Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Mari actori, revoltați după ce Gabriela Firea a demis-o prin curier pe Dorina Lazăr de la conducerea Teatrului Odeon

După 20 de ani la conducerea Teatrului Odeon, actrița Dorina Lazăr a fost demisă de Primăria Capitalei, prin curier, la sfârșitul lunii august. Acest lucru s-a întâmplat la mai puțin de două săptămâni după ce a trecut de evaluare cu nota 9,23 și a fost reconfirmată în funcție. 

Foto: Alexandru Bușcă/Inquam Photos

“Am auzit pe cineva că umblă. Zic: Eşti careva pe acolo? Şi a apărut un domn, credeam că e portarul... A apărut un domn cu nişte hârtii şi zice: Eu sunt de la Primărie, curierul. V-am adus nişte hârtii. Da, lasă-le aici. Păi trebuie să îmi semnaţi de primire şi să le înregistraţi. Bine, da încoa să văd ce este. Și mă uit. M-a bufnit râsul. Zice: E de bine? Mă, e de foarte bine. M-a dat afară!”, a povestit Dorina Lazăr, citată de Știrile ProTv.

Primăria susține, într-un comunicat, că motivul demiterii ar fi managementul deficitar și că ar fi identificat inclusiv nereguli financiare, însă Dorina Lazăr crede că la baza deciziei stă faptul că a refuzat să fie obedientă în fața Gabrielei Firea. Astfel, ea s-a opus când un consilier al acesteia i-a cerut să taie din bugetul teatrului pe care îl conducea. „Am spus: „Dacă nu tai nimic din buget, ce mi se întâmplă?”. „Vă căutați alt loc de muncă, doamna Lazăr”, a explicat actrița într-o conferință de presă.

Marcel Iureș: „E o revoltă la impoliteţe, la mârlănie. Nu e în regulă. Trebuie scuze publice”

Pentru că Primăria Capitalei i-a interzis să mai organizeze conferințe de presă, aceasta a avut loc la sediul UNITER. Alături de ea s-au aflat reprezentanți de marcă ai lumii teatrului, printre care Mariana Mihuţ, Victor Rebengiuc, Marina Constantinescu, George Mihăiţă, Marcel Iureş, Ilinca Tomoroveanu, Radu Afrim, Marius Stănescu, Mircea Cornişteanu, Richard Bovnoczki sau Lia Bugnar.

“Nişte lucruri atât de absurde, atât de absurde. Ce ar trebui să facem pentru asemenea nedreptăţi? Să ieşim în Piaţa Victoriei? Ieşim”, spune Mariana Mihuț.

Și Marcel Iureș este revoltat: “E o revoltă la impoliteţe, la mârlănie. Nu e în regulă. Trebuie scuze publice. Exemplar să fie. Să găsim un mod în care am mai putea stă de vorba”.

Pavel Bartoș, actor al Teatrului Odeon, este convins că Primăria ar fi putut să procedeze cu totul altfel în cazul Dorinei lazăr. “Din respect faţă de Dorina Lazăr şi faţă de ce reprezintă ea pentru teatrul românesc ar fi putut să procedeze cu totul altfel, indiferent care ar fi fost motivele. Este un om care şi-a dedicat mare parte a vieţii acestui teatru, dacă nu toată viaţa...”

Actrița Dorina Lazăr este angajata Teatrului Odeon din 1969. În timpul conferinței de presă desfășurate la sfârșitul săptămânii, noul director interimar Cristian Șofron, îi ocupase deja biroul.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • "Primăria susține, într-un comunicat, că motivul demiterii ar fi managementul deficitar și că ar fi identificat inclusiv nereguli financiare".

    HA HA HA - are si cine sa comenteze despre management deficitar si bani aruncati pe nimicuri, fix prompterista care a spart banii pe iepuri de Paste, festivaluri si concerte dar orasul e impanzit de sobolani, tantari tropicali, etc. Nu mai zic de drumuri si infrastructura, asta e deja o utopie.
    • Like 2
  • Ce afectează bun doamna Firea de când e primar general? Ce a făcut bun pesedeii de când guvernează țara, având majoritate? Nu e logic să dai afară directorul unei instituții fără o analiză completă. Dar suntem obișnuiți cu astfel de măsuri.
    Pentru domni care blamează marile personalități ale culturii noastre!
    • Like 0
  • check icon
    Bun, discuția ar trebui să se poate în alt registru: câte mandate poate avea un director de instituție? Oricâte? Limitate? Țin minte ce lament național a fost când a fost demis Cineva de la șefia ICR. Era acolo de ani buni, parcă peste un deceniu... Păi nu e normal să se mai rotească șefii aceștia? La teatrul Odeon, la ICR... Ai un mandat de 4 ani, încă unul și, poate, cam gata, nu? Da, de acord, dacă ești geniu, extraordinar, cu dispensă de D-zeu, poți avea și 3 mandate...
    Eu zic că problema trebuie pusă în acest fel și ca principiu de lucru peste tot, nu numai la Odeon. Se înțeleg, doamna director îmi este simpatică, dar asta nu are nicio legătură cu discuția.
    În România intrăm însă totdeauna într-un cerc vicios, deoarece NU există principii generale de lucru cu mandatele astea. Dacă stă X 10–16 ani într-o funcție și, într-o zi, este demis, totul devine tragedie cosmică. De ce? Deoarece totul este neclar, nereglementat, persoana este dată jos pe pretexte, pe criterii politice sau, pur și simplu, fiindcă așa vrea Firea, în cazul de față. Evident, la așa sistem, așa reacții.
    • Like 1
    • @
      check icon
      Aloooo... treaba aia cu rotatia cadrelor in uzina nu se mai face de vreo 27 de ani. Tu nu ai inteles ca postul a fost ocupat prin concurs cu nota 9.23, fiind RECONFIRMATA in functie?!
      • Like 0
    • @
      Bayard check icon
      Bun, e o tema de discutie valabila, poate nu ar trebuie eternizati oameni in functii indiferent de calitati, de rezultate. Sangele nou poate fi ceva dezirabil.... dar nu asta s-a intamplat aici. Tema propusa de dumneavoastra este pur si simplu o distragere de atentie ... nu asta i s-a imputat directoarei. De fapt nu i s-a imputat nimic, a fost pur si simplu epurata!!! Discutia cu nr. de mandate ar fi doar o incercare disperata de a gasi un pretext (daca ar veni din partea primariei)
      • Like 0
  • Va dati seama cum se simt acesti mari actori cand interactioneaza cu ”sefa” lor?
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult