), (B), (C), (D).

După absolvirea cursului de bune maniere în caz de demisie/ demitere, crește probabilitatea să încercuiască răspunsul (E).

Demisia este o instituție. Iar toți cei care sunt în funcții trebuie să înțeleagă asta. Ne e clar că fără dl. Câmpeanu la Educație nu se poate face reformă, știm că fără dl. Bode la Interne instituții ca Poliția sau Pompierii nu pot nici măcar să respire, știm că fără dl. Dâncu la Apărare suntem ca niște frunze în bătaia vântului care vine de la Răsărit.

Dar ce demni și bărbați de stat ar fi toți acești domni și atâția alții, parașutați pe funcții publice prin numire și ce frumos ar arăta scena aceasta politică fără atâta tânguială, circ, lacrimi, injurii, spume când li s-ar spune că au greșit și că trebuie să plece.

De la Guvern, până la vestita rotire a scaunelor în jurul mesei mai trebuie să vină o demisie. Domnul cu pricina a încercuit deocamdată răspunsurile (A), (B), (C). Întrebarea este când va încercui și punctul (D). Căci la (E)- pleci demn- a ratat momentul.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Arsenie. Viața de apoi

„Constatarea cea mai sumbră, după experiența asta, e că oamenii se lasă foarte ușor manipulați pe fondul de nevoie intimă religioasă și că ne îndreptăm, cumva și din analfabetism istoric sau din necunoaștere, către valorizarea acestor formule autoritare antioccidentale, antieuropene conspiraționiste care sunt în spațiul public din ce în ce mai puternice. Și asta vom vedea la alegerile de anul viitor cu ce o să se soldeze”, a concluzionat Alexandru Solomon.

Citește mai mult

Apă de băut

Copil fiind, înainte de 1990, „recrutam” câte un adolescent mai vânjos din cartier ca să cărăm sacoșele cu 10-12 recipiente din sticlă, pe care le dădeam goale și le aduceam acasă pline cu apă minerală. Vecinul se alegea cu o monedă sau un biscuit Poiana. Dacă știa să negocieze mai bine, primea cu împrumut mingea mea de fotbal, câteva ore.

Citește mai mult