Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Ce am văzut azi noapte: a supraviețuit Trump scandalului „sex tape”?

Cea de-a doua dezbatere dintre cei doi candidați la funcția de președinte al Statelor Unite ale Americii a fost marcată de mai multe atacuri personale lansate atât de Donald J. Trump, cât și de Hillary Clinton, dar și de câteva momente de ezitare care au scos în evidență vulnerabilitățile celor doi.

La Universitatea Washington din St. Louis formatul confruntării a fost unul de tip „town hall”, cu întrebări care vin direct de la alegători încă nehotărâți și un spațiu care le permite celor doi politicieni să interacționeze cu publicul și unul cu celălalt.

Înregistrare de acum două zile, care îl prezintă pe Donald J. Trump în timp ce discută foarte liber despre atitudinea sa agresivă și disprețuitoare la adresa femeilor, a fost unul dintre primele subiecte ale serii și tonul discuției a devenit rapid unul negativ.

Hillary Clinton a încercat să arate de ce cuvintele oponentului său îl descalifică pe acesta și a punctat în mod repetat diferitele insulte pe care republicanul le-a aruncat în timpul campaniei, atacând femeile, musulmanii, african-americanii sau latino-americanii.

Donald J. Trump a caracterizat propriile cuvinte ca „locker room talk”, discuții fără substanță în spații care permit bărbaților să fie mai relaxați și să abordeze teme care nu sunt foarte importante pe un ton care nu este neapărat potrivit pentru spații publice.

Candidatul republican a pivotat rapid și l-a atacat pe Bill Clinton, acuzându-l de abuz și hărțuire, dar și pe soția sa, găsită vinovată de faptul că a apărat un acuzat de viol, beneficiind de sprijinul celor patru femei afectate de lipsa de etică a celebrului cuplu (Juanita Broaddrick, Paula Jones, Kathy Shelton și Kathleen Willey au fost în public ca suporteri ai lui Trump).

E puțin probabil ca independenții să fie satisfăcuți cu încercarea de a da explicații a republicanului, care a fost vizibil deranjat de întrebările legate de propriul comportament și a încercat să mute discuția spre teme fără legătură, ca ISIS, dar nici candidatul democrat nu a reușit să își demonstreze superioritatea morală.

Întrebările venite de la publicul prezent în sală sau cei care urmăresc campania pe social media au abordat teme diverse, de la politica energetică, la taxare, Curtea Supremă sau modul în care fiecare dintre candidați va interacționa cu cetățenii dacă reușește să câștige alegerile.

Prestația lui Donald J. Trump a fost definită de „tremendous”, cuvântul lui preferat indiferent de subiect, și s-a bazat pe emoții și nu pe fapte sau planuri bine definite, toate dublate de atacuri constante la adresa oponentei sale, axate pe faptul că ea nu a reușit să rezolve niciuna dintre problemele Americii în pofida carierei sale politice de mai bine de un sfert de secol.

Republicanul a reușit să livreze ideile clasice ale partidului său și a vorbit despre reduceri de taxe, o renaștere industrială, renegocierea tratatelor comerciale, lege și ordine și despre respectul pentru Constituție și, mai ales, pentru cel de-al doilea amendament.

Donald J. Trump a fost mai bine pregătit decât la prima dezbatere, dar discursul său continuă să fie adesea incoerent și e foarte greu pentru un alegător să înțeleagă cum va guverna el în calitate de președinte și în ce măsură va fi el capabil să își controleze temperamentul.

Hillary Clinton a fost în defensivă o bună parte din dezbatere, forțată să răspundă la întrebări legitime, cum sunt cele legate de serverul ei de e-mail sau de discursurile plătite legate de marile firme de pe Wall Street, dar și la atacuri gratuite și la falsități.

Candidatul democrat are planuri și idei clare legate de guvernare, mai toate definite de adjectivul cuprinzător („comprehensive” a fost aproape la fel de folosit ca „tremendous”), și a lansat o apărare viguroasă a carierei sale de senator și secretar pentru politică externă.

Niciunul dintre cei doi candidați nu a reușit să își arate superioritatea în vreun mod evident și amândoi au fost adesea evazivi, preferând să discute despre temele lor preferate de campanie și să lanseze atacuri personale mai degrabă decât să răspundă direct la întrebările publicului.

Alegătorii au deja păreri mai degrabă negative despre cei doi și această a doua dezbatere e o nouă dovadă că niciunul dintre ei nu e capabil să creeze o conexiune empatică, clară cu majoritatea alegătorilor.

Democrații sunt mulțumiți că Hillary Clinton e candidatul mai rațional și mai bine pregătit, capabil să profite de greșelile oponentului său și să creeze o largă coaliție care să îi aducă victoria în noiembrie.

Republicanii au și ei motive de bucurie pentru că Donald J. Trump a reușit să dezamorseze problema înregistrării video apărute vineri și a reușit să își arate combativitatea și capacitatea de a se poziționa în continuare ca un nou venit care poate să reformeze sistemul politic din interior.

Schimburile de replici dintre cei doi candidați, adesea savuroase, dar și contondente, pot fi citite la Politico, iar Associated Press are o pagină de verificare a afirmațiilor celor doi candidați.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Nu numai ca a supravietuit. Ce presiune trebuie sa fi fost pe el cand a inceput dezbaterea, atacat din toate partile, chiar si de unii tradatori din propriul partid. Apropo, cand Bill Clinton a lucrat cu trabucul, democratii au ramas fideli, nu stiu de ce republicanii nu pot face la fel. Inapoi la subiect, nu numai ca a supravietuit, si-a mentinut calmul si a iesit pe plus. Trump are defectele lui, multe e adevarat, dar are si caracteristicile unui lider puternic.
    • Like 0


Îți recomandăm

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult