Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

Managerul spitalului „Victor Babeș” din București: Mi-e frică de deschiderea școlilor. Mai frică decât de plajele pline din Eforie

Scoala 2020

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Fiecare etapă de relaxarea a restricțiilor din timpul pandemiei a dus la o creștere a numărul de cazuri de Covid în România, spune Emilian Imbri, managerul spitalului „Victor Babeș” din București. În contextul în care școlile se vor deschide pe 14 septembrie, medicul se teme de numărul de îmbolnăviri care ar putea apărea mai ales în rândul unei categorii extrem de vulnerabile: cea a bunicilor care își iau nepoții de la școală și care au grijă de ei până se întorc părinții de la serviciu. 

„Se vor redeschide școlile... Mi-e frică. Nu fac teatru, n-am făcut teatru în viața mea, decât în fața bolnavilor când încercam să îi liniștesc și nu erau de liniștit. Dar vreau să spun că îmi este frică. Pentru că redeschiderea școlilor este clar un moment care va determina ulterior o creștere a numărului de îmbolnăviri. Și nu neapărat pentru că se îmbolnăvesc copiii. Copiii sunt un rezervor de viruși, încărcătura virală este mai mare la copii decât la adulți. Copiii au o simptomatologie foarte ușoară, cei care sunt infectați aproape că nu-și dai seama că sunt infectați. Ei își transmit unul altuia, deși destul de greu, virusul, însă copiii aceștia merg acasă. Sunt aduși la școală de părinți și bunici și merg acasă la părinți și bunici și pot transmite. Deci îmi e teamă nu neapărat de grupele de vârstă până în 50 de ani, mi-e teamă că vom avea un șoc cu grupele de vârstă trecute de 50 de ani, unde știm clar că reacția virusului este foarte rea”, a spus medicul în emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

Întrebat dacă îi este mai teamă de redeschiderea școlilor decât de plajele supraaglomerate din Eforie, managerul a răspuns afirmativ.

„Cât credeți că reprezintă cei care stau pe plajă din procentul populației? O să constatați că, în momentul de față, pe plajă sunt 100.000 de oameni, majoritatea tineri, cei ca mine preferă să meargă la tratament balnear.

Câți copii vor intra în școli începând cu data de 15? Mult mai mulți decât cei care stau pe plajă? Unde se vor duce copiii? Acasă.  Vor depăși mult cei care sunt acasă numărul celor care se înghesuie pe plajă.”

Emilian Imbri este însă ferm convins că școlile trebuie să se deschidă, așa cum s-a întâmplat și în alte țări europene, cu condiția ca scenariile pentru fiecare situație epidemiologică înregistrată la nivelo local să fie aplicate cu strictețe. 

„Sunt scenarii care îți dau posibiliattea să fii flexibil. În Germania s-au deschis școli și, în funcție de ce a apărut în zona respectivă, s-a închis N-au închis tot. Cred că și la noi flexibiliattea în a lua decizii e cuvântul care ar trebui să domine. Școlile trebuie să se deschidă”, a afirmat acesta.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Valentin check icon
  ...oricum, cred că se va rezolva în câteva săptămâni. Va începe probabil Marele Val şi oamenii vor intra înapoi în vizuină ca data trecută. Fix ca la război, când sunt bombardate oraşele. Vine iarna, şi... iarna nu-i ca vara! Aveţi încredere în instinctul de supravieţuire: dintre toate, e cel mai puternic.
  • Like 0
 • Valentin check icon
  Povestea asta cu "o păţesc doar bunicii" ar trebui să dispară. Mor oameni de 40 de ani. Adică părinţi. Ce se va întâmpla cu copilul? Va ajunge la Casa de Copii? Chiar e nevoie să crape părinţi ca să deprindă ăla micu cum e cu textul liricoid şi alte inepţii pe care să le regurgiteze la examen pe nemestecate ? Asta o să-i pese când o să-şi vadă părinţii în groapă? Elevii români stau la greu în şcoli, datorită unor infecţii de programe umflate cu pompa.
  • Like 0
  • @ Valentin
   Imi place cum de la posibila moarte a parintilor tot la programele scolare ati ajuns. Pentru ca cele doua probleme chiar au legatura una cu alta.
   • Like 2
 • Daca aveti senzatia ca acum, cu concedii, terase, etc este rau, asteptati toamna, sa vedeti in ce shitshow intram...
  .
  Asa cum scrie in articol si in baza nesimtirii globale a romanilor, in scolile care intr-un procent urias nu au nici macar grupuri sanitare adecvate, vor aparea zeci de focare iar asta, in politica guvernului inseamna DOAR cazuri simtomatice.
  .
  Impreuna cu astea vor fi cazurile asimptomatice sau doar usoare, cazuri care intr-o perioada in care va aparea si virusul gripal, vor fi dificil de evaluat si separat, ceea ce va crea si mai multe focare din cauza celor care vor crede ca au doar o raceala.
  .
  Daca nu se schimba nimic radical in modul de tratament al virusului, vom avea decese zilnice numarate in sute.
  .
  Partea "buna" este ca dupa ce fiecare retard care crede ca mizeria asta de virus este o minciuna va cunoaste cel putin un decedat printre cunostinte sau chiar in familile lor, exista o sansa sa o ia in serios si sa inceapa sa se fereasca.
  • Like 1
 • Corina check icon
  Corect. Temeți-vă și pentru cadrele didactice, domnule doctor. Vor fi pe teren minat dacă nu se întâmplă vreo minune până atunci.
  • Like 2
  • @ Corina
   Valentin check icon
   Mască K95 şi chirurgicală peste, ochelari de protecţie (şi medicii îi folosesc pe cei din magazinele de construcţii), vizieră (se poate comanda de pe net), mănuşi de spălat vase (merg), dezinfectant. Nu e protecţie 100%, dar e mai mult decât nimic. Valabil şi pentru cei care merg cu transportul în comun.
   • Like 1


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult