Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Maria Grapini l-a criticat pe Emmanuel Macron în Parlamentul European. Răspunsul președintelui Franței

Maria Grapini

(Foto: Facebook/Maria Grapini)

Europarlamentarul Maria Grapini a criticat în plenul de la Strasbourg ideile preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron, privind viitorul Europei şi al Uniunii Europene. 

Emmanuel Macron a precizat în repetate rânduri că Franţa şi Germania ar trebui „să fie o putere peste celalte state”.

Maria Grapini l-a contrazis pe preşedintele francez și a caracterizat drept o „aroganță” ideea că Franţa şi Germania trebuie să fie nucleul dur al viitoarei Uniuni Europene. Totul s-a întâmplat la jumătatea lunii aprilie, la şedinţa de plen a Parlamentului European de la Strasbourg, unde președintele Franței a participat în calitate de invitat.

„Domnule preşedinte Macron sunteţi proeropean sunt şi eu proeropeană şi vă felicit pentru ceea ce aţi spus aici. Însă aş vrea să-mi răspundeţi într-un lucru, poate clarificaţi. Sunt de acord cu dumneavoastră că trebuie să nu avem o democraţie autoritară, ci să avem autoritatea democraţiei. E foarte important acest lucru. Însă nu credeţi că declaraţiile dumneavoastră legate de faptul că Franţa şi Germania trebuie să fie nucleul dur şi să conducă şi aceasta are o aroganţă de a fi o putere peste celelalte state, nu duce la euro-scepticism? Cum să convingem noi cetăţenii din ţara mea, din România, că sunt egali la masa negocierilor dacă dumneavoastră aţi declarat că vreţi o Europă cu 2 viteze, că vreţi să fie două state mai state decât celelalte? Cum să facem să reformăm Europa, despre care dumeavoastră aţi vorbit, dacă vreţi această discrepanţă între statele membre? Vă mulţumesc !”, a spus Maria Grapini, potrivit Mediafax.

Președintele Emmanuel Macron i-a răspuns europarlamentarului Maria Grapini că deja există o Europă cu mai multe viteze și că „dacă Europa ar fi aşteptat întotdeauna după tot clubul, îmi cer iertare să vă spun, nu aţi fi aici”.

„Există deja o Europă cu mai multe viteze. Există Europa euro-ului , Europa schengen-ului, există deja o Europă cu mai multe viteze, dar dar sarcina pe care o avem noi este ca să nu declarăm aceste cluburi ca fiind închise şi să nu decidem că noi suntem arbitrari cu privire la modul în care noi dorim să-i primim pe unii în aceste cercuri sau nu. Pentru ca să avansăm în Europa trebuie ca cei mai puternici, cei mai ambiţioşi să poată să avanseze, aşa a avansat Europa întotdeauna. Dacă Europa ar fi aşteptat întotdeauna după tot clubul, îmi cer iertare să vă spun, nu aţi fi aici. Europa s-a născut din ambiţia unora care au luat câteodată riscuri nebune şi care au urmărit aceste riscuri”, a răspuns Emmanuel Macron.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Răspunsul lui Macron a fost năucitor „Dacă Europa ar fi aşteptat întotdeauna după tot clubul, îmi cer iertare să vă spun, nu aţi fi aici." şi din păcate adevărat .Trăiesc in occident şi intr-adevăr suntem la un milion de ani/ lumină distanță şi nici nu vrem să invățăm ,să implementăm modelul occidental şi nici nu cred că putem .
    • Like 4
  • Proasta până nu e şi fudulă...
    • Like 1
    • @ Andrei Olaru
      Liviu check icon
      Desi nu-mi place doamna absolut deloc, urmare a prostiilor pe care le debiteaza din cand in cand, de aceasta data a avut o iesire corecta.
      Daca tarile din afara nucleului dur lasa capul jos in fata tarilor UE dezvoltate care vor sa dicteze, ne intoarcem la perioada coloniala. Raspunsul lui Macron mi se pare intr-o masura o confirmare a acestui lucru - cei dezvoltati cu cei dezvoltati, restul jucati dupa cum va spunem noi si ramaneti cu iluzia ca o sa ne ajungeti.
      • Like 0
    • @ Liviu
      LucianG check icon
      Nu asta a fost sensul raspunsului. Sensul raspunsului a fost ca:
      a) Europa are un moment de slabiciune, e nevoie de leadership. De fapt, in orice alianta/conventie/retea/parteneriat, mai ales international, exista actori cu diferite viteze, unii dintre ei fiind cei care duc si greul mai mare, si (poate si) beneficiile mai mare ale acestui greu. Cineva trebuie sa conduca, pur si simplu, pentru ca cu cat ai parteneriate mai mari (ca nr de parteneri) si mai complexe (iar UE e ENORM de complexa), cu atat ai mai multi parteneri nauci, dezordine si lipsa unei directii si capacitati de decizii necesare ca lucrurile sa se intample. E pur si simplu adevarat - daca nu erau cateva tari care de-a lungul istoriei sa isi asume - cu costuri si incertitudini mari - proiectul european, nu ar fi existat. E nevoie de acelasi lucru ca sa continue.

      b) ideea de "lasatul capului in jos" e praf in ochi; nu zic ca nu e o posibilitate, dar e o diferenta intre 1) a inghiti decizii fara sa iti faci temele si negociezi (ceea ce cere MUNCA si CUNOSTINTE, nu declaratii patriodarde facute spontan la tribuna) si 2) a colabora cu un lider cu care poti negocia pentru interesul, fara astepti pomeni si sa iti dai ochii peste cap ca "vai, de ce ne tratati ca o tara de mana a doua".

      Raspunsul este simplu. Suntem o tara de mana a doua. Contributia la economia europeana - mica. Performanta economia - mica. Capacitatea de decizie si profesionalism - mic.

      Asteptari? Urasi, vrem liberte, egalite, fraternite pe ochi frumosi.

      Sorry, dar nu functioneaza asa. Ca UE sa nu se dezintegreze complet - caz in care o sa platim cu toti un pret si o sa pierdem niste lucruri cu care ne-am obisnuit (cum se intampla mereu cu binele) - e nevoie de niste lideri mai hotarati.

      E un principiu simplu, se vede si se simte la fel si in grupurile si echipele mici in care lucram fiecare dintre noi zilnic, fie ca mergem la serviciu, fie ca vrem sa ducem in spate un business sau proiect cu parteneri.
      • Like 3
    • @ Liviu
      D check icon
      Și soluția care ar fi? Să ne aștepte Germania și Franța să-i prindem din urmă? Faptul că nu accesăm fondurile europene să ne construim infrastructura, ca să ne ridicăm, astfel, măcar un pic, este vina UE?
      • Like 2
    • @ Liviu
      IM check icon
      Cât sunteți de nedrept judecând răspunsul președintelui francez atât de superficial.
      Răspunsul a fost foarte corect, sincer și politicos formulat. În loc să trezească asemenea comentarii, ne-ar putea mobiliza să demonstrăm că putem progresa destul de iute și că putem să ajungem nu foarte târziu la masa deciziilor importante.
      Fac o analogie cu sportul. Succesele celor mai buni în diferite sporturi nu-i fac pe cei mai slab clasați să renunțe sau să-i critice pe primii, ci, dimpotrivă, îi ambiționează să ajungă și ei acolo sus. Ceea ce se întâmplă (exemplul recent al Mihamelei Buzărnescu, în tenis, e la îndemână: dintr-un an a ajuns de pe locul 400 și ceva pe locul 34). Impresionant, nu? Am putea face la fel ca țară dacă am hotărî că VREM să FiM CORECȚI, CINSTIȚI și BINE EDUCȚI.
      Altfel, pe bună dreptate, nu vom avea acces în clubul celor care decid. Oricât ne-am oțărî la ei. Viața merge înainte, totuși, deși e corupție peste tot, adevărul, cinstea și bună-credință au dus mereu lumea înainte. Oamenii ci o educație precară nu cunosc aceste valori, nu cred în ele și vor fi mereu recunoscuți ca atare și lăsați mai la coadă.
      • Like 0
    • @ Liviu
      Ce face România sa fie luata în seama! Suntem ultimii în a elabora programe ptr. accesarea de fonduri europene! Suntem mai prosti decât bulgarii! Suntem capra raioasa care tine coada sus! Da, ne așteaptă Puțin la cât de reduși am dovedit a fi!
      • Like 0
    • @ Liviu
      hmm nu stiu ce sa spun ... ca si om care traieste in zona euro; adica sunt platit si platesc in euro, sincer ... ii dau dreptate lui Macron. Daca, prin absurd, Romania ar adopta maine moneda europeana, pe mine personal m-ar afecta negativ.
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult