Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Guvernul se mută de la Palatul Victoria

Liviu Dragnea - Klaus Iohannis-

Și domnul Iohannis, și domnul Dragnea vor același lucru: „Guvernul meu”. Pe primul nu-l lasă rezultatul ultimelor alegeri, pe al doilea nu-l lasă legea. Amândoi promit că nu va urma „un război politic”, ceea ce înseamnă că fiecare va ceda câte ceva pentru a se întâlni la mijloc.

  • Klaus Iohannis are și legitimitatea populară, și dreptul constituțional să desemneze premierul. Cei care susțin că președintele ar trebui să accepte orice îi propune dl. Dragnea, pe considerentul că țara a votat masiv PSD (care a obținut 3.200.000 de voturi la aceste alegeri) uită faptul că, în urmă cu 2 ani, țara l-a votat și mai masiv pe Klaus Iohannis (cu 6.200.000 de voturi, în turul 2). Președintele nu este un simplu figurant care execută un gest formal: de altfel, Constituția spune doar că președintele „desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament”. Nu spune nicăieri că președintele este obligat să accepte ce-i livrează partidele.
  • Liviu Dragnea are și legitimitatea populară, și dreptul constituțional să propună premierul. Ca șef al partidului care a obținut cele mai multe voturi și ca lider de facto al coaliției PSD+ALDE care are majoritate în Parlament, dl. Dragnea este îndreptățit să propună premierul pe care-l dorește, cu o singură excepție: să nu se propună pe el însuși. Legea 90 este clară și, mai ales, este în vigoare (nu poate fi membru al Guvernului un condamnat penal), iar dl. Dragnea pare să fi renunțat la măsura unui blitzkrieg instituțional, în urma căruia să ajungă la Palatul Victoria. 

Și dacă tot nu poate să ajungă la Palatul Victoria, dl. Dragnea s-a gândit la un plan în stilul său pragmatic și neconflictual: va muta Guvernul de la Palatul Victoria, la partid. În fond, important nu e cel care semnează, ci cel care ia decizia.

Așa putem intrepreta anunțul potrivit căruia se va naște Comisia de monitorizare a Guvernului, localizată în Kiseleff 10, sediul PSD. Dacă citim cu atenție intențiile inițiatorului, această Comisie va juca, în viziunea dlui Dragnea, rolul Guvernului de facto al României. La Palatul Victoria va rămâne doar interfața, o structură de execuție fără putere de decizie și fără greutate politică. Mapa Guvernului se va face la partid, iar miniștrii vor fi subordonați politic acestei structuri nou create. Ei vor da periodic raportul în fața dlui Dragnea despre execuția programului de guvernare, despre legi și despre bani.

Teoretic, dl. Dragnea va conduce Guvernul de la distanță, atâta timp cât articolul din Legea 90 îl împiedică să fie premier plin.

Practic, lucrurile s-ar putea complica tocmai din cauza faptului că premierul și miniștrii săi sunt oameni, nu clone, indiferent că acceptă inițial statutul de proxy. Orice om ajuns într-o funcție atât de înaltă începe să aibă pusee de orgoliu și de independență. I se urcă la cap. De aici și dilema dlui Dragnea: există un pesedist care să-i ofere supunere absolută? Sau crește cu mâna lui un lider care, în buna tradiție a partidului (unde numărul 2 îl execută politic pe numărul 1), îi va lua gâtul la un moment dat?

Guvernul teleghidat este o variantă de compromis, evident nu cea mai fericită, dar o variantă cu care dl. Dragnea poate fi la butoane.

Frustrare și tutun: să ajungi atât de aproape de putere, încât să o atingi cu vârful degetelor și totul să se năruiască din cauza unui amărât de articol de lege dat de Guvernul Năstase în 2001, când nimeni nu-și imagina că anticorupția chiar va fi luată vreodată în serios în România...

De partea cealaltă, și dl. Iohannis se gândește să mute Guvernul de la Palatul Victoria, deși e neclar unde-l va duce. Încercarea domniei sale de a construi o coaliție „de dreapta” este o măsură a la Traian Băsescu. Dl. Iohannis pare să treacă printr-o nouă fază politică care să-i confirme că este „președinte jucător”. Sau se gândește la un nou mandat.

Altfel nu se poate explica oferta pe care i-a făcut-o dlui Tăriceanu de a-l trăda pe dl. Dragnea, ca să facă împreună cu PNL, USR, UDMR, PMP și minoritățile, o majoritate „de dreapta”. Reiau această exprimare, pe care și-a însușit-o rapid și doamna Turcan, președinta interimară a liberalilor, și vă invit să mai citim o dată partidele: PNL, USR, ALDE, UDMR, PMP. Care partide de dreapta? Niciunul nu este de dreapta: PNL este un partid în oglindă al PSD, construit la fel, condus de aceeași oligarhie locală care are legătură cu infrastructura de stat, nu cu spiritul antreprenorial liberal. USR este un partid fără ideologie, dar cu comportament de stânga gen Occupy. ALDE este la fel de dreapta precum este Dan Voiculescu, creatorul infrastructurii pe care s-a clădit acest partid. UDMR este PSD-ul maghiarilor. PMP este Traian Băsescu. Surprinzător, cel mai de dreapta partid rămâne PSD-ul, singura formațiune care a vorbit în campanie pentru oameni de afaceri, antreprenori, mediu de business și care a și venit cu o ofertă pentru această categorie uitată de partidele „de dreapta”. Desigur, a fost doar o poză de campanie.

Cum își imaginează dl. Iohannis că va funcționa această adunătură pestriță de oameni, în ce limbă vor vorbi baronii cu marxiștii, cu populiștii, cu capitaliștii verzi ai pădurilor, cu ecologiștii, cu domnul Tăriceanu și cu domnul Băsescu la un loc?! Și cine să fie peste toți premier? Dacian Cioloș? Ar accepta dl. Cioloș să fie căpitan peste această corabie a piraților care ar ține-o tot într-o revoltă și un complot din prima zi de guvernare?

Dar cred că dl. Iohannis nici nu-și dorește un astfel de Guvern al său, construit prin compromisuri, trădare și traseism. Pentru că el i-ar anula orice șansă de a prinde al doilea mandat. Mai degrabă se pregătește de opoziție hard și pentru asta are nevoie să fie perceput de public drept un jucător.

În acest peisaj incert, un lucru pare sigur: cel mai greu job în noul Guvern va fi cel de ministru al Finanțelor. Acesta va trebui să fie înzestrat cu capacități paranormale, astfel încât să scadă taxele, să crească salariile și pensiile și să se încadreze în limita de deficit de 3 la sută, ca toată lumea să fie bine și tot românul să prospere. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Tot electoratul PSD este nelămurit în ceata
    • Like 0
  • Dupa cum vad poza celor 4,Iohannis si Dragnea parca negociaza "ne pleznim acum sau lasam pe mai acusi?"Ceilalti doi mai degraba speriati,ingrijorati de ceea ce aud, decat curiosi.Asta-i citirea mea pe fete,daca gresesc sa-mi fie cu iertare. Acum,doamna Shhaideh,cu un CV foarte vag-director pe ici,pe colo,a fost la aia,dupa aia la ceilalti-nu cred ca e destul,hai sa fim seriosi,pana si mie mi s-a cerut un CV mai amanuntit! Daca mai pun ca a fost anuntata in ultimul moment pentru a nu fi expusa DNA-ului, ca urmeaza sa fie papusa trasa de sforile lui Dragnea...ce fel de premier va fi ea,ca persoana? Sunt convins ca declaratiile publice vor fi cu fraze sforaitoare,ca de obicei,in care se vorbeste mai mult sau mai putin dar cu acelasi final rezultat pentru omul de rand: "Ce-a spus asta?" sau mai rau, "Cine-i Sevil Shh...asta?"Vai! Si ca Dragnea a ofertat mai multe personalitati pentru "job"-ul asta ce inseamna? Ca multi au refuzat pentru a nu fi omul de paie doar? Ca altii au recunoscut ca nu sunt capabili pentru functia asta (si e de inteles, a hotara soarta unui popor zilnic,putin cate putin,e inspaimantator), sau ca sunt capabili dar nu se baga in "troaca sa nu-i manance porcii"? Am mai spus si repet,toti domnii astia din guvern n-ar putea vorbi mai limpede niciodata??? Noi cei care ii vedem la televizor ii auzim spunand-nu comentez acum,e prea devreme sa ma exprim,inca nu s-a hotarat,vom vedea...ce dracu' oameni buni,parca-i o piesa de teatru intr-o limba pe care nu o intelegem si trebuie sa ne multumim cu mimica,dar la asta politicienii sunt maestri,deci nici pe asta nu ne putem baza. Domnule Presedinte,sper sa luati o decizie buna ca oamenii de rand,plebea,prostimea sunt satui pana peste cap de tragi-comedii,le-a ajuns cutitul la os si pana la urma se va intampla ceea ce se intampla de obicei in cazuri de astea-exemple sunt in istoria noastra o gramada.Rabdarea romanului e prea mare,dar nu nelimitata si lupul incoltit totdeauna musca!
    • Like 1
  • check icon
    Sunt sigur ca o sa ajungem sa regretam guvernul tehnocrat si mai ales activitatea catorva ministrii:sanatate,economie( in 2016 nu s-au mai furat decat 20%din banii dati pt.organizarea la targuri internationale,e un ex.) invatamant,fonduri europene...Ar fi fost bine sa stea si ei 4 ani la guvernare ca in 26 ani am avut numai dezastre la Palatul Victoria.
    • Like 1
  • check icon
    stire bomba : "oferta pe care i-a făcut-o dl. Iohannis, dlui Tăriceanu de a-l trăda pe dl. Dragnea"
    totusi puteti produce o proba, inregistrarea convorbiri, un text scris, ceva, ceva, in afara vorbelor lui tariceanu, care mai are cateva vorbe aruncate prin justitie si care-l pot face autor de carti :)
    este o vorba veche : "prostul sfarseste in a se incurca pe el insusi", adica : "Frustrare și tutun: să ajungi atât de aproape de putere, încât să o atingi cu vârful degetelor și totul să se năruiască din cauza unui amărât de articol de lege dat de Guvernul Năstase în 2001, când nimeni nu-și imagina că anticorupția chiar va fi luată vreodată în serios în România..."
    • Like 0
  • Există o justificare teoretică a monitorizării guvernului de către partid : 1.deşi controlul constituţional şe face de către Parlament în realitate pentru mărunte favoruri făcute miniştrii devin autonomi ; la fel parlamentarii care nu mai ascultă de partid ci de "conştiinţă şi ...electorat".Astfel ,partidul care transgresează ciclul electoral nu poate practic să - şi adjudece politicile .Vezi cazul partidelor din CDR care au scăpatvhăţurile . Asta în cazul în care partidele ar juca onest ,rămas un deziderat .
    • Like 0
  • Iohannis nu mai are cam de multisor legitimitate si sustinere populara
    • Like 0
    • @ Dan Horea
      check icon
      totusi de 26 de ani cine pierde din popularitate ?
      cine are cei mai multi membrii si parlamentari prin puscarii ?
      cine a primit cele mai multe "palme" si "suturi" de la ue ?
      • Like 0
  • România nu are un partid de dreapta dintr-un motiv foarte simplu: în ţara asta nu există o clasă mijlocie adevărată. Dacă mîine ar apărea un asemenea partid, eu presupun că nu va intra în Parlament... Cine să-l voteze? Conform datelor Institutului de Cercetare a Calităţii Vieţii, un reprezentant al acestui institut spunea acum câteva zile la tv că 90% dintre români câştigă sub salariul MEDIU pe economie, nu mai reţin dacă net sau brut (2051 net, 2681 brut). Şi cum se face că avem un asemenea salariu "mediu" pe economie?, l-a întrebat realizatorul... Simplu: ceilalţi 10% dintre români câştigă atât de mult, încât stabilesc această medie mincinoasă... Cam aşa arată România în funcţie de venituri. Cui să se adreseze un partid de dreapta? În concluzie, avem mai multe pesedeuri care se bat pentru votul celor 90%... Citeam o statistică din 2014 conform căreia 75% dintre românii salariaţi câştigă sub 1 600 de lei... Aşa arată România reală, dezbrăcată.

    O altă bizarerie este faptul că intelectualii României sunt de dreapta. De ce? N-am înţeles niciodată, în toată lumea sunt de stânga.



    • Like 3
  • Bineînțeles că noul guvern va rămâne la Palatul Victoria. Întotdeauna acolo a fost, indiferent cine și de unde îi apasă butoanele. Bineînțeles că jupânu Dragnea va dicta directivele, că doar e momentul lui de glorie și stă pe cai mari, cel puțin până când, așa cum spuneați, un număr 2 îl va săpa. Bineînțeles că Iohannis va face orice compromis pentru încă un mandat, îi place prea mult paltonul acela, scaunele lui Brâncuși și tăcerea. Nu pentru că ar fi vreun meditativ ci pentru că, pur și simplu, n-are ce să spună. Doi oameni mici cu pălării uriașe. Din păcate, de zeci de ani, soarta acestei țări mărișoare depinde de niște oameni mititei. Și un regret personal, tardiv și în afara subiectului: dacă ar fi mers la vot și l-ar fi anulat, pentru că nu aveau cu cine vota, semnalul dat de 60% dintre alegători ar fi fost mult mai greu și mai puternic decât tăcerea. Poate că acum n-ar mai zâmbi șmecherește, pe sub mustăți, de-alde Dragnea și n-ar mai face-o pe stategii și pe incoruptibilii de-alde Iohannis, Alinuța, Ralucuța ș.a.m.d. Iar, în ceea ce-l privește pe ministrul de finanțe, nu știu unde vedeți probleme. Ca întotdeauna banii se vor lua de la investițiile pentru sănătate, învățământ, infrastructură și de la sectorul privat. Simplu. Și mai rămân și de furat.
    • Like 1
  • Nu inteleg de ce-l barfiti pe L.Dragnea: a jucat f bine cartea alegerilor (are cel mai mare scor de camd este PSDul), le-a dat cu tifla celor de la PNL (care visau peste 30% voturi), i-a tras o smetie si nehotaratului de Ciolos (care pleaca cu coada intre picioare), asa ca iata are acum toti sacii in caruta( inclusiv ALDE pe care i-a ajutat cu ceva voturi pe furis de la alegatorii PSD sa faca 6%). Niciodata nu a vrut Dragnea sa fie prim ministru ( a aruncat nste petarde pt fraieri). De ce si-ar dori asta, cand poate sa bea frumusel ori de cate ori vrea o cafea cu premierul, sa-l intrebe de sanatate si sa puna la cale oricate malverstiuni vrea fara sa semneze nici o hartie, lasand raspunderea pt alti fraiei , care se viseaza ministri, viitori clienti pt DNA!
    • Like 2


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult