Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Clinton vs. Trump: o dezbatere dură cu rezultate incerte

Dezbaterea Clinton-Trump

Hillary Clinton și Donald J. Trump au lansat atacuri dure unul la adresa celuilalt, au exploatat slăbiciuni personale, au citat cifre și date și au apelat la rațiunea și la pasiunea alegătorilor în cele 90 de minute ale primei dezbateri electorale a campaniei pentru postul de președinte al Statelor Unite ale Americii.

Cele mai multe reacții și analize despre acest primă confruntare sunt preocupate de cine a câștigat mai multe puncte politice și de cum vor afecta replici rostite de cei doi restul campaniei electorale și rezultatul final al alegerilor din noiembrie.

Dar confruntarea de luni seară, în pofida structurii precise și a încercărilor de moderare venite din partea lui Lester Holt, de la NBC, e importantă mai degrabă pentru că ne arată care este personalitatea celor doi candidați și în ce mod fiecare dintre ei abordează cel mai important moment din viața lor politică, un bun exemplu pentru cum vor aborda președenția SUA dacă reușesc să câștige alegerile de peste mai puțin de două luni.

Cele 90 de minute ale dezbaterii au oferit destule momente semnificative (Associated Press are o sinteză destul de completă, inclusiv un număr mare de reacții apărute după eveniment) și fiecare dintre candidați are motive să fie mulțumit cu propria prestație.

Avantajele lui Hillary Clinton, fostă senatoare, secretar de stat și soție de președinte, au fost argumentele bine calibrate legate de fiecare subiect, dublate de referințe destul de vaste și de clare la cifre și planuri de acțiune pentru mandatul său.

Candidatul democrat vrea să creeze o economie care echilibrează o creștere solidă pe termen lung cu o distribuție egalitară a beneficiilor între cei cu venituri mari și clasa de mijloc, eliminând orice diferență între femei și bărbați.

Clinton nu s-a distanțat de ideile și planurile pe care le-a prezentat deja, atât în timpul alegerilor primare cât și în evenimentele de campanie din ultimele 2 luni, și a reușit să promoveze o aură de soliditate birocratică și de competență.

Atacurile sale împotriva lui Donald J. Trump au fost relativ limitate deoarece democrata a reușit să profite de tendința lui de a denatura adevărul și de modul său abraziv de a reacționa la întrebările moderatorului.

Candidatul republican a fost mult mai puțin coerent și adesea a părut incapabil să facă mai mult decât să repete cuvinte cheie, adejective preferate (de la "bigly" la "tremendous" la "beautiful") și să exagereze realizările personale.

Cele mai bune momente ale sale au venit când a reușit să își caracterizeze adversara ca o politiciană tipică, incapabilă să transforme declarațiile în acțiuni, și când a promovat ideea că un om de afaceri poate să transforme SUA într-o poveste de succes în pofida problemelor pe care le are.

Donald J. Trump a lansat atacuri dure, legate mai ales de problemele pe care Clinton le are cu serverul privat de e-mail, și a încercat să o lege pe candidata democrată de moștenirea, caracterizată ca dezastruoasă, a președintelui Obama.

Imaginea unei Americi triste și asediate pe care el o promovează poate să nu fie conformă cu realitatea dar are șanse să convingă un număr de alegători care sunt interesați de autenticitate și de soluții simple la probleme complexe.

Cei mai mulți comentatori consideră că Hillary Clinton a fost mai bună în această primă dezbatere dar în spațiul social media afirmațiile lui Donald J. Trump au fost cele mai comentate, atât pozitiv cât și negativ.

Principala problemă pe care confruntarea de 90 de minute nu poate să o rezolve este că amândoi candidații au, în continuare, cote foarte scăzute de încredere, semn că electoratul american nu este satisfăcut cu alegerea pe care trebuie să o facă.

Dezbatere Clinton-Trump

Pregătirea pentru dezbatere a lui Clinton și Trump le-a oferit celor doi informațiile, planurile și reflexele necesare ca să își promoveze ideile legate de președenția SUA, dar ea nu îi poate încărca cu empatie și cu capacitatea de a rezona cu problemele alegătorului mediu.

Amândoi par adesea să aibă doar po idee vagă despre ceea ce noi considerăm umanitate, politicieni care folosesc limbajul doar în folosul propriei imagini și propriilor planuri de viitor, fără vreun interes real de a interacționa cu cetățeanul și cu preocupările sale.

Hillary Clinton a zâmbit, adesea puțin superior, în momente în care seriozitatea ar fi servit-o mai bine; a avut probleme când a fost vorba de server-ul ei de e-mail și de unele poziții legate de NAFTA și de poziționarea față de președintele Obama; a teoretizat prea mult când răspunsuri directe și simple ar fi ajutat-o mai mult.

Donald J. Trump a fost de multe ori aproape incapabil să folosească fraze cu sens, nu s-a abținut de la atacuri la persoană lipsite de substanță; mimica feței și gesturile sale au trădat adesea dezinteresul; multe dintre subiectele abordate au fost tratate superficial iar multe argumente folosite sunt falsități clare, ca de exemplu poziția legată de certificatul de naștere al președintelui Obama.

Au fost momente în timpul acestei prime dezbateri electorale pentru președenția Statelor Unite ale Americii când ambii candidați au folosit cifre și argumente raționale, inteligibile pentru întregul public, pentru a își susține ideile și planurile, dar ele au fost rare.

Adesea confruntarea ne-a arătat un Clinton și un Trump alienați, distanțați de propria umanitate, de multe ori incapabili să comunice și să empatizeze cu alegătorii democratici din România, SUA sau de oriunde altundeva.

Până la alegerile din noiembrie mai sunt multe zile de campanie și două dezbateri televizate și, indiferent de atitudinea și de argumentele folosite de cei doi candidați, cel care câștigă va fi cel care reușește să se devină mai uman în fața cetățenilor.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Meshter check icon
    Din fericire, Trump nu are nicio sansa. A antagonizat toate minoritatile, majoritatea femeilor, si o parte din republicanii moderati. Pozitia lui este la dreapta celei republicane, ea insasi deplasata destul de mult catre extrema dupa anii 90, iar politica lui externa e de domeniul absurdului: de pilda, daca US isi retrage trupele din Germania (40k) si Japonia (50k), aceste tari ar fi nevoite sa dezvolte arsenale nucleare, pentru a echilibra situatia in zona. Numai consecintele economice sunt greu de prevazut.
    Majoritatea poll-urilor online care il dau castigator sunt voluntare, deci rizibile din punct de vedere stiintific. De fapt, exista zvonuri (neconfirmate, ce-i drept) ca armate de trolli rusi participa asiduu la aceste sondaje voluntare. In orice caz, orice student dintr-un curs elementar de statistica poate sa vada problema acestor polluri.
    Sunt multi "low information voters", needucati ("I love the uneducated!" le declara cu patima Trump la un rally), dar nu suficient de multi.

    • Like 0
    • @ Meshter
      check icon
      Din pacate, cei "educati" sunt si bine indoctrinati, majoritatea campusurilor universitare fiind focare de propaganda de stanga. Sigur, putem ignora sondajele online.In legatura cu sondajele: in California, Clinton conduce cu 20%. In New York, de asemenea cu 20%. Fiind state foarte populate, inseamna milioane de voturi, ceea ce se reflecta in sondajele nationale unde Clinton conduce cu 4-5%. Insa am mai spus-o, este irelevant, pentru in SUA se aplica sistemul cu electori. Indiferent ca e inainte cu 20% sau cu 4%, tot acelasi numar de electori va castiga. Deci, chiar daca la numaratoare ar putea iesi cu 4-5% inaintea lui Trump la numar total de voturi, castigand CA si NY la mare distanta, doamna Clinton ar putea pierde alegerile la numarul de electori. Daca Trump intoarce PA, unde e la mica distanta, chiar asa va fi.
      • Like 0
  • check icon
    Doamna Clinton, dupa 30 de ani de politica si vreo 35 de dezbateri prezidentiale, e unsa cu toate alifiile. Minte cum respira. Apropo, Trump a spus "big league" nu "bigly".
    • Like 0
    • @
      check icon
      Da, ca Trump dupa vreo 40 de ani de "business" ca Universitatea Trump, si alte tepe, si de neplatit taxe ca e "smart" o fi uns cu levantica. 80% din ce spune nu iese la fact checking, minte cu nerusinare.
      • Like 0
    • @
      check icon
      Eu as zice ca dimpotriva, Trump spune cam prea multe adevaruri, ceea ce deranjeaza tare.
      [1998] Bill : "I did not have sexual relations with that woman".
      [2016] Hillary: "I did not send or receive classified emails". Dupa cum am spus, minciuna este mod de viata in familia Clinton.
      • Like 0
    • @
      check icon
      Sigur, domnul Marius Malus a luat-o pe urmele doamnei Clinton si arunca si dansul cu minciuni si exagerari. Care tepe? Deocamdata e vorba de niste indivizi care l-au dat in judecata in speranta ca storc ceva bani. Daca erau nemultumiti, de ce au completat chestionarele imediat ce au terminat spunand ca au fost foarte multumiti de curs? Care neplatit taxe? A spus ca DACA nu ar fi platit taxe ar inseamna ca ar fi baiat destept. Si daca a facut asa, in mod legal, bravo lui, chiar este destept. De astfel de inteligenta are nevoie tara, mai ales cu 20 the trilioane datorii. Cu fact checking-ul, fiecare cu adevarul lui. Majoritatea ziarelor si posturilor TV trag din greu pentru democrati si interpreteaza orice cuvant in cel mai penibil mod. A facut o gluma odata ca poate ii gasesc rusii emailurile domanei Clinton si s-a facut tamtam vreo saptamana ca i-a invitat pe rusi sa penetreze sistemele informatice ale tarii. De altfel, cam asta e modul de operare al democratilor in SUA, manipularea prin miciuni si exagerari care starnesc frica.
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult