Sari la continut
Sustenabilitate

Mari branduri mondiale au lansat un apel pentru încheierea unui pact global de reducere a producţiei de plastic

plastic.

Foto: Getty Images

Mari branduri internaționale, între care Coca Cola și PepsiCo, au lansat recent un pact global pentru combaterea poluării cu plastic, care ar putea include acțiuni de reducere a producției de plastic.

Oficialii companiilor implicate în acest demers urmează să se întâlnească luna viitoare la o conferință a Adunării Națiunilor Unite pentru Mediu, pentru a începe negocierile privind încheierea unui tratat de abordare a luptei pentru combaterea poluării cu deșeuri de plastic.

Rămâne neclar dacă prevederile viitorului acord se vor concentra asupra reciclării şi managementului deșeurilor sau dacă vor fi luate măsuri mai dure, cum ar fi reducerea producției de noi recipiente de plastic, decizie care s-ar confrunta probabil cu opoziția marilor firme din industria chimică și petrochimică din cele mai mari state producătoare de plastic, precum Statele Unite, scrie Reuters.

Între cei peste 70 de semnatari ai declarației comune de luni se află companii de bunuri de larg consum, precum Unilever și Nestle, care vând o multitudine de produse din plastic de unică folosință, precum și retailerul Walmart și banca franceză BNP Paribas.

„Ne aflăm într-un moment critic pentru a stabili un tratat ambițios al ONU”, se arată în declarație, menționând că orice acord ar trebui să „reducă producția și utilizarea plasticului nou”.

Foto: Getty Images

Mai puțin de 10% din tot plasticul produs la nivel mondial este supus reciclării. Conform Reuters, producţia de plastic se va dubla în următorii 20 de ani. La nivel global, anual sunt aruncate peste 45 de milioane de tone de plastic pe uscat şi în apele râurilor şi oceanelor.

Aflați și: 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nume check icon
    Același PR noise fara esenta. Este numai o acțiune care sa para mai simpatici Gen Z care chipurile sunt foarte interesant de sănătatea planetei și sa nu ii piardă de clienți în detrimentul furnizorilor locali ca au o amprente de carbon mai mică.
    Este ca o discuție la un șpriț între doi prieteni care după câteva pahare se gândesc ca ar fi bine sa slăbească cam 10 kg ca sa le fie mai bine. Dar când și mai ales cum, analizam la următorul grătar cu șpriț care va fi week=end-ul viitor, șamd.
    • Like 0


Îți recomandăm