Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Marele șoc al ultimei confruntări dintre Hillary Clinton și Donald Trump

A treia și ultima dezbatere dintre Hillary Clinton și Donald J. Trump nu a produs nicio surpriză majoră și nu a oferit nicio schimbare de poziție semnificativă din partea celor doi candidați la președinția Statelor Unite ale Americii, dar a scos în evidență distanța dintre cei doi politicieni și cetățenii pe votul cărora ei contează.

Atât democratul, cât și republicanul sunt printre cei mai puțin plăcuți politicieni din istoria modernă a SUA, iar una dintre cauzele majore ale sentimentelor negative ale publicului e tendința lor de a folosi repetiția, eschiva și falsitatea pentru a construi o realitate paralelă care servește scopului lor politic.

Donald J. Trump trăiește într-un univers în care toate acuzațiile legate de comportamentul său față de femei sunt fabricate, probabil de campania oponentei sale, și, mai mult, nu e nevoie să ofere scuze reale pentru cuvintele surprise pe înregistrarea din 2005, ba e chiar în regulă să adauge „nesuferită" („nasty woman" în original) la epitetele adresate doamnei Clinton.

Republicanul nu a reușit încă să construiască un discurs coerent legat de majoritatea temelor importante ale campaniei, ba chiar a reușit să adauge o doză nouă de confuzie pe teme ca avortul în ultimele luni ale sarcinii și modul în care creșterea economică a Statelor Unite afectează evoluția datoriei la nivel federal.

Chiar și atacurile lansate de Donald J. Trump au fost legate de teme deja cunoscute și e greu de crezut că partizanii sau oponenții săi au fost impresionați să afle din nou că Hillary Clinton trebuie pusă sub acuzare pentru problemele legate de e-mail, că se află, alături de Obama, la originea ISIS sau că întreaga ei carieră politică e doar o sumă de eșecuri atât pe plan intern, cât și internațional.

Șocul serii: Trump sugerează că nu va recunoaște rezultatul alegerilor

Mai mult, candidatul republican spune că nu e pregătit să admită că va accepta rezultatele alegerilor din 8 noiembrie, continuând să insinueze că există o vastă conspirație de stânga care va manipula voturile pentru a-l ține departe de președenție. El crede că e mai bine să țină publicul în suspans și să decidă în ziua votului care va fi poziția sa.

Majoritatea sondajelor de opinie arată că Donald J. Trump nu are nicio cale validă spre funcția de președinte al SUA, dar el are încă trei săptămâni în care poate să vândă viziunea sa apocaliptică și bazată pe falsități acelui segment de votanți care încă îl sprijină.

Hillary Clinton a fost mai rațională și mai informată decât contracandidatul său, capabilă să argumenteze planurile sale și să explice modul în care și-a condus cariera politică din ultimii 30 de ani.

Eschivele lui Hillary

Dar dacă Trump se grăbește să apeleze la minciună și repetiție ca arme politice, democrata e perfect confortabilă cu eschiva și tentativa de manipulare, mai ales când e vorba de teme unde vulnerabilitățile ei sunt bine definite.

Doamna Clinton a pivotat, cum bine a observat adversarul ei, când a fost întrebată despre discursurile sale în fața bancherilor și despre sprijinul pentru eliminarea granițelor de natură comercială dintre America și vecinii ei.

E-mailurile și mărturia legată de ele în fața FBI-ului și unei comisii a Congresului sunt alte subiecte care au dus rapid la eschive din partea democratei, care a oferit scuze în prima și a doua dezbatere, dar consideră acum că păcatele lui Donald J. Trump sunt atât de mari încât o majoritate a publicului e gata să ignore propriile ei probleme.

Clinton e gata să se laude cu realizările ei legate de spațiul politic, de la asigurarea de asistență medicală pentru copii, la sutele de țări cu care a interacționat ca secretar de stat, dar nu e pregătită să admită că un politician face compromisuri, e forțat să își schimbe pozițiile sau lucrează adesea cu personaje puțin frecventabile.

Democrata l-a criticat dur pe Trump pentru potențialele sale legături cu Vladimir Putin și cu atacurile informatice care au expus documente sensibile pentru campania ei dar evită să răspundă direct la acuzații despre accesul preferențial oferit statelor care au oferit donații semnificative Fundației Clinton.

Minciuna, împărțită democratic 

Acestă ultimă dezbatere demonstrează că amândoi candidații la președinția Statelor Unite ale Americii sunt gata să evite întrebări, să lucreze cu jumătăți de adevăr, să mintă direct sau să devieze atenția electoratului ca să câștige scrutinul de pe 8 noiembrie.

Vulnerabilitățile lui Hillary Clinton sunt mari și un candidat mai bine pregătit și cu mai puține probleme personale putea să le exploateze eficient pentru a oferi republicanilor un avantaj semnificativ.

Donald J. Trump a dovedit însă că nu are nici experiența, nici disciplina necesare ca să domine o dezbatere electorală fără a lansa atacuri gratuite, concentrându-se pe temele propuse de moderatori și pe problemele reale ale oponentului.

Sondajele o dau pe doamna Clinton câștigătoare și e puțin probabil ca datele campaniei să se schimbe fundamental în mai puțin de o lună, dar, indiferent de rezultat, ambii candidați sunt datori cu explicații care să treacă dincolo de norul de manipulări și evitare cu care s-au apărat în timpul campaniei.

Pentru cei care vor să analizeze schimburile de replici, NPR are textul dezbaterii, însoțit de comentarii legate de afirmațiile celor doi și gradul lor de adevăr.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Cu toate ca ambii candidanti sunt de acelasi nivel lamentabil, totusi Donald Trump minte sau a mintit pe banii lui si pe banii donati de buna voie pentru campania sa. Clinton, pe de alta parte, a fost bugetara timp de decenii ca si senator si secretar de stat, si minte pe banii contibuabililor, luandu-si salariul din taxele si impozitele contribuabililor timp de peste zece ani. E o mica mare diferenta. Si din pacate si acum ceilalti 2 candidati (partidul libertarian si partidul verzilor) sunt ignorati de presa americana.
  • Like 0
 • check icon
  În sfârșit, România le-a luat-o înainte americanilor! Păi dacă se duce dragnea acolo și-i spui că statul Illinois este un fel de Vlașca și Teleormanul, ți-l scoate învingător pe ultimul dintre independenți dacă așa se cere! Bravo liviule, ia învață-i tu pe americanii ăștia fraieri cum se fac alegerile!
  • Like 1
 • Am un singur amendament, Donald Trump e Donald Trump, si nu Mister Trump, iar babatia criminala este ''doamna'' Clinton?
  Mai bine maimuta portocalie decat baba asta neocoana. Trump e un idiot, dar baba e sinistra.
  • Like 2
 • Sigur ca exista o conspiratie a stangii de a frauda alegerile. S-a vazut pe clipul video capturat de O'Keefe folosind camera ascunsa, unde un individ asociat partidului democrat descria in detaliu cum oameni platiti vor merge sa voteze in alte state, folosindu-se de faptul ca in SUA nu e nevoie de act de identitate pentru a vota. Acelasi individ descria cum oameni platiti au fost infiltrati pentru a crea violenta in fata camerelor la mitingurile electorale ale lui Trump. Acelasi individ l-a vizitat pe Obama la Casa Alba de peste 300 de ori in ultimii 8 ani, deci nu e vreun neica nimeni. Dispretul partidului democrat pentru lege devine din ce in ce mai evident. Si atunci, de ce sa spuna Trump ca va accepta rezultatele alegerilor cand e posibil sa asistam la frauda masiva? Daca vor fi corecte va accepta, insa daca vor exista semne de frauda probabil va contesta, cum e si normal. Destul i s-a permis acestei haite de criminali corupti care formeaza partidul democrat sa fure fara consecinte.
  • Like 2
  • @ Ionut(un ateu)
   Bullshit! Alegerile sunt din ce in ce mai fraudate in toate partile lumii. Este o noua metoda ale aceleiasi mode din toate timpurile. Nimic nou sub soare! ;)
   • Like 0
  • @ Ionut(un ateu)
   Liviu check icon
   Atitudinea lui Paul Ryan legata de chestiunea fraudarii votului cred ca vorbeste de la sine de ce nu trebuie insistat pe chestiune de catre Trump. Probabil se stie ca ambele partide fura din voturi si o investigatie le-ar pune pe ambele intr-o situatie neplacuta.
   Nu cred ca Republicanii sunt Alba ca Zapada, iar Democratii sunt mama vitrega.
   Problema lui Trump e ca nu mai poate capta publicul cum facea inainte de prima dezbatere - atragerea majoritatii votantilor republicani +neafiliati+ democrati din tabara lui B. Sanders.
   • Like 0
  • @ Ionut(un ateu)
   check icon
   Statele Unite ale României?
   • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult