Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Mari sportivi ai României, despre victorii și înfrângeri. Ana Maria Popescu: „Am simțit nevoia să ajung acolo, pe prima treaptă”

„Nu știu cum sunt alți sportivi și la ce se gândesc ei, dar pe mine și la vârsta asta, la 32 de ani, mă bucură bucățica aia de metal, înainte de orice recompensă financiară. Aia îmi confirmă că am muncit bine și că cel puțin în ziua aia, în secunda aia când sunt pe podim, sunt cea mai bună. A fost o perioadă în cariera mea în care am vrut să demonstrez că sunt bună. Dup-aia am vrut ca oamenii să înțeleagă că nu a fost o greșeală că am câștigat câteva medalii și am avut nevoie de o confirmare. Dup-aia am simțit nevoia să ajung acolo, pe prima treaptă. Acum simt că am demonstrat ce era de demonstrat și trebuie să câștig pariul cu mine”, spune sportiva Ana Maria Popescu (Brânză), de trei ori campioană mondială și câștigătoare a titlului de campioană olimpică la scrimă. Vorbește despre momentele importante din viața și cariera ei pentru Lead.ro, în proiectul Neînviinșii, care îi invită pe mari sportivi ai României, precum Ana Maria Popescu, Diana Mocanu, Andreea Răducan, să își spună povestea.

Într-o societate dominată de teama de eșec, sportivii vorbesc despre cum au reușit să treacă peste înfrângeri și cum să le transforme într-o lecție care i-a dus spre victorie. Unul dintre eșecurile pe care Ana Maria Popescu nu le poate uita este cel de la Jocurile Olimpice de la Londra. „Atât de tare ne-a marcat acea competiție, la care am plecat sperând la aur și unde am terminat pe șase. Eu mă hrănesc din astfel de momente ca să merg mai departe”, explică sportiva.

Foto: Lead.ro

Puteți citi aici întreaga poveste a Anei Maria Popescu. 

Diana Mocanu: „Când pronunțam cuvântul înot îmi venea să îmi iau câmpii”

Înotătoarea Diana Mocanu a câștigat la vârsta de 16 ani aurul olimpic, iar la 19 ani s-a retras din viața sportivă.

Foto: Lead.ro

„Nu mi-a fost greu să iau decizia să mă opresc. Când nu mai ai atracție către ceva, încerci să schimbi direcția. Iar eu voiam să fac orice altceva, sau cel puțin să fac o pauză, apoi să mă gândesc. În primele zile, am stat acasă și am dormit. Foarte mult timp am dormit. M-am gândit apoi dacă să merg pe varianta antrenoratului sau nu, fiind sătulă de atâta apă. Nu puteam nici să văd apa în pahar, iar când pronunțam cuvântul înot, îmi venea să-mi iau câmpii”, spune ea. A devenit apoi antrenoare și și-a dat seama că pe margine este uneori mai greu decât în apă. Puteți citi întreaga poveste a Dianei Mocanu aici.

Andreea Răducan: „Nu mai știam nici cum mă cheamă, nici ce caut acolo”

Andreea Răducan rememorează momentul dureros în care a fost depistată cu pseudoefedrină, o substanță conținută de Nurofen la Jocurile Olimpice de la Sydney. „Nu înțelegeam precis ce aud, parcă totul se clătina cu mine. Antrenorii au plecat să afle mai multe, iar eu am rămas pe pat, fără să înțeleg ce se întâmplă, așteptând să vină cineva să-mi spună că totul e o glumă. A venit antrenorul secund Lucian Sandu, care mi-a spus că mi se dă voie să concurez, așa că am plecat spre sală plângând, întrebându-mă ce-o fi ăla doping, ce-o să pățesc, de ce mi se întâmplă asta. Nu mai știam nici cum mă cheamă, nici ce caut acolo și nu-mi stătea capul la concurs.”, își amintește.

Foto: Lead.ro

Televiziunile din lumea întreagă prezentau pe larg cazul ei. „Apăream la toate buletinele de știri, de la CNN la BBC, iar când auzeam spunându-se că am pierdut medalia de la individual compus, mii de pumnale mi se răsuceau în stomac”, spune Andreea Răducan care a găsit în ea resurse să meargă mai departe.

Întreaga poveste a Andreei Răducan, aici. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Dar la munca nu le place acestor sportive ? Toate vor multi bani facuti repede, de parca sportul ar tine de foame.

    Ce castigam noi ca tara daca o sportiva ia locul intai la un concurs obscur ? De da cineva paine, ne construieste cineva fabrici ?

    Oare cati bani platim noi toti romanii fiindca in fiecare an sute de mii de copiii viseaza sa devina sprotivi bogati peste noapte in loc sa doreasca sa devina medici sau ingineri ?
    • Like 0
    • @
      check icon
      N-am crezut niciodata ca cineva ma poate inerva in asa hal incat sa intreb:

      Sunteti intreg la minte? Serios, sunteti intreg la minte?
      • Like 0
    • @
      check icon
      Eu stiam ca omul spre deosebire de maimute, cand aude o idee diferita, vine cu argumente si este curios.

      Tu vad ca la pareri diferite incepi sa te enervezi si sa faci ironii. De aceea te intreb: esti maimuta ? Serios, esti o maimuta ?
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult